tisdag 22 februari 2022

Snöskottning

Jag har sluppit tänka på snöskottning i ett par decennier. Vid sidan av fullt utrustad tvättstuga som någon annan sköter är ju det den stora fördelen med att bo i lägenhet.


Mysig fasad är inte på topplistan.

Men nu har jag återigen ett par hundra meter egen väg att ta hand om. Lite för mycket om jag hade fått välja. Å andra sidan vill jag heller inte bo med utsikt på en landsväg, så det är ju en avvägning.

Då återstår några alternativ:

  1. Fyrhjulsdriven bil som tar sig fram oavsett snödjup, eventuellt med schaktblad
  2. Traktor
  3. Snöslunga
  4. Snöskyffel
  5. Leja bort skiten

Alternativ 1 har jag provat och förkastat. Jag har inget emot fyrhjulsdrift, men känner att det kostar mer än det smakar. Möjligen skulle jag kunna ha en avställd bil som bara används för att hålla vägen fri, men det är mycket bök för att kunna röja snö under vintern.

Då har alternativ 2 mer att erbjuda. En traktor kan man ha till lite av varje. Förutom snöröjning kan man göra lite jobb med den, släpa bilar som hamnat lite vid sidan av vägen och använda skopan som byggställning (ladan behöver målas senast 2023). Men en schysst traktor kostar en del och i ärlighetens namn har jag svårt att motivera kostnaden.

En begagnad snöslunga kostar ett par tusen. Fast många kostar femsiffrigt, så kanske är de där tvåtusenkronorsfräsarna lämpligare för radhusuppfarten än en ordentlig väg. Jag har ingen aning, har aldrig ägt en.

Men snöskyffel har jag, det är faktiskt ingen dålig motionsform om man tänker på att skona ryggen. När det kommit någon decimeter har jag skottat vägen, men jag skulle också kunna tänka mig att skotta valda delar (backarna) för att kunna ta mig fram även vid värre snöfall.


Och så ska bilen skottas fram...

Till sist möjligheten att betala sig ur knipan. Min granne, med traktor och mer väg än jag, har ett par gånger i vinter även plogat min väg. Jag har lyssnat lite både med honom, med andra grannar och med dem jag köpte huset av vad kalaset kan tänkas kosta, men har inte fått något direkt svar. Jag antar att han skriver det på kontot för grannsämja, men jag vill göra rätt för mig så något vill jag betala och hade väl egentligen helst önskat en tydlig prisuppgift.

Antar att jag får försöka lära mig att det är så här det funkar på landet. Hade varit lättare om jag hade haft något att komma med till ”knytkalaset”. Jag antar att den tokige svensken ger dem ett gott skratt, men det blir man ju inte fet på. Jag grubblar vidare.

53 kommentarer:

  1. Nu är det 25+ år sedan min första kåk som låg avsides med tre grannar spridda på en väg om 4-5 hundra meter. Vi tog hjälp av en gubbe med traktor som flyttade snön. Har inget minne av att jag någonsin betalade för det. Skulle jag minnas fel så var det iaf så överkomligt att det inte fastnade.

    Idag mera bostadsområde på gott o ont, plogningen betalar jag via skatten.

    //Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns ett rejält snöfall i mitt förra hus (det börjar också vara 25+ år sedan). Handskottade hela kvällen och när jag klev upp på morgonen syntes det knappt eftersom det kommit några decimeter till.

      Radera
    2. Jag har skadat båda axlarna, en splittrad och intryckt axelkula + brutet skulderblad samt avslitet muskelfäste på den andra. Som lök på laxen en nedre rygg som inte ens när den känns ok kan ta lång tids arbete. Min uppfart och snöhögarna som plöjs upp där är nog ungefär vad jag fixar, o då går det inte fort.

      Radera
    3. Aj! Ja, då kommer handskottningen i ett lite annat läge. Själv har jag bara ett och annat ryggskott, som jag misstänker kommer sig mer av att jag inte rör mig än att jag gör det.

      Radera
  2. Ur alla perspektiv, inte minst det ekonomiska, hade jag valt att låta grannen sköta det hela. Bott på landet i 40 år och provat på alla dina förslag. Låt grannen göra jobbet och erbjud ersättning för bränslekostnaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast ett perspektiv kan jag få att väga över mot handskottning, det är ingen dålig motion, med både puls och styrketräning.

