onsdag 11 september 2019

Bidrag år efter år

Få fenomen retar mig mer än utnyttjande av bidrag. Inte bara för att man bränner skattepengar som hade kunnat användas bättre utan också för att det är ett slag i ansiktet på de människor som verkligen behöver hjälp med sin försörjning.


Här följer två exempel på människor jag känner till. Ingen av dem är så nära pension att åldern skulle stoppa en arbetsgivare från att anställa dem, ingen av dem har heller något fysiskt hinder som håller dem borta från arbetsmarknaden (så länge inte lathet blir en erkänd diagnos). De har inga problem med språket eller har skumma utländska utbildningar, för bägge är etniska svenskar.

Latmask nr 1

Stockholmsk man med lastbilskort. Kanske inte tung lastbil med släp, men väl ett C-kort som gör det möjligt att köra transporter i innerstaden, postbil osv. Osäker på om han har busskort. Troligen, men det vore väl annars en smal sak att komplettera med för att dessutom kunna köra lokaltrafik. Jag tror inte att han har haft ett riktigt jobb på två decennier, men hade han fått en krona för varje Facebookinlägg hade han varit ekonomiskt oberoende.

Latmask nr 2

Småstadskvinna som varit utbildad undersköterska i femton år. Har haft timvikariat i hemtjänsten, men i stort sett levt på socialbidrag hela sitt vuxna liv. Har kanske inte riktigt alla pommes frites i kanoten, men skulle absolut klara av enklare arbetsuppgifter inom vård och omsorg. Att få jobb inom hemtjänst eller äldrevården om man har adekvat utbildning borde inte precis vara omöjligt.

När jag pratat med andra verkar det som att alla känner till ett eller flera exempel på människor som lyckas vara arbetslösa år ut och år in, och inte för att de har hopplösa utbildningar eller bor på platser där det inte finns jobb.

Samtidigt tror jag inte att jag känner en enda arbetsgivare som tycker att det är lätt att få tag i folk. Företagen skriker efter personal samtidigt som arbetsföra människor går hemma och drar, försörjda av de bidragssystem som är till för människor som behöver dem på riktigt. Jag förstår inte hur det ens är möjligt.

50 kommentarer:

 1. Det som retar mig, mer än de som utnyttjar bidragen, är politiker och myndighetspersoner som låter det vara möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktig markering. Självklart är de som skapat systemet värre än de som utnyttjar det, även om jag tycker att även dessa borde skämmas.

   Radera
 2. Finns det ingen kontakt mellan socialförvaltningen och arbetsförmedlingen som kan stoppa detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Om Arbetsförmedlingen tycker att man vägrat jobb (eller annan sysselsättning) ska de höra av sig till A-kassan så att de kan stänga av personen från arbetslöshetsersättning, men om man går på socialbidrag vet jag inte hur det funkar. Antar att ingen nekas socialbidrag med mindre än att de anses ha pengar.

   Radera
  2. Vilken arbetsförmedling? Centern och liberalerna har ju i princip lagt ner den. Innan dess hade de ju den där kossan som alliansen tillsatte som körde sitt eget race med jobbcoacher och sån skit. Glöm arbetsfömedlingen.

   Radera
  3. Bästa Frihet, arbetsförmedlingen har aldrig fungerat. Åtminstone inte under de drygt trettio år jag varit yrkesverksam. Om den hetat arbetslöshetsadministrationen så kanske, men förmedlat jobb i någon större omfattning har man inte gjort.

   //Krusse

   Radera
  4. Åh, fan. Har du haft erfarenhet av arbetsförmedlingen under 30 år? Kan du inte få in en fot på Samhall eller liknande då? Eller gå någon utbildning i alla fall? Nåt måste du väl försörja dig på?! Nåväl.

   Jag har aldrig varit arbetslös mer än några få dagar ända sedan jag tog studenten. Dessutom har jag studerat på högskolan vid sidan av jobbet. Jag har njutit av livets goda frukter och aldrig strävat efter höga inkomster då jag hellre jobbar med meningsfulla arbetsuppgifter som ger mig något av värde. Chefen kan få ta och stoppa upp den där löneförhöjningen någonstans för jag fjäskar inte minsann för att få högre lön. Facket tvingar upp lönen i vilket fall. Ska jag sitta och sälja mig för en ynka 50-lapp? Nej tack.

