onsdag 18 september 2019

Gratis parkering på Karolinska

En gång tidigare har jag bloggat om det rätt smala ämnet sjukhusparkering där jag klagade på hur dyrt det var. Nu tänkte jag berätta om motsatsen.


Nya Karolinska Sjukhuset kan man säga mycket om när det gäller ekonomi. Under 2018 var en person där runt 25 gånger och betalade parkeringen med kort. Vi kan kalla honom ”Snålo”. Kostnaden var 20 kr/timme. Det tyckte han var ganska blodigt för att låna några futtiga kvadratmeter. Alla som varit på sjukhus vet att tiden drar iväg även om man har en bokad tid. För den där bokningen gäller bara patienten, aldrig läkaren.

Snålo upptäckte dock snabbt att en av de mest frekventerade p-automaterna aldrig drog pengarna från kontot. Han fick ett kvitto att sätta i vindrutan där det framgick hur mycket han betalt, men pengarna drogs aldrig. Det gick en månad och en månad till. Ibland parkerade han där flera gånger i veckan, alltid med samma resultat.


När Snålos anhöriga skulle till en mottagning längre bort (NKS är stort som en mindre stad) gjorde han misstaget att gå till en annan automat och då drogs pengarna. Så efter det vände Snålo tillbaka till den gamla gratisautomaten igen för han är en gniden man som inte vill punga ut med pengar i onödan.

Vid det blå P:et är det gratis.

Jag blir nyfiken. För minst 70 p-rutor är det här den närmaste automaten, och det är ganska fullt för det mesta, så säg att beläggningen är 90-procentig tolv timmar per dag fem dagar i veckan. Det blir 75600 kr/vecka, 3,8 miljoner/år.

Man måste betala med kort eller ladda ner en parkerings-app. Min vän Snålo håller inte på med appar, han har faktiskt inte ens internet i sin telefon, men jag har lyssnat runt bland släkt och vänner och noterat att ganska många föredrar kortbetalning framför p-app. Säg att appen fungerar så att parkeringsbolaget då får betalt, men att hälften använder kort och slipper betala. Då blir det en förlust på nästan två miljoner om året. Märker man inte det? Tydligen inte. Åtminstone inte under hela 2018. Kanske inte nu heller.

En annan väg...

14 kommentarer:

 1. Troligen lagrar maskinen alla köp offline och när maskinen går online eller töms manuellt kommer alla dragningar att göras. Eventuellt slipper du dragningen om du spärrar ditt kort (?). Men troligen är det ingen gratis lunch. På mitt jobb gick maskinen offline i ett halvår och när vi upptäckte det och gjorde tömning hade vi lagrade betalningar på 900.000 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du tror att de kommer dra pengar i september 2019 eller senare för en parkering som gjordes i februari 2018? Inte omöjligt (och lagligt upp till tre år, om jag minns rätt), men jag är skeptisk.

   Radera
 2. Jag skulle spärra kortet. Det är ironiskt att ett projekt som enligt vad man uppfattar i rubrikhetsen i dagligmedia borde vara betjänt av varenda spänn inte lyckas med den mest banala av alla intäktsmodeller nämligen parkering i anslutning till sjukhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt! Och att ingen upptäcker det. Det borde ju finnas något säkerhetssystem som upptäcker när intäkten skiljer sig väsentligt från prognosen.

   Radera
  2. Hjälper det att spärra då? Köpet har ju gjorts långt innan spärrningen, är man inte betalningsskyldig för alla transaktioner innan?

   Radera
  3. Risken/summan är för liten för att det ska vara värt omaket, men en intressant fråga rent hypotetiskt.

   Radera
 3. Har varit med en gång om att pengarna drogs flera månader i efterhand. Åkte bil in i Norge under 2015 via Svinesundsbron vilket man på den tiden betalade med kort på plats. Tog ett antal månader innan jag upptäckte att jag hade en dragning på 21 kr på mitt kort som jag inte kände igen. Kollade då var den kom ifrån och såg att det var för den bropassagen. Kollade upp mina tidigare kontoutdrag och såg att inga pengar hade dragits tidigare...
  Så helt säker kan du inte vara ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I detta fall är det alltså minst 19 månader sedan de första, men visst kan det hända.

   Radera
 4. Nja jag är skeptisk. Det enda man kan vara säker på i Sverige är att skatten och avgifter alltid dras. Och skulle det, mot förmodan, bli fel någon gång så kan du vara helt säker på att felet är ditt och du även beläggs med ngn form av straffavgift för saken.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast JAG är oskyldig. Det här hände ju den fingerade snåljåpen "Snålo" ;-).

   Radera
 5. Jag tycker det låter som snålo är lika rutten som en politiker som försöker lura till sig småpengar sett till sin lön och förmögenhet. Jag fick alltid lära mig hemifrån att kolla om jag tycker något lät för bra. Hade helt klart kollat om just den parkeringen skulle vara gratis. Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första vet du ingenting om Snålos lön och förmögenhet. För det andra ser jag inga moraliska problem för kunden när en ockrare för en gångs skull glömt att ta betalt.

   Radera
 6. Det övergår mitt förstånd hur en person som kallar sig (heter?) Snålo ens skulle komma på tanken att ta bilen till NKS. Irrationellt beteende när det torde finnas billigare sätt att resa. Lika irrationellt är det att beklaga sig över att parkering i ett så pass centralt och kollektivtrafiknära läge kostar pengar. Jag är som skattebetalare i aktuellt län lika ointresserad av att subventionera förvaringsplatser för andras bilar som jag är av att betala för deras garderober eller vitrinskåp. /Jens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skulle skjutsa sin åldrade mor som dessutom hade nedsatt immunförsvar pga cellgiftsbehandlingar och därför inte hade mått bra av att sitta på proppfulla bussar.

   Men vilka sätt är billigare? Inte kollektivtrafik med SL i alla fall. Det hade kostat 106 kr för dessa två personer att åka buss till KS från grannkommunen.

   I normalfallet tar samhället 20 kr/timme, 480 kr/dygn eller 175200 kr/år för att hyra ut dessa 8 kvadratmeter, så du behöver inte vara orolig för att du subventionerar parkeringsplatser så länge automaterna funkar.

   Radera