Mat är ett grundläggande behov. Finns
inte billig mat köper vi den dyr. Finns inte närodlad mat köper vi
långväga. För att vi måste.
Det är svårt för oss som inte ägnar
oss åt matproduktion att sätta sig in i hur bönderna har det just
nu. Jag är den första att erkänna att jag kritiserat Sveriges
bönder, bl a här på bloggen, och t ex ifrågasatt hur det kommer
sig att ingen lantbrukare någonsin setts i en bil som är över fem
år gammal. Nu snackar vi alltså inte traktorer, skördetröskor och
andra arbetsverktyg utan om privata personbilar.
Men
det får finnas gränser. Ta t ex den här bonden som fick en elräkning på 56000 kr istället för ”vanliga”
28000 kr. Alltså i stort sett en ökad kostnad på 1000 kr per
dag. Till det kommer höjda dieselpriser. Både för bonden
och för lastbilarna som tar hans mat till grossister, mejerier,
slakterier och matbutiker, och så lite höjda foderpriser (som också
påverkas av diesel- och elpris).
När någon verklighetsvänd debattör kallar stora elkonsumenter för idioter och ifrågasätter varför
inte alla kör fjärrvärme när det nu finns i politikernas
Stockholmslägenheter låtsas man (eller begriper inte bättre) att
stigande kostnader för energi och drivmedel är ett hushållsproblem.
Det är det också, men inte bara.
Slår man tillräckligt hårt på företag försvinner de. Anser sig ingen ha råd att producera mat i Sverige, Norden och Europa kommer all mat att behöva importeras från ställen som Kina, Afrika och Nya Zeeland. Det var antagligen inte det som var meningen när man bestämde sig för att driva upp våra omkostnader.
Tvärtom troligtvis. För ska vi importera mat från kinesiska växthus uppvärmda av kolkraft lär det knappast vara en jackpot för miljön, varken här eller där.