   Och det är ju tack vare arbetsförmedlingens tjänster, lite tur i livet och stort tålamod med folk som jag hela tiden skaffat mig nytt jobb när jag sagt upp mig eller tvingats lämna på grund av nån nedläggning. I början av mitt vuxna liv flyttade jag dit jobben fanns. Nu är det nästan jobben som flyttar efter mig istället.

   För det handlar ju om att ta lite eget ansvar också. Inte bara sitta i godan ro och tro att någon arbetsförmedlare ska kunna trolla fram ett drömjobb åt dig så fort det är din tur att prata jobb. Om du nu är en vit man som är myndigförklarad, svenskfödd, pratar ren svenska, fri från missbruk, vuxen född utan funktionshinder, lever utan psykiska besvär och har dator med internetuppkoppling. Ja, då ska du egentligen inte behöva sätta dig och snacka med en arbetsförmedlare. Men sen om du har nån sorts diagnos, har en brokig bakgrund, står långt från arbetsmarknaden eller så då kanske det kan vara bra att kunna sitta öga mot öga med en riktig människa som kan hjälpa till att ringa runt och hjälpa till lite. Det är dessa som behöver ha en arbetsförmedling att kunna gå till.

   Resten får fanimej ta och rycka upp sig ur soffan och masa sig iväg till ett jobb. Sen behöver ni inte jobba 200% som jag gjort en gång i tiden. Det duger även med 50% beroende på vem ni är och vad ni gör. Jobba inte ihjäl er för ingenting.

   Radera
  5. Youtuba, bli politiker, starta cykeltaxi, trimma katter, bli LEGO-arkiteketer, blogga, byta blöjor på äldre eller jobba med vad fan ni vill om ni inte har arbetserfarenhet, men se då till att skaffa er det då. Tror ni arbetsförmedlaren ska kunna stoppa in ett chip i er kropp som gör er mer eftertraktad?! Nej. Det är bara att kamma till sig och skaffa sig ett skärp till de där säckiga byxorna och skicka iväg en ansökning eller två på nåt rosa papper med glittriga bokstäver.

   Men låt de som ständigt blir diskriminerade på arbetsmarknaden få lite extra stöttning av arbetsförmedlarna.

   Radera
  6. Som arbetsgivare ser jag ingen som helst nytta av arbetsförmedlingen för att hitta arbetskraft.

   Och ja, jag har testat. Det har jag slutat med för många år sen.

   Radera
  7. Samma här! De struntade helt i vår kravspec utan var fullt upptagna av vilka de ville bli av med ur sina rullor.

   Radera
  8. Nej. Men världen är väl ändå något större än bara er två.

   Har du testat? Jaha. Det var ju duktigt. Och du slutade med det sedan många år tillbaka. Och du sitter här flera år och uttalar dig om något du inte längre vet något om?

   Mina chefer höll alla dörrar vidöppna. Det strömmade in ansökningar och det var bara att välja och vraka bland de främsta i Sverige (jag fick faktiskt denna utmärkelse senare av en av våra uppdragsgivare). Min arbetsgivare gladde sig minsann över att jag sökte jobbet (via arbetsförmedlingens hemsida). Det var första jobbet jag då hade sökt på många år och det var lika enkelt denna gång. Och cheferna (jag hade tre chefer då men nu några år senare har de reducerats till en enda) kastade sig på sina bara ben och bad att jag skulle skriva under anställningsavtalet.

   Jag hade ju redan ett bra arbete som jag trivdes fint med, men jag behövde flytta närmare min då blivande sambo och göra henne på smällen. Jag kunde ha tagit jobb via mina vänskapskontakter, men fan då hade jag haft ett jobb jag inte trivts med. Måste ju vara någon mening med att gå till jobbet. Dessutom kan jag inte sätta chefen på plats om jag samtidigt ska vara vän med chefen.

   Jag kan sitta och nöjesläsa arbetsförmedlingens platsbank ibland för att ha koll på omvärlden. Jag har hittat jobb där åt några s.k. latmaskar som plötsligt omvandlats till arbetsmyror när de för en gångs skull i livet blivit bemötta med respekt.

