onsdag 22 juni 2016

Hej konsument!

Jag är en dålig kund. Om marknaden såg ut som jag skulle nästan ingenting produceras, så det är ju tur att vi är olika. Fast en del produkter kan jag överhuvudtaget inte begripa att det finns någon marknad för.

T ex gäller det en hel del möbler. En vanlig tvåsitssoffa kostar 4000 kr, en tresitsig modell 5000 kr. En hörnsoffa med någon schäslong eller puff hamnar mellan 15000 och 30000 kr. På Ikea, Jysk och andra lågprisbutiker kan man möjligen pressa dessa priser en aning. På andra sidan finns i stort sett inget tak om vi snackar designsoffor i exklusiva material.


Men vem tusan betalar 30000 skattade kronor för en enda soffa? Släng in ett par fåtöljer, ett soffbord, sideboard, tv-bänk och kanske en matta och ett par tavlor, och du är snart uppe i 100000 på bara vardagsrumsinredning.

I ett tidigare inlägg visade jag att jag snickrat ihop mina egna vardagsrumsmöbler. Jag har full förståelse för att inte alla gör det, men begagnad kostar den där trettiotusenkronorssoffan, i perfekt nyskick, max en tredjedel. Min Ikeasoffa köpte jag för 1500 kr på Blocket inklusive fotpall. Ordinarie pris på Ikea är 4995+1995=6990 kr. Jag kan ha roligare för de pengarna.


Bilar till nypris känns ännu märkligare. För runt 80000 kr får du en Dacia Sandero eller Ford Ka. Det är de billigaste bilarna som finns och de kan knappt kallas bilar. Det finns alltid en anledning till att de billigaste bilarna är billiga. Allt är billigt, t ex kan tyget i taket vara limmat direkt i plåten utan någon isolering alls (medtag hörselkåpor). Andrahandsvärdet blir därefter.

Den billigaste Volvon går lös på en kvarts miljon. Lägg på minst 50000 kr för en Audi. Vill du ha en BMW får du i stort sett räkna med 400000 kr. Och alla dessa exempel är budgetmodeller helt utan tillägg. Vill du ha en ljudanläggning, en lite ballare färg, lättmetallfälgar, gps eller bara något så enkelt som en motorvärmare får du gräva djupare i plånboken.

På tre år har bilen tappat en tredjedel av värdet. Minst. Många modeller tappar halva värdet eller ännu mer. Alltså, köper du en tre år gammal bil som kostade 300000 kr ny sparar du minst 100000 kr. Hur mycket kan nybilslukten egentligen vara värd? Köp den på spray istället!


Vem köper då nya bilar och soffor? Förmodligen de där som tvångsmässigt räknar om alla sina utgifter till månadskostnader och så länge den sammanlagda räntan går att betala och så länge låneinstituten inte säger nej (vilket inte nödvändigtvis behöver ske innan kalkylen brakat åt helvete) så kör de på.

Bilen kan ju ha varit inköpt som firmabil och/eller någon form av leasingavtal, men så galna har vi väl inte blivit att vi börjat hyrköpa soffor? Jag vet inte om jag vill ha svar på den frågan, jag orkar inte.

9 kommentarer:

 1. Skulle kunna tänka mig att Ikea Family korten går varma i vissa stugor så svaret på om vi börjat hyrköpa soffor är nog dessvärre. Jomenvisst! ;)

  Jag har varit där själv men är grymt glad att jag fick upp ögonen någorlunda tidigt i livet.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har antagligen rätt. För övrigt ger frasen "rent a sofa" 308000 googleträffar.

   Radera
  2. Haha åh herregud...

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Köpa ny bil har jag heller inte riktigt förstått(men bra att några gör det?). Vet att du & jag inte är riiiiktigt på samma plan när det gäller sparande men jag vill gärna gå för "most bang for the buck". Köpte min Avensis kombi på bytbil.com . Sökte upp en med bra utrustning och som gått 1500mil. 2011 och har den än. Superbra familjebil =) fast cykeln går såklart mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller snålande är ingen är på min plan. Inte ens på min planet :-). Men att köpa en bil som gått 1500 mil låter ändå fiffigt. Gissar att den tidigare ägaren fick betala ganska mycket för de milen.

   Radera
 3. Tycker det liknar väl mycket kitch, men har man talets gåva, och håller lite låda om wabi-sabi stil så är hela placet en ren brudmagnet.

  Med vänlig hälsning

  Lars


  SvaraRadera
  Svar
  1. Inreder man för att bli en "brudmagnet" känner jag att man är illa ute oavsett möbler. Själv skulle jag alla veckans dagar föredra min lågbudgetsoffa framför den vidriga tingesten högst upp, men vill man ha en sådan är valet fritt. Förutsatt att man har och vill lägga 30-40 tusen på en soffa såklart.

   Radera
 4. Valde dig som min centertank i min bloggelva. Har aldrig ångrat mitt val.

  Keep up the work.

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är och förblir enda gången jag blir vald till ett lag :-).

   Radera