tisdag 1 februari 2022

Vårt dagliga bröd sket sig idag

Mat är ett grundläggande behov. Finns inte billig mat köper vi den dyr. Finns inte närodlad mat köper vi långväga. För att vi måste.

Det är svårt för oss som inte ägnar oss åt matproduktion att sätta sig in i hur bönderna har det just nu. Jag är den första att erkänna att jag kritiserat Sveriges bönder, bl a här på bloggen, och t ex ifrågasatt hur det kommer sig att ingen lantbrukare någonsin setts i en bil som är över fem år gammal. Nu snackar vi alltså inte traktorer, skördetröskor och andra arbetsverktyg utan om privata personbilar.


Obs! Äldre bild!

Men det får finnas gränser. Ta t ex den här bonden som fick en elräkning på 56000 kr istället för ”vanliga” 28000 kr. Alltså i stort sett en ökad kostnad på 1000 kr per dag. Till det kommer höjda dieselpriser. Både för bonden och för lastbilarna som tar hans mat till grossister, mejerier, slakterier och matbutiker, och så lite höjda foderpriser (som också påverkas av diesel- och elpris).


Guld eller foder...

När någon verklighetsvänd debattör kallar stora elkonsumenter för idioter och ifrågasätter varför inte alla kör fjärrvärme när det nu finns i politikernas Stockholmslägenheter låtsas man (eller begriper inte bättre) att stigande kostnader för energi och drivmedel är ett hushållsproblem. Det är det också, men inte bara.


Slår man tillräckligt hårt på företag försvinner de. Anser sig ingen ha råd att producera mat i Sverige, Norden och Europa kommer all mat att behöva importeras från ställen som Kina, Afrika och Nya Zeeland. Det var antagligen inte det som var meningen när man bestämde sig för att driva upp våra omkostnader.

Tvärtom troligtvis. För ska vi importera mat från kinesiska växthus uppvärmda av kolkraft lär det knappast vara en jackpot för miljön, varken här eller där.

37 kommentarer:

  1. Politrukerna har bestämt sig. Det räcker inte med att de bara skapat energibrist, vårdbrist och andra katastrofer. Nu är de matbrist man avser skapa, för att därigenom förhoppningsvis svälta ihjäl några och skapa konflikter.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Ja, det är mycket tokerier på gång nu. Det håller jag med om. I min lilla ankdamm så har jag inte fått elräkningen ännu för den senaste kalla perioden. Har vistats ganska mycket i stugan under vintern hittills och jul/nyår/trettondagshelger och det har varit periodvis mycket kallt. Så det blir spännande att se fram emot....

    Konkurrens på lika villkor är knepigt. Svårt för bönder att mäta sig med mellaneuropeiskt, eller kinesiskt, klimat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men också väldigt bökigt att köra mat runt jorden, det blir den inte bättre av.

      Lycka till med elräkningen!

      Radera
  3. Följer en del domedagsprofeter på youtube/bitchute. Det cirkulerar en del idéer om att lägre solaktivitet(grand solar minimum), vulkanaska från Tonga i atmosfären, dålig tillgång på konstgödsel, transportproblem, och dyr energi kommer leda till en global svältkatastrof.

    Misstänker att det inte blir riktigt så illa, men kanske kan de svenska bönderna snart börja ta bättre betalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad jag ska tro, men helt klart skräms jag mer av detta än av att SMHI (som bevisligen inte har en aning om vad det ska bli för väder imorgon) fastslår vad det blir för temperatur om 100 år och hur det kommer påverka världen.

      Radera
  4. Jag är ju som dräng förvisso jävig i sak, men...
    Nu vet jag ju inte vilka bönder du (Sparo) känner, men av de som finns i min närhet kör ingen nyare bil än 7-10år.... Det kanske är annorlunda i Norge? De är ju inte med i EU, och har därför möjlighet att bedriva egen jordbrukspolitik och bestämma själva. I ditt gamla moderland är det Brysselstollar som bestämmer. Jo! En bonde har en nyare bil, men där är det frun som drar in pengarna som välbetald chef utanför jordbruket.
    Med den förda politiken kommer det (jag killgissar) inte finnas mer än några enstaka bönder kvar om 10-15 år. Det finns förmodligen några stora produktionsanläggningar, men det är knappast att betrakta som lantbruk. Mer av industri. Bönderna kan ju inte heller bestämma vilket pris de ska ta för sina produkter, här gäller planekonomin fullt ut. Vill de inte sälja till det pris som köparen sätter, så blir det ingen affär alls. Det är en kris idag i näringen som de flesta nog inte har insyn i. Man saknar som sagt inte kon förrän båset är tomt, och redan idag står många bås tomma. Ingen saknar heller bonden förrn han/hon är borta, och maten kommer från länder utan för EU, när det konstlade jordbruksstödssystemet kollapsat.

