söndag 1 september 2019

”Är det billigare med matlåda?”

Det finns vettiga anledningar att inte ta med matlåda till jobbet. Det är t ex svårt att argumentera mot:
Den lilla tid jag har hemma vill jag fokusera på min familj, inte att laga mat för en hel vecka.
På mitt jobb tappar man hela den sociala biten om man inte går med ut och äter lunch.
Jag vet att det går att äta billigare, men för mig är dagens lunch på kvarterskrogen värd varenda krona.

Däremot har jag aldrig hört någon ifrågasätta att det är billigare att göra egna matlådor än att äta restauranglunch. Förrän nu.

Hämtad från denna Flashbacktråd.

Att han med lunch tycks mena fyra nyanser av smörgås ska nog inte tolkas som att han är norrman utan bara ung. Att han tycker att en normal lunch kostar 40-50 kr framkommer senare i tråden, referensramen är en baguette & läsk på en baguetteria (vad fan är det?!) som han tydligen köper för 45 kr.

Huruvida Jonteboj är typisk för svensk ungdom vet jag inte, men han är nog uppriktig när han tänker att det kan vara billigare att handla färdigt för då slipper han köpa ”alla ingredienser”. Och visst, köper han två kilo ost eller en stor förpackning påläggskött går han inte plus första dagen, men han behöver ju inte slänga allt och börja om på nytt nästa dag.


Men mest tror jag att det handlar om att bekräfta sina egna val som rationella. Troligen är det även därför han fastslår att köpt mat är ”mycket godare”, och det finns fler som han i den där tråden. När någon gjort ett räkneexempel där det diffar 18400 kr om året att äta på lunchrestaurang mot att göra egna matlådor kommer motargumentet:
Du måste ju räkna med el och bränslekostnader också med att göra matlådor. Folk kanske åker en bit för att storhandla.
Undrar om man ändå inte känner i maggropen att det argumentet är en aning svagt. Sen saknar jag ändå extremisterna på den andra sidan. En av de mer ”extrema” i tråden säger att det nog går att komma ner under tjugolappen per matlåda. Jag är rätt säker på att jag skulle snitta på en tia.

Ärtsoppa, 1,35 kr/portion

Och för mig har det alltid varit självklart att ta med matlåda till de arbetsplatser jag haft. För att jag tvärtemot trådskaparen tycker att hemlagad mat är godare (men det kräver såklart träning, och den får man genom att – jajamensan! - laga mat), att det är skönt att slippa ut och flänga på stan, men också för att det är billigare. Jag skulle antagligen spara runt tjugotusen om året, skattade pengar, på medhavd lunch. Det är mer än min totala matkostnad i över två år.

34 kommentarer:

  1. När man läser den där tråden, då begriper man hur illa ställt det är med Sverige idag :) Tänk att det finns så många människor som uppenbarligen älskar att förneka saker och ting? Centern kanske inte är så unik när allt kommer omkring?...
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev också lite chockad. Som sagt, att folk inte vill och kanske är för slöa för att göra egen mat visste jag, men att det fanns så många som inte ens fattar att det blir dyrare att gå på restaurang var en ögonöppnare. Som någon sagt: "Folk är inte så dumma som man tror - de är dummare."

      Radera
  2. Klart att man kan komma under tian på matlåda. Är ju bara att ta billig basmat typ morötter, krossade tomater, lök och pasta/ris/couscous och svänga ihop något med lite kryddor och torkad frukt för extra smak. Däremot är soppor tyvärr lite meckigt att ta med sig.

    Jag äter bara på jobbet/ute för det sociala och det måste man ju unna sig ibland också men skulle jag äta ute varje dag skulle matbudgeten snabbt bli den dubbla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en del mat passar ju sämre i mikron och under tidspress. Jag jobbade med någon som malde och kokade sitt eget kaffe. Det tog ju halva fikarasten :-).

      Radera
    2. Tips för att ta med soppa till jobbet:
      Använd en syltburk av glas istället för en traditionell plastlåda. Då slipper du läckage i hela väskan.

      Radera
    3. Bra idé, men jag tycker ändå att soppa är svårtillredd på jobbet. Vet aldrig hur länge den behöver mikras och står man inte och passar mikron kommer "Klumpige Klas" lyfta ut tallriken när mikron plingar. Två sekunder senare skriker han högt eftersom han fått het soppa över sig :-).

      Radera
    4. Fniss. Ta kall avokadosoppa med räkor och en klick creme fraîche. :-)

      Radera
  3. Antingen är personen så ung att hen saknar erfarenhet att dra rimliga slutsatser eller så har personen viss brist på intelligens. Jag har i mitt arbete haft en del kontakter med ungdomar och även vuxna med lätt utvecklingsstörning och de har ofta väldigt ologiska åsikter och argument som jag tycker mig känna igen här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skulle det kunna vara, det hade jag inte ens tänkt på (vilket kanske säger en del om mina egna brister).

