måndag 28 februari 2022

Harrytur – återkomsten

Så öppnades gränsen mellan Norge och Sverige igen, så att man inte behöver fylla i ett inreseschema eller ta ett lab-test för att komma in i Norge. Därmed blev det dags för min första renodlade ”harrytur”, en resa in i fiendeland med enda syfte att handla billigt.

Första stoppet blev ett shoppingcenter bara någon mil in i Sverige. Det kändes inte ens som ”utlandet” eftersom nästan alla bilar på parkeringen var norskregistrerade, skyltarna inne i butikerna var oftare på norska än på svenska och trots att jag pratade med kassörskan och därmed avslöjade en perfekt svenska kom frågan ”Svenska eller norska pengar?” när jag skulle betala.


Kanske berodde det på flaggorna...

Jag har ju en tes att det inte är så billigt där man i första hand vänder sig till norska kunder eftersom dessa blir överlyckliga över att kunna köpa en läskburk under tjugolappen. Jag fick fördomen bekräftad högst vetenskapligt. Jag hade nämligen skrivit ut en inköpslista för Willys med deras aktuella priser. Alltså var det bara att kolla vara efter vara. Totalt var listan på 4000 kr och kvittot på första stoppet stannade på 995 kr.

På nästa stopp, Willys, var det inte lika norskt, vare sig på parkeringen eller i butiken. Men jobbigt blev det. Jag hade ett fyrtiotal punkter kvar på inköpslistan och med de kvantiteter jag skrivit upp (20 burkar krossade tomater, 8 liter matolja, 72 rullar toapapper...) fyllde jag snabbt upp kundvagnen och fick hämta en till.

De tiotalet tygkassar jag tagit med hemifrån (jag tänker inte åka till Sverige för att köpa ”miljöbeskattade” plastpåsar för 7 kr/styck) räckte inte, så en del fick jag lägga löst i bilen innan jag åkte vidare till sista stoppet där jag skulle köpa en rabatterad grovdammsugare.

Knappt femtusen fattigare kom jag hem lagom till mörkrets inbrott. Då återstod uppackningen som ju också måste ske med ett stort mått av ordningssinne för att det inte ska bli kaos. Sånt som jag redan hade i skafferiet parades ihop med nya förpackningar placerade så att de äldsta förbrukas först.

Ett himla slit, men jag sparade rätt mycket pengar. Och så gillar jag känslan av att ha fullt skafferi, full frys och full kyl. Med kompletteringshandling av mjölk (som jag fortsätter att köpa av grannen trots att den är aningen dyrare än svenska butiker) kommer jag knappt att behöva handla mat förrän till sommaren.

22 kommentarer:

  1. Hur mycket billigare tror du det blev jämfört ink bränsle mot lågprisbutik i Norge (typ Europris) ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först får jag säga att jag inte uppfattar Europris som en matbutik. De har mest kakor, chips och sånt.

      Det mesta jag handlade var kanske 30-50 % billigare i Sverige (några grejer ohyggligt mycket dyrare i Norge om de ens finns), så mat för 4000 kr hade gissningsvis kostat 7000 kr i Norge.

      Radera
    2. Aha, Europris kanske mer likt ÖoB. Willys motsvarighet är Rema 1000?

      Påverkas du något av SEK/NOK valutan just nu, får du utdelningar i SEK? De är väl ungefär likvärdiga 1:1 nu. Minns när jag jobbade i Norge och spenderade pengar i Sverige, då var valutan 1 NOK=1,4 SEK, då fick man mycket för den norska lönen i Svealand.

      Radera
    3. Ja, Rema1000 känns som en bättre jämförelse. De har ett bra medlemssystem med rabatter och mycket på Rema är i prisnivå med Willys. Men så är det annat som är galet dyrt i hela Norge.

      Svenska kronan blir stadigt mindre värd (1,072 just nu) och så länge jag inte flyttat över allt till Norge förlorar jag obehagligt mycket pengar på det. Jag försöker intala mig att det ändå är tur i oturen att jag köpte hus när kursen stod i 1,02 eller så.

