lördag 11 juni 2016

Brexit=jordens undergång

Med mindre än två veckor kvar till britternas EU-omröstning är skräckpropagandan i full gång. Vid ett utträde kommer börsen att störtdyka, inte bara där utan i hela världen. Vidare kommer huspriserna att rasa och Storbritannien gå in i en fruktansvärd kris. Enligt en analytiker på UBS brittiska kontor kan Londonbörsen rasa över 10 procent om britterna röstar ut sig ur EU.


Känns scenariot igen? Jag tycker att det låter väldigt mycket som när Sverige skulle gå med i EMU. Vi skulle ju dö svältdöden på en kvart om vi inte gick med i denna fantastiska pengamaskin. Det blev nej och några år senare kunde alla politiker konstatera (och många erkänna) att där hade de grisflyt att vi sa ifrån.

Norge och Schweiz (just det, UBS hemland) gick överhuvudtaget inte med i EU. Har de gått under? Har de ens gått sämre än genomsnittet? Nej, de är ett par av Europas starkaste ekonomier trots att de behållit sin suveränitet.

Att det brittiska pundet och börsen skakar till innan beslutet är väl inte så konstigt, marknaden ogillar osäkerhet. Men vad händer om de går ut, kommer världen att sluta göra affärer med britterna? Självklart inte! Dessutom åker de ju inte ut med huvudet före, det finns all tid i världen att jobba fram nya handelsavtal och anpassa sig till det nya läget.

Britterna skulle klara sig utmärkt utan EU. Värre blir det för EU utan britter. De skulle gå miste om runt tio miljarder euro som britterna årligen slänger in i unionen. Dessutom – och detta är anledningen att jag håller tummarna för ett utträde – skulle brytningen visa vägen för fler länder. Det här är inget litet skitland EU kan ha och mista, det är en av stöttepelarna. Kan de lämna kommer röster höjas lite varstans. Givetvis inte i Sverige, vi stannar nog tills det bara är vi och något utfattigt land i söder som kommer kvittra likt fågelungar för att vi ska fortsätta att flyga in med stekta sparvar. Men sen så!


Om någon ännu tror på EU:s förträfflighet och Storbritanniens nytta av att vara kvar, men vill vakna ur Törnrosasömnen rekommenderas denna film:

4 kommentarer:

 1. Ett utmärkt inlägg. Din form är god nu när EM dragit igång. Jag skall fira i champagne den dag detta franska jordbruk skall få klara sig på egna meriter.

  Soliga Hälsningar

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Min goda form inskränker sig dock till skrivandet. Konditionen är usel och mitt bristande bollsinne håller mig undan från fotbollar såväl på gräs och grus som på tv. Men jag håller också tummarna för att britterna slår sig lös nu, även om jag inte riktigt tror på det.

   Radera
 2. God kväll/natt.

  Bollsinne kan man alltid träna upp, se bara på skogshuggaren Ingesson!
  Köp dig en teknikboll, sedan är det bara hård träning som gäller :)

  Har själv testat som grabb, då man lade ner mer tid på trixandet än man gör på börsen nu för tiden.

  Vill man så går det oavsett vad det gäller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mitt stora problem med fotboll är att det är så vansinnigt tråkigt. Tacka vet jag långdistanslöpning, att springa i jämnt tempo i 3,5 timmar. Kanske inte så publikmässigt, men å andra sidan helt fritt från huliganer och läktarvåld.

   Men i princip håller jag med dig. Talang är få förunnat, och utan att nöta på i tusentals timmar en tämligen meningslös egenskap.

   Radera