      Radera
    2. Efter några veckors snöande är handskottning inte något man suktar efter.
      Robert B.

      Radera
    3. Helt sant! Håller tummarna för att miljömuppen Pär Holmgren har rätt i att det ska bli mindre snö framöver.

      Radera
    4. Pär "jag vill diktatur" Holmgren har tvärfel. Vi har rekordmycket snö i år och förra året var det snorkallt. Pär vill självklart göra människor rädda så att MP kan göra ännu mer skada för vanligt folk. Fy f....

      Radera
    5. Ja, det där Vasaloppet som han sa inte skulle gå att genomföra stoppades väl oftare pga snöbrist på 1930-talet än nu, om jag minns rätt.

      Radera
  3. Om jag inte minns fel fick du väl någon slags pickup med på köpet. Har du kvar den så skaffa ett plogblad. Den kan du använda avställd om du håller dig på din egen väg. Men den kanske har sålts vidare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har kvar den, men ska sälja den inom ett par månader. Den var för dyr att äga.

      Radera
  4. Grannen låter som att han kanske har gård med djur eller liknande. Erbjuda sig att kolla till om han måste iväg några dar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi snackar 60 kor. Det känns som en lite för stor apparat för att de ska låta mig göra det, men jag ska absolut erbjuda mig att hjälpa till med något de kan betro mig med.

      Radera
    2. Jo, där kan man kanske erbjuda sig att hjälpa till nån dag i veckan med vad som för att lära sig. Du lör dig nått nytt, lär känna grannen bättre å grannen får nån som kan ställa upp om han måste iväg några dar. Å du får skottat. Låter som en typisk landet grej :)

      Hantera djurbesättningar är också bra fysisk aktivitet

      Radera
    3. Jag har förstått det som att avbytare på norska gårdar inte får vara någon glad amatör utan i princip kräver högskoleutbildning, men jag får höra.

      Radera
  5. Men herregud, gör en deal med grannen, det är ju trots allt snö en begränsad tid på året. Eftersom grannen har hjälpt dej redan blir kostnaden säkert inte orimlig, lägg energi på något annat, du får nog chans till fysisk aktivitet ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör gärna en deal med grannen, men jag är rädd att "dealen" blir att han gör det gratis och så känner jag dåligt samvete.

      Radera
  6. Köp en liten äldre traktor för pengarna du får för pickisen i Sweden. Å smuggla över den till Norge:) Behöver inte vara registerad för att skotta snö å puttra runt på sina egna ägor:)
    sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan bli så. En traktor är aldrig fel.

      Radera
    2. Håller med Mats där. Har ett par kompisar som bor lantligt och har en gammal billig traktor, grålle eller så. De betalar sig själva varje år, ofta mera än så. Nyttan >> priset och kostnaden.

      //Jonas B

      Radera
    3. Fast en Grålle är fan inte gratis nuförtiden ;-)

      Radera
    4. Nej, dåligt exempel, det är inte det de har. Vette f•n vilken sort det är, röd. Lagom liten o gammal. Men den funkar nästan jämt, var billig o händer det något med den är den lättmekad även för någon som jag.

      Radera
    5. Blir mer o mer säker på att det är en äldre Volvo iaf.

      Radera
    6. Ja, de börjar nog bli ganska dyra allihopa, men visst vore det praktiskt att ha en.

      Radera
  7. Svärmor på landet och några till på samma väg betalar en av traktorägarna 1500/gång han fixar vägen under vintern. Men de delar på det och jag vet inte hur många de är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ändå vara en ganska stor väg. Mina 200 (?) meter och gårdsplan drar man av på några minuter.

      Radera
  8. En fyrhjuling med plog då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns mindre intressant. Visserligen lite smidigare, men en fyrhjuling ser jag, till skillnad från en traktor, inga andra funktioner för så då är det en ren plog. I så fall skulle det kännas rimligare att köpa en dyr snöslunga.

      Radera
    2. Är ute på landet då och då och fyrhjulingar verkar fruktansvärt populära som nyttofordon. Verkar företrädesvis handla om att dra runt grejer på gården som foder, ved med mer. Antagligen smidigare än en traktor för en hel del fall.

