måndag 20 juni 2016

Läs kvittot!

Att gå igenom kvittot när du handlar är ett tips som kanske är särskilt lönsamt nu på sommaren när butikskassorna fylls av vikarier och man inser att kassa medarbetare inte nödvändigtvis är en särskrivning.


Jag veckohandlar min mat. Kvittot innehåller vanligtvis 10-15 poster och jag kontrollerar varje gång att det stämmer förutom att jag läser priserna på hyllkanten och gör ett överslag på slutsumman. Därför vet jag att rekommendationen att granska kvittot är ekonomiskt fördelaktigt. I runda slängar skulle jag gissa att ett av fyra kvitton innehåller minst ett fel, mycket sällan i kundens favör.

Jag går inte tillbaka till kassan för att klaga på att jag fått betala 75 öre för mycket, men ibland handlar det om flera tior för att inte säga hundralappar. Och då brukar min veckohandling ändå mycket sällan överstiga 300 kr, så för en familj med tre barn, två tjocka föräldrar och en hund kan det göra stor skillnad.

Följande kan gå fel (och samtliga exempel har drabbat mig):
 • Kassörskan slår in fel kod för grönsaker och andra streckkodsfria varor.
 • Kassörskan identifierar fel grönsak och tolkar rödbetor som rödlök, kålrot som majrova osv.
 • Kassörskan missar den röda ”1/2”-lappen som berättar att varans pris ska halveras.
 • Priset på hyllkanten diffar med priset i datasystemet, fel siffror eller fel enhet (som vikt istället för antal).
 • Ett extrapris i butiken och/eller på butikens hemsida är inte inlagt i datasystemet.
 • Extrapriset är felaktigt inlagt, med fel parametrar (t ex max 3 kg istället för 3 st).
 • En vara har slagits in felaktigt antal gånger (köpt 4 st, fått betala för 5).
 • En post på kvittot är helt felaktig (”Jag har inte köpt någon hibiskus!”).

Tillhör du den majoritet som halar upp Visakortet, slår in koden och betalar utan att reflektera över beloppet – testa att börja kontrollera kvittot. Handlar du mer än tio varor tio gånger kan jag nästan garantera att det blir fel åtminstone en gång. Och gör det innan du lämnar butiken. Har du varit ute på parkeringen blir det svårt att bevisa din oskuld. Apropå kvitton och oskuld kan du bli debiterad för praktiskt taget vad som helst.

7 kommentarer:

 1. Vad tycker du om självscanning som alternativ (förutsatt att du inte blir granskad stup i kvarten)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nästan ingen erfarenhet av självscanning, så jag vågar inte ha någon åsikt. De få gånger jag använt det (mest Ikea) har det funkat bra, men hittar man då fel på priserna kanske det är ett himla bök att få tag i någon som kan rätta felen.

   Radera
 2. Frun kollar alltid kvittot när hon handlat. Som du säger så är det en hel del fel. Sist hade hon "spök-handlat" kött/fisk enligt kvittot. Man kan ju undra hur mycket affärerna drar in på felaktigheterna? Men borde det inte vara åt andra hållet oxå? Där jag som kund får betala för lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, förra veckan köpte jag en 2,5-kilos ost som jag (faktiskt inte förrän jag kom hem, på riktigt) upptäckte att jag slapp betala för. Men min gissning är ändå att affärerna totalt tjänar på det. Exempelvis är det nog betydligt vanligare att man missar att lägga in lockvarupriser i datasystemet än att man glömmer att ändra tillbaka upp veckan därpå.

   Radera
 3. Ja, det blir ofta fel. Nästan alltid fel som kunden förlorar på. Fattar inte de som har noll koll i kassan och glatt viftar bort kvittot. Jag ogillar när de frågar om jag vill ha kvittot. Självklart vill jag det. Annars får jag betala flera hundra för mycket varje år.

  SvaraRadera
 4. För övrigt skulle jag uppskatta lustiga kommentarer på kvittot. Skulle pigga upp läsningen lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, himla märkligt att det nästan alltid är kunden som förlorar på det. Själv är jag nog inte så mottaglig för humor på kvitton. Fast det här hade faktiskt varit för absurt för att inte dra på munnen: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19546049.ab

   Radera