tisdag 7 juni 2016

”Jag bara jobbar här”

Andreas Cervenka skrev en artikel i SvD om att Ericssons styrelseordförande Leif Johansson konsekvent nekat att ta emot en del av sin lön i Ericsson-aktier. Han föredrar pengar. Jag klandrar honom inte, särskilt inte med tanke på att aktien tappat över 40 procent av sitt värde på ett drygt år. Det hade alltså varit ren galenskap och jag vill verkligen inte jämföra Leif Johansson mot någon i Galenskaparna.


Oj, nu gjorde jag visst det ändå. Hur som helst är det en intressant indikator, hur insiders ställer sig till att satsa egna pengar. Företaget Insiderfonder har tre fonder som tar rygg på insynspersoner, köper när de köper och säljer eller blankar när de säljer. Idén borde vara smart. Om inte de mest insatta vet, vem ska man då följa efter? Deras Sverigefond och hedgefond har gått ganska bra det senaste året, medan Asienfonden inte varit någon höjdare jämfört med konkurrenterna. Alla tre tar ut en rätt saftig förvaltningsavgift.

Jag är tveksam till att följa styrelsemedlemmars och företagsledares privatekonomiska beslut konsekvent. Det är t ex dumt att sälja aktier i ett företag bara för att vd:n lovat sin fru en lyxkryssare och behöver pengar till den. Det är ju himla många faktorer som påverkar börsen, till och med fler än företagshöjdarna kan hålla koll på.


Jag ser ledande personers innehav mer som en slags säljpitch. Om inte de som jobbar i företaget tror tillräckligt mycket på affärsidén för att satsa sina egna pengar vill inte jag satsa mina. Som i Draknästet, där första prioritet i en del erbjudanden verkar vara att få ”drakarna” att vara med och dela (eller helst ta över) den ekonomiska risken. När jag inför aktieköp läser på om företaget och upptäcker att varken styrelse eller vd äger några större poster själva, då får jag också det här ansiktsuttrycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar