söndag 13 februari 2022

Psoriasis

Jag ärvde pengar och en lägenhet av min mamma och är tacksam för det. Nu har jag däremot ärvt psoriasis av henne och det var ju inte lika hyggligt, även om hon såklart inte gjorde det med flit. Läser att det är en av de allra vanligaste hudsjukdomarna och att 2-4 procent av svenska folket har den, men det gör ju inte mig friskare. Det den konkret gjort hittills är att ge mig inflammationer i fingrarna som sväller upp, blir såriga och kliar utav bara helvete.

Så vad gör man åt det? Psoriasis är kroniskt och saknar bot. Men lindring finns. Den mest populära verkar vara att flytta till varmare breddgrader över vintern. Det norska psoriasisförbundet kör gruppresor till Gran Canaria. Det har jag ingen avsikt att pröva.

Det jag däremot testat är att lägga händerna i varmt saltvatten. Jag äter zink i kosttillskott och har börjat sova med händerna i tunna, tighta löparvantar som får ner inflammationerna ungefär på samma sätt som stödstrumpor för den som får svullna fötter eller vader. Jag smörjer flera gånger om dagen in fingrarna med aloe vera, som har antiinflammatoriska egenskaper och som finns i hudsalvor. Enligt uppgift ger det dock bäst effekt att smörja in med kletet i bladen från själva växten, så det gör jag.

Men jag är öppen för alla idéer, vare sig det är läkemedel, naturpreparat eller husmorstips. Om statistikuppgiften 2-4 procent stämmer betyder det rimligen att en väldig massa läsare själva lider av psoriasis eller känner någon som gör det. Ge mig era bästa tips, så blir jag evigt tacksam.

Och nu ska det sägas att jag mår rätt bra. Ja, ibland kliar det så att jag håller på att bli galen, men jag har i stort sett bara det här problemet på händerna och på en klart hanterbar nivå. Just nu, men jag kan ju bli fnasig som tvättsvamp över hela kroppen imorgon och vill kunna kämpa emot så hårt jag bara kan.

86 kommentarer:

 1. Hej!
  Börja äta antiinflammatorisk mat så kommer du garanterat märka skillnad. Ta framförallt bort gluten och socker så kommer din kropp tacka dig. Du äter ju redan vegetariskt så du har ju redan väldigt goda förutsättningar att inte behöva ändra så mycket i din kost. Det är värre för någon som äter "som de flesta gör"/svensk husmanskost (som inte är speciellt nyttigt). Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om ett liv utan socker och vetemjöl är värt att leva, men jag ska absolut tänka på hur jag kan anpassa maten.

   Radera
  2. Det lustiga är att när man utesluter socker o vetemjöl är man till slut inte sugen alls på dylika livsmedel. Äter jag en portion pasta så kan jag klättra på väggarna så sugen är jag på något sött efteråt. Har jag ätit lchf / keto kost under en period har jag inga behov av någon efterrätt eller annat.

   Radera
  3. Det kan jag gott tänka mig. Själv klarar jag inte köpesylt nu när jag gör min egen. Den köpta smakar bara socker.

   Radera
  4. Har flertalet inflammatoriska sjukdomar, och har i långa perioder testat en strikt anti-inflammatorisk kost. Jag läste på en massa och var väldigt noga med att äta varierat. Det ända det slutade i, var depression. Socker och gluten absolut, men i övrigt tror jag mer på varierad kost. Det hjälpte varken mot ledinflammationer, psoriasis, allergier, sköldkörtelbesvär eller annat. Toppen att det funkar för vissa, men det är verkligen ingen mirakelkur och det passar inte alla. Precis som allt annat behöver även kosten anpassas individuellt. Är det illa med sjukdomarna så behövs mediciner.

   Radera
  5. Trist att det inte funkade för dig, hur som helst. Jag är ett stort fan av bra kost och tror att det många gånger är bättre än syntetiska mediciner, men inget är hugget i sten. Vi är alla olika och det är åkommorna också.

   Radera
 2. Hej ! Det du har ser ut som eksem ,psoriasis kliar inte. Eksem blir värre på vintern när luften är torr och huden också blir torrare. Smörj med en bra mjukgörande kräm tex Fotmender , ja man kan använda den på andra delar av kroppen förutom fötterna. Smörj även med kortison frinns receptfri men då är den svagare än den på recept. Bra att smörja in händerna när du läggen dig.Var inte i vatten och tvätta inte händerna ofta det torkar ut huden och gör att eksemet blir värre./ Mvh läkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Men jag har de senaste veckorna läst överallt att psoriasis kliar (och blir värre på vintern).

