torsdag 19 september 2019

Jag utkämpar ett krig

Äntligen ett nytt chili-inlägg (eller hur, P?). I vanlig ordning planterade jag ett tjugotal chiliplantor i våras. Det är en väldigt lättodlad gröda, så nästan alla frön växte till sig, planterades om och levde i högsta välmåga. Under sommaren fick merparten av krukorna bo på balkongen, men de mådde bra både inomhus och utomhus.


Tills nyligen. Några av bladen började hänga trots daglig bevattning, vilket fick sin förklaring vid en närmare titt. Jag hade fått inneboende i form av bladlöss.


Löss knäpper man”, sa Ernst Günther i Smugglarkungen, men en webbsökning visade att såpvatten anses mer effektivt. Så jag duschade alla plantorna med en brygd bestående av c:a 5 % såpa. Noga, även i jorden. Visserligen läste jag att nykläckta ägg gör att processen måste upprepas, men min uppfattning är att de små jävlarna hittills varit helt okänsliga för behandlingen. Redan dagen efter besprutning är bladen helt nedlusade igen.


Så nu frågar jag er, kära läsare, om någon har en lösning på mitt problem innan jag skördar frukten och komposterar resten? Starkare såpa eller något helt annat? Helst en inte alltför tidsödande metod för även om jag tycker att problemet är principiellt intressant har jag dåligt med tid för trädgårdsmästeri just nu.

24 kommentarer:

  1. Nyckelpigor, men som vegan är du väl emot köttätande och annat dylikt utsugande. Å andra sidan brukar ni ju vurma för rovdjuren. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte vegan utan vegetarian och vill inte tala för hela gruppen vegetarianer mer än vad köttätare vill behöva stå till svars för Stalin eller Merkel.

      Med det sagt har jag inget emot att utpräglade rovdjur äter kött, men jag tror att det skulle bli knepigt att plantera in nyckelpigor i mitt vardagsrum.

      Radera
  2. Hallå Sparo! Du saknar en viktig ingrediens för att göra såplösningen mer potent. Det du ska googla på är "såpsprit". Det tar det mesta och är min go to lösning för allehanda skadedjursproblem på växter. Har till och med fått bort sköldlöss (notoriskt supersvåra) med detta mirakelmedel.

    https://www.odla.nu/fragor-svar/vad-ar-sapsprit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där! Det kan vara den edge jag behöver mot dessa gynnare. Tråkigt att höra att de är "notoriskt supersvåra", men än ger jag inte upp.

      Radera
    2. Du har tur - det är vanliga bladlöss och inte sköldlöss du har. Bildgoogla sköldlöss - riktigt jobbiga :)

      Radera
    3. Ja, sådana kan det inte vara. Mina har varit alldeles för snälla mot bladen för det.

      Radera
    4. Nu har samtliga femton plantor fått en försvarlig dusch av såpsprit. Hoppas det funkar bättre, annars ger jag nog åtminstone upp om de mest angripna växterna.

      Radera
    5. Sweet! Du får ge update. T-spriten skall göra att deras vaxartade skal får sig en jävel och därmed dödar man dem.

      Radera
    6. Hoppas på det. Bara såpa och vatten verkade de bada obehindrat i.

      Radera
  3. Odlar du Penis Pepper eller har några planer på att framledes odla denna eminenta chili?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den hade jag aldrig hört talas om. Verkar onödigt stark för mig som egentligen inte gillar starkt kryddad mat.

      Radera
  4. Tricket är att duscha själva lusen och sen upprepa var tredje/fjärde dag tills de är borta. Kan ta ett par veckor eftersom de är snabba på att lägga nya ägg som såpan inte rår på och att de gärna gömmer sig. Duscha bladen när solen gått ner/är mulet för att undvika brända blad. Funkade på min hallonplanta men sen fick den annat sattyg så nu är det kemisk krigsföring som gäller på balkongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att kriget kan ta en stund, men när jag sprutar på kvällen, lämnar plantorna helt lusfria och direkt på morgonen konstaterar att lössen lever i lika stor population och välmåga som innan behandlingen känns det nästan verkningslöst, som att skjuta med lösa skott medan motståndarna har automatkarbiner.

      Radera
  5. Isolera plantorna med löss. Har alla lös så dela upp dem ändå och kör din krigsföring. Risken är annars att lössen överlever på 1 planta och inom en dag/några timmar sprider sig till resten igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé, men svårlöst just nu. Håller på att tömma en lägenhet vilket lett till att jag inte bara lever i ett kaos utan två. Jag får nog helt enkelt hålla koll på plantorna nu och lyfta bort den/de som får löss.

      Radera
  6. DDT är din bästa vän. Det har jag alltid sagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, jag ska äta frukterna från de här plantorna. Inte läge för DDT, Hormoslyr osv ;-).

      Radera
    2. Var inte så pjoskig nu Micke. Nya rön visar att DDT inte är så farligt som man tidigare trott.

      Radera
    3. Tänkte inte ta den risken.

      Om jag ska vara lite seriös har jag tankar kring att min far kan ha utvecklat MS efter att ha blivit exponerad för DDT, så jag drar min gräns vid såpsprit.

      Radera
  7. Det här var fanimej på tiden. ;)

    Min lösning på lusproblemet är lika enkel som briljant, men kanske inte exakt det som efterfrågas. Jag kan avslöja att den innehåller kombinationen chiliplantor och en stor soppåse (ekologisk) och sen bege sig till närmsta dagligvaruhandel och inhandla chilin i affär som en vanlig människa.

    Men.. utan chiliodlingsinlägg hade jag ju inte fått ta del av tipsen bland kommentarerna. Såpsprit alltså, vilken grej! Nu ska jag minsann glänsa här hemma när frugan klagar på att diverse konstiga blad (kan vara squash möjligen, jag är en dålig lyssnare) är angripna av diverse konstiga djur.

    Det andra tipset om en viss sorts chili vågar jag inte ens googla på..

    Apropå byta ämne nästan helt: Sista dan att teckna EQT imorgon. Bra eller bladlus?


    Cheers,

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade kunnat ana din lösning. Men en chili kostar ju över en krona i affären ju!

      Du kan lugnt googla (eller ännu hellre duckduckgoa) chilin. Den har nämligen ett annat namn som jag tror skulle roa dig, och så himla ekivok eller ens naturtrogen var den inte. Eller det kanske bara är jag som mer identifierar mig med squash.

      Fill-or-kill (eller möjligen Börspodden) tyckte att EQT var bladlus och lät så pass säkra att jag blev avskräckt.

      Radera
  8. Det tog sin tid, men nu vågar jag, om än lite försiktigt, utropa mig till krigets vinnare. De segaste plantorna gned jag till slut in med såpsprit blad för blad och nu har jag inte sett några tecken på bladlöss på minst fem dagar.

    SvaraRadera