tisdag 15 februari 2022

Så funkar fogden

Jag och många andra har ondgjort oss över miljöminister Strandhälls oförmåga att göra rätt för sig. På andra sidan står människor som undrar om vi inte vill ha mänskliga politiker med fel och brister. Därför tänkte jag att det kunde vara intressant att följa räkningens väg till Kronofogden, som åtminstone tio av ministerns skulder gjort.


Sparo goes pedagogical.

I Sverige får man vanligtvis minst 30 dagar på sig att betala en räkning. Ett företag kan till och med kräva den tiden och strunta i betalningskrav tills det gått 30 dagar från faktureringsdatum, såvida de inte har betalat en tidigare räkning snabbare för då anses det som att man accepterat det fakturerande företagets i grunden regelvidriga rutin.

Det kan inte privatpersoner, men vanligtvis får de ändå 30 dagars betalningsvillkor. När räkningen så förfallit får man en påminnelse. Jag brukar själv se till att påminna via mejl första dagen efter att mina kundfakturor skulle ha betalats, för att visa att jag är på hugget och kommer att bli en ettrig jävel.

Efter en eller flera påminnelser går man vanligen till ett inkassobolag, även om det steget går att hoppa över. Om inte det fakturerande företaget lagt på en påminnelseavgift kommer en sådan garanterat i samband med att inkasso tar över, vanligen är den på 180 kr.

Först därefter hamnar skulden hos Kronofogden. Från att de tar emot ansökan om indrivning tar det 4-7 arbetsdagar tills de skickar ut handlingar för delgivning och när fordringsägaren fyllt i och skickat tillbaka dem tar det enligt KFM:s egen uppgift c:a 25 arbetsdagar för dem att påbörja en utredning och börja kräva in pengarna.

I okomplicerade fall (påskrivet kontrakt för ett jobb med en tydlig prislapp) tar nog utredningen fem minuter, men från att kunden fått fakturan tills det kommer ett brev från Kronofogden tar det alltså i runda slängar minst tre månader.

Så när Annika Strandhäll sitter och låtsas att hon gjort ett litet misstag (räkningen råkade glida in under musmattan eller vinddraget kilade in den bakom elementet) har hon i själva verket haft minst ett kvartal på sig att betala sin skuld, som hon längs vägen påmints om minst tre gånger, men troligen fem.

Visst ska politiker få ha fel och brister, men ska de kunna vara felaktiga och bristfälliga och ändå få ansvara för skattemedel och lagar? Nej, säger jag.

31 kommentarer:

 1. Strandhäll har sina brister. Eftersom hon ändå blir kvar så kanske det någonstans också finns kompetens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant poäng. Jag kommer verkligen inte på vad den ska vara.

   Kvinnlig fägring? Njäe, hon är ju en tant i min ålder, så det tåget har gått.

   Dokumenterade färdigheter? Nej, hon har varit politiker med tillhörande biverksamheter som kommunal tjänsteman i meningslösa projekt sedan hon lämnade gymnasiet.

   Inkvoterad? Helt klart, men nog borde de ha hittat en kvinna ur hennes falang med NÅGOT mer att tillföra.

   Hålla Morgan Johansson på gott humör? Verkar inte ha hjälpt.

   Nej, jag går bet, men ska hålla din frågeställning i huvudet när jag hör henne nästa gång eller ser hennes pubertala tweets.

   Radera
 2. Kolla aldrig en bra story - en gyllene regel journalister verkar ha inetsat i pannbenet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur ett journalistiskt perspektiv tycker jag storyn blir bättre ju mer hon trasslar in sig i lögner. Men kanske är det som när Janne Josefsson ville granska vänstern i Uppdrag Granskning och redaktionen svarade: "Men Janne, varför ska vi granska vårt parti?"

   Radera
 3. Hon tillhör toppskiktet inom sossarna och behöver därför inte kunna ett skit. Hon verkar också sakna förmåga att sköta sin egen ekonomi och skall därför inte ansvar för våra gemensamma slantar. Har för mig att hon är hårfrisörska i botten.
  Hon tydliggör korruptionen inom vårt land, där den politiska eliten håller varandra om ryggen, ger varandra välavlönade positioner, aldrig utkräver ansvar för odugliga insatser osv. Dan Eliasson och Anders Ygeman är två andra exempel.
  Men svensken lallar vidare och tänker mest på vad han/hon skall snaska på till Mello på lördag. Händer det inga stora förändringar efter valet till hösten blir det att packa flyttlasset. Då kan ryggradslösa pk-svensson sitta med svartepetter och fortsätta knyta näven i fickan medan samhället faller i bitar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men hur kom hon dit? Hon startade knappast i toppskiktet. Någon eller några måste ha tyckt att det var en bra idé att fiska upp henne i gräddfilen.

   Att det inte blir någon större förändring efter valet kan vi nog fastslå redan nu. Det finns två rimliga alternativ och det är ingen större skillnad på dem.

   Radera
  2. Det enda jag kan hitta om att hon någonsin haft någon form av riktigt jobb är att "arbetade sedan med arbetsmarknadsprojekt i Göteborgs kommun". Jag tolkar det som ett låtsasjobb för arbetslösa, men kan ha fel.