      Radera
    3. Jag upplever att det ännu oftare funkar som leksak med nyttoegenskaper man kan skylla på för att kärringen ska gå med på att man köper den :)

      Radera
  9. Kul blogg! Var bor du i Norge? De nackdelar som du upplevde i Sverige och som föranledde flytten till Norge - finns de även i Norge eller är det bättre i Norge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! På landsbygden, i mitten.

      Svår fråga, men i stort sett tycker jag att det mesta är bättre (förutom det allmänna prisläget). Det finns en framtidstro jag känner saknas i Sverige, och när politiker säger att landsbygden ska leva verkar de mena det i Norge, till skillnad från i Sverige där det bara är tomma floskler man inte gör något för att uppfylla. Vidare känns vård, skola, rättsväsende och trygghet (områden jag känner att man sliter med i Sverige, eller helt gett upp) bättre i Norge, men eftersom jag är frisk och saknar barn är det mer en subjektiv känsla än något jag upplever.

      Radera
    2. Ja, tyvärr känns det ganska uppgivet i väsentliga avseenden här i Sverige. Saknar helt tilltro till politikernas vilja och förmåga att lösa alla problem (som de själva till del har varit med om att skapa). Funderar därför också över att flytta till Norge (eller Finland). Hur är det med invandringen i Norge, är det lika illa som i Sverige?

      Radera
    3. Det är väl ingen kassako här heller, men den är betydligt mindre. Antalet beviljade uppehållstillstånd per capita ligger under hälften av Sveriges både i Norge och Finland, och lägger man till anhöriginvandrare är skillnaden antagligen ännu större.

      Radera
  10. Om det bara är du som åker på din väg och den kanske till och med går över din mark, kanske det skulle vara ett alternativ att helt enkelt anlägga en parkeringsplats längst ut på den och parkera där vintertid?
    Sen kan du släpa grejer till och från bilen på en pulka eller nåt.

    Då behövs det inte något mer avancerat än en snöskyffel. Fast det kanske blir svårt med elmotorvärmare, om det är något du använder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag använder motorvärmare och har helst bilen snöfri i ladan. Dessutom slutar min väg med en uppförsbacke, så det skulle nog vara kunna bli svårstartat där. Men på bilderna här uppe är det just en snöskyffel jag använt för att rensa hela vägen så kommer det bara någon decimeter i taget så är det möjligt.

      Radera
  11. Ja, det här med vad man kan erbjuda tillbaka har jag funderat mkt på om man nu förhoppningsvis kan flytta och ta över familjegården. Dålig framtida hälsa och ganska mkt tumme mitt i handen begränsar det jag kan erbjuda..det ger inte så många pluspoäng där uppe att kunna nyckeltalen på de flesta börsbolagen eller alla hedgefonders sharpekvot eller kunna citera Howard Marks..

    Vad fan får man för hjälpen kommer väl grannarna undra..

    Dock, en sak som funkar fint i vår lilla by är hundvakt. Flera grannar har hundar och uppskattar den hjälpen. Kanske ngt dina grannar behöver hjälp med ibland också? Om det nu går bra tillsammans med katterna...

    Eller bara hjälpa till och ta hand om posten om grannarna är bortresta så inte brevlådan blir överfull.

    Kanske erbjuda bär om det är bra bärmarker? Alla grannar kanske inte har tid att själva plocka så kan ju vara uppskattat. Eller svamp..

    Men annars verkar ju du ha massor av praktiska egenskaper - laga grejor, bjuda på nybakat bröd, etc etc. Sånt uppskattas säkert.

    Gällande snöskottning så använder de flesta i vår lilla by samma person. Bonden med den största traktorn. Det kommer nog jag också göra. Jag kommer dock också ha tillgång till ett eget fordon, en mindre skogsmaskin, en Vimek (https://www.vimek.com/sv/) som är bra att ploga med, men vete sjutton om jag kommer lära mig hantera den, är generellt usel på att hantera större motordrivna maskiner. Men kan ju alltid låna ut den till grannarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bär är en jättebra idé! Det använde jag mig av i Stockholm där rensade blåbär funkade både som present och bytesvara. Hoppas bara att bärplockningen går så bra som jag hoppas i sommar, jag har rekat skogarna och hört mig för.