   Men om vi nu utgår ifrån att det inte är psoriasis utan någon annan hudåkomma, vad tror du om mina övriga åtgärder, aloe vera 3-4 gånger per dag, zinktillskott, salt vattenbad och att sova med vantar?

   Radera
  2. Låter som att det billigaste skulle vara att gå till hudläkare, kanske det är eksem som kan tas bort med exempelvis Ovixan.

   Radera
  3. Ovixan var fan ännu dyrare än Fotmender :)

   Radera
  4. Psoriasis kliar. // Mvh, har psoriasis och släktingar med psoriasis

   Radera
  5. Ja, visst måste det vara så. Min mamma hade psoriasis och klåda. Sen är det naturligtvis möjligt att hon hade ett annat hudproblem parallellt som kliade, men det låter långsökt.

   Radera
  6. "Det du har ser ut som eksem ,psoriasis kliar inte."

   Källa på det?

   "Klåda är vanligt och uppträder i perioder."
   https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/hud-venereologi/psoriasis/

   Radera
  7. Psoriasis kliar visst!

   Robert B.

   Radera
  8. Ja, jag reagerade också på det. Den enda psoriast (okej, jag fattar att det ordet inte finns) jag känt hade definitivt klåda och när jag läst på själv de senaste veckorna har jag läst mycket om klåda. Jag pratade med en närstående läkare igår som sa att missbruk är vanligare för personer med psoriasis eftersom man testar vad som helst för att bedöva sig mot klådan. Som sagt, jag vet ingenting själv, men det verkar onekligen vara många som upplever att klåda är ett psoriasissymptom.

   Radera
 3. Jag är nästan exakt som du men går andra vägen på tidspilen. Jag hade djävulskt eksem från mitt första levnadsår som lämnade alla kontaktytor på handleder, armveck, knäveck och fotleder som svullna, blödande, vätskande sår, och värst, något övermäktigt kliande i bitar på ca 1 dm2 på vart ställe. Salvan jag fick när jag var 3 år minns jag inte vad den hette men jag minns exakt hur den såg ut. En vit tub med svarta sprakanden av blixtar på närmast öppningen.

  Fan, jag fick tom en flashback nu hur den luktade. Sedan blev det kortisonsalvor av ökande styrka som inte gjorde någon nytta utan bara mera rött o svullet i 35 år, men områdena försvann inte men var inte tiondelen så stora även om det blev allt mindre dåligt med ökad ålder förrän jag vid strax innan 45 fick låna en tub Pevisone av en som hade det utskrivet.

  Då försvann det på en vecka.

  Det är en medelstark kortisonsteroid som även innehåller svampdödande. Tänk om någon läkare hade testat att skriva ut det då någon gång isf de ständiga kortisonsalvorna som i princip gjorde det värre!

  Blir förbannad, hade kunnat slippa ett halvt livs lidande, fysiskt, psykiskt o socialt. Om någon läkare brytt sig om att vidga blicken.

  Var väl Einstein som sa att definitionen av idioti är att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annat resultat…

  Har bara börjat blossa upp någon gång efter det och då har jag tagit en minimal klick och det har lagt sig på två dagar isf för 6 månader eller 60.

  Psoriasis är ju en annan påse fisk även om påsen finns där, och inget jag själv har erfarenhet av. Men far min fick det rätt illa på armbågarna runt 40 år, någon dm2, och han tog Betnovat, en flytande spritlösning.

  Ej invärtes! Sedan förstod jag ett stress kunde vara en stor faktor, men han körde ju redan karriärsstegeracet med Novalocol och hela det kitet så på det örat lystrade han aldrig. Sol o saltvatten? Men jag vet inte, drar bara andrahandsupplevelser.

  Tror dock jag är helt med på hur du känner dig, även jag haft utslagen o svullnaderna i fingrarna några år hit o dit och vet att det kan lägga en fet sordin på livet.

  Nu var det inte meningen att kapa din blogg, ett ämne jag känner starkt för bara…

  //Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mamma blev av med sin eksem när hon blev gravid, men den lösningen är svårapplicerad :)

   Kortison känns lite sådär, även om det är milda grejer.

