söndag 27 februari 2022

Bojkottsbumerang

Andra dagen på raken jag snackar bojkott, men det ska inte bli någon vana. Hittills i år har den här bloggen i alla fall varit lika befriad från Ryssland och Ukraina som av OS och Melodifestivalen. Kort avbrott på det idag. Läste nämligen om en norsk turistanläggning som beslutat sig för att inte längre ta emot ryska gäster eftersom man önskar ”sända en signal om att vi inte accepterar deras val av president”.

För det första är det juridiskt tveksamt. även Norge har diskrimineringslagstiftning. Sedan undrar jag vad syftet är, att få det ryska folket att vända sig mot sin president eller mot en turistanläggning i ett grannland med Natomedlemskap? Jag är rätt säker på vilken av känslorna som väger över. Det är bara att kolla på alla moderater på Twitter som nu skriker om att Sverige bör ansluta sig till Nato med enda argumentet att Putin sagt att man bör låta bli.


Om Putin bett henne att inte hoppa ut genom fönstret ...?

Det där med bojkott är för övrigt ett knepigt instrument. Hur bra har exempelvis USA:s 60 år långa handelsembargo mot Kuba funkat? Bättre än om man tvärtom hade gjort allt för att handla med kubanerna? Det får vi inte reda på, och frågar man en slumpvis utvald amerikan tycker han antagligen att embargot varit en succé (förutsatt att han vet vad Kuba är), för på den punkter skiljer sig antagligen inte amerikaner från ryssar och svenskar.

Jag är med på att skicka signaler genom att kasta ut ambassadörer. Kanske till och med idrottsmän och schlagerartister som ändå är representanter för sitt land. Men ryska turister i Norge? Fjöl av! Tusentals ryssar demonstrerar på Moskvas gator mot invasionen och om några ryssar valt Norge för sin semester (jag har inte sett någon än) lär inte de heller vara medlemmar i Putins fanclub.


Japp, den finns.

Jag tror så här. Här har vi en turiströrelse som haft det motigt i två år och som precis öppnat upp efter coronarestriktioner. Nu ville de ha lite medieutrymme och valde vad de trodde var lågt hängande frukt. ”Tyvärr” tycks frukterna ha slagit dem i huvudet. På deras Facebooksida berättar norrman efter norrman att de kommer att bojkotta anläggningen efter utspelet. Så kan det gå.

43 kommentarer:

 1. Har blivit varnad för ryssen i hela mitt liv och skeptisk har jag nog blivit lite grann, men inser ju att de flesta är nog som folk är mest. Brukar inte använda mig av ord som främlingsfientlighet och rasism så ofta, men det här var väl just det och ren idioti.
  Man kan ju tänka sig hur det skulle bli om vi inte släppte in norrmän i våra butiker just för att de var norrmän eller att vi inte skulle få handla hos dem för att vi är av svensk härkomst. Jag skulle bli kränkt på riktigt och det skapar hat. Dumt och onödigt./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då är sannolikheten stor att man sluter upp kring den egna gruppen och ledaren snarare än att ta till sig kritiken (fast i det här fallet var det ju inte ens kritik, bara utestängning).

   Radera
 2. Om alla ryssar nekas att semestra i Europa. Kan det få Putin på fall?

  SvaraRadera
 3. Jag är ok med officiella protester o bojkotter och står väl ut med att min favoritsport F1 inte kör något lopp i Sotji under rådande omständigheter även om man bör väga det mot att det även drabbar folket och riskerar konkurs för banan. Må å andra sidan ägas av oligarker med kanke även Herr P inblandad, vad vet jag?
  Men hos turistanläggningen verkar det slagit slint.

  //Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle älska om mitt land blev utestängt från Melodifestivalen (som jag tror att Ryssland blivit nu). Särskilt för tio år sedan när det fortfarande pratades mycket om den.

   Radera
 4. Hoppas att Sverige ej fegar ur... igen.
  En legion av frivilliga svenskar borde vi kunna få ihop.
  Typ en " Division Viking ".
  Efter Ukraina.. nästa offer ? Finland ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi väntar spänt på din rapport från Ukraina som frivillig.

   Radera
  2. Den "Humanitära Stormakten" ska stå på sidlinjen och repa vinsterna som alltid.

   Radera
  3. Jag har ingen uppfattning om det finns några svenska militärer som kan göra nytta. Själv fick jag frisedel efter knappt en och en halv timme, vilket på den tiden var svårslaget.

   Radera
  4. Finna en dokumentär på p1 eller p3 dokumentär om de svenska krigarna i Ukraina.

   Radera
  5. Det finns nästan ingenting som roar mig mindre än militärhistoria. Möjligen tennis. Men jag tackar å läsarnas vägnar.

   Radera
 5. Hur många Norrmän går det åt till att skruva i en glödlampa?
  SVAR: 11 st en som håller i lampan och 10 som vrider på huset:))
  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige går det väl inte åt någon för ingen har råd med elen den drar.

   Radera
  2. Antar att norrmän fortfarande använder glödlampor, de är ju inte med i EU....

   Radera
  3. Ingenting lär hända innan utredningen är klar i alla fall. Vi vill ju inte att något förhastat byte sker.

   Radera
  4. Lite så tänker jag med.

   Radera
 6. Frågan är väl vad Sverige kan erbjuda Nato med vårt nedmonterade försvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är kanske inte mer intresserade av Gotland än vad Putin är.

