lördag 19 februari 2022

Ebberöds äldreboende

SVT berättar att ”succeprojektet Jämställd etablering” läggs ner. Det är ett arbetsmarknadsprojekt i Malmö med syftet att slussa ut långtidsarbetslösa invandrarkvinnor i arbetslivet och det ska ha gett fyra av tio jobb.

I reportaget sägs inte ett negativt om projektet. Invandrade kvinnor som inte kunde göra sig förstådda pratar nu flytande svenska förutom att de jobbar, tjänar pengar och betalar skatt. Och allt finansierades med EU-pengar, så då är det typ gratis. Chefen på äldreboendet där de två kvinnorna som intervjuas jobbar tycker att de här tjejerna är fantastiska.

Men tydligen inte så fantastiska att de kan anställas på riktigt? Faktum är att företaget där de har sin sysselsättning är ett familjeägt, danskt, vinstdrivande företag. Alltså den typ av företag som vanligtvis får dem som jublar över detta att skrika högt om ”vinster i välfärden”, orättvisa anställningsvillkor och slavliknande förhållanden.

Kanske har kvinnorna i reportaget verkligen fått en skjuts av projektet, men till vilket pris? De har anställts för skattepengar, så att de ”fått jobb” kan diskuteras. Den av kvinnorna som pratar bäst svenska har varit i Sverige i fem år och kan förvisso göra sig förstådd på språket, men i ärlighetens namn har hon en bit kvar till att kunna kalla sig svensktalande.

Mitt allra största argument mot denna typ av konstgjord andning är dock att det snedvrider konkurrens och dödar alla försök till en fungerande marknad. Om de nu gör ett vettigt jobb får de väl anställas av Förenade Care vars svenska del under 2020 gick med 31 miljoner i vinst. Det är naturligtvis omöjligt för ett nytt företag att konkurrera mot dem utan samma typ av förmåner i form av gratis arbetskraft.

Jag fattar att man kan behöva knuffa på lite för att etablera personer på arbetsmarknaden som varken behärskar språket eller har jobbat i sitt tidigare hemland, men att med skattemedel ge arbetsgivare betalt för att inte anställa dem är – för att använda en dansk referens – att i likhet med Ebberöds Bank garantera sig själv att aldrig få intäktssidan att komma ikapp utgifterna.

18 kommentarer:

 1. Varför är jag förvånad över att just Malmö syns i detta pinsamma sammanhang?... Högborgen för korruption och bidrag. Förmodligen idag värre än Göteborg på det området?

  Tänk att det faktiskt fanns en tid i Sverige då det inte var några konstigheter att själv ta tag i det där med att utbilda sig och skaffa ett yrke. Man kom inte ens med i SVT för den saken då. Nu är det tydligen rejäla stordåd detta.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Investeraren: jag tror inte Malmö slår Göteborg när det kommer till grenen korruption ;-)

   Radera
  2. Jag har ingen aning om vilken stad som är värst. Kanske Göteborg. Känns inte som att Malmö behöver mygla eftersom man häller pengar över staden.

   Radera
 2. Hur många Miljarder var det nu eu skuldsatte Sverige med för för kommande decennier, under förevändning av "covid"? Var det 150 Miljarder eller var det en nolla till? Vill inte minnas. Men nu ser vi alltså resultaten av detta penninggödsel. Och det är alltså "gratis"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 150 miljarder låter bekant (tack Moderaterna!).

   Radera
 3. Att inlemma nya medlemmar till nyttiga samhällsmedborgare i det relativt strikta och uppstyrda Sverige där trösklarna in på arbetsmarknaden är höga är inte lätt. Speciellt inte om skillanderna mellan tidigare villkor och de nya är stora. Det är inte bara läsa, skriva, tala och räkna som behövs utan ofta också allt som det innebär att ha växt upp i ett västerländskt samhälle. Att få in allt det frivilligt på 2-3 år är i princip en omöjlig uppgift. Råkade se ett klipp på RIKS om kunskapsnivåerna bland SFI-elever men finns även motsvarande som artikel (https://nyhetsbyran.org/oroande-lag-kunskapsniva-pa-sfi-eleverna/).

  Om bara en bråkdel av detta stämmer så kommer troligen en stor del av alla 750 000 arbetslösa nysvenskar förbli arbetslösa fram till pensionen, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det inte är lätt, och i många fall är det nog omöjligt. Men desto större skäl att hålla hårt i pengarna och lägga resurser där de behövs. Om de här kvinnorna gör ett meningsfullt jobb ska de belönas av arbetsgivaren. Det är så en fungerande marknad ser ut, och ska det hålla långsiktigt måste marknaden fungera.

   Radera
  2. Jippi! Nu har Socialdemokraterna säkrat skatterna så dessa omöjligt går att sänka i framtiden. Det är ideologisk fundamenta som nu äntligen är på plats.
   Och som en bieffekt har sossarna även säkrat upp de hör 750tusen, eller ca 11.5 procent av rösterna i riksdagsvalet. Dvs man kommer de närmaste 30-40 åren att var minst tredje största partiet i riksdagen. Karriärmöjligheterna är säkrade för två generationer politiker framåt.
   Inte illa pinkat!

   Radera
  3. Fortsätter rådande migrationsmönster så kan S nog räkna med att behålla förstaplatsen så länge bidragen inte sinar.

   Radera
  4. Det kan ju bli konkurrens om rösterna ändå.

   Radera
 4. Sparo, som ensamkommande flyktingbarn går du väl på nfi, (norska för invandrare)? Att aktiviteten är bidragsgrundande antar jag är självklart, men är det som i Sverige att det utbetalas en bonus om man faktiskt presterar något, dvs lär sig språket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nei, jeg leser norske bøker, lytter til norske podcaster og prøver å snakke norsk med hver eneste nordmann jeg møter.

   Radera
  2. Jeg er klar med google oversetter når du begynner å blogge på norsk!

   Radera
  3. Det ska jag inte göra, men jag kan säga att Google Translate har en del att önska när inte ett av språken är engelska. Det märks så tydligt när man t ex översätter från svenska till norska att programmet översätter från svenska till engelska till norska.

   Radera
 5. Ser en del av moraset som sittande i socialnämnden i vår kommun. Det tjänstemännen och styrande delar av politiken slår sig för bröstet om som win-win och lysande integrationsårgärder översätts i verkligheten tyvärr i krockkuddepolitik, språkförbistringar om jag skall uttrycka mig neutralt, ökad otrygghet och förvirring bland dessa av våra mest gamla och utsatta medborgare. Jag kan omöjligt ställa mig bakom detta.

  //Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt för en grupp (politiker) vana att aldrig tänka mer än en mandatperiod framåt att börja tänka långsiktigt.

   Radera
  2. Jag har under ett par decennier varit med dig om det rena hatet mot politiker. Så varför ställer jag mig själv i skottgluggen? Varför blir jag det jag själv föraktar? Allt annat svar än att jag tror min kunna vara bättre är ju imbecillt, eller hur.

   Radera
  3. Jag antar att man måste försöka vara bättre, om man inte är genuint ond.

   Radera