måndag 23 september 2019

Marknaden har rätt

När en besiktningsman säger att din styrled glappar, så gör den det. Även om den är helt ny och du bytt den på parkeringen utanför tre minuter tidigare är den glapp ifall besiktningsmannen tycker det. För i det fallet är han facit. Lite som ”domarjäveln” som dömer en offside ingen annan på planen, eller i publiken, uppfattat (oj, en sportbollsreferens, jag är förvånad själv).


Över till börsen. Jag är säkert lika skyldig som andra, men jag börjar tröttna på att varje gång börsen eller enskilda aktier går åt ”fel” håll går människor ut och menar att marknaden har fel, den har inte fattat. Men en fri marknad har aldrig fel, den är facit. Man kan med fog hävda att den agerar kortsiktigt eller är omoralisk, men går det upp är det rätt och går det ner är det också rätt.

För det går inte att säga att marknaden värderar en aktie för lågt, för marknaden ger ett korrekt marknadsvärde. Det är liksom det marknaden gör, och det är bara att hacka i sig. Aktiekursen är inte ett matematiskt korrekt värde på ett företag, det handlar om uppskattade framtidsutsikter. Det här vet vi allihop, men det är lätt att leta syndabockar när verkligheten inte går vår väg.


Så vad säger ni, kan vi inte enas om att inte dra igång Twitterstormar eller härja på annat vis nästa gång marknaden gör en annan bedömning än oss? Hell no! Jag tänker i alla fall inte börja ta på mig en massa fel själv. Jesus dog ju för att ta hand om den grejen.

20 kommentarer:

 1. Vad som är högt eller lågt saknar relevans om man inte har något att relatera till. En lågt värderad aktie är billig i förhållande till mitt eget uppskattade värde. Men du värderar förmodligen inte på exakt samma sätt som jag och därför är sådana uttalanden rätt meningslösa.

  Men de kan nog betyda en hel del för den som söker bekräftelse för sin egen uppfattning, vilket sannolikt gäller de flesta.

  /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är just den bekräftelsen jag tycker kan vara farlig, för det är ett sätt att fly undan sanningen. Har marknaden bestämt att en aktie är värd 40 kr ÄR det per definition det korrekta marknadsvärdet.

   Radera
 2. "Håller med" är väl vanligaste inledningen på alla kommentarer? Men här håller jag inte alls med. Marknaden har definitivt inte rätt, någon enstaka gång en kort stund kanske, men nästan alltid är marknaden fel ute.
  "det går inte att säga att marknaden värderar en aktie för lågt" -jo, det går alldeles utmärkt. Det är faktiskt det vanligaste argumentet för att jag köper en aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Någon enstaka gång en kort stund kanske".

   Nej, kortsiktigt har den rätt varje gång. En aktie som just nu kostar 40 kr är värd exakt 40 kr. Att du tycker att den borde kosta 50 är en förväntning att den ska vara värd mer i framtiden, vilket också kan stämma.

   Radera
  2. Jag menar att det är skillnad på Värde och Pris. Marknaden sätter priset men inte värdet.

   Radera
  3. Kan hålla med om att det var slarvigt uttryckt av mig, men det är ju priset det handlar om när man köper och säljer.

   Radera
  4. Kalle: Om det vore enkelt att avgöra en akties "värde" i relation till priset borde väl typ alla tjäna enormt mycket pengar på börsen, vilket inte är fallet... Att avgöra vad en enskild aktie kommer att vara värd i framtiden är en gissningslek de flesta inte borde ge sig på.

   Radera
  5. Nej, då skulle väl alla tjäna ganska lite eftersom överraskningsmomentet vore borta. Diffen mellan pris och "korrekt" värde vore obefintlig.

   Radera
  6. Helt rätt. Tänkte lite snabbt där. Det jag vände mig mot var att skilja på värde och pris. Vad marknaden är beredd att betala för en aktie just i detta ögonblick är enligt mig dess värde, resten är spekulationer om framtiden.

   Radera
  7. Ja, priset är ju aktuellt marknadsvärde, ej att förväxla exempelvis med substansvärde, men jag håller med Kalle om att jag hade kunnat hålla isär begreppen tydligare.

   Radera
 3. Om jag säljer en aktie till någon utanför marknadsplatserna till ett annat pris än marknadspris så får jag betala skatt för uppkommen vinst (ok även avdrag vid förlust). Så även Skatteverket står på din sida Sparo! Läskigt......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid läskigt att stå på samma sida som Skatteverket. Men jag förstår inte, utanför KF/ISK får du väl betala skatt på vinsten oavsett pris? Och inne i KF/ISK går det väl inte att sälja aktien utanför marknadsplatserna?

   Radera
 4. När du sitter på banken för rådgivning pratas det ju en hel del från bankens sida. Skippar detaljerna för dom har jag redan glömt. I slutändan får du ju ett papper där det står att banken kan ju inget lova blablabla ang värdeökning osv. Det fattar jag ju, annars badade alla bankrådgivare i pengar (kanske dom gör i smyg???) Därför gör jag det jag tror mest på, går det åt helvete ska det vara för att jag satsade fel, inte för att jag trodde på nån som gav goda råd ang mina pengar. Punkt. *kännermigtrotsig*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bankrådgivare är väl lite som tv-pejlare, ingen vet om de egentligen finns :-).

   Rätt tänkt att ta rodret själv, ingen annan kommer bry sig lika mycket om dina pengar som du.

   Radera
 5. Larsson,

  Welcome to join the club. Att vara en random walker är en befriande känsla. Tro inget annat.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, jag är med i EU. Tror det får räcka ;-).

   Radera
 6. Jag förstår inte ens frågeställningen. Jag köper en aktie för att det är en andel i en verksamhet som jag anser mig kunna ha en uppfattning om framtiden för på lite längre sikt. Om mr market sedan gör en annan bedömning för själva aktien på kort sikt så bekymrar det inte mig, för det är ingenting jag kan påverka.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då bryr du dig antagligen inte överhuvudtaget om hur aktiekursen rör sig på kort sikt. Vilket är helt okej, men det är anledningen till att du hamnar utanför frågeställningen (även om jag är rätt säker på att du ändå förstår den).

   Radera
 7. Om nu marknaden alltid har rätt.
  Hur förklaras då tex svolder A och B aktie? 131 kr vs 106 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åt det hållet är det ändå lite logik. När B-aktien blir värd mer än A-, vilket också händer, är det såklart ologiskt. Jag påstår inte att marknaden alltid är logisk.

   Radera