söndag 12 juni 2016

Tillfället gör konsumenten

Precis som Göran Greider inte kan ha en godisskål framme utan att den töms är det inte helt okomplicerat för alla att gå runt med pengar i plånboken. Andra har svårt att gå runt med sitt visakort eftersom de tappar kollen när de inte hela tiden kan se hur mycket pengar de har. Jaja, då är det kanske bättre att göra en Ove Sundberg.


Så finns de som tvärtom känner ett behov av att visa upp sin rikedom. Eller kan det finnas något annat skäl att gå runt med pengar i en sedelklämma? Det är ju ett sällsynt opraktiskt sätt att förvara pengar. Maffiakomplex, säger jag.

Klart är att ingen egentligen vill ha våra pengar. Kontanthantering är dyrt, både för banker och affärer. Många bankkontor har därför valt att plocka bort pengarna. När Nordeapersonalen förklarade för min skotske morbror att de inte hade några kontanter tittade han sig runt efter dolda kameror. Och ja, kamerorna har de kvar, så det tog ett tag för dem att övertyga honom om att det var på riktigt.

Den enda större affärsidkare jag känner till som totalvägrar cash är Abbamuseet. Detta eftersom Björn Ulvaeus ”har en vision om ett kontantfritt samhälle”. Kanske är det så, men jag tror mer att det handlar om Ulvaeus vision om ett lönsamt museum.


Fast det står ju honom fritt. Jag har hittills aldrig känt ett behov av att besöka hans inrättning, med eller utan pengar. Svenskar är dock ganska förändringsbenägna (lydiga), men fortfarande är en fjärdedel av alla butiksköp kontanta.

Mig gör det inget. Jag går mycket sällan runt med kontanter i plånboken. Inte för att inte bränna dem utan för att jag inte ser poängen. Jag behöver inte ha kontanter för att se att jag har pengar, men skulle inte heller handla upp dem tvångsmässigt. Möjligen sparar jag in något inköp genom att inte ha cash, men det rör sig i så fall om mycket små belopp, högst en hundring om året.

Det handlar snarare om säkerhet. Har jag inga pengar kan jag inte heller bli rånad på dem eller bli av med dem om jag tappar plånboken. Även om bankkort innehåller pengar lämnar de spår. Fast jag ser till att aldrig ha mer än några hundra på kortet heller såvida jag inte har en specifik anledning. Numera kan man ju bli rånad på så många olika sätt:

12 kommentarer:

 1. Kul! Ännu ett skäl till att inte skaffa Swish... En del har extra lätt för att låta pengarna rinna mellan fingrarna. Kanske ställde barndomens Monopol-pengar till det för dem? Skönt att man inte tillhör dem som måste stoppa veckans matpengar i en burk eller i ett kuvert för att klara veckans utgifter. Rätt korkat att gå omkring med en full plånka i bakfickan också som vissa män envisas med att göra. Om jag hade varit tjuvaktigt lagd hade jag lätt kunnat norpa ett par plånkor om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swish måste vara döpt efter ljudet av pengar som försvinner. Swish bara, sen är det slut på kontot :-).

   Är det specifikt manligt med full plånbok, eller just att ha den i bakfickan? Jag har inte funderat över det, men killar kanske generellt går runt med mer pengar. Sedelklämma lär åtminstone vara en killgrej, det har jag aldrig sett kvinnor använda.

   Radera
  2. Nja, jag vet inte riktigt hur det förhåller sig men jag har nog bara sett män som har tjocka plånböcker i bakfickan. Om kvinnor har tjocka plånböcker så förvaras de förmodligen i väskan. Har aldrig sett nån kvinna med sedelklämma. Däremot har jag sett tjejer som har mobilen i bakfickan och det måste ju vara glädjande för ficktjuvarna.

   Radera
  3. Och glädjande för mobiltelefonförsäljarna när de glömmer bort att telefonen ligger i bakfickan och sätter sig på den, för det kan väl aldrig vara nyttigt i längden? Jag är den siste svensken utan smartphone, så vad vet jag.

   Radera
  4. Jag har aldrig drullat mig med min, så jag vet inte om de smarta mobilerna tål klantarsel. Beror kanske på vikten på arslet. Jaha, siktar du på att bli lika unik som den siste mohikanen?

   Radera
  5. Nej, det är inget principiellt, jag fattar bara inte varför jag ska betala mer för en större, klumpigare och mindre tålig telefon med mycket sämre laddning utan att den har fler användbara funktioner. Jag använder telefon för att ringa, till surf och e-post har jag dator.

   Radera
  6. Jag förstår skälen. Numera har jag bara mobilen till sms och samtal. Surfar på platta för övrigt, och vill inte gå in i lyktstolpar för att jag har näsan i "smarta" mobilen. Nu ska jag sluta spamma din blogg här...

   Radera
  7. Haha, ingen fara! Tidigare idag fick jag en kommentar på Googleöversatt svenska om billiga lån - DET är spam. Men nu ska jag och min stenåldersmobil ut och springa, bloggfritt.

   Radera
 2. Du vandra icke ensam i smartphone-mörkret. Bild-googla Nokia 1208. På datorn. ;-)

  Vi äro tusenden (?)

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Ja, här kan du se några av mina, ungefär samma årsmodell som 1208:an skulle jag tro: https://sparosverige.blogspot.se/2016/05/gratis-mobil.html

   Radera
 3. Någon blev visst inspirerad. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RgbjW/maskerade-ranare-tvingade-man-swisha-tusentals-kronor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Rent logiskt måste det ju hända förr eller senare.

   Radera