onsdag 1 juni 2016

Maj i sammandrag

Så rann maj iväg. På bloggen blev det 31 nya inlägg, ett för varje dag, men med erfarenhet från min hemsida och tidigare bloggar vet jag att sommaren är en period med betydligt mindre internettrafik. Jag gör därför bedömningen att jag lika gärna kan dra ner bloggfrekvensen lite. Det blir förmodligen ändå Sveriges mest aktiva ekonomiblogg (det där lät stöddigare än det var tänkt), men någon gång mellan skolavslutning och midsommar börjar jag nog ta en och annan bloggledig dag.

Apropå bloggstatistik vill jag återigen tacka för att ni läser och för alla kommentarer och glada tillrop. Läsekretsen växer rejält, vilket även får mitt bloggintresse att växa. Att jag överhuvudtaget skulle få kommentarer var inte självklart för mig, men här strömmar det in både bloggkommentarer, Twittersvar och mejl med tips både om börs och sparande, vilket är skitkul.

I maj gick OMXS30 upp 0,64 procent, min aktiedepå 2,09 procent. Med tanke på hur defensivt placerad jag känner mig är jag mycket nöjd med att "spöa" index i uppgång, om än en svag sådan.


I vanlig ordning klev jag in och ut ur det gamla oljecertifikatet, och som vanligt (i alla fall nu på slutet) klev jag av lite för tidigt. Och så har jag investerat i både guld och silver, vilka jag hoppas ska utvecklas fint under börsstormarna jag tror kommer. Av samma skäl har jag återigen blankat SCA. Carnegies Simon Blecher kallade aktien tokdyr vid P/E 25 och nu är vi närmare 26. Domedagsstämningen förmådde mig också att sälja mitt återstående innehav i Indienfonden. Jag sålde hälften för ett drygt år sedan och hade tjänat mer på att sälja allt då, men det blev drygt 50 procents avkastning även på resten och det kan jag knappast gnälla över.

Jag blev tilldelad aktier i Clean Motion, Litium och Paradox. Clean Motion trodde jag minst på, men var ganska säker på att aktien skulle stiga från start. Det gjorde den och jag sålde. För tidigt. Paradox och Litium gick åt olika håll när handeln öppnade igår, Paradox upp och Litium ner. I juni noteras ytterligare typ tjugo bolag. Det brukar ju gå ganska bra, men jag blir mer och mer restriktiv. Det blir nog fler än Litium som inte tokrusar från start.

Den enda någorlunda offensiva satsning jag gjorde i maj var att teckna mig för nyemissionen i C-Rad. Tomas Linnala på Placera tror att aktien kan dubblas på sikt. Jag hoppas att han har rätt, men kan samtidigt konstatera att hade jag inte lyssnat på honom från början när det gäller C-Rad hade jag varit rikare nu, trots att den steg sanslösa 28 procent bara igår.

Trots C-Rad och min nya satsning i ädelmetallbranschen har jag fortfarande drygt 40 procent av depån i likvida medel. Det känns som onödigt hög andel, men just nu har jag inga bättre idéer.

Sverige har fått några nya ministrar. Inga överraskningar, mer än att jag inte trodde att de skulle bli ännu fler än tidigare. Nu är Löfven uppe i 24 ministrar, vilket är lika många som Reinfeldt skramlade ihop 2010. En av dem, Ibrahim Baylan, fick titeln samordningsminister. Det får mig att fundera lite över vad Löfven själv gör i detta ”dream team”. Jag trodde i min enfald att samordning av ministrar i stort sett var statsministerns enda uppgift. Jag säger inte att han klarat den särskilt bra, men trodde kanske inte att han skulle leja ut den.

Fick vi en ny prins att försörja också, eller var det bara dopet som skedde i maj? Jag minns inte, och precis som med ministrarna skulle jag inte kunna namnge alla svenska prinsar och prinsessor längre. Jag antar att min republikanska hållning lyser igenom. ”Bra PR för Sverige”, hör man ibland om hovet. Jag tycker att det är en konstig PR-byrå, vars vanligaste uttalande när media hör av sig är ”Inga kommentarer”.


23 juni ska britterna välja om de vill stanna kvar i EU. Förhandstipset är att de gör det, kanske med ytterligare några eftergifter från EU i sista stund, men helt säker är jag inte. Även ett självständigt Storbritannien skulle, till skillnad från Sverige vid ett utträde, vara en storspelare i världspolitiken. Och vad har de egentligen fått ut av samarbetet på sistone? Precis som Sverige betalar de mer än de får tillbaka, och för vad? För att några av deras politiker ska få åka till Sydeuropa och leva jetsetliv, i utbyte mot allt mindre självbestämmande. En dålig deal, tycker jag, som hoppas att hela unionen försvinner. Blir det utträde lär börserna sjunka på kort sikt. Stannar de kvar blir det kanske ett litet relief-rally, men knappast någon jätteskjuts.


Nej, nu ska jag åka iväg och besikta bilen hos Opus. Mitt aktieinnehav hos dem har inte glatt mig hittills, så jag hoppas att det här blir en bättre affär.

