fredag 11 februari 2022

Jag känner stanken från Enskilda banken

Efter att ha gnällt på norska banker har turen kommit till en svensk. Efter att man flyttar ut från Sverige måste svenska banker ställa en massa frågor. Irriterande, men det får man väl leva med. Dock skiljer de sig åt. Avanza ställde ett tiotal frågor digitalt innan jag ens själv hade fått beskedet från norska myndigheter att min folkbokföringsflytt var klar. De tog fem minuter att besvara.

Häromdagen kom SEB:s variant. Med posten! Totalt 11 sidor, men med lika många sidor på engelska och en omfattande beskrivningar av hur formuläret skulle fyllas i var det en mindre telefonkatalog som rasslade ner i brevlådan.

Så till frågorna. ”Betalningar och överföringar från utlandet: Hur ofta tror du att du kommer att ta emot pengar under det kommande året?” och ”Varifrån kommer de pengar du tar emot eller till vad ska de pengar som du skickar användas?” är två exempel på frågor som ställdes fyra gånger i formuläret, ordagrant. Då kanske du tror att det åtminstone gällde både privat- och företagskonton. Nej då, under företagssidorna, från sida 8 av 11 i formuläret, återkommer dessa frågor ytterligare tre gånger, nu till mig som företagskontoinnehavare.

Några av frågorna, samt ett avslutande krav på att jag skulle identifiera mig (oklart hur eftersom SEB som enda bank väljer att inte låta mig identifiera mig elektroniskt genom att besvara frågor i inloggat läge) gjorde att jag blev tvungen att ringa deras kundtjänst.

Telefonkön tog en dryg halvtimme tills jag kom fram till en i och för sig väldigt trevlig, men också mycket ung och oerfaren medarbetare. Han kunde inte hjälpa mig med mycket, men då fick jag i alla fall ett namn i deras organisation att hänvisa till utifall att SEB inte är nöjda med svaren. Vilket jag förutsätter! Det är svårt att på ett rimligt sätt besvara "Har du slutat att slå din fru?"-frågor.

Så efter en dryg timme var jag klar och kunde bära iväg luntan till ett postombud och betala 60 NOK för att skicka den till SEB. Det hela känns som ett dåligt skämt och är det antagligen också. Skämtet heter SEB. En gång i tiden var jag nöjd med att vara både kund och aktieägare hos dem. Det var ett tag sedan.

33 kommentarer:

 1. Helt enig med dig gällande SEB. Jag har tappat allt förtroende för den banken. Den är en skugga av sitt forna jag. Som mycket annat i Sverige idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är trist. Jag bytte i vredesmod från Handelsbanken någon gång på 90-talet och var nöjd med SEB, men nu blir jag bara irriterad varje gång jag har med dem att göra.

   Radera
 2. Men hur definieras "utlandet" i ditt fall? Ska du gissa hur mycket pengar du kommer att ta emot från Norge (deras "utland") eller är det hur mycket du får i inkomst från uppdrag i Sverige (som ju är ditt utland nu)?

  De där frågorna känns som ett stort spel för gallerierna. Jag fick en uppmaning att uppdatera mina svar (eftersom det tydligen ska göras regelbundet). "Vilka världsdelar tror du att du kommer att besöka de närmaste tre åren?" Ja, det var lika bra att kryssa i alla, för hur ska jag kunna veta NU hur det blir med tjänsteresor eller semestrar?
  Fast Antarktis fanns inte med som alternativ. Så konservativt tänkt av dem! Jag känner nog fler som varit där av olika anledningar än som varit i Sydamerika.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att de menar pengar från utländska konton. Det blir ingenting. Till utländska är svårare att bedöma. Det beror på om jag ska flytta allt till SEB (jag har Avanza och Nordnet också) och sedan vidare till ett norskt konto, eller om jag ska tömma bank för bank. Hur som helst tycker jag inte SEB har med det att göra, vilket för övrigt gällde det mesta i de frågorna. "Till vad ska de pengar som du skickar användas?" Ja, men skit i det ni!!