    Men annars kan rapporteras att allting är bra i landet Sverige, våra folkvalda tar ju så väl hand om oss, och resten av världens alla problem. Men det är ju klart, i Norge gullas det visst med Talibanerna, till svenska regeringens förtret han de inte bjuda in dem först.

    Så, med frågan om vårt dagliga bröd, kommer det att bli mycket värre. Dyrare mat, och sämre kvalitet.

    Det här blev dystert, nu ska jag pigga upp mig med lite matproduktion.
    Ha de
    //Fattigbonddräng

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu känner jag en del norska, men det var faktiskt svenska bönder jag pratade om. Jag har ett förflutet i trävarubranschen där jag träffade rätt många bönder eftersom det är de som äger den skog staten och kyrkan inte roffat åt sig.

      Och även om Norge förvisso gullar med talibaner hoppas och tror jag att det är en västanfläkt av Sverige där man tycks tro att allt står och faller med hur väl man tar emot "IS-återvändare".

      Ja, dystert blev det. Själv ska jag pigga upp mig med lite matKONSUMTION.

      Radera
    2. Om det var skogsägande bönder du såg med nya bilar så kan jag lova att det var smarta bönder.
      Bättre att köpa en ny bil för avverkningsnettot än att skicka hälften i skatt och bara ha råd med en 7 år gammal bil :)

      Radera
    3. Kanske det, men det vittnar inte precis om fattigdom.

      Radera
  5. Jag tror inte att Sveriges bönder har det så illa om man jämför med många andra. De är skyddade av EUs tullmurar vilket gör att andra länder har svårt att konkurrera med oss. Dessutom kostar EUs jordbrukssubventioner oss skattebetalare mer än 400 miljarder varje år. Alltså mer än fyra Maud Olofsson-klavertramp per år! Ni fattar omfattningen...

    Så elpriserna då, att Miljöpartiet tillsammans med en hel del andra partier har förstört landets elmarknad, är ju väl känt för alla. Bara att laga efter läge. Kan man inte klara rörliga elpriser så väljer man att teckna avtal om fasta priser. Bönderna nere på kontinenten har genomgående högre elpriser så de har nog svårt att sympatigråta med våra bönder.

    Sedan hör det till saken att bönder, precis som mänga andra bidragstagare, alltid hittar någonting att klaga på! I Frankrike är det traktorkorteger och uthälld mat i Paris. I Sverige är det snyftartiklar i slaskpressen.

    "Allt åt alla" heter en verklighetsfrånvänd vänsterorganisation. Bönderna går i första ledet som de största tiggarna.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Surgubben!
      Det finns nästan alltid någon som har det sämre, eller bättre. enbart när alla har det lika dåligt så är det jämlikt.

      Radera
    2. Det är beklagligt att jordbruk blivit en bidragsbransch där bönderna först ska producera mat som de nästan skänker bort, för att sedan få bidrag från EU.

      Men att det finns de som har det sämre är nog en klen tröst när man tvingas slå igen butiken. Vilket tusentals bönder faktiskt har gjort de senaste åren, både i Sverige och i övriga Europa.

      Radera
  6. Snart kanske fastigheter på landet där det går att producera sin egen mat får sig ett uppsving prismässigt. Jag borde kanske lämna Stockholm och köpa en fastighet där det går att producera min egen mat. Vad kan vara bra att tänka på, du som redan "gjort resan"?

    /Torsten Svensson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktigast måste väl vara att i så fall flytta till ett långsiktigt hållbart land. Annars är jag verkligen ingen expert som kan ge råd, jag har precis börjat min resa.