   En del ”latmaskar” har ju faktiskt till och med svårt att ta rast när de väl kommit till rätt arbetsplats.

   Folk i Sverige har blivit så förbannat socialt inkompetenta så jag kan förstå att folk hellre gömmer sig hemma och lever på existensminimum än att våga ge sig ut och möta oförståndets Mount Everest. Alla är så vansinnigt självupptagna, verklighetsförnekande och socialt inkompetenta nuförtiden.

   Radera
  9. Här ett modest förslag, slå ihop arbetsförmedling, sjukkassan och socialtjänst till ETT bra ställe med bra service, där dessutom den vänstra handen vet vad den högra gör. Och vice versa.

   Utopi? Knappast i Norge där detta är verklighet, myndigheten NAV. Vad är det för fel på Sverige som gör allt som om man tänker med röven.

   Radera
  10. Jag är villig att testa lite av varje och då skulle man åtminstone komma ifrån problemet med att olika myndigheter jobbar parallellt utan samarbete.

   Dock ska sägas att norrmännens åsikter om NAV påminner om svenskars om AF, så det blir inte per automatik ett "bra ställe med bra service".

   Radera
  11. Håller för en gångs skull med er.

   Problemet är ju oftast att myndigheter har olika dokumentationssystem och tystnadsplikter gentemot varandra. Men det borde inte vara svårt att fixa ett slags lunarstorm för myndigheter om medborgarna? Behövs väl bara godkännande från de medborgare som det ska skrivas om. Alla godkänner ju facebook och instagram så det ska väl inte vara så svårt om det blir bättre för medborgare. Sen kan även Janne Josefsson vara kopplade till alla dessa lunarstorm konton för myndigheter bara för att säkerställa att alla tänker sig för en extra gång.

   Där har vi lösningen på problemet. Lunarstorm är väl rätt billigt för staten att köpa upp och sen är det bara att justera det en aning så det passar in i myndighetssverige 2019. Byta ut den oranga färgen och så.

   Se vad vi kan få fram när vi lägger alla små dispyter åt sidan och slår våra kloka huvuden ihop.

   Radera
 3. Det är tyvärr i dagens Sverige mycket enkelt att få ut nån form av bidrag trots att du inte jobbar. Det är inte mycket pengar men uppenbarligen tillräckligt för att hålla sig flytande och leva ett gott liv.

  Jag upplever att politiker skiter i detta. Alliansen hade 8 år på sig men lyckades inte speciellt bra. Cirkus Löfven lyckas om möjligt ännu sämre, man fortsätter bara mata på bidrag med hänvisning till lagtexterna.

  Kommunalrådet i Filipstad stack ut hakan lite kring "nysvenskarna" som inte tar jobb som ligger typ mer än 1 km från där de bor. Reportern frågade "går det inte att tvinga dem att ta jobb lite längre bort, t.ex. med hot om indraget bistånd?" Ett suckande svar tillbaka om "barnperspektivet", dvs du får inte göra något för att sänka levnadsstandarden om det finns barn med i bilden, vilket det gör i 99% av fallen för just denna målgrupp. Upplever att detta är ett bekymmer oavsett etnicitet, då jag känner flera svenskar som inte vill ta jobb som innebär kanske 12 mils pendling varje dag för att "de orkar inte". Istället går de hemma på meningslösa ams-aktiviteter som att bygga båtar och snida smörknivar.

  Summa summarum, som myndighet har du inga som helst skarpa vapen att ta till för en trilskande individ. Du kan inte sparka ut människan på gatan, dra in cigarettpengar, matpengar etc, hur gärna du som handläggare hade velat detta. Hela systemet bygger på att man ska göra rätt för sig, men många skiter fullständigt i detta. Jag känner flera utlänningar (hårt arbetande sådana) som bara skakar på huvudet hur det fungerar i Sverige, att man bara kan få bidrag hur som helst, utan nåt krav på motprestation. De tror inte vi är riktigt kloka, för enligt deras erfarenhet från sina hemländer så är detta något som bara kommer att utnyttjas till max.

