onsdag 2 februari 2022

Sparo 0-18 år

Signaturen ”Geten” skrev så här i kommentarsfältet:

Skulle du inte kunna skriva lite om hur ekonomiintresset och hur du kom in på allt detta? Hade du föräldrar som pratade mycket ekonomi med dig? Självlärd? Satt du och kompisarna på mellanstadiet och pratade om hur mycket ni hade sparat?
Alltid intressant att få läsa andras bakgrundshistoria.

Den utmaningen måste jag naturligtvis ta, men jag tycker att det är svårt. Dels för att det är knepigt att sammanfatta en så central del av sitt liv i ett blogginlägg, dels vet jag inte hur intressant det egentligen är. Jag vet att jag brukar skoja om att jag sitter på facit, men det gör jag inte.

Men nu kör vi! På min fars sida är jag åtminstone tredje generationens snåljåp och det kom några snåla gener även från mammas släkt. Jag växte inte upp i ett snålt hem. Vi hade tv, julgran, snittblommor och annat jag inte ”unnar” mig nu. Det jag minns är att jag förbereddes för vuxenlivet. Det borde väl alla föräldrar göra, men en del verkar knappt ha kommit dit själva. Mina föräldrar gav mig verktygen, resten var upp till mig och jag gillade det. Jag ville lära mig att laga mat, tvätta och diska för jag ville bli vuxen.


Inte jag.

Samma på ekonomiområdet. Mina föräldrar var inte rika, men sprätte heller inte pengar omkring sig. Själva köpte de sig gärna tid. Mamma jobbade hemifrån på distans innan det ens var trendigt och pappa var företagare med möjlighet att styra sina tider. Vi hade inte den nyaste, dyraste bilen, men vi hade sommarstuga dit vi ofta åkte torsdag kväll och stannade till söndag.

Jag fick veckopeng och senare månadspeng och de lät mig själv komma på att om jag sparade pengarna kunde jag köpa datorer. Hade jag köpt godis för alla pengar hade jag inte haft något mer bestående än hål i tänderna.


Inte heller jag.

Vid sidan av pengarna som kom utan motprestation fick jag möjlighet att jobba ihop mer. Att städa mitt rum, bädda sängen och sånt förväntades jag bara göra, men om jag exempelvis klippte gräsmattan eller skottade snö fick jag en på förhand uppgjord slant. Vi bodde i villa med stor tomt så alltid fanns det något att göra.

När jag var femton såldes villan och av skattetekniska skäl fick jag en liten del av köpeskillingen. Jag vet inte om det berodde på lagar, bankregler eller mina föräldrar, men pengarna var låsta för uttag tills jag blev myndig. Jag kunde däremot investera dem, så det var då jag (och mina föräldrar) upptäckte aktier.

På den tiden var det bökigt att göra börsaffärer och dessutom var jag en plugghäst och hade inte tid, så jag höll inte på och daytrada. I första vändan köpte jag Ericsson, Perstorp och Electrolux. Alla gick bra. Ericsson (eller LME B fria, som de hette på bronsåldern) mer än dubblades på något år. Senare gjorde jag en mindre lyckad vända i Fermenta, och långt senare kraschade jag med Framfab och några andra IT-aktier, men jag var fast redan som sextonåring när jag insåg att det gick att tjäna stort på att låta sina pengar jobba för en.


Stockholmsbörsens 1900-tal.

Satt jag och mina kompisar och snackade sparande på mellanstadiet? Nej, men redan då var pengar ett intresse. Jag ville som sagt bli vuxen och förstod tidigt att pengar var sättet att ta sig dit. Jag gillade pengar, men också matematik och siffror i allmänhet, och jag har nog alltid försökt att tjäna pengar på det.

Ibland känns det som att alla intressen jag skaffar mig systematiskt går mot att bli ett sätt att tjäna pengar. Någon gång direkt, som när pokerboomen kom i mitten av 00-talet. Ibland tar det längre tid från hobby till födkrok, men jag är alltid intresserad av en bra affär och har inga problem med det. Jag har aldrig försökt lura någon, jag har bara alltid känselspröten ute.


Japp, jag jämförde mig just med en kackerlacka.

Mitt ekonomiintresse har gett mig en del möjligheter. För detta tackade jag mina föräldrar medan de ännu var i livet, men en del av det får jag ta på mig själv. Om jag blivit en lyckad människa efter förutsättningarna kan inte ens jag bedöma, och således ingen annan heller. Jag blev som jag blev, och om man inte är som man ska får man vara som man är.

En del kunde helt klart ha gjorts bättre och jag jobbar ständigt på att bli bättre. Det tycker jag är lite av meningen med livet. Det och att tjäna pengar såklart.

23 kommentarer:

 1. Tack för en bra blogg och det var intressant att läsa lite om din barndom och bakgrund. Blir lite personligt men hur tänker du kring familj och barn och så? Tänker att det kanske någon gång kan bli lite ensamt i din stuga men du har ju förstås dina katter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte familjemotståndare, men det krävs två för att dansa tango :)

   Radera
  2. Testa katt-tricket, du kanske kan få en tredje dam på kroken :)

   Radera
  3. Jag trodde att det måste vara hund :)

   Radera
  4. Det var skönt att höra att du inte är "familjemotståndare" :) Bättre lycka framöver hoppas jag då på för dig på den fronten.