   Skulle tro att hon inte missar fakturor för att hon är korkad utan för att hon helt enkelt inte försöker. Vilket är värre.

   Radera
  3. Jag läste igenom hennes cv någon gång och det var idel skattepengar. Om det var ett låtsasjobb eller inte vet jag inte, men hon verkar aldrig ha tävlat på den riktiga arbetsmarknaden.

   Jag vet inte. Jag tror inte att hon är den skarpaste pommesfritesen i kanoten, men anstränger man sig borde det inte vara särskilt svårt att betala sina räkningar när man har ett jobb med extremt hög lön.

   Radera
 4. Dessutom, hur många av alla fakturor idag har man inte på autogiro eller e-faktura? Onlinehandeln samlas ju också via smartare tjänster. Det är helt obegripligt hur man kan missa, och när media har uppmärksammat, missa igen. Hon är mer än oduglig som minister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har helst ingenting på varken autogiro eller e-faktura. Jag vill trycka på knappen själv, då vet jag att det blir rätt. Men vore alternativet 10+ räkningar hos KFM hade jag såklart skaffat det. Eller en förmyndare.

   Radera
  2. E-faktura trycker du på knappen själv, fördelen är att allt är redan inmatat och du kan granska. Varför göra mer jobb än nödvändigt? Autogiro kan jag förstå, men tjänster som man ändå köper är bara att mata på och se till att man har koll i budgeten.

   Radera
  3. Livet ska inte vara så lätt ;-). Men jag håller med om att e-faktura är bättre än autogiro.

   Radera
 5. Man frågar sig,finns det ingen gräns för hur länge man får missköta sig och ändå vara statsråd,visar väl på hur odugligt folk som blir över från normala arbetsmarknaden och kan via välsmort läder bli politiker.Förstår helt och fullt politikerförakt,där agendan är en vision utåt och en helt annan privat

  SvaraRadera
 6. Strandhäll är minister för att få folk som Mogge och Mygelman att se kompetenta ut...då måste man vara så jävulskt kass som Strandhäll är. Så nu har jag löst detta mysterium.

  SvaraRadera
 7. Sparo, som flyktingbarn i Norge, får du fortsatt rösta i svenska valet i september i år? Blir det på svenska ambassaden då, den i Oslo (ligger tydligen på Inkognitogatan) kanske svårt att hitta dit?) eller det finns kanske något anna sätt.

  Ser att du antagligen så lyckligt lottad att du får rösta i Norge iallafall, i kommunal- och landstingsval. Det bir väl såssarna isåfall, som vanligt ;-)
  fast det kanske hinner ändra sig, nästa val är väl 2025?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle jag få om jag hade velat. Vet inte om det är ambassaden eller om det går att poströsta.

   Norge har precis haft val, så det lär åtminstone dröja ett tag.

   Radera
 8. Klassiska, you scratch my back, I scratch your back... Dessvärre finns det idag inte en politiker värd namnet utan man får hoppa lite fram och tillbaka mellan partierna från val till val för att hitta något värt att lyssna på.
  Nån mening här, nån mening där, men i slutändan brukar de alla säga något idiotiskt som får en att sucka högljutt och utbrista "jag visste att det var för bra"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man kan ju inte rösta på någon för att denne haft rätt i "någon mening".

   Radera
  2. Det är ju det som gör det så jävla svårt med o rösta idag... Alla säger de något bra, för att sedan säga något riktigt dumt... Så man kastas mellan hopp och desperation hela tiden när man bråkar med tankarna om vilket parti man ska rösta på

   Radera
  3. Sebbe, titta på vad de faktiskt gör. och sluta lyssna på vad de säger.

   Radera
  4. Anonym, hur skulle det göra saken lättare? Inga politiker gör något, utom att prata.

   Radera
  5. Själv tycker jag att det är jättelätt. Finns det ingen som är i närheten av att ha "rätt" svar på mer än någon enstaka fråga så slipper jag rösta.

   Radera
 9. Jag tycker inte du skall hacka så mycket på Strandhäll, hon är faktiskt en av det bättre valarbetarna för oss som vill ha en högerregering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag gott tänka mig, men själv skiter jag i vilka som vinner. Tvingas jag välja vill jag nog helst slippa Kristersson.

   Radera
 10. Ytterst visar ju hela sammansättningen på att självaste statsministern inte klarar av sitt jobb på ens de enklaste av punkter. Sånt smuts ska inte hantera våra skattemedel, det är en ren självklarhet!
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså, hade jag haft ett rekryteringsföretag hade jag inte anlitat Magdalena Andersson som headhunter, det är helt klart.

   Radera
 11. Jag tror att hon har psotionen för att hon är totalt okänslig, kan gå över lik om så krävs för Rörelsen (och sig själv). Hon har inga somhelst betänkligheter att offra någon bonde om det krävs. En äkta Socialdemokratisk maktspelare alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar inte att försvara henne, men jag är rädd att allt du nämner är direkta krav för att funka som statsminister, oavsett parti.

   Radera