   Ja, det är grymt irriterande när läkare inte vet och kan. Lyssna då med kollegorna istället för att jobba hårt för att inte tappa ansiktet. Det är ju patienternas väl och ve det handlar om, kanske liv.

   Radera
 4. Aloe vera är OK, Zinktillskott skall smörjas på huden 1 ggr/dag i form av Zinkpasta, tabletter tveksamt..Inga vattenbad torkar ut huden, sova med vantar bra men då ska det vara apotekets vita bolmullsvantar, inget färgat och syntetiskt vilket irriterar huden oavsett åkomma.Ser fortfarande ut som eksem...Rekommenderar Fotmender som hjälper mot hudåkommor där det finns torr flagnande hud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej. Jag hade ändå zinktabletter hemma och den har ju även andra positiva egenskaper (osäker på om det bara är D-vitamin "vetenskapen" nu erkänt är bra mot att få covid eller om man kommit fram till zink också, så jag säger inget om det).

   Mina handskar är nog syntetiska, men jag har inte märkt att de skulle irritera. Tvärtom, händerna är aldrig så bra som direkt på morgonen.

   Hoppas Fotmender är bra, för dyrt var det :(

   Radera
 5. Carnivore Diet ;-)
  Kalle56

  SvaraRadera
 6. Aj då, det lät kämpigt. Hoppas det löser sig så bra som möjligt. Du fick ju faktiskt en del ideer ovan såg jag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, det är hopp om livet. Min mamma hade ett smärre helvete, men det är ännu inget som tyder på att det ska drabba mig på det viset.

   Radera
 7. Tyvärr inga bra tips, men jag är ju en kostmänniska. Tycker nog att du skulle kunna pröva utesluta gluten en längre sväng och utvärdera. Men fullt förståeligt om du har svårt för det. Jag är oxå en utpräglat bakglad brödmänniska.

  Kan tillägga att Gran Canaria är stora inom Aloe Vera. Det finns försäljare av dylikt överallt på ön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, glutenfritt låter väldigt tufft (och dyrt).

   Jag har ungefär åtta plantor aloe vera i huset och de växer som ogräs, så får de slut på Gran Canaria kan de kontakta mig.

   Radera
  2. Läste nyligt om någon som fått rådet att äta lunchen till frukost (ur något hälsoperspektiv). Funderade på att testa det själv.

   Nu är du ju vegetarian. Men ris och böngryta till frukost ? :) Man kan ju alltid prova vad som helst i en månad. Lär sig något om sig själv avseende kropp och metabolism samtidigt.

   Radera
  3. En dag utan frukostgröt är en förlorad dag :)

   Men jag håller med. En kortare tid kan man prova det mesta. Särskilt om det finns en stor uppsida.

   Radera
 8. Inget konkret tips om sjukdomen, men rekommenderar att du för någon sorts logbok över nivå och allvarlighetsgrad i syfte att få någon bild av vad som faktiskt ger någon effekt. Sjukdomen torde ju oscillera både med avseende på säsong och andra faktorer, så det blir ganska lätt att lura sig själv att det hjälper att bara äta knäckebröd vid nynåme när det i själva verket beror på något annat eller bara är sjukdomens naturliga cykel.

  Har släktingar med psoriasis och de håller på med alla möjliga kurer som d-vitamin och uteslutande av gluten och svär att detta hjälper. Men utbrotten kommer och går ändå och jag tror de mestadels ägnar sig åt önsketänkande. Exempelvis glutenbiten har ju varit populärt som mirakelmetod länge men mig veterligen har det aldrig lett till att effekten kunnat påvisas under kontrollerade former vilket starkt antyder att det inte spelar någon roll.

  Ytterligare en fördel med att bokföra sjukdomsförlopp är att om det nu faktiskt är så att något hjälper för dig, men inte är något som funkar på större grupper (du kanske har brist på något som är ovanligt att ha brist på exv), så har du underlag på att det hjälper för dig vilket ju är fullt tillräckligt för att det ska vara värt att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär nu borde alla hudåkommor vara som sämst på året, alla verkar må bra av sol och värme.

   När mina problem nästan helt försvann efter en vecka var det lätt att önskedrömma, men så small det till igen.

   Jag tycker också att undvikande av gluten tas fram lite för ofta med tanke på vad vetenskapen säger om glutenintolerans, men jag försöker hålla ett öppet sinne och även om det skulle vara ovanligt att det hjälper kan det ju vara lösningen för mig. Som exempel blev jag nästan helt av med min migrän efter att ha uteslutit glutamat. Det kändes också som en osannolik lösning.