   Men det finns ju alla möjliga sorter idag. Själv har jag blivit kallade för "miljömotståndare" samt "miljöförnekare", bara för att jag har ifrågasatt rimligheten när Miljöpartister försökt tänka.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. Det är ytterst få saker jag förnekar. Jag tror t ex både att det finns vacciner och klimat.

   Radera
 2. Intressant att få lite bakgrund. I mitt fall var det min farfar som öppnade upp mina ögon för aktier i tidig ålder. Jag klarade mig relativt helskinnad ur IT-bubblan då jag mest tittade på p/e tror jag och de mest hypade IT-bolagens p/e var ju inte så imponerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de var ju inte det, men det var lätt att dras med när det kändes som att kursdubbling på en vecka var standard. Jag är inte säker på att jag ens reflekterade över nyckeltal på den tiden.

   Radera
 3. Intressant att höra lite mer om bakgrunden och om dina väldigt kloka föräldrar!

  Hade också föräldrar med eget företag och även om det var mkt jobb för dem så hade de en typ av frihet/kontor hemma så tror att det bidrog säkert till att jag så tidigt rent instinktivt hade som mål att bli fri och bestämma själv över min vardag.

  Aktieintresset kom via mamma och en kraschlandning i offpisten som via olycksfallförsäkringar gav grundplåten till aktieinvesteringar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur det än är så tar man intryck av föräldrar och gör som de gör snarare än som de säger att man ska göra.

   Offpist-kraschlandning lät däremot inget vidare.

   Radera
 4. Intressant historia, tack för att du delar med dig Sparo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du läser och kommenterar!

   Radera
 5. Mycket intressant läsning, tack för att du berättade! Är familjebilden på dina föräldrar och du?
  Niclas R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr inte. De där pengarna har jag inte sett till :)

   Radera
 6. Alltid intressant att höra andra människors bakgrund, speciellt rörande detta vitala ämne som av någon anledning är halvt tabu!

  Jag växte upp i ett hem som jobbat sig upp till ganska god ekonomisk status. Fadern en slösare. Modern inte. Hade, och har ingen aning egentligen varken nu eller senare, så det är möjligt att jag just ljög. Det projecerades utåt iaf, det förstod jag men ej medvetet lärdes var viktigt.

  Min morfar var iaf öppen för att försöka lära mig några grundprinciper och försökte få in i mitt huvud att jag skulle lägga mig vinn om att få ihop en buffert på 50.000. Lystrade aldrig under hans levnad, önskar så att jag kunde visa honom att jag gjort det senare. Älskade honom högt.

  Men trots ekonomisk ignorans och ur hand i mun till största delen så har jag haft känselspröten ute även jag. När jag fick 15.000 kr av föräldrarna att överleva ett år på utöver mitt studiebidrag a ca 1000 kr i egen minimal lägenhet köpte jag en synth för 12k och drog sedan in 500 kr svart per spelning ute med ett band, snitt 40-50 spelningar per år sedan under ca 7 år. Ett par år drog jag även in pengar på att sälja mjukvara på legalt gungfly. Precis som bloggaren aldrig lurat någon eller försökt dock.

  Sedan kom arbetslivet in och efter ett gäng blandade jobb landade jag hos landets stora telecombolag i 25 år. Efter det spretar det friskt med halverad inkomst, diversifierad kan man säga. Men allting vitt och helt enligt landets lag.

  /Jonas B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma - intressant!

   Jag är otroligt fascinerad över förhållanden där den ena är en Sparo och den andra en Slösa (kan såklart vara en Spara och en Slöso också) och där de får det att funka. Jag tror inte att jag skulle kunna vara tillsammans med en Slösa.

   Radera
  2. Jag har väl varit tvungen att lära mig den hårda vägen även där. Men bland mina seriösa förhållanden av sambo- och giftaskaraktär har jag trackrecorden: Slösa, slösa, spara, spara (nuvarande).

   Hos den nuvarande sitter det i ryggraden och hennes far är en fantastiskt skön snåljåp som investerar i klassiska Volvos från 60talet och ett hundratal klockor, värdefulla saker som Omega samt fickur av bra tillverkare.

   Radera
  3. Hahaha! Ett förhållandesnåljåpshistorieschema alltså :)

   Radera
  4. Det lät lite planerat men i princip ja. :)

   Radera
 7. Tack för att du tog dig tid att skriva roligt mitt önskemål. Intressant läsning må jag säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det. Jag är inte helt säker, men det var ju flera som höll med dig så jag tänkte att jag skulle försöka.

   Radera
 8. Du har skrivit tidigare att du har en syster. Är hon lika extremt sparsam som du eller är hon mer av "normalgraden"? Har er uppväxt skilt er åt i fråga om hur ni förhållit er till pengar? Min syster säger att redan som barn såg hon skillnad då jag byggde lager av godis, pennor, klistermärken och sedan pengar när de kom in i bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har jag inte skrivit för det har jag inte. Men jag hade ändå inte velat hänga ut någon annan på bloggen.

   Men jag tror på din syster. Sådana där mönster börjar nog ofta tidigt (även om jag också har ett minne av när jag köpte godis för veckopengen och slog i mig allt på kort tid).

   Radera