  Standardfrasen från politiker när något skiter sig: "vi var lite för naiva". Detta kommer antagligen att bli vår undergång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var arbetslös runt -94 och upplevde att arbetsförmedlarna var på mig hela tiden. Förutom jobb (som jag inte hade något emot) hotades med långa, helt meningslösa kurser. Inte snida smörknivar utan mer gör gymnasiet en gång till. Men då hade jag a-kassa som de hade kunnat dra in om jag vägrat något.

   Jag har haft väldigt dålig koll på Filipstad. Intressant och beklämmande beskrivning. Och ja, "naivitet" är det nya time-out - ordet man kan slänga in som på något magiskt vis förhindrar alla repressalier.

   Radera
  2. Minns filmen om de italienska arbetskraftsinvandrarna som kom till Sverige (Västerås?) på 50-talet och särskilt kommentaren: kan man få betalt utan att gå till jobbet varför ska man då arbeta?

   Har liksom Micke och snålgrisen bekanta som trots utbildning i princip aldrig haft några arbeten utan bara a-kassa, söka-jobb-kurs, ny a-kassa osv. Bor man på landet med få omkostnader kan även en låg ersättning räcka. Minns hur min far fick råd av äldre män: du ska gå till läkaren och säga att du känner dig sliten, inte orkar längre så får du förtidspension.
   Tyvärr fanns det på varje ort alltför många som i princip aldrig arbetade, ofta med liknande politisk hemvist. Att bara vara hemma hela dagarna gör också nåt med människan förutom att belasta de allmänna systemen. Individen anpassar sig snabbt till nya vanor och tillgänglig ledig tid rutas in med nya aktiviteter. Att då försöka få den personen att ändra sitt beteende blir en stor utmaning. Dagens system är inte optimalt men frågan är hur det ska kunna förändras...

   Radera
  3. Jag levde gott på A-kassa när det begav sig, så pengar var absolut inget problem. Då var det värre med otryggheten, att man aldrig visste vad Arbetsförmedlingen skulle hitta på. Men har de inget att hota med är det ju "lugna gatan" förutsatt att man saknar moral.

   Radera
  4. ”Vi var lite för naiva...” är ingen standardfras förutom hos moderaterna. Det var ju de som öppnade allas hjärtan och plånböcker och skyfflade in våra pengar i sådana som Bert Karlssons fickor.

   Radera
  5. @Frihet: Många är nog överens om att det som M gjorde var ett felsteg utan dess like, problemet är att Cirkus Löfven har haft mer än 4 år på sig att åtgärda detta. Bortsett från gränskontroller har mycket lite hänt, t.ex när det gäller återvändandet. Det finns många bra förslag som borde klubbas, men istället ska det startas utredningar till höger och vänster som resulterar i precis ingenting. För att hantera en kris måste man först erkänna att det faktiskt ÄR en kris. Det är här man misslyckas fatalt i mina ögon. Om man pratar med kommuner och myndigheter ger dessa oftast en helt annan bild av verkligheten än vad politikerna i Sthlm gör.

   Radera
  6. Du vet inte vad kris är. Under denna så kallade ”kris” har jag fortsatt ligga i soffan och pillat mig i naveln medan jag tittat till mina ungar som lekt och härjat. Frugan har tjatat på mig att hjälpa till med dammsugning precis som innan. Ingen har haft någon som helst panik. Kris för mig är något helt annat. Då måste jag resa mig upp och hugga tag i något oplanerat när jag varit ledig. Det har inte hänt.

   Radera
 4. Jag blev så trött på kommentaren och beskrivningen i Filipstad. Det är ju inte så att kommunen tänker ta bort ersättningen oavsett, utan de tar bort det om de vuxna inte gör vad som åligger dem. Hur är då barnen kommunens ansvar? Vad hände med föräldraansvaret? Och om ersättningen försvinner, borde inte det motivera föräldrarna relativt fort, om de då får väldigt svårt att betala räkningar/boende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är som sagt inte alls inläst på Filipstad, men visst låter det som ett problem om föräldrar kan använda barnen som en sköld, fortsätta kvittera ut ersättning utan att ens låtsas söka jobb.

   Jag vet inte hur det ska lösas. Visst vill man hota föräldrarna med att ta barnen ifrån dem om de inte kan (eller ens vill) försörja dem, men det gynnar inte barnen som ju faktiskt är helt oskyldiga.