   Och jodå, jag kommer hålla noga koll. Förutom de skäl du anger kan det ju sluta med att jag måste tillkalla någon slags expertis och då är det bra att kunna berätta om förloppet så exakt som möjligt.

   Radera
  2. Psoriasis är inte något att ha :-(
   Själv "fick" jag också det som "gåva" av min mor :-)
   Jag blir också mycket bättre av sol och värme, men ca 10 % tål inte solen, och då är det riktigt besvärligt.
   Två veckor i solen och bad i saltvatten så är jag fri i ca 9 månader. Alternativet är att smörja med i mitt fall kortisonsalva. När det gäller mat fick jag rådet att INTE äta stekt mat eller kryddstark mat. Men vad är livet utan kryddor?
   Nån skrev att psoriasis inte kliar, stämmer då INTE på mig, kliar ibland så in i *svordom*

   Radera
  3. Jag undrar hur de tänkte med den gåvan ;-)

   Att vara försiktig med kryddor fick jag i ett annat hälsoärende, men det hjälper inte mig. Jag har alltid kört "sjukhuskryddad" mat. Gillar dock sol och värme i rimliga mängder.

   Radera
 9. Tjärsalva och tjärtvål kanske - kjerringråd som de säger i Norge -används även till hästar/hundar så det finns kanske billigt också :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag aldrig hört talas om och vid en snabb koll verkar billigt vara helt oförenligt med dessa preparat, men värt att ha i bakhuvudet (och hjälper det är det värt stora pengar).

   Radera
  2. Åh Fyyy för tjärsalva och -tvål! Det tvingade de på mig när jag var liten! Hatade det! Funkade inte, luktade illa och kladdade ner allt.
   Ett annat resultat är att jag troligen är den enda svensk uppvuxen vid kusten som hatar doften av tjärad brygga (och rökig whisky).

   Spargrisen

   Radera
  3. Men det är ju en underbar doft (tycker jag som inte tvingats ha det på händerna)!

   Radera
 10. Hej! Vad tråkigt att du har besvär! Eftersom posriasis och eksem är so vanligt förekommande hittar många efter några år någon form av "recept" som funkar på dem, om man är observant på symtomen. Men, din diagnos verkar inte helt klart? Jag fick eksem på tråkiga ställen och sedan blev det poriasis just där eftersom det var felbehandlat och jag hade anlag! Gå gärna till en dermatolog (husläkare kan oftast väldigt lite om knepiga dock vanliga hudsjukdomar) och skaffa dig en diagnos samt en uppsättning mjukgörande salvor/alt kortisonsalvor du kan ta till. Om du inte behandlar det ordentligt blir inflammationen i huden värre och kan sprida sig som en löpeld. Smärta, klåda blir bara värre! Jag tar kortison, men så lite det bara går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte diagnosticerats utan bara konstaterat hur det ser ut och hur det stämmer överens med vad andra har och framförallt vad min mor hade.

   Jag har inget emot salvor, men är lite rädd för kortison och något återkommande jag läst är att aloe vera är att föredra framför preparat, så det känns rätt att börja i den änden.

   Radera
 11. Väldigt tråkigt att du har drabbats
  Jag har bla. psoriasis och reumatism kopplat till detta, och tycker det är ett skit. Jag har testat det mesta som går att testa, men det enda som funkar någotsånär för min del är tyvärr mediciner. Man kan absolut testa kost (Det finns studier som visar på att en strikt vegansk-, gluten och sockerfri diet skulle hjälpa, men såklart också de som visar på ingen skillnad. Glutenfri kost är billigare och nyttigare "naturligt glutenfritt" än ex glutenfritt vetemjöl osv.). Zink, D-vitamin och magnesium hjälper vissa, likadant höga doser omega-3.
  Beroende på hur allvarliga besvären är så kan man behöva medicin. Kortison brukar man ofta börja med, antingen tabletter eller krämer, därefter finns flertalet andra läkemedel. De nyaste är biologiska läkemedel, men de brukar ges först när man testat de flesta andra mediciner.

  Av nyfikenhet, hade din mamma besvär med lederna? Förstår jag det rätt som att du också har besvär med lederna?

