måndag 14 februari 2022

Framförhållningsshopping

Det sägs att man aldrig ska handla mat på fastande mage eftersom man gör sämst affärer då. Jag kan inte säga att jag har märkt av det, men visst är det bra att slippa handla i panik. Två exempel från de senaste veckorna:

Min pulsklocka har inte lagt av, men laddningen blir sämre och sämre. Jag pratade med Garmins kundtjänst som lyckades ”hotta” upp den lite genom att instruera mig om hur jag skulle göra en fabriksåterställning och därigenom rensa den från skit. När det är kallt ute kan jag ändå inte vara säker på att den ens håller i en timme. Det gör i och för sig knappt jag heller med dålig kondis och Wassbergs vinterskägg.

Klockan har åldern inne, men jag var inte sugen på en nyare klocka med en massa funktioner jag inte kommer använda. Framförallt stör jag mig på att nya klockor överför data med bluetooth. Helt onödigt eftersom jag ändå laddar upp klockorna med USB i datorn. Då blir den sladdlösa överföringen bara ännu en felkälla.

Så jag kollade vad internet hade att erbjuda och det slutade med att jag köpte en äldre klocka. En Garmin 305 som är stor och ful. Storleken gör dock att man kan ha fyra samtida rutor på skärmen mot tre för min ”nya”, exempelvis totaltid, distans, km-tid för innevarande kilometer och hjärtfrekvens. Nya klockor kostar från ett par tusenlappar och uppåt. Mitt begagnat-köp landade på 100 kr + 70 kr i frakt.

Mitt kök är bedrövligt. Jag saknar induktionshäll och vettiga arbetsytor, köket har värdens fulaste bänkskivor och till råga på allt korkmatta. Men det funkar och jag har alldeles för många projekt som är mer brådskande.

Så när min mikrovågsugn nu signalerar att den snart är färdig med jordelivet vill jag bara ha något som funkar ett tag för senare kanske det blir en inbyggnadsmikro som ska matcha övriga vitvaror och därför vill jag inte ha kvalitet nu, i alla fall inte dyr kvalitet. Mitt enda krav är digital display och då landar man på minst tusenlappen i butik. Begagnat på internet: 300 kr. Kontaktade säljaren, betalade osett och hämtade mikron dagen därpå.


Lustfylld shopping för 470 kr.

Visst är det enkelt att öppna plånboken och köpa första bästa den dag grejerna går sönder istället för att leta begagnat. Det är mycket som ska stämma – rätt grej i rätt skick till rätt pris på rätt avstånd. Ett armbandsur kan man ju skicka, men knappast en mikro. Kommer den fram och är trasig kommer speditionsfirman aldrig ta på sig skulden. Dessutom är risken stor att totalpriset hamnar på nypris i butik och då var det ju ingen idé.

Men när det lyckas är det en fröjd att köpa begagnat, privat och momsfritt. Bra för ekonomin och miljön och ofta kul möten med folk man aldrig hade träffat annars. Jag föredrar ju i och för sig att sälja. Då får man allt det där och så tjänar man pengar också.

29 kommentarer:

  1. Och, 310:an hade jag för 12 år sen. Fördelen då var multisportfunktion och vattentålig(?) eftersom jag höll på med svensk klassiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höll på att köpa en sådan nu, men jag har för mig att även den överför trådlöst? Eller är det ANT-sticka?

      Radera
  2. 310an hade ANT. Jag missläste nog, trodde du hade köpt 310an eftersom den var på bilden.
    Varför är digital display ett måste på mikron? Låter inte som dig. Knappt att ha mikro låter som för dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att det är mycket lättare att ställa in tiden med digital display. Särskilt viktigt för känsliga grejer så att man slipper bevaka att det inte kokar över.

      Radera
    2. Aha håller med dig där. Vår förra mikro kunde man programmera så för morgongröten 1 mkn 800 w 30 sek 600 w och 2 min 350 w (typ). Blev perfekt gröt.

