lördag 5 februari 2022

Norska banker

Norge är jättedyrt”, sas det innan jag flyttade hit. När det gäller banker är det definitivt så. Jag tyckte att svenska banker är duktiga på att ta ut avgifter, men det är ingenting emot norska banker.

De tar avgifter för att betala räkningar, för att ta ut pengar, för att skicka pengar, för att ta emot pengar ... Ibland känns det som att det bästa är att göra ingenting för så fort man gör något kostar det så till den grad att det kommer att tömma kontot så att man snart inte längre har en ekonomi man kan göra något med, men då tar de väl ut en avgift för det också. När det kommer till bankkort ser det ofta ut så här:

Först får man betala för att få kortet. Om man sedan vill använda det också får man betala igen. Handla med det och betala 3 kr varje gång du drar kortet. Eller ta ut kontanter i bankomaten och betala 10 kr för det. Någon i kommentarsfältet tipsade om att det är avgiftsfritt att använda Sbankens kort. Det stämmer, men i gengäld är deras kort ännu dyrare att skaffa.

Det kan tyckas som rikemansgnäll att inte vilja betala 2-3 kronor för att betala räkningar eller betala med VISA-kort, men faktum är att det blir ganska mycket pengar när man summerar upp alla ”obetydliga” avgifter.

På plussidan ska sägas att norska banker finns. De har inte bara ett frågeformulär på hemsidan med svarstid på en vecka, som svenska banker. När något strulat eller jag har haft frågor har jag mejlat min kundrådgivare, som också har ett direktnummer. De har också ett kontor som inte kräver tidsbokning för att ens få kliva in. De har till och med kontanter! När jag hade problem med mitt konto i mobilbanken åkte jag helt enkelt dit och langade över mobilen till rådgivaren som fick det att funka. Avgiftsfritt (märkligt nog)!

30 kommentarer:

  1. Jag tycker fortfarande det är lite roligt att en snåljåp valde just Norge :) Jag tror tex aldrig att jag haft en lika dyr semester som den i Norge en gång.
    Men, vad gör man inte för att fly det Sverige som man kan reta sig tokig på? Ibland är det värt lite utgifter.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att det var otippat. Allt ska inte vara så lätt hela tiden :)

      Radera
  2. I Schweiz fanns banker som sänkte eller tog bort avgiften om man hade ett sparkapital över en viss gräns. Kanske finns det i Noreg också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det har jag inte sett, men efter ett tag (och när man så äntligen fått personnummer) finns kontoformer som är billigare.

      Radera
  3. På tal om avgifter så är det ju som du säger. Jag själv tröttnade tex på min husbanks avgifter och bestämde mig för att minimera affärer med dem. Nu är de enbart ett ställe jag tvingas ha för att betala räkningar. Därmed har de genom åren gått miste om stora intäkter på lån och kapitaltransaktioner, men det är deras eget val. Banker är helt ruttna när det gäller förståelse för sina kunder. Noll kundkännedom har de alltsomoftast, dessa kolosser på lerfötter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju så man gör till slut. Vore praktiskt att t ex kunna handla aktier och betala räkningar på samma ställe, men det finns gränser för vad det är värt.

      Radera
  4. Själv använder jag hellre kort (visa) som man får betalt för att ha/använda, men då måste man ju ut ur den vanliga bankvärlden och in i krypto. Lätt värt det dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en god idé för här är det bara kostnad i bägge ändar.

      Radera
  5. Du har fått 2,3 miljoner då du flyttade till Norge.
    Din del i oljefonden.
    Stoltenberg kanske börjar att betala ut ur kassan ,,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, jag brukar fråga norrmän hur jag får ut "min andel", bara för att jävlas :)

      Radera
    2. I något läge borde oljefonden bli så stor att den börjar generera mer intäkter än resten av ekonomin. Då har man i princip byggt ett till Norge. Kanske får du ut lite extra när du pensioneras, så det är inte förgäves.

      Radera
    3. Den har minskat ganska bra på slutet, så det kanske "löser" sig.

