SVT skriver om en ”vegetarisk boom” i mataffärerna. I reportaget framgår dock att det handlar om totalt ett par procent, vilket inte låter lika imponerande som att färsk, vegetarisk mat ökat med 40 procent.
Men okej, vi kan utgå ifrån att fler äter mer vegetariskt. Jag har inget emot det, jag är själv vegetarian sedan 30 år tillbaka. Men vad är det för skit folk äter? Lotta Lundgren säger:
”Det är framförallt en urban, medveten, ung medelklass som köper mycket hel- och halvfabrikat, som löser vardagen med den typen av produkter.”
Jag undrar mest på vilket sätt de
skulle vara medvetna. Knappast hälsomedvetna och knappast
ekonomiskt. Min gissning är att det är lata människor som aldrig
brytt sig om att lära sig laga mat, men deras självbild förbjuder
dem att frossa i Billys pizza och Gorbys piroger. Att värma upp
processad färdigmat som påstås vara bra för klimatet klarar de
och till tofurkyn ovan dricker de brölk.
Och den där vardagen som behöver lösas skulle alltså må bättre med fabrikstillverkad ”fejkon” och sojabiff? Att lägga en kvart om dagen på att laga mat från grunden finns det inte tid till, men Melodifestivalen och Agenda hinner de med. Det är möjligt att den ”urbana medelklassen” lyckas lura i sig själva att den prioriteringen är vettig, men mig lurar de inte.