      Radera
    3. Själv är jag grymt nöjd med min säkert 20 år gamla mikro, som har två vred - ett för effekt och ett för tid. Minimalt med felkällor och inte en massa digital skit som kan paja. Inställningen av tid är tillräckligt noggrann och ska man ner på sekunder handlar det ändå om så kort tid att man kan vänta de 10-15 sekunder det rör sig om framför mikron.

      Radera
    4. Och särskilt på morgonen vill jag inte behöva hålla på och bevaka och tänk, det måste gå på rutin.

      Annars håller jag med Stefan, jag vill inte ha en massa funktioner jag inte använder, men digitalt får det vara.

      Radera
  3. Jag handlar allt mer (enbart det jag verkligen behöver) på Tradera. Nu senast en mikro för under hundralappen (går inte att skilja från en ny). Tidigare i år blev det två nya kompletta uppsättningar sängkläder från 60-talet (helt "nya" i sina originalförpackningar) = sammanlagt pris var lägre än ett örngott på typ Hemtex, och med "riktig" kvalitet. Samma sak med böcker, en och annan CD, någon enstaka DVD, möbler om de går att hämta (där tar fraktpriset ofta över kalkylen).

    Tips från coachen: skapa en bevakning på det du behöver, vänta tills kvalitet och pris sammanfaller. Köp inte bara första bästa.

    Det omvända gäller förstås också, att sälja på Tradera. Gör rent sakerna ordentligt, ta bra bilder, skriv en säljande text, sätt utropspriset till en (1) krona så tar marknaden hand om resten.

    Låt bli Blocket, bara en massa strul.

    Wien-Lars

    PS Lycka till i Norge, Micke! Det är med stor glädje jag följer dina äventyr. Jag gör också en exit så snart familjeförhållandena tillåter det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tråkiga med Tradera är att gissningsvis 99 % av säljarna är i Sverige och att det är skitdyrt att skicka till Norge. Det minns jag redan när jag själv sålde på Tradera och norrmän skrev och frågade om fraktpriset. Det var sällan det blev affär sedan.

      Håller med om Blocket, nästan bara strulkunder där.

      Gör så, det är skojigt!

      Radera
    2. Tradera är ju den svenska grenen av Ebay, så du får lista ut vilken sida som gäller i Norge, om det är ebay.no eller om det även där handlar om någon lokal sajt som Ebay köpt såsom de gjorde med Tradera.

      Radera
    3. Det verkar inte finnas någon bra auktionssajt som används i Norge. Jag har även frågat norrmän som säljer mycket privat, de använder Finn.no som mer motsvarar Blocket.

      Radera
  4. Hade en gammal 310:a som jag slängde förra året efter att den legat i en låda i ett antal år (den hade ant-sticka). Måste säga att utvecklingen gått framåt när det gäller sportklockor. Min nuvarande Fenix 3 HR är en dröm i jämförelse mot det gamla åbäket. Framför allt tar det inte flera minuter att få GPS-kontakt.

    Blir lite sugen på en Fenix 7 som precis släppts, men priset avskräcker lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det trista är att mina ögon inte gått framåt. På 305:an kan jag ha nästan allt av värde i en display. När jag bytte bort den kunde jag inte det längre, så det är trevligt att vara tillbaka där. Att den är stor gör mig inget, jag använder den ändå bara när jag springer.

      Radera
  5. Grattis till mikro-köpet! Har en likadan och den har fungerat en massa år (> 10 år). Har dock inte använt den så mycket. Vad jag vet från vissa andra mikron är att den mekaniska rotationen kan lägga av om man är oförsiktig och stoppar in något som bromsar rotationen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missen med den här mikron är att det är så lågt i tak, så jag får hålla koll på att kärl som fick plats i den gamla kanske inte får det i denna. Men än så länge har jag bara testkört den. Tänker nog köra slut på den gamla först, tror det handlar om veckor.

