måndag 21 februari 2022

Var inte folklig, var som folk

Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum är möjligen mer populär än Sveriges Morgan Johansson (vem är inte det liksom), men han har också fått skit för höga strömpriser och annat. Hagle & Staysman har gjort låten Bøgda som en hyllning till landsbygden, och en minut in i musikvideon dyker finansministern upp i en Volvo PV.

För er som inte orkar lyssna på tre minuter countryrap ser han ut så här:

På den nedre bilden är likheten med Morgan Johansson slående. Ändå är det helt omöjligt att tänka sig Sveriges finansminister köra veteranbil i en musikvideo, även om han skulle få dubbla bilkuddar så att han når upp till ratten.

Nästa exempel är en humorvideo där dåvarande statsministern Erna Solberg spelar maffiaboss som beordrar misshandel och tortyr av en man vars brott är att han inte gillar längdåkning. Den hysteriskt galna psykopaten som tänkt borra mannen i ögat är förresten skidikonen Thomas Alsgaard.Återigen, lek med tanken på Magdalena Andersson i den rollen, för att inte tala om Stefan Löfven! Det är inte så att svenska politiker inte försökt bjuda på sig själva, men det blir sällan särskilt lyckat. Vi minns väl alla när Göran Persson dansade med en ko i Bolibompa.

Om inte det blir pinsamt nog kan vi sända en tanke till socialdemokraternas Veronica Palm som sjöng om att hon hade fest i sitt könsorgan eller när moderaten Anna König Jerlmyr tyckte att det var en bra idé att sjunga Abbas Dancing Queen under Stockholms presentation för att få arrangera OS 2026.

Det blev inget OS för Stockholm, men väl ett världsrekordförsök i pinsamhet.

Min slutsats blir att folklighet inte går att spela. Att Vedum och Solberg kommer undan med att spela teater är för att vi känner att de genuint tycker att det är kul. När Göran Persson dansar med kor och König Jerlmyr eller Carl Bildt sjunger schlager känns det mer kalkylerat, som att de ”lajvar” vanligt folk eller gör vad de tror går hem i stugorna.

Detta är för övrigt något att tänka på även för näringslivet. Mats Qviberg eller Erik Penser skulle definitivt kunna dra ett skämt som Börje Ekholm eller Patrik Brummer inte skulle kunna. Som före detta proffshumorist är mitt tips att de flesta inte bör försöka.

10 kommentarer:

 1. Det är förmodligen svårt att vara som folk när man knappt känner någon man inte lärt känna via SSU (eller LUF m.fl.) eller partiet.

  Jag har nästan större respekt för politiker som inte ens försöker.
  Kan även tycka att politiker som svinar loss ordentligt på fester eller liknande kan vinna en del folklighetspoäng. Tänker specifikt på Anders Borg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då får man väl se till att lära känna någon som inte är politiker från födseln!

   Visst, bättre att inte försöka än att låtsas, men det borde gå att göra bättre än så.

   Radera
 2. Det känns osannolikt att politiker skulle kunna bete sig som vanligt folk. Ta bara det här med hur politrukerna skaffar sig åsikter. Åsikter som de sedan vägrar ändra, helt oavset vad verkligheten påvisar därefter. Ingen j-vel kan bete sig så sinnesslött utanför politiken utan personliga konsekvenser. Sedan tillhör ju politrukerna den lägre delen av begåvningsrserven, så klart de får svårt att bete sig som folk då de är för tröga.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också ändrar 180 grader till en helt ny åsikt som de säger sig alltid ha haft.

   Radera
  2. Man ser ju bara nu med Ukraina vad politiker är för några. Ett krig och lidande är inget som bekymrar dem alls. Bara det gynnar dem själva så krig tänkas, allt är ett maktspel. Det verkar gälla oavsett land.

   Radera
  3. Men är vi inte lite så allihop? Nog var en av mina första tankar hur det ska gå med börsen nu. Även om jag såklart lider med människor i krigszoner, det är bara inget jag kan påverka.

   Radera
  4. Nu förstår jag inte, för 9 av 10 är väl inte redo att dra igång ett krig för personlig vinning? Eller är det bara jag som är dum nog att inte se det?

   Radera
  5. Nej, det är klart att det är skillnad att dra igång ett krig och att tänka på sitt eget börsinnehav innan man tänker på död och lidande. Jag menar bara att känslokyla inte är förbehållet politiker.

   Radera
 3. Och inlägget handlar ju om huruvida politiker kan vara som folk är mest eller inte. Och jag tror ju de attraherar helt avvikande människor tyvärr. Maktspelare när det är som mest.

  SvaraRadera