   Radera
  2. Jag fattar att man kan reagera på folk som inte jobbar för brödfödan. Men han som uppdrag granskning intervjuade - integrationssamordnaren. Är det bara jag som reagerar?! Han har ju för fan inte skött sitt jobb. Istället för att få folk att ta tag i sina nysvenska liv så åker han land och rike runt på skattebetalares bekostnad för att få kommunerna att skrika efter fler bidrag. Det var väl inte riktigt det som var hans arbetsuppgift?! Han har ju misslyckats totalt med sin arbetsuppgift och nu sitter han i TV och gnäller på alla invandrare och lipar att staten att städa upp efter detta. Ta lite ansvar och sök dig ett annat jobb. Låt någon som kan uppgiften ta tag i det där. Så djävla svårt kan det väl inte vara att kavla upp ärmarna på folk och sätta en spade eller nåt annat i näven på dem. Ge dem ett jobb istället för bidrag. Låt dem putsa upp Filipstads fasader, gator och torg så bostadspriserna stiger så ska ni se att det blir pengar på kontot. Filipstad kan ha bussar med analfabeter redo att köra mot Stockholm för att röja gator till vintern. Köp en spade och lär dem skotta fram bilar. Då har de jobb till vintern i alla fall. Nästa år skjutsar någon detta gäng till Oslo istället för då har de kommit på att det finns mer pengar att tjäna där istället. Sen kommer de tillbaka och köper upp OLW och säljer chips till arabvärlden. Och vi har en ny exportsuccè.

   Det måste ibland vara lite djävlar anamma och inte ett evigt gnällande!

   Radera
  3. Säg upp integrationssamordnaren och använd lönen till att köpa bärplockare, myggnät och stövlar till alla nyanlända som ännu inte skaffat jobb. Sätt detta i näven på dem och bussa ut den värmländska skogarna istället för att Thailändare ska resa halva jordklotet för att sno våra invandrares jobb. Det är bara att ge er ut och plocka på. Seså.

   Sen kan staten beskatta Bert Karlsson utav bara h-vete eftersom det var han som kastade in så många analfabeter till orter som Filipstad.

   Radera
  4. Rättelse. Integrationsansvarig var det visst.

   https://www.expressen.se/gt/kommunens-uppror-fyra-ar-efter-flyktingstrommen/

   Sen kan jag givetvis tycka att det inte bara är arbetslösa invandrares och nyanländas jobb att plocka bär. Det bör varje människa med närhet till skog göra. Stockholmare som bara gnäller på snöröjning kan också gripa tag i en spade. Men det gör de tyvärr inte. Då kan analfabeter från Filipstad rycka ut och visa var snön ska ligga.

   Själv skottar jag min egen väg. Helt med handkraft. Varje vinter. Och bär och svamp tar vi reda på. Varje höst.

   Radera
 5. Stöd och bidrag fyller en funktion, men de borde successivt minska. Redan efter tre månader borde bidragen dras ner och till slut upphöra. Det skapar en drivkraft för människor att arbeta och försörja sig själva, istället för att samhället ska göra det. Om inte man är sjuk, då är det en annan sak och en annan process.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är man sjuk eller på annat sätt har begränsad arbetskapacitet är det en sak, men de människor jag pratar om verkar inte ha några problem att jobba, bara det handlar om att meka med den egna bilen eller liknande.

   Radera
 6. Det sätt det svenska bidragssystemet är uppbyggt på gör att samhället onekligen kommer haverera en dag. UD marknadsför tom svenska förmåner i 3e världen, vilket är helt sinnessjukt. Stora partier lever på att köpa bidragstagare för våra skattepengar som borde gå till annat. Det finns inte ens ett uns av medvetenhet om problemet hos stora delar av vare sig befolkningen eller politikerna.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om de köper röstboskap utifrån finns det i alla fall någon logik. De svenskar som inte jobbar trots utbildningar och färdigheter i personalbehövande branscher tjänar inte ens politikerna på.

