torsdag 17 februari 2022

Fram för fler klaner!

I höstas sa MP:s taltratt Märta Stenevi i en riksdagsdebatt att hon tillhörde en klan. Det blev inte helt lyckat eftersom allt hon egentligen försökte göra var att negligera det faktum att det finns kriminella klaner i Sverige. Nu ska jag också problematisera klanbegreppet, så får vi se om jag får samma mottagande.

För visst, när vi pratar om klaner menar vi ju ofta en maffiaboss som styr och ställer på en ort polisen för länge sedan gett upp. Jag tror att vi alla kan enas om att det är en dålig idé att en lokal patriark upprättar vägspärrar och bestämmer vem som ska få komma in i ”hans” område.


Ali Khan, Göteborgs inofficiella borgmästare.

Men klan är ju egentligen bara ett mindre samhälle med naturliga kopplingar mellan ledning och folk. Innan nationalstaterna tog över levde vi alla i klaner, även om det antagligen kallades bygemenskap, och jag skulle vilja påstå att klansamhället än idag är vad som gör landsbygden levande.

Ni som bor i städer kanske tror att det t ex finns polis överallt. Det gör det inte. Det är inte ovanligt att en polisutryckning till en mindre ort skulle ta en timme. Utan mer eller mindre organiserade medborgargarden skulle det aldrig funka. Här ute håller man koll på okända människor, noterar bilar, antecknar deras registreringsnummer och visar att man sett dem. Vilket inte gör ett dugg om man är ute i ärliga avsikter.

I början av vintern fick jag ryggskott och kom inte ur huset på fyra dagar, knappt ur sängen. Jag berättade det för säljarna av huset som då inte var kvar i Norge, men de erbjöd sig att fixa så att deras kompisar kunde åka hit med mat åt mig. Nu behövdes inte det, men möjligheten fanns. Annars tror jag säkert att grannarna hade förbarmat sig för här hjälper man varandra och det är också en slags klanmentalitet.


Plötsligt vaknar polisen.

I mitt tycke faller de statliga samhällena ihop mer och mer (vissa stater mer än andra). Ström, vintervägunderhåll, vård och sånt är inte lika självklart nu som för ett par decennier sedan. Och inte ens då hade jag kunnat ringa ”staten” för att jag har ryggskott. Jag hade inte precis kunnat få hemtjänst.

När staten fallerar är det släkt, vänner och grannar vi har att förlita oss på. När jag bodde i stan visste jag inte ens vad mina grannar hette. Enda gången folk hjälpte varandra lite systematiskt var vid snökaos. Om jag får rätt i min tes om det skattefinansierade samhället blir landsbygden ”vinnare”. För att vi har klanstrukturer.

23 kommentarer:

  1. Du har helt rätt. Tyvärr har de importerade klanerna gjort begreppet till något negativt. Åk till Skottland och klan är något mycket positivt, vilket det borde vara även här i Sverige. Att samhället faller isär mer och mer är oerhört tydligt och det kommer att krävas minst lika lång tid att få ordning på allt som det tagit att riva ner allt.

    För övrigt anser jag att den svenska regeringen skulle ställas inför riksrätt för förräderi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast nämner man Skottland är risken att folk tänker på Braveheart, krig och död. Då blir det ju nästan som Malmö ;-)

      Jag tror inte att någon svensk politiker tvingas ta något formellt ansvar.

      Radera
    2. Haha, ja, du har helt rätt. Den skotska Braveheart-bilden är onekligen lik Malmö. :) Och nej, svenska politiker kan hitta på vilka galenskaper som helst just därför att de själva plockat bort tjänstemannaansvaret.

      Radera
    3. Och eftersom folk låter dem göra det.

      Radera
  2. Visst är det så, och även i små samhällen om 1-2000 inv finns dessa fördelar.

    Även en introvert o ganska osocial uv som jag känner grannarna och uppehåller både en omtanke och ett visst umgänge, samt har inga problem att varken ge eller få hjälp o stöd med allt möjligt när det efterfrågas och behövs eller spontant av välvilja.

    Kattvakt, husvakt, vattna blommor, middagar, nybakat, nyfångad fisk, dela på minigrävare, hjälp med skjuts, ta med barnen på bio, gräsklippning, få bär o frukt, grilla, ta några öl, spela biljard.

    Inte funnits minsta gnabb mellan mig o nån granne på 21 år, inte mellan andra grannar heller vad jag vet. Inte så mycket som en sur min. Det låter ju löjligt idylliskt, men jag tror det är normen snarare än undantaget generellt för oss långt bort från staden.

    //Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror att man inser att det inte skulle funka med grannfejder och att det är mycket att vinna på hålla god ton. I städer har man inte det där. Du pratar om samhällen på 1000-2000 personer. Mitt förra hus var snudd på uppe på den mängden människor! Varav de flesta kommer att flytta inom några år. Då blir det en helt annan grej.

      Radera
    2. Kom faktiskt på att jag klagade en gång, för närmsta grannen åt hållet där mitt sovrum vetter mot. Han hade en gammal sliten luftvärmepump på andra sidan sitt garage (så ljudet störde inte honom) som väsnades järnet dygnet runt och var mycket störande när man skulle sova.

      Men jag tog upp det hela med honom lugnt och sakligt, normalt samtalsklimat från båda. Bara några dagar senare var pumpen bytt mot en ny & knäpptyst. Guldgranne!

      Radera
    3. Ja, i det läget måste man ju ta upp det och hoppas på att grannen ska kunna se det utifrån.