      Radera
  4. Det är sällan man sitter helt ensam på jobbet med sin matlåda under lunchen. Tvärtom kan det vara bra att sitta och prata med några andra än de man normalt arbetar tillsammans med hela dagarna.

    Matlådekonceptet går också att utveckla, till exempel genom att man lagar mat åt varandra för att få smaka på något nytt. Jag hade också en kollega testade att ställa in färdiga matlådor i kylen som andra kunde köpa för en 20-lapp (till lunch, övertidsmat eller ta med hem till middag). Fungerade riktigt bra.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra initiativ både för matlagaren och för ätaren.

      Radera
    2. Ja, det var en bra grej. Jag har varit med om att företag köpt in enportionsförpackningar centralt, men inte att någon anställd gör det.

      Däremot har jag två kompisar som jobbade på samma arbetsplats och varje helg gjorde matlådor tillsammans för kommande vecka. Arbetskamraterna trodde att de bodde ihop eftersom de alltid hade samma mat med sig.

      Radera
  5. det finns en del intressanta åsikter i den (och liknande) tråden.
    jag blir fascinerad av de som anser sin tid vara värd alldeles för mycket för att laga sin egen mat.
    undrar hur de resonerar med andra saker i liven man måste göra? transport, städning osv. tror de var gunther mårder som resonerade i en podd eller inlägg att om han skulle köra från stockholm till göteborg så skulle han tjäna mer på att hyra in någon som körde bilen medan han själv satt bak och arbetade istället för att själv sitta bakom ratten.
    en del verkar fokusera på (skylla på) den sociala biten och att man därför ska äta på restaurang. jag föredrar att äta fort för att sen sätta mig lite avskilt för att få lite lugn och ro eller gå ut och ta lite frisk luft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att värdera tid, särskilt på något universellt sätt. En introvert människa laddar kanske batterierna genom att äta själv, oavsett om det betyder att gå ut på lunchrestaurang själv eller stanna på jobbet när alla andra går ut. Någon annan får energi av att umgås på lunchen.

      Det jag stör mig lite på i sådana trådar/resonemang är att de som vill rättfärdiga sin slöhet ofta jämför eget arbete (som matlagning) med vad de skulle få i lön under tiden. Jag tror sällan att det är det som händer istället, och jag ser aldrig någon säga sig vilja dra ner på exempelvis tv-tittandet med samma argument, att de skulle tjäna X antal kronor under en långfilm.

      Radera
  6. Argumentet och att fokusera på familjen istället för på matlagning tycker jag inte håller. Det är ju hur mysigt som helst att umgås med familj och vänner genom att laga mat ihop.
    /Ckarion

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig, jag inleder gärna en middagsbjudning med att skala potatis ihop med vänner och vin, men har man tre barn i åldern 4-8 kan jag tänka mig att det inte är lika kul.

      Radera
  7. jag köper mat för 700-800 kr i månaden. Det är inte bara linser, lök och krossade tomater jag äter. Senaste tiden har det blivit vegetarisk moussaka, rödbetsmedaljonger med creme fraiche, keso och sallad med kikärter till. Biffar på gröna linser, råris och hasselnötter med inlagd gurka och kokt potatis.Olika grytor också, thailändsk, mexikanskt,indisk eller något hoprört.Lasagne, paj eller pirog. Kan hålla på i all oändlighet och räkna upp god och fantastisk mat som går under lunchpris. God och vällagad mat, finns inget som går upp emot det när man kommit upp i min ålder, skulle vara en skogspromenad då.
    Kan rekommendera dokumentären, "Länge leve äkta mat" som farbror fri skriver om i sitt senaste blogginlägg/ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser också bara plus på att laga eget jämfört med att köpa färdigt - godare, nyttigare, billigare. Och även om jag inte är i närheten av dina färdigheter i köket är jag rätt långt från trådskaparen som tycks se en lyx i att köpa färdigbredda baguetter.

      Tack för tipset, låter intressant!

      Radera
    2. Basmaten är ju inte dyrare än så, boven i dramat är oftast läsk/juice/godis/glass osv som lyxar till det lite extra. ;)

      Radera
    3. Sånt konsumerar jag nästan inte alls längre. Glass kan hända, men läsk och godis vet jag inte när jag senast köpte. Flera år sedan i alla fall.

      Radera
  8. Man måste tänka på näringen också. Lagar man maten själv, utan konstiga ingredienser, blir den bättre ur hälsosynpunkt (och definitivt billigare). Har ett recept mer än fem ingredienser? Laga det inte.

    Argumentet om att vara med familjen är rent nys. Laga dubbla portioner middagsmat så har du automatiskt en lunchlåda.

    På mitt senaste (förhoppningsvis sista) jobb tappade man definitivt inget socialt genom att ha med sig matlåda. "Alla" hade med sig matlåda och de som inte hade det gick ut och köpte hämtmat som de sedan satt och åt tillsammans med oss andra.

