fredag 25 februari 2022

Bristande underhåll

Innan jag köpte hus tittade jag på ganska många objekt. Renoveringsobjekt, skulle man kunna säga. Särskilt ladorna var ofta i ett bedrövligt skick, men ett och annat bostadshus var inte mycket bättre. I några fall hade jag föredragit en tom tomt, när byggnaderna ändå var bortom räddning.

Alla vill inte ha ett hus i toppskick. Jag tycker själv att det är charmigt med slitna trägolv och skulle nästan kunna slipa ner en tröskel så att den blir lägre i mitten. Ni vet, så att det ser ut som att människor har gått ner den i hundratals år.

Men då är det fortfarande funktionellt. När huset knappt går att rädda är det något annat. Det märkliga är ju prisskillnaden på att ta tag i det medan det går och att inte göra det. Att byta en trasig tegelpanna är i stort sett gratis, men att istället invänta en fuktskada under den kan bli hur dyrt som helst.

Så här kan det bli om man väntar för länge. Ni ser helt rätt, hela huset håller på att tippa framåt. Och det är inget ovanligt, både när jag letade hus och när jag åker runt på landsbygden ser jag hus och lador där det är för sent. Taket har knäckts av snö eller vind, takplåtar har blåst bort och fönster gått sönder. Det kan vara boningshus också, som en gång varit ett fint torp men som nu är ett mögelskadat ruckel.

Nästa år behöver jag måla min lada. Det kommer att kosta mig några tusen om jag gör jobbet själv med en färgspruta och en stege, eller möjligen byggställningar om jag får tag i dem billigt. Surt jobb som möjligen kan skjutas på något år, men jag kommer aldrig fatta de som skjuter på det tills det blir för sent.

När man måste knyta fast väggarna med rep kan man lika bra slå ikull dem så sparar man åtminstone rep. Den som bodde där har kanske åkt in på hemmet eller dött, men alla hus har ju ändå en ägare som i något skede hade kunnat hålla huset vid liv med några hundralappar och några timmars jobb. Vad gjorde de istället? Det är sånt jag funderar över när jag har tid över.

23 kommentarer:

 1. Du behöver varken ha stege eller byggställning. Finns sprutor till slammfärg du stoppar direkt i ett fat sen är det bara att spruta på sprutlansen kan du få hur lång du vill. Finns att hyra på tex Cramo. Finns säkert någon Norsk motsvarighet. Du får maskera fönstren det kanske det behövs stege till
  sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att man kan stå på marken och spruta en tio meter hög laduvägg?

   Radera
  2. Jojo, men det ska ju vara praktiskt möjligt också. Om jag t ex behöver en maskin för att orka hålla slangen är det antagligen bättre med en maskin som tar mig dit upp, så ser jag vad jag håller på med också.

   Radera
  3. Aj då - låter respektingivande! Men hur gör du med förarbetet - ska det inte borstas rejält och tvättas även om du målar med slamfärg?

   Radera
  4. Ännu en bra fråga! Jag har ingen aning. Fast då behöver jag i alla fall inte samma precision utan borde komma längre med ett långt skaft än om jag skulle pensla (eller måla överhuvudtaget).

   Radera
 2. Jajjamen falu röd finns i tunnor. När min far levde kom det en kille. Han var från Polen och åkte runt i Sverige och sprutade lagårdar. Han var där flera gånger håller tydligen inte lika längen som om man penslar in det i träet. Vet inte om själva lansen var gjord av han själv? Men han gick på backen hela tiden å ladugården var säkert 10-12 meter hög.
  sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Att pensla en hel lada låter ändå som galet mycket jobb, så spruta hade jag gjort oavsett. Men slipper jag klättra är det mycket vunnet.

   Radera
  2. Penslar du och penslar rätt så lär du dig självförsvar också. Efter ladan börjar du vaxa bilen å vips är du fullärd.

   Radera
  3. Möjligen kan jag tänka mig att starta Sparo Do Karate och låta ungdomar komma hit för aktiviteter av typen "sand the floor" och "paint the barn" (inser plötsligt att de läsare som inte sett Karate Kid kommer tycka att vi är idioter nu).

   Radera
  4. En reflektion från en på området inte helt kunnig person - är det möjligt att kombinera sprutning/pensling? Spruta en bit i taget och "pensla" med typ bred tvättborste på lång stång. Borde ge längre hållbarhet med lagom insats - eller?

   Radera
  5. Bra fråga! Med den idén har jag rollat ut färg och lim för att sedan efterdra med pensel.

   Men hur ska man få en pensel flera meter upp i luften? Att spänna fast den på stång tror jag vore ohållbart. Men kanske på de ytor man når från marken.

   Radera
  6. Ja lift eller ställning blir kanske dyrt om du inte ska måla ofta men kan inte en stabil hederlig vanlig stege fungera?! Det kräver i o f s lite förflyttning med kombinerat spring upp och ner (= bra motion) men borde vara rätt stadigt om den inte lutas för brant.

   Radera
  7. Ladan är på 400 kvm. Jag vet inte hur stora väggytorna är, men många förflyttningar blir det :(

   Radera
  8. Oj, nu svarade jag i tråden ovanför.

   Radera
 3. Hitta på you tube den som måla hos far hade mycket bredare sprutbild. https://www.youtube.com/watch?v=fSGct4-rD5U&ab_channel=SotholmsBruk

  sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lär väl åtminstone vara 5,5-6 meter. På kortsidorna får han nog sträcka sig lite, men det vore ju mycket tid att spara ändå.

   Radera
 4. Borsta väggarna med en piasvakvast. Sprutmåla med slammfärg och sprutlans, hyr spruta (vi målade en 2 vånings lada på mindre än en dag)

  SvaraRadera
 5. Bra fråga ovan. Men tyvärr har jag släktingar som är svaret skyldiga beträffande uteblivet underhåll. Kommer det med åldern tro, dvs att en dag tryter orken helt enkelt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag också, men då får man väl leja bort jobbet. Och känns det bättre får man försöka intala sig själv att anledningen till det är bekvämlighet och inte att hälsan är på väg att ta slut.

   Radera
 6. Svaret på frågan; "Vad gjorde de istället?" är tyvärr mest sannolikt; "Det enda som vi VET är oändligt är den mänskliga idiotin". Jag vet inte hur det är i Norge, men här på Svenska landsbygden så är det betydligt billigare att bo kvar i sitt gamla avbetalda hus för någon miljon och låta det förfalla än att flytta till lägenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ska man bo kvar i det är det ju ännu viktigare att det inte ramlar ikull. Och har det inte gjort det när man dör blir den som ärver ställd inför valet att antingen ta tag i det eller låta huset bli helt värdelöst.

   Borde inte vara lika illa här eftersom du inte betalar någon reavinstskatt efter att ha bott där länge.

   Radera