   Radera
 7. De där två latmaskarna låter nästan som bidragsslukande KD och SD. De två partier som tar emot mest bidrag från skattebetalarna. De enda som jobbar för sina pengar är väl de som tar emot minst partistöd från staten Centern och Socialdemokraterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst nytta gör de dessutom. Sitter med offerkoftor och gnäller på statsministern hela dagarna trots att det verkar vara den ende som gör nåt vettigt om dagarna. Och så de sitter i riksdagen och ställer bara till oreda för alla andra partier. Nej, de som bidrog till att ta oss ur kaoset efter valet, de tar också minst i bidrag.

   Radera
  2. @Frihet: Det är ju precis det som att "sitta i opposition" innebär, att gnälla på nuvarande regering.

   Radera
  3. Snålgris;

   Att sitta på förlorarbänken behöver inte nödvändigtvis betyda att de trotsigt ska vara tvärtemot allt, högljutt gnälla och bråka om minsta lilla grej. De kan väl försöka bete sig. De får gärna räcka upp handen och säga sin åsikt i turordning. Men kom gärna med någonting konstruktivt istället för nåt i stil med ”dumma dumma dumma dig, ”verklighetens folk”, buhu.. allt är alla invandrares fel!!!, make EU lagom again och så vidare. Det blir på sådan sandlådenivå, men skillnaden från en riktig sandlåda så betalar vi arbetande skattebetalare dyrt för att de stora bidragstagande partierNas partiledare Jimmie och Ebba ska få sitta och kasta sand i det välsmorda samhällsmaskineriet.

   Jag tycker inte att det är schysst mot vanligt arbetande folk. Tycker du det?

   Radera
 8. Här har du en länk att vidarebefodra till han som är på facebook:

  https://loggershut.se/tjaena-pengar-paa-facebook

  Då kan han sälja sig själv och tjäna lite pengar på alla sina inlägg. Kvinnan är säkert på facebook hela dagarna hon med så tipsa henne med så har vi satt två i arbete.

  Jag borde minsann jobba som arbetsförmedlare.

  SvaraRadera
 9. På min arbetsplats är det också svårt att få in personal. Tyvärr så är det många som inte funkar på en arbetsplats även om det ser bra ut på pappret. Vi har provat flera som liknar Latmask nr 2, men det har inte gått. Vissa har tyvärr inte alla hästar hemma och man kan ju inte tvinga arbetsgivare att anställa någon mot dennes vilja. I vissa fall kanske personer som Latmask nr 2 skulle kunna skärpa till sig om hen inte fick bidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om hon inte har alla hästar hemma (vilket iof är få som har) så borde hon istället för bidrag få mer stöttning och vård från samhället. Nu snackar jag inte mediciner som ni undersköterskor vill proppa i allt och alla utan nu snackar vi att de ska ha en kollega/medmänniska som tar sig tid att lyssna, som handleder och som agerar förebild. Lägger ni ner lite energi på att göra detta när ni får in en ny människa så ska ni se att den kan koka lite kaffet åt er i alla fall. Då slipper ni gör det och får tid över. Sen lär ni dem att servera koppen. Ja. Se så lätt. Sen sätter ni samma person att servera kaffe till gamlingarna eller patienterna också. Sen kan de sitta och prata ut om livets svåra balansgång. Vips så har ni en vårdpersonal som plötsligt trivs i sitt jobb, som kan sitt jobb och som är till nytta. Och gamlingarna har äntligen fått en människa som kan höra deras klagan. Och du slipper ta hand om detta och kan ägna dig åt intressantare saker som du trivs med. Sen får de växa in i rollen och ta över mer och mer. Precis som du en gång i tiden. Så svåra är inte era jobb att ni inte kan ersättas av en idiot. Kan inte en människa i misär lära sig ert jobb så kommer snart en robot att göra det. Då har du problem. Jag har för övrigt hört att det finns medicin robotar som delar ut mediciner till äldre inom hemtjänst. Det vore något det?

   Radera
  2. Det är nog enklare från början än när det gått tio år, och jag håller med om att man inte ska tvinga arbetsgivare att anställa. Jag tänker ändå att om man har NÅGRA hästar hemma borde det finnas något jobb som funkar, särskilt om samhället ändå får försörja personen.