      Radera
  6. Sparo, funderade på hur man vet om mikron är på väg att ge upp. Das interwebz sa nåt i stil med:

    6 Signs It's Time to Replace Your Microwave
    Smoke, sparks, and burning smells.
    Food isn't cooking properly.
    It makes horrible sounds as it cooks.
    The door doesn't seal properly.
    The keypad doesn't function.
    It's over 10 years old.

    Förutom det sistnämnda, som ju även en oanvänd ouppackad gammal ugn ståendes i sin orginallåda ute i garaget onekligen råkar ut för men inte direkt garanterar en felaktig vara - vilka av problemen har din "bull-tv" (hittepåord av journalister på åttiotalet när mikron slog igenom brett i svenska hem)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den sista punkten tycker jag var rent idiotisk. Funkar den så funkar den. Jag är själv ganska gammal :)

      I mitt fall börjar det ryka var tjugonde gång jag mikrar, och maten blir då helt kall. Övriga gånger går det fint, men det känns ändå som ett tydligt tecken.

      Radera
  7. Skojar du med oss nu, "inbyggnadsmikro"? Det måste väl ändå vara något av det mest meningslösa sedan Palme? Bara extra dyrt och extra problematiskt och extra dyrt att installera.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kostar väl ungefär lika mycket, och installera gör jag själv så det kostar inget extra. Praktiskt att slippa offra ett skåp, alternativt ta upp yta på arbetsbänken.

      Radera
    2. Sist jag byggde kök hade de kryddat ett sånt specialskåp för micro en hel del. Sedan kostade en micro avsedd för inbyggnad också extra. Kanske det är annat nu? Det var många tusenlappar skillnad, varför jag struntade i det.

      Radera
    3. Sist jag byggde kök kostade alla skåp + alla vitvaror 54000 kr på Ikea, runt 2010, och då var det med inbyggnadsmikro. Kan omöjligt ha varit tusenlappar det skilde då. Det var ju ett vanligt skåp, inget special med det. Annat är det med vanlig inbyggnadsugn för då ska det vara ventilation och skit.

      Nåväl, det känns som att det kan dröja både två och tre år innan jag orkar ta tag i köket. Fast induktionshäll köper jag snart, det står jag inte ut utan.

      Radera
  8. Har precis köpt en begagnad mobil. Igen. Helt obegripligt att man köper ny för det dubbla. Köper från Inrego med returrätt och garanti. Har funkat genom alla år, mobiler i toppskick (efter urblåsning etc). Vinterskägget - to die for.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är få grejer där man får mer för pengarna genom att köpa nytt. Olämpan är just att man kan få stöka och leta lite.

      Skägg har många fördelar, men isbildningen på vintern är inte en av dem :)

      Radera
  9. Även om jag håller med dig i sak brukar jag faktiskt köpa nytt när det gäller prylar jag använder mycket, där det finns ett mervärde i den nya prylen och där kvalité kommer med prislappen. Uppgraderade nyligen min gamla Garmin-klockan till Fenix 6 och jag är så grymt nöjd med hur mycket bättre träningsklocka den är. Håller den bara lika länge som den gamla (10 år) så är det värt priset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är verkligen kvaliteten högre bara för att den är ny? Om klockan hållit i tio år antar jag att du ändå fått byta batteri i den någon gång och det är ju det som går sönder i dem.

      Radera
    2. Bytt batteri en gång, men det fick jag inom garantitid (den hade förlängd garanti). Det är inte så mycket kvalitén som är förbättrad, den verkar rätt likvärdig. Men funktionerna är betydligt fler, fler sätt att träna på, bättre sensorer, djupare analyser av träningen. Sånt jag nördar in på och jag vet, det är inte nödvändigt på något sätt för att träna, men det ger mig ett extra värde.

      Radera
    3. Du skriver om fler funktioner som att det vore något bra. Själv ser jag bara fler saker jag inte använder, men som ändå kan sabba klockan när de går sönder.

      Radera
  10. Jag har en likadan mikro, har haft den i evigheter. Du kommer nog inte att behöva köpa en ny på ett bra tag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra! Tills vidare har jag ställt in den i ett skåp och där passade den in med en millimeters marginal.

      Radera