      Radera
    4. Nu mindes jag fortsättningen också!

      Bara något år senare klantade jag mig å det grövsta och lyckades göra hål i kylarelementet i min luftvärmapump vid isrengörning. Bortom räddning…

      Samma granne (som jobbar med värme/kyla) kom med en mycket bättre husoptimerad sprillans värmepump som jag fick för inköpspris och installerade den för en flaska whiskey.

      Funktionsekonomi! 😊

      Radera
  3. Med en tillräckligt generös och naiv definition av "klan" så kan ju även den lokala schackklubben bli kallad för klan.

    Det man egentligen borde syfta på är det parallellsamhälle där både rättsskipning och lojalitet huvudsakligen bytts från statens till den egna släktens eller gruppens.

    Vissa, som till skillnad från Stenevi, inte vill bagatellisera grov brottslighet väljer att istället för ordet klan, använda ordet maffia. https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/den-svenska-flatheten-gynnar-maffiaklanerna/

    Det skulle i och för sig inte förvåna mig om Stenevi skämtsamt säger sig tillhöra miljömaffian, men det är ju helt fel. Inte minst eftersom miljöpartiet sedan länge förlorat kopplingen till miljöfrågan, utom just i namnet.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. De schackklubbar jag varit med i har inte varit klanmässiga :)

      Men även med din definition tycker jag att ett bostadsområde på svensk (eller norsk) landsbygd kan kvala in. Skulle jag få problem med att drägg bryter sig in i min lada skulle jag kontakta grannarna, inte polisen. Vad kan polisen göra liksom? Och vad VILL de göra?

      Ja, det är inte utan att jag hade velat höra mer om vad Stenevi faktiskt menade. Att det var damage control för att relativisera resultatet av regeringens politik tror jag är givet, men hon måste ju ändå ha menat något när hon sa sig tillhöra en stark matriarkal klan.

      Radera
  4. Det är fint med sammanhållningen i mindre samhällen. En hel by kan bli delaktig i en skoter som inte fungerar eller då någon fått hälsoproblem, eller som nu, då min +80 far, fått datorproblem. En kille från grannbyn kom förbi nästan direkt och satt fem timmar i sträck för att försöka lösa problemet. Skulle inte fungera i storstan, i alla fall inte utan att bli skinnad...

    Här i storstan där jag tvingas bo av familjeskäl vet jag inte vad grannarna heter. För några dagar insåg jag att en av grannarna var OS guldmedaljör, hade jag ingen aning om. I en by hade vi alla samlats för att kolla Xs nästa OS insats...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kom själv på att jag inte visste vad killen som i tio år bott mitt emot mig i samma trappuppgång hette i förnamn. Vi sa hej när vi möttes, men på dörren stod bara efternamnet. Lite tragiskt faktiskt.

      Radera
  5. Micke och Märta Stenevi förenas i klanen. Den såg jag inte komma ;)

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller :)

      Och eftersom hon aldrig utvecklade vad hon menade vet jag inte hur förenade vi är. Av annat jag hört henne säga tror jag knappast att vi är särskilt överens här.

      Radera
  6. Kan rekommendera dokumentären "swedish theory of love". Om ensamhet i Sverige, och vi gjort oss för oberoende av varann. Till skillnad från tex afrikanska länder där folk hjälper varann för att staten inte ställer upp. Tex en by där folk bär sjuka människor 2mil till närmsta sjukhus. Tänk själv om grannarna i sollentuna som har fullt upp att hämta ut Zalando paket, bär en funktionshindrad 80åring till Huddinge sjukhus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Ser att den finns på Youtube.

      Radera
    2. Nu har jag sett den. Även om det inte framkom något direkt nytt är den tänkvärd. I moderna samhällen där staten tar ansvar för vård av både unga och gamla har något gått förlorat. Jag blir ledsen när jag hör om gamlingar som dör i ensamhet, men också rädd för att det ska vara jag om några decennier.

      Radera
  7. Nu blev jag förvånad ändå. Tänkte du kanske kombinerat grogg och blogg :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då, jag börjar nog kunna kalla mig nykterist faktiskt.

      Radera
  8. Sparo, jag misstänker att det du beskriver inte är någon klan utan ett fungerande civilsamhälle. Det är ju något välfärdsdemokraturen försöker ha ihjäl genom att vara ansvarigt för allt, men utan att ta ansvar. På mer avlägsna och mindre platser får de enskilda och civilsamhället av nöd ett större ansvar.

    Symtomatiskt hos oss är ju att vi gärna jämställer (civil)samhället med staten, trots att det är två olika storheter. Det visar sig gärna genom uttalanden om att samhället har misslyckats, när det egentligen är staten eller någon myndighet som har misslyckats. Ett steg vidare tog väl en polis det hela när han ville göra alla oss enskilda i Sverige ansvariga för något (ett mord på en flicka tror jag).
    För att sammanfatta: välfärdsstaten tar betalt (för att ta ansvar), men det är samhället som misslyckas.

    Med klaner och deras parallellsamhällen har det hela dock lite att göra.

    Kanske en vettig text: https://www.svd.se/hans-l-zetterberg-staten-ar-mindre-an-samhallet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kärt barn har många namn :)

      Men det är ett viktigt påpekande du gör. När det är "samhället" som har misslyckats betyder det i regel staten eller politikerna. När "samhället" ska ta ansvar är det i regel medborgarna man menar.

      Ja, det kanske är en vettig text, men trots att jag i alla år varit med och betalat presstöd för att SvD ska leka företag får jag inte läsa deras texter.

      Radera