  Om så, så kräver ledinflammationer ofta en annan typ av behandling än psoriasis på huden, trots samma "ursprung".

  SvaraRadera
  Svar
  1. I nuläget har jag väldigt lite problem, ska sägas, men jag vill naturligtvis inte hamna i ett värre läge.

   Nej, jag tror inte att min mamma hade besvär med lederna och jag har det inte själv. Bara nu i fingerlederna.

   Radera
  2. Inte vegetariskt eller veganskt, men kollagentillskott (pulver eller hemkokad buljong på benskorv från fågel eller kött) sägs också kunna hjälpa. Inget jag har testat själv ännu, utan håller på att utvärdera just nu.

   Radera
  3. Det låter bra att försöka behandla förebyggande, så att det inte blir värre. Uppdatera gärna om du hittar något som funkar för dig!

   Radera
  4. Jag håller mig nog till vegetarisk kost i någon form, än så länge. Eller lakto-ovo-vegetarisk om vi ska bli tekniska.

   Jag ska gärna återkoppla om jag hittar någon mirakelkur. Än så länge tror jag mycket på aloe vera som ska vara antiinflammatorisk och som jag vet är fantastisk mot alla former av sår och torr hud.

   Radera
 12. Brasklapp nr 1. Lyssna inte för mycket på råd du får av en främling på nätet, du vet inget om denne. Kan vara vilket tokstolle som helst. Tyvärr kan du träffa tokstollar på det "professionella" stället också men oftast är det på genomsnittet lite högre kvalité...

  Brasklapp. 2 Jag är inte hudläkare, hud är ärligt talat ett av mina sämre områden.

  Brasklapp 3. Hudutslag är jättesvåra att diagnosticera enbart på bilder. Betydligt lättare i verkligheten.


  Med ovanstående i minnet.
  Det ser ut som eksem, mer än psoriasis
  Att det är på händerna och att det är vinter ökar sannolikheten för eksem. Pga händerna är mer utsatta för kyla, och torr luft (pga kall luft är torrare).


  Vad kan du göra själv
  Se till att inte bli kall om händerna (oavsett om du fryser eller inte.....vantar på!)
  Smörj med fet/ mjukgörande

  Kostförändringar. Vissa svär vid det, andra har ingen effekt alls. Har sett patienter bli betydligt värre efter man ändrat något i intaget, eller betydligt bättre. Så det ligger något i kostintaget. Men vi vet aldrig för vilka det fungerar...

  Resa utomlands, söderut. I forna tider kunde vi skriva ut solresor till vissa hudpatienter. UV strålingen som minskar inflammationen i huden.

  Vad kan man göra via läkemedel
  Kortison brukar ha god effekt.
  Annars finns ett läkemedel som heter takrolimus som brukar fungera mkt väl.

  Har inte en blekaste aning om detta är receptbelagt eller ej i Norge. Min gissning är att det är receptbelagt.


  Mitt råd (förutom det du kan göra själv) är att få tag på en hudläkare via nätet, be dem titta och föreslå något.


  Men kom ihåg de tre råden längst upp...  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte stoppa i mig vad som helst utifrån internetråd, men lite husmorstips känns ändå rätt ofarliga. Men det är lugnt, jag lyssnar till och med på svenska läkare trots att ingen grupp har kommit i närheten av att ge mig så många galna och dåliga hälsoråd som den ;-)

   Eftersom det helt klart påverkat lederna har jag svårt att vifta bort det som eksem, men jag hoppas att du har rätt. Psoriasis vet jag från första parkett inte är en promenad i parken.

   Kortison är jag försiktig med, men blir det överjävligt är det såklart värt ett försök. Takrolimus verkar åtminstone receptbelagt i Sverige och tumregeln verkar vara att allt som är receptbelagt i Sverige också är det i Norge, plus en massa annat som inte är det i Sverige, men i Norge.

   Vi får se vad som händer. Än så länge känns besvären för små för att gå till en läkare (de är inte gratis i Norge heller). Förhoppningsvis blir det bättre i takt med vädret och kanske blir jag helt fri då. Blir det istället värre får jag ompröva.

   Radera
 13. Hej!Vore intressant att veta hur du skördar din aloe vera. Går det även göra dryck av egna plantor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skär eller nyper av en bit av ett blad. Det ser snyggare ut att skära än att nypa, men jag brukar hur som helst fortsätta på samma blad tills det är slut. Den avrivna biten drar jag med nageln i ena sidan så att jag öppnar upp det som en bok, och smörjer in mig med innanmätet.