18 kommentarer:

 1. Tycker du skriver bra. Har tagit ut dig till min blogg elva 2016. Det är ju snart fotbollstider.

  Har tänkt att du skall spela center. Du hittar laget på Spartacus Invest. Det behövs en murbräcka längst fram.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar ödmjukt för berömmet och lägger ögonaböj in Spartacus Invest i min blogglista till höger. Vad gäller fotboll är jag däremot analfabet. Jag var "Vi tar X, ni får Micke" i lagindelningen på skolgympan.

   Radera
 2. Man kan med viss rätta raljera över idiotisk EU byråkrati, men jag tror Europa skulle marginaliseras utan EU. Vi skulle få väldigt svårt att hävda oss i den globala konkurrensen. Förbättra (demokratisera!) EU istället för att splittra Europa, tror jag är vägen att gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där tycker vi olika, men jag ser också hellre ett demokratiskt Europa än den nuvarande varianten. Fast allra helst skulle jag vilja ha ett lika livskraftigt land som "vägrarna" Schweiz och Norge.

   Radera
  2. Ursäkta, men har du pratat med en norrman någon gång? Det där raljerandet mot EU ersätts där mot den byråkratiska och totalitära norska staten. Man äger tydligen inte ens rätten till sin egen kompost, kan man bla få höra :-)

   Radera
  3. Det låter i och för sig lite trist, men jag skulle nog ändå föredra att lyda under norsk stat än under EU. Gräset ÄR grönare...

   Radera
 3. Well,

  Känner på mig att mitt val att sätta dig som en centertank längst fram inte kommer att misslyckas. Jag skulle också vilja leva i ett livskraftigt land som vägrarna.

  Ha det bäst

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller tummarna för att britterna visar vägen. När det till slut bara är Sverige kvar lär väl vi också gå ur :-).

   Ha det bäst själv!

   Radera
 4. Blir det inte lite glädjejämförelse att köra S30 index som jämförelse och inte ett utdelningsjusterat index?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En jättebra fråga jag inte vet svaret på. Klart är att SIX Portfolio Return Index (det är väl den du menar?) hade gjort skillnaden mindre. Kände själv att så här bra ska det inte ha gått, så nästa månad får det bli bot och bättring.

   Radera
  2. ja, nåt av portfolio-return indexen. jag har för mig att s30 inte är korrekt på lång tid pga utdelningar gör att indexet går ned, intradag är den ok. förutom att jag har för mig att det är fel, så som ytterligare bevis blir jag själv alldeles för bra ifall jag jämför med s30. hela finansbranschen borde stå i kö för att vilja anställda mig som jag outperformar det indexet - i uppgång, nedgång, stillastående. rena rama bernie madoff.

   Radera
  3. Ja, min tanke var verkligen inte att framhäva min förträfflighet. Jag får ta ett annat index nästa gång. Kanske borde jag överhuvudtaget inte jämföra med Stockholm. På lång sikt tycks min depå korrelera mycket bättre med exempelvis Nasdaq.

   Ytterligare en variant är att låta bli jämförelser helt. När allt kommer omkring är det ju vinst man eftersträvar, inte att slå andra kurvor.

   Radera
 5. Tjena Micke!

  Hur gick besiktningen blev det en nolla? Opus är på G nu, tror på sakta uppåt.
  Kan man äns gå ur EU? detta med folkomröstning är nog bara en "fin" sak, Måste ju visas ibland att vi lever i en demokrati :)

  Kör hårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Våra politiker (Bildt m fl på den tiden) sa att den dag vi inte vill vara kvar kan vi gå ur, men det ska bli intressant att se vad som händer om GB röstar ur.

   Hade det varit Sverige hade vi fått rösta igen och igen tills resultatet accepterats av politikerna. Om de inte gjort som med kärnkraften och högeromläggningen - bara gett fan i resultatet och kört på.

   Ja, bilen gick igenom! Har inte hämtat mig från chocken än. Aktien har hämtat sig lite, men frågan är vart vi ska nu. Hoppas den fortsätter uppåt.

   Radera
  2. Ja det blir mycket intressant att se vad som händer, själv tror jag chansen är minimal att de lämnar (tyvärr). De blir och kommer bli matade med skrämsel och elände om vad som händer om de lämnar.
   Känns skönare att sparka fram burken ett tag till.

   Radera
  3. Jag trodde som du, men är inte längre lika säker. Först såg jag Brexit The Movie (https://www.youtube.com/watch?v=eYqzcqDtL3k), sedan kom den här: http://www.di.se/artiklar/2016/6/1/brexit-leder-i-ny-matning/ Fan vet, det kan gå vägen.

   Radera
 6. Hej!
  Precis hittat hit, och tackar för en rad givande inlägg.
  Får jag fråga på vilket sätt du har investerat i guld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen!

   Det blev andelar i SPDR Gold Shares ETF, alltså en börshandlad fond. Jag beskriver lite mer om hur jag tänker i blogginlägget "Guld & silver" skrivet 27/5. Du hittar det högst upp i blogginläggslistan till höger eller genom att klistra in den här fliken i webbläsaren: http://sparosverige.blogspot.se/2016/05/guld-silver.html

   Radera