måndag 7 februari 2022

Mobiltelefon till barn – sponsrat av Refurbly

När är det dags att förära sitt barn dess första mobiltelefon? Jag är överhuvudtaget tveksam till om man ska ha barn, men det är ju en annan frågeställning. Ska man det fattar jag att de förr eller senare måste ha en mobil och att det dessutom är ganska praktiskt som förälder att kunna kommunicera med barnet på distans. Men när?

Statistiken säger att svenska barn oftast får sin första mobil vid 8-9 års ålder. Det gick ju an när man kunde ge dem en begagnad knapptelefon, men att låta en åttaåring med ett barns motorik springa runt med en iPhone 11 för över 6000 kr är ju inte klokt. Föräldrar med flera barn kan säkert hålla sig för skratt. 2-3 telefoner som byts ut regelbundet kan knäcka en budget.

Det är där min gamla samarbetspartner Refurbly kommer in. De säljer alltså begagnade iPhones med två års garanti och ibland någon repa som inte påverkar funktionen, men däremot priset. Du slipper strula med Blocket-säljare som ifall de dyker upp har slarvat bort laddkabeln och när du väl fått liv i telefonen upptäcker du att den är låst till en operatör du inte har. Jag är en varm anhängare av att köpa begagnat av privatpersoner, men jag skulle dra mig för att köpa en begagnad mobil.

Som jag berättade redan i november fabriksåterställer Refurbly alla telefoner, testkör och byter ut de komponenter som inte håller måttet, inklusive batteriet, innan de säljer dem vidare. Just nu kan du t ex köpa en iPhone SE eller 6S för under tusenlappen. Vill du spara ännu mer kan du klicka här och skriva in koden ”SPARO” i fältet för rabattkod så får du 250 kr rabatt vid köp av valfri renoverad mobiltelefon.

Förutom att spara pengar är en begagnad mobil ett smart sätt att få in ekonomi i ungarnas liv. Begagnat ger mer för pengarna, lika bra att trumma in det i tidig ålder. Dessutom ger det dig förhoppningsvis budget för att komplettera med ett repskydd och ett skyddande fodral med plats för busskort, pengar och annat kidsen behöver ha med sig.

OBS! Inlägget är ett reklamsamarbete med Refurbly AB, men åsikterna är mina.

18 kommentarer:

 1. Sparo, antar att de inte endast säljer telefoner tił barn - du kan väl berätta om din egen köpupplevelse när du använde dig av Refurbly AB för att köpa telefon?
  Vad köpte du för iPhone?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då klickade du inte på länken till min förra Refurbly-text för där framgår det både att de säljer telefoner till vuxna (rätt givet va?) och att jag precis innan den texten köpte ett skyltexemplar i en butik.

   Om du ändå gjorde det verkar det istället som att du tycker att jag beter mig bedrägligt/oärligt genom att rekommendera något jag inte köpt. Då vill jag säga att jag aldrig påstått att jag gjort det, bara att jag gillar Refurblys affärsidé.

   Radera
 2. Det var slipat av dig att använda BARN i reklamen. Precis som Gretas trovärdiga beskrivningar om komplexa problem :)
  Fast nu vet ju jag att du inte är typen som ljuger om allt likt vissa andra.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju inte Greta ett barn, hon är 19.

   Radera
  2. Nu fattar inte jag. I Sverige är väl 40 åriga skäggiga gubbar också barn? För det har de sagt på SVT, DN, Aftonbladet och andra trovärdiga källor.

   Radera
  3. Du läser för mycket :)

   Radera
 3. Hemma på vår gata på landsbygden så vat det ett gäng barn som fick "telefonklocka" som man kunde ringa av föräldrarna inlagda nummer i sommras. De var i åldern 4-5år, när jag var liten så funkade det med att ropa eller busvissla när det var mat. Vet inte hir långt jag fick gå själv när jag var 4 men vår 4åring får inte gå till lekplatsen själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här har jag inte ens hört talas om. När jag var i den åldern var personsökare hitech, men det var givetvis ingenting som barn fick.

   Lätt för mig som barnlös att ha åsikter, men om jag hade en fyraåring som inte kunde komma iväg någonstans själv för att leka skulle jag vilja flytta, inte sätta gps och telefon på barnet.

   Radera
  2. Alla barn är såklart olika, men i min erfarenhet så är många barn i den åldern inte helt mogna att själva vara på lekplatsen. De kan bli både elakt i form av bråk och utfrysande/flera mot en. Och när ingen vuxen är där och kan lära sina barn hur man beter sig så blir det trist.

   Radera
  3. Så kan det vara. Jag tänkte mer att jag skulle vilja att mitt barn kan ta sig till lekplatser (i en bredare mening, platser där det går att leka) på egen hand, och att de barn han där möter är kända både av honom och av sina föräldrar. Resonemanget bygger nog på att det är en relativt liten ort och det är ju många som inte vill bo så.

   Radera
  4. Då förstår jag, så har vi det i och för sig. Så med åldern så kommer barnen att kunna ta sig till lekplatser och leka med jämnåriga från närområdet👍

   Radera
 4. Min erfarenhet av barn och mobiler är att de inte överlever så länge. Mobilerna alltså, annars vore det illa. Så annat än skaffa billigast möjliga är galenskap. Ofta finns det något i byrålådan eller vänner till skänkespris.

  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde ju bero på barn och ålder, men ju yngre barn desto mindre skrymmande får de vara. Det är ju bättre att en tusenkronorstelefon går sönder än en sextusenkronors, men det är fortfarande mycket pengar.

   Samtidigt tänker jag att det i något skede blir omöjligt att förvägra barnet en smartphone om alla andra har det.

   Radera
 5. Jag tycker ditt resonemang är vettigt även om jag är inser att detta är reklam. För övrigt så ser jag inget problem med reklam så länge den är nyanserad och framförallt inte bara lockar till nykonsumtion. Tror världen (och de flestas plånböcker) skulle må bättre av att köpa begagnat mer frekvent än vad som sker idag. Tummen upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Sansad reklam.

   Radera
  2. Tack för det! Jag tror att detta kan vara första gången ett av mina sponsrade inlägg inte fått kritik för att jag är otydlig med att det är ett reklamsamarbete, vilket känns lite orättvist när jag skriver det både i rubriken och under texten. Ännu roligare att få beröm för att texten ger något.

   Och (även om kanske ingen tror mig) jag tackar nej till reklamsamarbeten där jag känner att jag inte kan stå för produkten ELLER få till ett vettigt inlägg. I år har jag till och med tackat nej till en välgörenhetsorganisation. Känns det inte vettigt så gör det inte det.

   Radera
  3. Håller med ovanstående om att viss reklam är bra, vissa produkter är ju en bra deal. Vidare uppskattar ju dina läsare bloggen och då vill man ju att du ska få ersättning för det på något sätt. Från mitt perspektiv blir det ju som att du utför en tjänst jag uppskattar och får betalt av det från någon annan än mig. Perfekt!

   Undrar för övrigt om samarbetet du tackade nej till var bianca ingrossos sminkkalender.

   Radera
  4. Första kommentaren på första sponsrade inlägget jag hade gick ut på att "jag har följt bloggen dagligen sedan starten, men pga reklamen slutar jag nu tvärt", så alla håller inte med dig om att man ska få tjäna pengar på en blogg.

   Nej, några sminkkalendrar har jag hittills inte kontaktats av, men det vore annars ett bra exempel på något jag skulle tacka nej till. Mest har det varit olika casinosajter eller finansiella lösningar jag inte tror på.

   Radera