      Radera
  7. Hej Sparo,

    Det känns om vi gör allt baklänges i sverige. Vi börjar med en god intention, men någonstans på vägen så liksom blir det bara fel. Skog, strandskydd, gruvor, Cement, bränsle, el, ved...ähh det bara liksom konstigt. Glöm inte all kommande prövning av vattenkraft också

    Vi ska spara vår egen skog, så våra svenska pappersföretag köper trä-råvaro från Baltikum till skithuspapret. Ikea är å ful-sågar ner skog i Ukraina, veden på närmaste bensinmack är igen från Baltikum. Vi ska spara varenda liten strandremsa till något oklart, men om någon stackars bonde råkade bygga en liten damm på sin mark, igen går strandskyddet in. Vi behöver en massa metaller som igen kan namnet på till elbilar, dessa köper vi från Kina, och sedan kritiserar arbetsvillkoren för de som gjort jobbet i gruvan. Vi lägger ner den kärnkraft som vi skulle kunnat använda, istället så bygger vi vindkraft så att alla flyttfåglar flyttar permanent från sverige. Vi beskattar det miljövänliga bränslet mer än fossilvarianten. Vi ska vara bäst, men litar på att andra ska göra grovjobbet åt oss...vi tar äran

    Vart på dåligt humör nu...ska köpa svenskt fläsk när jag handlar idag i alla fall

    Pandis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Största problemet är nog att man tänker så vansinnigt kortsiktigt hela tiden. Det är som att politikerna tror att problem bara finns under innevarande mandatperiod. Är de längre fram kan man bara strunta i dem. Alltså är det lugnt att avveckla matproduktion, medicinförråd, vårdplatser och annat som inte behövs just exakt nu.

      Radera
    2. Med start den här veckan börjar problemen hopa sig för några stora matkedjor i stockholmstrakten. Dels har kampanjer ställts in för att de inte kan garantera leveranser på vissa varor, men främst så kommer varor flyttas om för att dölja att saker börjar ta slut. Eventuellt lyckas man hela veckan och då är det först nästa vecka det kommer börja bli lite mer tomma hyllor än vanligt i butikerna. Oklart hur länge det kommer pågå dock, just nu sägs det vara ett "övergående problem". Men troligt att butikerna kommer se lite mer tomma än vanligt i hela februari och att diverse erbjudanden kommer mer sällan, sen kommer varorna tillbaka i mars/april med högre pris.

      Radera
    3. För att problem ska vara övergående krävs ju att det finns någon specifik anledning till att problemet finns just nu. Om problemet är höga el- eller dieselpriser måste de vara tillfälligt höga för att de ska ge övergående problem. Och det ser jag inte.

      Radera
    4. Nu blev jag plötsligt väldigt nyfiken. Kan du Anonym:14:23 säga någon om vad anledningen till bristerna just nu skulle vara?

      Jag vet att en del butikskedjor i delar av USA har haft mer eller mindre tomma hyllor ett tag, men vi har varit förskonade så här långt.

      Radera
    5. Svanesang, mest tillfälligt är risk för krig och problem det orsakar för transporter/handel sen är det andra tillfälliga (som vi får se hur tillfälligt det är) logistikproblemen som finns globalt.

      Men sen har du lite andra roliga saker som priser har gått upp på i princip allt globalt, du har dåliga skördar i Ryssland, brasilien, kina och usa. Du har brist på gödsel och andra viktiga komponenter till jordbruk (och produktionen av det mesta har gått ner pga priser på olja/gas).

      Covid har förutom logistikproblem orsakat problem med arbetskraftsinvandring så du har inte fått tag i nog många billiga arbetare för att ta hand om de skördar som kommit som vanligt osv osv. Det är helt enkelt en väldans massa saker som varit problematiska länge och nu börjar det bli svårt att tackla det längre.

      Men med lite tur går det att lösa genom att vi betalar lite mer, i Sverige har vi råd. I många andra länder har man det inte. Det är inte omöjligt att 2022 eller 2023 blir ganska mycket svält i världen (mer än vanligt).

      Radera
  8. Undra vad det kostar att dra fram fjärrväre till en stuga 10mil öster om örebro? Är nog billigare att fortsätta på eluppvärmt de kommande seklet för den som bor där det inte finns fjärrvärme indraget.

    SvaraRadera
  9. Du skriver om bekymmer som funnits sedan länge.
    Lite avrundade siffror:
    1970-talet var en gård stor om man hade mer än 20 mjölkkor.
    Runt år 2000 medelstor runt 30 kor.
    Efter år 2020 över 100 kor i medelstorlek.