   Det säljs både te och juice av aloe vera-koncentrat, men jag har aldrig provat varken att göra dryck eller salva av den, så det vet jag inget om. En snabb sökning visar att man kanske ska vara försiktig:
   https://www.therighttea.com/aloe-vera-tea.html

   "When drinking aloe vera tea you should be careful not to take too much. Excessive dosage can cause intestinal cramps and diarrhea. To prevent this, a nice tip would be to mix it with other herbs such as peppermint that relieves cramping sensations.

   This tea is not recommended for children, pregnant women or the elderly. There is still a need for further study on the benefits and effects of this tea, so check first with your doctor whether or not it is ok for you to drink this tea."

   Radera
 14. "Men jag är öppen för alla idéer, vare sig det är läkemedel, naturpreparat eller husmorstips."

  Är besvären relaterade till årstiden? Eftersom solning används som behandling mot vissa former av psoriasis så kanske problemet beror på att du får för lite sol på kroppen (fingrarna?) på vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det finns speciell ljusbehandling för psoriasis på händer och fötter, så kallad hand- och fot-UVB, där man solar enbart händer och/eller fötter i ett särskilt solarium med UVB-ljus."
   https://www.psoriasisforbundet.se/fakta-o-rad/om-psoriasis/olika-former-av-psoriasis/psoriasis-pa-hander-och-fotter/

   Se upp så du inte solar dig till hudcancer bara.

   Radera
  2. Jag tror att nästan alla hudåkommor mår bra av sol och därför är årstidsrelaterade, åtminstone på våra breddgrader. Jag har inte tänkt på det tidigare, när problemen varit nästan obefintliga. Nu har det ju varit som allra mörkast, så det kan absolut finnas en koppling.

   Radera
 15. Hej,

  Jag och sambon har gjort hemmagjord kombucha väldigt länge.
  Sedan morsans gubbe, som har svår psoriasis, började dricka det regelbundet (ett glas på morgonen och ett på kvällen) så har det blivit mycket bättre för honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Det är något jag ändå funderat på att testa.

   Radera
 16. Om det är psoriasis så finns där en koppling till stress.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stress? Det är ändå inte möjligt. Inte är det väl stressande att byta land, liv, köpa och sälja bostad, starta upp och lägga ner företag, lära sig ett nytt språk och alltihop inom ett halvår :)

   Radera
  2. Men lite seriösare, så har jag tänkt tanken och hoppas lite på det eftersom jag hoppas få ett betydligt mindre stressigt liv när allt ovannämnda börjar sätta sig.

   Radera
  3. Dessutom har du tagit hand om en svårt sjuk anhörig och sedan begravt henne. Det finns undersökningar som visar att det är en av de större stresspåslagen en människa har (tillsammans med giftermål och firande av storhelger med släkten).

   Radera
  4. Jadå, även det var traumatiskt även om själva döden inte kom överraskande. Och bevare mig för storhelger med släkten :)

   Radera
  5. Börja med någon stresshantering redan idag. Det är alltid lättare att stämma i bäcken än i ån. Dessutom går det lite snabbare.

   Radera
  6. Jag hanterar min stress främst genom att beta av att-göra-listorna. Jag hoppas att snart se ljuset.

   Radera
 17. Prova med fiskolja så du får omega 3 och d-vitamin. Det har i små försök hjulpet de flesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, fisk äter jag inte och har inte tänkt börja, om det går att undvika. Men finns omega-3 vegetariskt är jag idel öra, liksom för d-vitamin.

   Radera
 18. Ja det finns också att få vegetariskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det intressant. Jag har överhuvudtaget missat hela omega-3-trenden. När jag var liten fanns inte det. Vi överlevde ändå, men det kan ju vara bra för det.

   Radera
 19. Vegansk då blir det produceret på alger. Google.com hittar många olika produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alger är himla intressant så det djupdyker jag gärna i.

   Radera
 20. Jobbar på apotek och haft kunder som sagt aveeno hjälper bra för deras psoriasis. Det är en hudvårdsserie som bygger på olika former av havre och deras antieksem serie innehåller även ceramider vilket. Havre anser vara lugnande för huden och ceramider är viktigt för att huden ska kunna hålla fukt. När det gäller receptbelagt är det inte ovanligt och tycks fungera bra för många med metotrexat, dock inget att prova i första hand utan kräver utredning och andra försök först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, tack för det! Men om det är havre och ceramider som är de aktiva beståndsdelarna, kan jag inte lika gärna smörja in mig med en blandning av olja och havremjöl?