      Radera
  6. Ett talesätt är att man ska inte vara kund i banken, man ska vara ägare.
    I Sverige kan man vara bankägare i o med att våra storbanker är börsnoterade. Hur är det med Norska bankerna i Norge? Är dom börsnoterade? Isåfall, köp bank!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett annat talesätt är att man inte ska äga skitbolag med kass ledning och kass kundvård. Dessutom drar de till sig helt fel människor som personal.

      Radera
    2. Jag har extremt dålig koll på norska börsen, men Sparebank 1 och DNB finns åtminstone. Jag ska titta på det. Investeraren har en poäng, men banker är liksom svåra att välja bort som kund.

      Radera
  7. Investeraren, ja, du har rätt att bankerna är skitbolag. Men, dom tjänar ändå grymt med pengar. Vinstmarginaler som skulle få många andra icke-skit-företag att blekna. Vill man ha del av denna vinsten? Om ja, köp då bankaktier!

    SvaraRadera
  8. Du får som oss smarta svorskar; flytta till Norge och jobba på bank :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag har några kunskaper som norska banker efterfrågar. Inte ens mitt sommarjobb på Handelsbanken 1987 lär ändra på det.

      Radera
  9. Hade bara pengar nog att satsa på ett bolag när covid dök upp och skrämde marknaden våren 2020, så jag slängde in allt jag kunde i DNB för att kursen var låg och växelkursen likaså, tror jag nyss passerade 100 procent i värdeökning på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Jag är inte bitter. Fast beträffande DNB har jag träffat två typer av norrmän - de som inte är DNB-kunder och som varnar för den banken, och de som är DNB-kunder, men som ändå varnar för den. De har högst avgifter och sämst kundnöjdhet i alla undersökningar jag sett.

      Radera
    2. Jo, men aktieägarna är tydligen nöjda. Åter till mitt förra inlägg om att äga bank istället för att vara kund... Och om man ändå måste vara bankkund, var aktieägare oxå, så får du ju tillbaka pengarna som du betalar i avgift i form av utdelning.

      Radera
    3. Jag håller med. Det är ett av få bergfasta aktieråd jag har gett på den här bloggen.

      Radera
  10. Oj! Där lärde man sig något nytt igen! Jag som tycker det är drygt när Swedbank plockar mig på ett par tjugor i kvartalet för äran att vara deras kund...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även det tycker jag är helt galet. Banker lever ju helt och hållet på sina kunder. Jag förstår att tv-kanaler är en slags dragkamp mellan tittare och sponsorer, men banker har verkligen bara kunderna. Utan dem vore det ingenting, och det tar de betalt för!

      Radera
    2. Jonas du kanske ska ta dig tiden att välja en bank som inte tar dina tjugor varje kvartal?

      Radera
  11. Är medlem i en facebookgrupp för svenskar i spanien, tycker det dyker upp ett inlägg i veckan minst med folk som klagar på alla avgifter banken som de använder i spanien tar, kan det vara så att sverige rent av har låga avgifter internationellt sett?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det vara. Man luras väl av att svenska banker är dyra jämfört med andra butiker (tänk om Ica skulle ha öppet 10-15 och börja ta hyra för kundkorgen), men det betyder ju inte att de är dyra jämfört med andra banker.

      Radera
  12. Skulle vara intressant att veta om mottagaren också får betala för kortköp, som man gör här. Gör de det inte känns det mer rimligt, då det inte är kul för kioskägaren som ska betala ett par kronor för att någon kommer in och köper något för en tia. Då är det ju mer upp till köparen att överväga om det är värt de tre extra kronorna för köpet och näringsidkaren verkar inte helt dum i huvudet som inte vill sälja till för litet belopp. Fast med alla de bankkostnaderna som de har kan jag tänka mig att det även tas ut en avgift i andra änden..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, jag har inte en aning.

      Det enda rimliga tycker jag är att varken avsändare eller mottagare ska betala pengar för en korttransaktion. Avsändaren betalar för att ha kortet och man måste dessutom ha pengar på ett konto med usel ränta.

      Mottagaren ser till att folk använder kort, något som bankerna skrikit om i decennier. Sluta då att bestraffa dem som lyder!

      Radera