      Laga grejer tror jag alla grannar gör bättre själva. Hittills har även den grejen gått åt andra hållet. Hundvakt kan funka om inte katterna skrämmer bort hunden :)

      Det där såg ut som rejäla maskiner som garanterat går att ploga med.

      Radera
  12. Beror på, skulle jag säga. En liten traktor är bra till mycket, speciellt med gräv-tillsats. Har du projekt på gång som kräver tunga lyft, flyuttande av jord, stockar, stenar etc, eller om du ska gräva något är en liten traktorgrävare otroligt mångsidig. Är det bara snöskottning du behöver maskinell hjälp med tänker jag att du antingen lejer bort det till gubben med traktor, eller köper en snöslunga modell större som kan skotta både vägen och din tomt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En traktor kommer jag säkert kunna använda till lite annat, men det är som sagt lite overkill för min förhållandevis lilla tomt utan skog.

      Radera
  13. Betala grannen på något sätt. Diesel och slitage kostar. När traktorn är igång så är det lätt att ploga ett par hundra meter till. Sen kan man hjälpa grannarna med annat. Att hjälpa grannarna är förmodligen en bra investering. /Kenneth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vill jag absolut göra, åtminstone de gånger som redan plogats. Jag är bara rädd att jag inte får det.

      Radera
  14. Men du som är svenskt flyktingbarn får väl allt serverat på ett silverfat i Norge väl? Som de får här liksom, eller :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väl för tyst och foglig för det.

      Radera
  15. Gräv ner värmeslingor i vägen hehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bott i ett hus som hade det, men då betalade kommunen elräkningen :)

      Radera
  16. Välkommen till landet!
    Från kontanter till "tjänster och varor" -samhället.

    Hur mycket behöver du en traktor? Ska det odlas. Harvas, plogas och skördas. Behövs kärror, lastare eller ska något kopplas till kraftöverföringen.
    Att bara köpa ett fordon/maskin för ett enda ändamål är väl det som i praktiken blir dyrast.

    En fyrhjuling med kärra är väldigt smidigt. Men som sagt det beror ju helt vad den ska användas till. (Tänker närmast på en sån sak som ex. biodling)

    Massey Ferguson heter väl dom där gamla röda åbäkena. Kanske vore något.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Nej, jag ska varken harva, odla eller skörda med en traktor. Däremot kan jag använda skopan som byggställning, traktorn som dragbil och skulle kanske kunna ploga eller jämna till mindre vägar åt andra med den, gräva och sånt.

      Ja, det känns därför dumt att ha en avställd pickup för plogning, det är för litet användningsområde.

      Jag ser inga större behov av en fyrhjuling i biodlingen (som för övrigt inte är startad än, även om jag är anmäld till kurs och har beställt kupor).

      Radera
  17. Min man plogade till för några år sedan. Han ör just den bonden med en traktor, 950kr plus moms i timman. Minimidebitering var halvtimma för de som hade just som dig. Så kanske en 500 svart per gång? Dieseln ör ju dyrare nu också.
    Sen slutade han eftersom den som kunde vara jour om vi reste bort två veckor eller liknande gick i pension, så då var det alldeles för lite betalt för att kunna vara bunden exakt hela vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast om priset även här (vilket jag inte vet) skulle vara 950 kr+moms i timmen känns en femhundring per gång som ett överpris. Tror att han gör detta på fem minuter, max tio, och hoppas att han inte tänker betala in moms eller annan skatt för jobbet.

      Radera
  18. Föreslår att du återbetalar dina grannars hjälp med att hålla ett seminarium om hur allt är bättre i Sverige och hur de kan ändra sitt beteende för att bli mer lika oss. Skulle du överleva så följer du upp med att anklaga byn för någon lämplig ism.

    Ett alternativt förslag är att hjälpa bonden med traktorn att få sin hbtq-certifiering, vilket han troligen negligerat att införskaffa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska jag ljuga dem rätt i ansiktet?!

      HBTQXYZ...-certifiering tror jag inte ens är så stort i svenskt lantbruk.

      Radera