Allt fler renoverar sitt kök till
toppskick, samtidigt som genomsnittssvensken ägnar allt mindre tid i
köket. Min lokala pizzeria har 2-3 bilar som kör runt take-away
hela dagarna, och de är inte ensamma. Vi köper mer färdigmat än
tidigare, antingen helfabrikat från matbutiken eller uppvärmd
hämtmat.
Därför är trenden med dubbelugnar
helt obegriplig. Använder man knappt en ugn behöver man inte två!
I marknadsföringen står det att dubbelugn är bra för att få all
mat färdig samtidigt. Släng alla fryspizzor i samma ugn då! Jag
lagar mycket mat, även i ugn, men inte ens när jag bjudit tio pers på mat
har jag känt behov av två ugnar.
En än galnare idé är att ha dubbla
diskmaskiner. Det tidigaste tecknet på denna trend hittar jag i en forumtråd från 2008 på Familjeliv.
Jag hade inte hört talas om att någon installerat två diskmaskiner
förrän tio år senare, men nu gör jag det hela tiden. Så sent som
förra veckan hörde jag en kompis berätta att han satt in dubbla
diskmaskiner i sitt nybyggda kök.
Så i takt med att vi halverar
köksanvändandet dubblar vi utrustningen. Var går gränsen –
dubbla kaffebryggare, dammsugare, ismaskiner? Förresten, varför
stanna i köket, dubbla badkar och dubbla duschkabiner kan ju matcha
de dubbla handfaten många redan satt in i badrummet för att kunna
borsta tänderna i stereo.
Vore det inte lika bra att köpa två hus eller lägenheter om man ändå ska ha dubbla uppsättningar av allt? Man skulle kunna tro att folk har dubbelt så mycket pengar än de vill ha, men där slutar dubbeltrenden.