   När det gäller receptbelagda läkemedel är min tanke att i första hand vinna över detta utan sånt. Det beror såklart på hur illa det blir, men jag är typen som till och med undviker huvudvärkstabletter.

   Radera
 21. Varför har du inte för avsikt att pröva Gran Canaria undrar jag?
  Tycker du borde flytta till just Gran Canaria! Betydligt billigare än både Sverige och Norge, samtidigt som livskvaliteten ökar kanske 10x. Där kan du köpa lokalt framställda Aloe Vera-krämer och -tvålar i vilken mataffär som helst för nästan inga pengar alls. Ett liv där skulle säkert fixa dina problem. Kom igen, du har råd att leva på avkastning där ;) mvh Gran Canaria-resenär som själv botat sina eksem på just Gran Canaria och som kommer tillbringa hela året där i stället för bara de värsta vintermånaderna i framtiden när avkastningen räcker till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte särskilt förtjust i att resa när det funkar att göra det och nu är det inte optimalt när man är tvungen att ta tester och visar papper för att åka runt.

   Gran Canaria var inte med i planen, men Spanien övervägde jag att flytta till innan jag valde Norge.

   Radera
 22. Ekar en del tidigare råd:
  Stressa inte!!!
  Handskar och vantar på utomhus.
  Gällande omega-3 och liknande. Du vill inte äta fisk. (obegripligt för mig.). Allergisk mot nötter. Föreslår matlagning med raps-olja.

  Har också en morsa med psoriasis. Det smörjs med läkemedel och krämer till som tätt.
  Men hon brukar säga att hemlagad nyponsoppa kanske hjälper.

  Lite spånade.
  När du diskar. Använder du diskhanskar? Har kanske bytt typ av tvål som du tvättar dig med?
  Skulle det möjligen kunna vara kontakteksem av katt. Det är ju dessutom utekatter som kan ha mycket annat skoj i pälsen.
  (Ser framför mig: Sparo imiterar Michael Jackson med en vit handske genomför jämförande empiriska undersökningar.);-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är vegetarian och har valt att inte äta kött eller fisk av en rad skäl som inte är helt lämplig i en ekonomiblogg. Rapsolja har jag däremot inget emot.

   Inget nytt diskmedel och tvättar mig med vanlig fast tvål sedan decennier tillbaka, så det skulle vara katterna i så fall. Fast jag tror inte mycket på dem.

   Är nog inte så Michael Jackson-lik i övrigt, men handskarna är på pricken.

   Radera
 23. Och brasklappen jag glömde:
  Kolla på "ben-buljong/soppa". Avsikten än nog att försöka tillföra kroppen kollagen. Som behövs för bl.a. huduppbyggnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min hud har lyckats återuppbygga sig i drygt 30 år utan animalier.

   Radera
  2. Kroppens egen produktion av kollagen minskar med åldern. (en av anledningarna till att vi får rynkor.)
   Jag föreslår då mer tomat och citrus frukter. Och kanske även av intresse. Spirulina. En mikroalg. :)

   Radera
  3. Tomat och citrus äter jag med glädje. Har inget emot algidén heller.

   Radera
 24. Är själv "Eksemunge". Som någon tidigare skrev så hade jag också stora kliande områden i arm- och knäveck, handleder, på fötterna mm. som barn. På 70-talet så ansågs det att man därför var allergisk mot citrusfrukter! För att det var värre på vintern och då åt man sånt. Eksemet blev mindre när vår utekatt blev gammal och stannade mer och mer inomhus, gärna i min säng. Så snacket om att pälsdjur ger eksem ger jag inte så mycket för.

  Fick ett större skov i slutet av mina högskolestudier men träffade av en slump på en hudterapeut (på en fest) som skickade mig till en hudspecialist (med en väldigt handskriven remiss, hon hade sin klinik i samma byggnad som hudläkaren. Receptionisten tänkte först vägra ta in mig, men såg hur jag såg ut och "knöade in mig" mellan två andra patienter). Där fick jag gå på solarium. OBS! Det var väldigt noga att man inte gick in i fel behandlingsrum, dvs solariet för psoriasispatienter! Psoriasispatienter har sitt solarium i ca 10 sek- 1 minut. Vi vanliga dödliga med atoptiskt eksem kunde ha upp till 10 minuter!

