fredag 3 juni 2016

Vem kan man lita på?

Rimligtvis är högt betalda aktieanalytiker och fondförvaltare bättre på att förutse börsens utveckling än oss andra. Fast ta vilket storbolag som helst och du kommer att hitta en smart börshaj tro på uppgång och en annan på nedgång. Minst en av dem har fel.

Jag har några favorithjärnor i djungeln. Jag lyssnar gärna på Simon Blecher på Carnegie, Lars Frick på Börsveckan, Karl-Mikael Syding och ett par till. Men ingen av dem vet. Precis som tidningarnas tipsexperter aldrig skulle avslöja sina tips om de var bergsäkra på att sitta inne med facit är börsexperternas förslag kvalificerade gissningar. Alltså gäller det att lyssna på alla och värdera deras åsikter. Särskilt de påståenden du inte tror på, som man tenderar att vilja tänka bort för att världen blir enklare på det viset.

Bo Engwall heter en av Sveriges bästa maratonlöpare genom tiderna. Som investerare gick han under namnet ”Löparn” med bl a en populär blogg där han hissade och dissade aktier. År 2000 var han med i ett tv-program som hette Börsmatchen. Tre lag valde varje vecka ut några aktier de trodde på. I nästa avsnitt summerades och nya aktier valdes ut. Löparn var storfavorit i lag med konstnären Ernst Billgren, under det föga fantasifulla namnet Konstlöparen.


Utom tävlan fanns en hund man kallade Börsvalpen. Hunden fick varje vecka gå bananas bland ett hundratal pinnar, var och en uppmärkt med namnet på en aktie, och välja ut de tre... saftigaste, eller vad han nu hade för kriterier. Och självklart vann hunden hela skiten. Löparn förklarade detta någonstans med att hans aktier hade vunnit om börsen stigit under seriens gång, istället för att gå ner. Genast fick han svaret: ”Så kan det vara. Ett annat sätt att se det är att du fick stryk av en hund.” Och det kan man ju inte heller argumentera emot.

På samma tema påstås det då och då att pilkastande apor slår världens bästa aktieanalytiker, men hur tusan tar man reda på om det stämmer? Har du försökt få en apa att kasta pil någon gång?! Jag rekommenderar att du bär skyddsdräkt för du kan lika gärna bli träffad själv. Ifall inte apan helt sonika äter upp pilarna, apor är inte kloka!


Så tipset att lyssna på alla gäller bara människor. Löparn stöter jag fortfarande på ibland i ett nätforum om löpning och lyssnar gärna till hans erfarenhet. Jag skulle gärna ta emot eventuella aktietips också, nu när hans överman Börsvalpen inte finns längre. Jag kan förresten berätta att jag träffat valpens ägare och därmed avsluta med en ”Jag mötte Lassie”. Eller rättare sagt, ”Jag mötte husse”.

12 kommentarer:

 1. Min ISK har jag döpt till "Apberget kastar pil", nuff said. Det går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Med ödmjukhet kommer man långt i sin börshandel!

   Radera
 2. Kul inlägg:) Med inspiration av ditt inlägg la jag upp en relaterad bild (och länk till dig) på min blogg. Ta en kik:

  http://pengaregnet.blogspot.se/2016/06/nya-fonder-i-portfoljen.html

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Noterar att du och jag skulle kunna utgöra lika bra kontraster som de två SEB-gubbarna i ditt exempel. Jag har behållit hela mitt innehav i Spiltan Investment, men sålt av Didner & Gerge. Dessförinnan även Avanza Zero faktiskt.

   Radera
  2. Sedär! Vi får se hur jag gör framöver, får ge det lite tid:) Är ju rätt ny på både aktie och fond svängen.

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Jag är verkligen ingen expert, men alla får tycka (Lex Linda Rosing). Eftersom jag förbereder mig för Den Stora Kraschen känns Avanza Zero helt fel nu. D&G:s fonder tappade jag tron på efter att herrar D och G själv lämnat över förvaltandet och främst Sverigefonden dippade gentemot konkurrenterna. Spiltan Invest är en av få fonder jag inte sålt av ens delar av, men det kommer säkert.

   Radera
  4. Du känns betydligt mer påläst än mig på många sätt. Det är nog därför jag diggar din blogg såpass mycket, det känns som jag lär mig något:)

   Jag sålde Spiltan av den enkla anledningen att den bara stått och stampat för min del. Tröttnade och ville prova annat:)

   MvH Pengaregn

   Radera
  5. Oj, tack! Svårt att mäta vem som är mest påläst. Men visst har jag läst. Och handlat med värdepapper i 30 år snart (satan vad gammal jag är!). Fast tid är ju ingen garanti för att man också begriper. Jag tror nyckeln är att man är ödmjuk och inser just att man alltid har mer att lära.

   Radera
 3. Jag är inte så imponerad... Jag gillar investmentbolag men kan konstatera att min egna investeringar i investmentbolag krossat Spiltans fond. Tycker den är alldeles för tung i Investor och Industrivärden kanske måste vara det pga av sin storlek? Men då viktar jag hellre mina innehav själv. Nr 2 är att om du tror på den stora kraschen borde det vara ett givet val att sälja ut investmentbolagen först eftersom i tider av krasch så ökar substansrabatten och det är extra ogynnsamt att äga investmentbolag. I goda tider gäller det omvända. Sen OM kraschen kommer nu det är en annan sak men det lämnar jag till experter som dig, Kavastu eller en pilkastande apa, hundar bläckfiskar och annat löst folk ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ändå att 136 % på fem år är bra, men gör du det bättre själv ska du såklart låta bli. Vi är helt överens om att det lär vara en dålig investering vid en börskrasch. Jag har långsamt viktat om till en mer defensiv portfölj. Det påbörjades april 2015 (och att jag därmed prickade toppen ser jag nog mer som pilkastartur än expertis), men jag är fortfarande inte klar. Mycket eftersom jag är osäker på när (och för all del om) kraschen kommer. Därför har Spiltan Investment fått hänga kvar, men som jag skrev igår är det bara en tidsfråga. Tror inte att jag äger den i oktober.

   Radera
 4. Min första aktie var Löparn-haussade Switchcore. Lagom tajmat innan IT-kraschen. Det blev inte särskilt bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Switchcore gick inte tokbra i den vevan. Tror inte att jag brände mig så farligt på den, men väl på andra Löparn-pumpade papper.

   Radera