   Radera
 7. Handlar väl mer om många bäckar små. Isolera ryssland från Väst tills tillräckligt många gör upror i landet eller någon av hans närmsta knäpper han. Men visst, ska ju inte gå till överdrift. De viktigaste sakerna för isolera landet är redan gjorda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att det funkar precis tvärtom, att Putin blir vanvettigt populär i Ryssland av sådana här utspel.

   Radera
  2. Äldre generationen ryssar som aldrig varit utanför landet tror på allt Putler säger men inte den yngre generationen. Putler lever fortfarande som det vore 60 talet, kolla bara på hans uppsättning fasta telefoner haha.

   Radera
  3. Han är ändå en populär president. Men det är inte min poäng. När världen börjar bråka med ryssar - inte dess ledare utan hela folket - kommer det leda till att folket sluter sig samman bakom sin ledare, oavsett om han heter Putin, Trump, Andersson eller Støhre.

   Radera
  4. Populär? Enligt vilka opartiska undersökningar då?
   Han har säkert en majoritet annars skulle han väl inte sitta kvar. Men folk är rädda för kritisera då de riskerar åka i fängelse.

   Övertygad om han i en demokratisk omröstning inte skulle få folkets stöd att invandera ett broderland. Men i andra punkter stöder säkert folket han.

   Radera
  5. Ingen undersökning är opartisk, men har du statistik på att han inte är det?

   Det är möjligt att han inte skulle få folkets stöd i detta (det vet jag inte), men om fler turistvärdar i grannländerna försöker skriva folket på näsan kommer vi nog få se ökad popularitet.

   Radera
  6. Dvs oförstående vanliga ryska familjer som inte får kopplingen mellan att de inte fär hyra hus i Nordnorge och Putlers blodbad :) tror nog hatet blir större om de är intelligenta nog att förstå varför väst företag gör som de gör.

   Radera
  7. Annat exempel på det mänskliga kynnet: Häromveckan gick muslimska organisationer ut och sa att Sverige kidnappar deras barn, tvångsomhändertar dem, tvingar dem att dricka sprit och lite annat. Svenskar som normalt hatar svenska myndigheter och som inget hellre vill än att muslimer ska välja andra länder att flytta till än Sverige blev förbannade och gick ut på sociala medier och försvarade svenska staten och berättade att det här var lögner och illvilliga påhitt.

   Varför? De tycker ju själva illa om staten och borde inte störa sig på att någon baktalar den. Särskilt inte om det kan få till följd att muslimer åker härifrån eller välja att inte komma hit. Men mot yttre hot sluter man leden. Det gäller inte alla, men det gäller många.

   Radera
  8. Det ligger fortfarande i svenska statens intresse att hålla sig till objektiv information och inte propaganda där det är möjligt.

   De skulle ju också få kritik oavsett om de avfärdar det som lögner eller om de inte skulle kommentera det överhuvudtaget i syfte att det gynnar utvandringen.

   Radera
  9. Skulle svenska staten ljuga mindre än någon annan alltså? Jag vet inte.

   Men faktum är att staten fick väldigt mycket försvar från personer jag aldrig trodde att jag skulle se det ifrån. Det är min övertygelse att samma fenomen ger Putin stöd när en turistanläggning i Norge vill vägra att ta emot ryska semesterfirare med motiveringen att de först måste störta sin president för att vara välkomna.

   Radera
 8. Ja, man kan ju fråga sig vad bojkotten hjälper, när eu politruker försatt länder som Tyskland mfl i totalt beroende av Putins energi? Så nu går varje intäktskrona därifrån direkt till finansiering av kriget. Helt förutsägbart på förhand, så det är inte annat än korruption bakom detta agerande.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 9. Å andra sidan så gjorde omvärlden inte särskilt mycket redan när Putin började visa aggressivitet 2014. Så om ingen reagerar nu, vad blir då nästa steg? Känns lite som när omvärlden lät Hitler hållas i början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att likheterna med Hitler är rätt små ändå. Därmed inte sagt att jag försvarar Putin. Jag tycker att det här är idiotiskt. Men det ska vi nog ta med Putin och ryska soldater, inte med gemene ryss, som är lika oskyldiga till detta som vanligt folk i andra länder.

   Radera
  2. Jag tycker likheterna med Hitler verkar rätt stora, tyvärr. Putin är inte frisk uppenbarligen.

   Radera
  3. Den insynen i hans mentala hälsa har nog bara du och Fredrik Reinfeldt ;-).

   Radera
  4. Reinfeldt? Nej fy fan, nämn inte hans namn i samma rum :)

   Radera
  5. Det var bara det att han var den senaste jag vet som spekulerade i Putins psyke och "fastslog" att han är narcissist (vilket är lite humor när just Reinfeldt delar ut den etiketten).

   Radera
 10. Tur att Preussen börja att våkna.

  Denna slumrande jätte har varit militär kastrerad i 75 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är kanske ensam på hela internet om att INTE vara militär expert :)

   Radera
 11. Lite som med alla företag som ska leka altivister. Med det sagt uppskattar jag när folk och företag "röstar med fötterna" och väljer bort länder eller företag som agerar dåligt. Att däremot försöka sno en och annan billig PK-poäng är jag inte lika imponerad av.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk får gärna rösta med fötterna, företag ska maximera vinsten. I detta fall blev det väldigt genomskinligt att det egentligen var det man försökte göra, även om det verkar ha gått åt skogen.

   Radera