lördag 18 juni 2016

Eget matbröd

Hembakt bröd är billigare, godare och nyttigare än köpebröd. Det är inte svårt, men tidskrävande om man räknar in den tid brödet står på jäsning. Att jäsa bröd är ett slappt "jobb", men processen gör att man inte kan dra igång baket när det börjar kurra i magen. Framförhållning alltså.

En annan svårighet är att hembakt blir så himla gott att det är lätt att äta för mycket. Detta motarbetas med självdisciplin och om någon vet var jag får tag i det till ett bra pris är jag idel öra.

Här är ett enkelt recept med bara sånt man har hemma. Möjligen med undantag för jäst, vilket är anledningen till att jag oftast anpassar satsen efter jästpaketens storlek. Har man betalt 1,70 kr för ett paket jäst vill man ju inte riskera att hälften blir kvar i kylen tills det måste slängas :-).

8 dl vatten
2 tsk salt
2 msk strösocker
50 gram jäst
50 gram margarin
3 dl havregryn
10 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Blanda fingervarmt vatten (är det för varmt dödas jästen) med salt, socker och jäst. Klicka i margarinet och häll i gryn och mjöl. Blanda.


Låt jäsa under duk i 30 minuter.


Knåda och häll i lagom stora smorda formar. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.


Stjälp ner brödet på en plåt. Värm i 30 minuter.


Resultatet blir 1,7 kilo bröd och räknat på Willys ordinarie priser kostar brödet 9,62 kr (motsvarande pris på mat.se är 13,44 kr, alltså 40 procent mer!). Lägg till två spänn för ugnsvärmen, så har vi inte tagit i för lite. Förutsatt att jag betalat ordinarie pris för vetemjöl (vilket är rätt ovanligt) är totalkostnaden 11,62 kr, så alltså 6,84 kr/kilo. Det bröd jag brukar köpa färdigt kostar 20,75 kr/kilo, nästan exakt tre gånger dyrare, men då är det också ett av de billigaste bröd som finns. Ett butiksbakat lantbröd kostar säkert det dubbla, så då är vi nere i en sjättedel. Nåväl, billigt hur som helst.


Tänk på att bröd förskonat från konserveringsmedel inte håller så länge i rumstemperatur (och ännu kortare tid i kylen, tvärtemot vad många tror). Skär upp och frys in det bröd som inte går åt inom ett par dygn.

12 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Jättegott. Succé hos familjen ikväll! Jenny

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Jag är själv ingen bagarguru, men det här receptet tror jag aldrig att jag misslyckats med.

    SvaraRadera
  3. Nybakat doftar så gott. Borde baka mer. Får jag fråga varför du jäser dem i form och inte direkt på plåten? För att hålla formen på brödet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det går för långt mellan gångerna för mig också. Borde få rutin på en gång i månaden åtminstone, istället för som nu en gång i halvåret.

      Det korta svaret är att det stod i originalreceptet :-). Men ja, fick det jäsa fritt på plåten skulle det säkert rinna ut för mycket.

      Radera
    2. Man kan ju göra bröd i frallstorlek också. Kräver lite mer hantering av degen, men å andra sidan kan man frysa in direkt och slipper smulor om man skär upp skivor för att sedan frysa in.
      Jo, bra förresten att min blogg inte syns i listan längre. :-)

      Radera
    3. Jag får skaffa bättre formar.

      Det var inget personligt, men jag vill inte länka till sidor som inte alla kommer åt. Jag vet hur grinig jag blir när folk länkar till tidningarnas "plus"-artiklar.

      Radera
    4. Nej, men det var bra alltså! Blev lite hämmad i skrivandet när jag föreställde mig ekonomibloggare som läsare. Knäppt? Ja, säkert.

      Radera
    5. Knäppt vet jag inte, men det övergår mitt förstånd att någon skrivande inte vill ha så många läsare som möjligt. Om det inte rör sig om en ren dagbok, men den lägger man ju inte ut på nätet. Men som sagt, det behöver inte vara fel bara för att inte jag begriper.

      Radera
    6. Tror det beror delvis på varför man skriver. Om man vill sortera och strukturera tankarna, få många läsare inför lansering av bok, skriver för att roa, etc. Det är alltid intressant att läsa om varför bloggare har valt att blogga.

      Radera
    7. Jag vet exakt av vilka skäl jag bloggar, men det är ett ämne (av många) jag väljer att inte utveckla i detalj offentligt.

      Sen tror jag kanske att du drar lite många slutsatser om företeelsen ekonomibloggare. Förutom att vi bloggar om olika saker och av olika anledningar är vi inte ett homogen art av typen homo eco bloggus. När vi inte bloggar är vi bridgespelare, mammor, tyskalärare, fotbollsfanatiker...

      Radera
    8. Jag ber om ursäkt om jag uttryckte mig fördomsfullt. Jag uppskattar ekonomibloggare som RikaTillsammans, Spartacus m.fl.

      Radera
    9. Du behöver inte be om ursäkt, jag tog inte illa upp och det är självklart din rättighet att blogga för vem du vill. Jag menar bara att du gör dig själv en otjänst om du målar upp ekonomibloggare som en samlad grupp av kritiska och nedlåtande egocentriker. Det är nog bara jag och ett par till som är sådana :-).

      Radera