   Radera
  3. @frihet Ja, vi får hoppas att det finns robotar som kan göra vårt jobb om du någon gång behöver vård eller omvårdnad :)

   Radera
  4. 94-åriga Aslaug har en robot i köket: ”Vill inte ha folk springande hemma”

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/aslaug-har-en-lakemedelsrobot-jag-vill-inte-ha-folk-springande

   Inte mig emot. Vem vill ha en massa okända människor springandes i hemmet?

   En undersköterska har jag ju redan försett mig med här hemma, så hon får väl ta hand om det som jag och roboten inte klarar. Och vice versa.

   Radera
 10. Om samhällets högst respekterade medborgare skamlöst utnyttjar bidragssystemet leder det till att fler tycker att det är legitimt att parasitera på systemet: Latmask nr 3: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-far-full-fallskarm-trots-miljonintakter

  Latmask Nr 4 till eh 25 eller nåt. Apa-gaget höjs när fler ska leva på bidrag: https://www.expressen.se/dinapengar/regeringens-besked-mer-pengar-till-kungen/

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, det är viktig signalpolitik.

   Radera
 11. Det mest märkliga är ju att FIRE-rörelsen får så väldigt mycket sk-t för att deras mål är att gå i pension tidigt, utan bidrag. DÅ helt plötsligt så skriker folk att de borde jobba och betala skatt. Fast de har jobbat massor, betalat väldiga skatter och dessutom tänker leva på sina EGNA sparade tillgångar, inte på bidrag.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen lite märkligt att det kan anses okej att leva på andras pengar samtidigt som det är omoraliskt att leva på sina egna.

   Radera
  2. Måste vara någon sorts vanföreställnig det där. Jag har aldrig hört någon skrika för det. Själv har jag ju uppmanat folk att jobba mindre om de nu prompt vill betala mindre med skatt.

   Radera
  3. Däremot så gastar folk hejvilt så fort någon nämner 6-timmars arbetsdag. Det är klart att folk skulle kunna varva ner nån timme eller två om dagen.

   Radera
 12. Såg ett foruminlägg häromdagen där någon beklagade sig över att en släkting skulle få ett arv eftersom det skulle påverka honom så att hans soc-stöd skulle bli indraget, hon verkade tycka att det var orättvist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då känns det som att man missuppfattat själva idén med bidrag och förväxlat det med lön. Kanske lätt hänt efter några år, vad vet jag.

   Radera
  2. "Finns det ingen kontakt mellan socialförvaltningen och arbetsförmedlingen som kan stoppa detta ?"
   Här ovan ser vi tydligt två myndigheter som skulle kunna rensas upp eller helt läggas ned. Så kan de som jobbar med dessa "påhittade" jobb få leta riktiga jobb!
   riktiga jobb är sådant som drar in till vår statskassa, inte tar ut!
   Finns så in i H-vete mycket olika myndigheter med massor av låtsas jobb för byråkrater i detta land så man blir trätt i skallen av att bara tänka på det.

   För ett tag sedan var miljökontoret ute hos oss för att inspektera en ny avloppsanläggning vi ska anlägga. Då frågade personen var slambrunnen kommer vara placerad, för framtida tömining av slambil.
   -Jo den kommer ligga strax jämte den gamla (ca 1-2m ifrån)
   -Ja ok, för jag måste rapportera in det till ..verket (eller vad det var?)
   -Varför det sade jag
   -Jo det måste få en chans att godkänna..
   -Jaha sade jag..men du står ju på plats nu och ser hur det ser ut..ser du några problem..?
   -Nä men de måste få chansen att säga sitt.

   Så jävla onödiga jobb det finns här, tror vi skulle kunna sänka skatten med 50% i detta land ganska fort om man ville.

   Radera
  3. Är det påhittat jobb att ta tag i föräldrar som vanvårdar sina barn? Att ge stöd att missbrukare att ta sig ur sitt missbruk? Att ge handikappade möjlighet att skaffa sig ett riktigt arbete? Att se till så att hemlösa får tak över huvudet och kan börja ta tag i sina liv igen?

   Det om något är väl ett riktigt jobb. Förvisso kan jag hålla med om att de behöver rensa upp ibland. Det finns folk som sitter på stolar de inte begriper varför de är där för.

   Radera