tisdag 14 juni 2016

Att bli rik är ett val

Det är inte självklart att det är synd om fattiga människor, på samma sätt som det inte är givet att rika människor har roffat åt sig sin rikedom genom någon form av orättvisa. Med risk för att låta elitistisk tror jag att tjatet om allas lika värde har fått en del att tro att alla människor har och ska ha exakt samma förutsättningar i alla lägen. Livet funkar inte så.

Dels har vi riktiga orättvisor, att en del blir sjuka, misshandlade eller dödade helt utan egen förskyllan. Vidare har vi olika start i livet. Det är lättare att lyckas i ett tryggt hem med rika och välutbildade föräldrar än om man föds av en ensamstående narkoman. Loppet är inte kört för det, men att oddsen är olika är inte raketforskning.


Men sedan har vi den fria viljan. I min bekantskapskrets finns såväl rika och framgångsrika företagare, akademiker, industriarbetare, kulturarbetare och låginkomsttagare. Det är ingen slump! Jag känner ett styrelseproffs med sexsiffrig månadslön. Vi gick på gymnasiet samtidigt. Jag läste ekonomi, han ett tvåårigt program för skoltrötta och inte ens där fick han toppbetyg. Sedan tog han sig i kragen, pluggade utomlands, jobbade hårt i många år och såg till att lyckas. Jag vet inte exakt hur hårt han ansträngt sig för att hamna där han är, men tillräckligt för att veta att jag inte har rätt att peka finger.

Inte bara har man rätt att bli höginkomsttagare och rik, samhället bygger på att det finns människor som gör den resan. Om vi bortser från värderingen om huruvida de gör något vettigare än genomsnittet på sitt arbete betalar de mycket skatt som finansierar välfärden. Och om rättvisa innebar att alla ska ha lika mycket rikedom, makt och valfrihet oavsett vad vi gör för att uppnå det, vad skulle det då finnas för skäl att försöka åstadkomma något överhuvudtaget?


Jag är rik utan att någonsin ha haft så väldigt hög lön. Jag varken kan eller vill åka runt i limousine hela dagarna och skvätta champagne på pöbeln, men jag har det bra ställt. Det beror på bra förutsättningar hemifrån, men också på egna val. Jag har valt bort utgifter, lyxartiklar och dyra resor, men också lagt tid på att maximera mina inkomstmöjligheter. En del val har varit självklara, andra har kostat på. Jag vill varken slå mig för bröstet eller be om sympati. Jag konstaterar bara att min ekonomiska trygghet är resultatet av aktiva val och hårt arbete.

Ingenting säger att rika människors arbete är mer värt. Ibland är det så, men det finns mängder av låginkomsttagare som gör fantastiska arbetsinsatser och jag tänker inte värdera. Det är inte heller självklart att rika är lyckligare än fattiga. Många har gjort fullt medvetna val som inneburit sämre ekonomi och varit nöjda med den prioriteringen. Framförallt är det absolut ingenting som säger att rika skulle vara bättre människor än de med sämre ekonomi eller inkomster.

Det enda jag säger är att vi (som enskilda och som kollektiv) måste sluta fnysa föraktfullt när vi ser en dyr bil eller läser om en rik direktör. Särskilt om vi inte vet vad han eller hon har betalat i form av blod, svett och tårar. Sannolikt var det inte gratis.

8 kommentarer:

 1. Bra skrivet och håller med till fullo. Nästan så bra så jag måste spara en kopia.

  /Plutusson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Jag var rädd att den här texten skulle göra att jag blev stämplad med diverse epitet, men tyckte att det var värt risken. Fast kanske inser t o m allas-lika-värde-papegojorna att detta mantra inte kan omfatta plånböcker.

   Radera
 2. Jättebra skrivet. Vi kan komma långt genom att göra aktiva och kloka val. Vi måste bara förstå det. /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, i andra länder kör man med: "Du kan om du vill". I Sverige är det mer: "Det ska du inte behöva."

   Radera
 3. Klockrent inlägg!
  Lite fel signaler skickas ut här hemma tycker jag t ex med arbetstidsförkortning. Jag har inget emot att vara ledig eller högre löner. Men låt de som går till arbetet tjäna mer än de som är hemma. Varför ska man få lön vissa dagar man är ledig?

  Själv är jag inte speciellt rik, men lycklig ändå :)
  Bara att gneta och kämpa på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, varken tid eller pengar uppstår ur intet. Jag har inget emot om löneförhöjning på frivillig basis uteblir och ersätts med arbetstidsförkortning, men ska man sänka arbetstiden med 1-2 timmar om dagen undrar jag vem som ska stå för notan. Jag hade inte velat göra det som arbetsgivare och vill inte heller göra det som skattebetalare.

   Radera
 4. Bra skrivet, Micke.

  Alla har förstås olika förutsättningar, men man blir ju lätt förskräckt när man får känslan av att hälften av landets hushåll skulle må bra att (/behöva) vara med i lyxfällan. Har man en "normal" svensk lön per vuxen så fattar jag inte hur man kan misslyckas med hushållsekonomin!? Bara att spendera mindre än vad som kommer in varje månad... Iofs är det väl lika "lätt" för en överviktig att äta mindre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Alla har olika förutsättningar, men de flesta har fler möjligheter än de vill låtsas om. Visst är det tufft att gneta ihop en förmögenhet och visst är det kämpigt för den stillasittande nutidsmänniskan att hålla vikten, men väldigt mycket går att åstadkomma genom att ge sig fan på det.

   Radera