    Gårdar har redan slagits ihop för lönsamhet. Antalet mjölkproducenter idag är färre än 3000 gårdar.
    Höga el- och diselpriset ska nog kunna göra slut på dom också.

    Kommer ni ihåg att det var äggbrist runt påsk. (var det förra eller för förra året?)
    En av ägg-leverantörerna hade fått in fågelinfluensa. Den producenten stod för 15% av Sveriges äggproduktion!

    För ni köper väl svensk-producerat? Eller är det viktigare att köpa det billiga importerade? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är fullt medveten om att jag inte är först på bollen. Jag är helt med på att man nästan omöjliggjort för små jordbruk att överleva. Det var en av anledningarna till att jag flydde Sverige till ett land som inte bara snackar om levande landsbygd utan faktiskt (med varierande resultat) försöker leva upp till det.

      Radera
  10. Nu blev jag sugen på att bara ge mig av:

    https://www.ksat.com/news/local/2021/11/04/san-antonio-man-walks-3800-miles-to-alaska-on-quest-for-adventure-amid-pandemic-life/

    SvaraRadera
  11. Kolla på priserna för gödsel. Du har ju Yara på börsen i ditt nya hemland. /Erik G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Själv tror jag att mina odlingar kommer att klara sig fint med det som i Sverige kallas guldvatten och i Norge det mer korrekta tissevann. Men aktieköp gör jag mycket sällan efter att ha tittat på mitt eget behov som konsument för det brukar inte vara relevant för att få den stora bilden.

      Radera
  12. Hej!

    Jag bor på liten gård, men är inte bonde. Ty jag är lat och orkar inte jobba så hårt.
    Vi odlar lite för eget bruk, lite höns etc. Mer än så är det inte. Det man märker av det lilla man gör själv är vilken enorm arbetsinsats och kunskap det krävs för att bli självförsörjande.

    Det jag som jag tror mig förstå just nu är att det i US blivit olönsamt att odla majs ex. Priset på gödsel har skjutit i höjden som följd av energipriser rusar, naturgas etc. Istället villa alla odla sojaböner..om jag har spanat rätt kommer det visa sig i priserna framöver..:)
    Ingen jävel vill eller får investera i energi? esg sätter stopp, vilket börjar visa sig nu..
    Tänk va allt kan gå åt helvete när idioter får sitta och bestämma världen över..
    Eller kanske gör de allt med vilje, hur som så är det galet.

    Hejar på truckers i canada...

    ha det gott Micke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig. Jag hoppas kunna komma upp på den nivån, att ha höns och odla lite grönsaker, men jag har den största respekt för dem som är självförsörjande eller i närheten av att vara det.

      Om det är dumhet eller med vilje våra makthavare förstör världen funderar jag mycket över. Jag tror att det finns bägge varianterna. En del är nog obehagligt klara över vad de ställer till.

      De kanadensiska lastbilschaufförerna kan bli vår tids frälsare. Jag är djupt imponerad över deras engagemang.

      Radera
  13. kolla upp priset på konstgödsel..som nån här ovan skrev om.Yara.
    Menar inte aktien, utan priset..
    Sen kan man fundera över inflation som väntar. Jag kan tänka mig att många kommer bli väldigt fattiga.

    Jag har svårt att lita på makthavare, övergående inflation? US nu 7% som de säger i stat..
    Om man inte sovit framför tv under denna "pandemi" har man nog svårt att tro på vad vår politiker säger..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att de allra flesta har sovit framför tv:n, inte bara de här två åren utan i flera decennier. Logiskt tänkande, faktakontroll och vanligt sunt förnuft har nästan försvunnit. Jag fattar att jag låter som en gnällig gammal gubbe nu, men jag var inne på det spåret medan jag fortfarande var en gnällig ung kille.

      Radera
  14. Jag har också blivit gnällig och gubbe lagt till med hatt enligt ganska många i min omgivning, de säger folie men jag säger silver. Dock är ja inte bitter:)
    Gäller att finna väg ut så bra man kan. Kan tom vara kul och lärorikt att leta väg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får försöka vara positiv, men ibland tappar jag tron.

      Radera
  15. Kör hårt! Lycka till i Norge!
    Jag tittar in igen nån gång!
    Gillar din blogg, en av tre jag tittar till ibland!

    SvaraRadera