      Jag har vänner som jobbar i Norge och bor i Sverige som hoppas att vi ska hamna där igen. Vi får väl se.

      Radera
  2. Jag kan inte sen någon burk Banos på bilden. Egen kyl för den?

    SvaraRadera
  3. Räcker 20 burkar krossade tomater så länge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är nog ingen storkonsument där. Det blir någon pizza eller pastasås ibland, och så har jag ofta tomatkross i vegetariska biffar. Dessutom hade jag nog 7-8 burkar kvar sedan tidigare.

      Radera
  4. Kommer de norska pensionerna att höjas nu när olje- och gaspriserna har gått upp kraftigt på världsmarknaden?

    Appropå det där med bojkott som du skrev om häromdagen, är ryska fisketrålare förbjudna att angöra norska hamnar? Vanligtvis brukar det ligga några stycken i Nordnorge för ur- och ilastning.

    Och hur är det med sjukhuset i Kirkenes, de har ju en gemensam upptagningsområde med nordfinland och Ryssland - skjuter NATO försvaret ner helikoptrar som går över gränsen med sjuka, eller kränger sjukvårdspersonalen på den skadade fallskärm och putar ut dom precis innan norsk-ryska gränsen?

    Så många frågor, så få svar....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning, men jag kan inte tänka mig att pensionerna är på väg upp.

      Ingen koll vare sig på fisketrålare eller Kirkenes sykehus, men är det som du säger hoppas jag att verksamheten fortlöper som tidigare eftersom det knappast gynnar någon att börja skjuta ner helikoptrar.

      Radera
    2. På de senaste konferenserna med Ryssland där Sverige varit med har tydligen Sverige framfört att det är för få fritidsgårdar där. Och med för få, eller inga, fritidsgårdar får man med automatik nazism, det är vederlagt i Sverige.
      Putin ska ha reagerat starkt på det och tydligen bestämt sig för att åtgärda den bristen, det ska ordnas i Ukraina det är därför dom är där.
      Tror jag läste det i Aftonbladet, om sanningen ska fram, som var deras slogan i flera decennier.

      Radera
    3. För få fritidsgårdar måste definitivt diskuteras i sammanhanget! Om bara Putin hade fått spela mera rundpingis hade vi kanske inte haft något krig nu ;)

      Radera
    4. Kanske det. Men Putin är väl 69, snart 70. Du tror inte han helt enkelt blivit gaggig och därmed farlig för omgivningen rent allmänt i den positionen?
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Det där vet som sagt bara du och Reinfeldt, men 70 är väl en rätt tidig ålder att bli gaggig i?

      Radera
  5. I sammanhanget (Biden et al) är han ju en ungdom. Ordningsfråga: Hur känner du när du passerar gränsen? Ingen heimweh och trängtan? (har iofs varit i gränshandeltrakterna och inte charmerats till döds direkt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Putin hinner invadera ett land på kortare tid än det tar för Biden att byta blöja :)

      Tvärtom! Jag benämner det "fiendeland" när någon frågar var jag är och när jag åter korsat gränsen tillbaka till Norge sjunger jag "Det är hit man kommer när man kommer hem" för full hals.
      https://www.youtube.com/watch?v=C56SahSvCXw

      Radera
    2. Inser att jag kanske tog i lite grann, men det är verkligen som att pulsen går ner när jag är tillbaka. Lite som jag tidigare kunde känna när jag lämnade Stockholms innerstad.

      Radera
    3. Den låten handlar nog mest om Norrland....

      Radera
    4. Jag håller inte med. Jag tycker att de försöker förmedla en känsla av hem, en plats där man känner att man hör hemma. Det behöver inte vara Roknäs eller ens Norrbotten.

      Radera
  6. Så mellan tummen och pekfingret - vad blev timpenningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omöjligt att säga. Vinsten i kronor blev kanske 1500 om jag räknar av dieseln. Det tog kanske tio timmar, inklusive research, så då blir det 150 kr. Men då har jag inte räknat med hur mycket tid jag INTE behöver handla nu under våren tack vare mitt hemmalager.

      Radera