  Det går upp och ner. Jag står ut med kliandet 8men kan inte låta bli att klia tillbaka och ser ut därefter. Det jobbigaste är när det blir hudsprickor, djupa och svider som f-n. Men då klipper jag till en lagom bit av en Duoderm-platta. Finns receptfritt på apotek (blir väl billigare om man får det på recept). När det bara svider-svider-svider så sätter jag på en och det bedövar direkt. Plus att sprickan läker över natten.
  För övrigt har jag Elocon (både salva och kräm) som används i nödfall och Canoderm (tips, smörj inte in fötterna om du tänker gå barfota över golvet strax efter, det blir svinhalt).
  Aloe Vera ger jag inte mycket för. Jag fick nån kräm/lotion med sånt av en bekant och blev genast sämre (såren svullnade, blev rödare och sved värre än hudsprickorna). Men det verkar funka för de flesta.

  Sammanfattningsvis: du behöver inte undvika katterna, skaffa Duoderm-plattor och ät vad du vill.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra om det inte är undvikande av pälsdjur som är lösningen för jag begriper inte hur man kan sova utan en spinnande katt på magen.

   Jag har också en aloe vera-kräm (ärvd av mamma) och tycker att det är en helt annan sak än att smörja in sig med växten. Salvan svider i sår och hudsprickor, det gör inte växten.

   Radera
  2. Intressant med Aloe Veran. jag kanske ska ge det en chans och skära loss en bit från vår (som också sprider sig som ogräs) och gnugga mot figrarna.

   Spargrisen

   Radera
  3. Den är helt fantastisk. Brännsår och skärsår försvinner på nolltid.

   Radera
 25. Jag har en kompis som har psoriasis och har gått hos svindyr dietist för att få hjälp att lägga om maten. Ingen gluten, inga mejeriprodukter, inga ägg, inget roligt överlag. Det slutade med att hon var undernärd och ingen effekt på hennes psoriasis eftersom maten gjorde henne mer stressad. Så skippa den biten! I hennes fall har det hjälpt att försöka yoga/meditera och stressa mindre (vilket inte är så lätt med en liten plutt som nyligen lärt sig gå).

  Har du testat hydrokortison? Det är en mild kortison-kräm. Jag är en sån "känslig hud"-person som lätt får utslag och eksem lite här och där så har alltid en tub hemma. Hjälper snabbt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I första skedet tror jag mer på att tillföra matinnehåll. Zink som sagt, kanske alger som några föreslagit, och så har en snäll läsare gett mig chagasvamp.

   Inte testat några läkemedel än. Är allmänt rädd för kortison, så det kommer sitta hårt inne innan jag hamnar där.

   Radera
 26. Jag har liknande problem, på händer och i aksikte (ögonlocken har varit värst) under vintern.

  Något som verkligen hjälpt mig otroligt mycket är Ricinolja. Den är väldigt tjock, så brukar smörja med den innan jag går och lägger mig. Det har fått bort allt kliande och 90% av rödheten, så idag har jag nästan inga symtom öht. Kan starkt rekomedera att prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter som ett billigt och tämligen ofarligt preparat om det skulle funka!

   Ögonlocken måste vara irriterande att få problem med. Svårt att tänka bort liksom.

   Radera
 27. De allra flesta verkar vara övertygade att sjukdomar, det kan man ärva. Men begåvning, mentala förmågor och andra kroppsliga förutsättningar, nej det ärvs inte. Visst är det underligt?

  Resonemanget verkar vara tvärtom mot skulder och förmögenheter: skulder ärvs inte, förmögenheter däremot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket underligt eftersom vetenskapen är rätt överens om att man ärver allt det du nämner.

   Tur ändå att inte skulder och sånt ärvs.

   Radera
 28. Jag är med i en grupp på fb för folk som försöker bota
  autoimmun sjukdom med en viss kost som kallas AIP. Det finns många medlemmar som har psoraris som upplever att de har blivit bättre genom den förändrade kosten. Själv har jag inte psoraris men min sköldkörtel har blivit medicinfri på denna kost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, men många goda grejer att utesluta där: kaffe, spannmål, socker, ägg... Det blir ingen kaffe med sockerkaka på den kosten, det är helt klart.

   Radera