    Det sista argumentet kan jag köpa. Det kan vara jättetrevligt att gå ut och äta lunch. Men varenda dag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fem var väl ändå att ta i ;-)? Håller på att steka några slags improviserade linsbiffar nu och tror att jag använde mer än fem kryddor.

      Ja, så himla komplicerat behöver man inte göra det, en extra portion på veckans fem vardagsmiddagar så har man fem lunchlådor. Fast det bygger på att man gör middag. Gårdagens hämtsushi är nog ingen höjdare dagen därpå.

      Radera
    2. Ja, Sparo, jag borde har varit tydligare. Jag menar fem ingredienser exkl. kryddor. Där kan man vrasa (slösa på skånska) som man vill.

      Radera
    3. Jag tycker ändå att det är snävt. All rimlig mat innehåller ju gul lök. Då återstår bara fyra. Någon slags proteinkälla, ett par grönsaker, mjölk eller grädde. Sedan är det fullt då.

      Radera
    4. Tja, kanske, men för mig består middagen av kött (ibland fisk), sås gjord på smör och ägg samt någon eller några grönsaker. Tål tyvärr inte mjölkprodukter, utom smör, vilket är trist eftersom det är så gott. Gillar verkligen ost men kaseinet sätter stopp.

      Sedan ska man inte ta för allvarligt på antalet ingredienser. Det jag vänder mig mot är alla dessa recept med typ 15 eller fler ingredienser där man undrar om personen som gjort det verkligen har så avancerade smaklökar.

      Men - jag håller med dig om att gul lök är fantastiskt! Det räcker med att börja fräsa den så blir man så glad och förväntansfull.

      Radera
    5. Jag äter "tvärtom". Inget kött, fisk, ägg, men badar i ost och andra mjölkprodukter. Men jag ledsnar också när jag ser ett recept med femton grejer, varav mer än hälften saknas i mitt kök.

      Radera
  9. Baguetteria: göteborgare jag jobbar med klagar alltid på att det inte finns bra ställen att köpa en baguette på i Stockholm. I Göteborg köper man enligt ryktet en baguette med pålägg för runt 25 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är för att det där vimlar av goa gubbar som heter Glenn och inte har något bättre för sig än att sno ihop smörgåsar och ordvitsar.

      Radera
  10. Haha, hur hittar du alla nötter Micke?! Jag gillar ditt resonemang kring hur man blir bättre på att laga mat. Kanske gäller det även för andra saker. ;)

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här göken minns jag inte var jag hittade. Ibland får jag tips, men den här såg jag nog bara i flödet någonstans.

      Ja, Stenmarks "ju mer jag tränar, desto mer tur har jag" stämmer på väldigt mycket.

      Radera
  11. Ganska sorgligt att man kan tro att det blir billigare att betala någon för att få en tillagad maträtt serverad samtidigt som restaurangen går med vinst, och vara övertygad om att det blir billigare än en genomsnittlig matlåda :p

    Jag utgår ifrån att Jonteboj käkat de där baguetterna varje dag i ett helt år nu för att "spara" pengar. Han lär ju lida av näringsbrist och uttråkade smaklökar vid det här laget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han kanske tänker att de får bättre inköpspriser, vilket väl i och för sig stämmer, men det är ju ett led till som ska få avkastning på sitt arbete.

      Han lider nog av alla möjliga brister, inte minst kunskaps- ;-).

      Radera
  12. Fantastiskt att en anonym idiot på Flashback kan skapa så mycket diskussion och tas på så mycket allvar.
    Självklart spara man en hel del på att ha med låda hur man är seriöst räknar. För egen del tycker jag det sociala funkar minst lika bra också. På de arbetsplatser jag känner till är det fler som har låda än som går ut.
    En sak som jag dock vänder mig mot är att maten skulle vara så dålig på lunchrestaurangerna och att lådan är så mycket bättre. Då har man helt enkelt gått fel. I våra större städer tycker jag restaurangerna generellt håller mycket god klass. Lite värre blir det när man hamnar i hålor som Karlskoga och Åtvidaberg där konkurrensen är måttlig. Då kan man råka ut för riktiga bottennapp, men sällan i Sthlm eller Gbg.

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte bedöma hur mycket allvar han togs på där, men här tar vi honom väl med en nypa ekologiskt havssalt. Jag tyckte bara det var intressant att det tydligen finns människor som rättfärdigar inköp av färdigmat med att det sparar pengar. Den vinkeln var ny för mig.

      Jag upplever också att det alltid finns folk att äta med i lunchrummet. Och jag är dessutom inte så social att det vore katastrof att äta själv. Nu både jobbar och äter jag själv för det mesta och lider inte sällskapsbrist.

      Det finns nog hela skalan, både på restaurangmat och hemlagat. För mig har det varit en praktisk grej med att laga själv, att jag är allergiker och upplever att många restauranger inte har sådan koll jag skulle önska. Även det ett värre problem på mindre orter.

      Radera