   Jag hade varit sugen på att mejla dem och sagt att de inte går att fylla i eftersom Antarktis saknades, och dessutom har de inte nämnt rymdresor. Skit ska skit ha!

   Radera
  2. Tycker det är fullt rimligt att ge goddag yxskaft svar på de där frågorna, några exempel:
   Vad ska du använda pengarna till?
   1: jag vet faktist inte men tar gärna emot förslag.
   2: köpa bitcoin så jag kan betala ransomware pengar till ryska utpressare
   3: ber att få återkomma när jag har en aning själv
   4: betala bankavgifter till andra banker
   5: flyttas till ytterligare andra konton i andra banker
   6: betala räkningar (jag vet, skittråkigt men sant, lev med det!)
   7: pilutta dig!
   8: om du talar om vad jag inte får använda dem till så lovar jag att inte göra det…
   9: titta på dom

   Radera
  3. Haha, många bra där!

   På sätt och vis använde jag nr 4 och 5 genom att i "övriga upplysningar" berätta min plan, att tömma mitt SEB-innehav och efter detta frågeformulär kan det inte göras fort nog.

   Radera
  4. Glömde---

   10: bränna upp dem så att inte Maggan får dem. Det eftersom hon INTE förtjänar det och har aldrig gjort.

   Radera
  5. Då är det bättre att flytta :)

   Radera
 3. Det kanske är Skandinaviska Enfaldiga Banken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen inte, eftersom de kommer undan med sån här skit.

   Radera
 4. Svar
  1. Tyckte det var ren pinsamhet att få fylla i dessa frågor hos Swedbank för min gamla mors räkning. Dessutom med ynklig pension. Men jag kunde åtminstone göra det digitalt... Mvh Magnus

   Radera
  2. Ja, som sagt, på Avanza tog det några minuter och då står jag ut med mer än när det tar en halvtimme att fylla i det, en halvtimmes telefonkö och sedan tid för att lämna in brevet.

   Radera
 5. HAHAHA SEB :-) Försökte häromåret få till ett lånelöfte inför ett kommande husköp. (hade då sen tidigare mitt dåvarande bolån hos dom). 3st misslyckade försök med avslag via deras web utan motivering fick mig att till sist byta bank. Men först efter att kundservice ringt upp och sa åt mig att prova igen med lånelöftet via deras websida! Suck... Så förstår din frustration med just SEB...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört om märkliga låneavslag från SEB som de tappat kunder på, så nu skulle jag inte våga vara aktieägare längre.

   Radera
  2. Tyvärr ingår den aktien indirekt i mitt innehav...

   Radera
  3. Det kan den göra för mig med, i någon fond.

   Radera
 6. Knöligt verkligen, och ett spel för gallerierna - MEN det är ECBs (europeiska centralbanken) regler kring penningtvätt som orsakar detta. Bankerna MÅSTE ställa dessa frågor för att inte bli bötfällda. Larvigt bara eftersom pengatvätt bland småkonton är ett pytteproblem jämfört med pengatvätten i fastighetsaffärer och företagsmergers osv... Och man kan åtminstoner göra det digitalt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vad hindrar SEB från att göra det lika smidigt som Avanza (där jag har betydligt mer pengar)? Jag tror inte ECB kräver att de ska ställa samma fråga fyra gånger och sedan skicka svaren med posten utan att stå för porto.

   Radera
  2. Avanza är inte en fullservice-bank och har därför andra regler, så kraven på dem är lägre.

   Radera
  3. Möjligt. Samtidigt har jag i princip inga tjänster hos SEB som inte också har hos både Avanza och Nordnet. Jag har sparkonton och ett bankkort på SEB. På Avanza har jag sparkonton, ISK, kapitalförsäkring och en massa sparinstrument.

   Hur som helst kan det inte finnas krav på någon bank att i ett och samma dokument ställa exakt samma ordagranna fråga upprepade gånger. Det kändes som ren terror och hade i sig varit nog för mig att söka mig till en annan svensk bank, om jag hade behövt någon.

   Radera
 7. Fick lite kontrollfrågor från en av fastighetslåneplattformarna som jag är aktiv i. Tänkte jag skulle testa om de verkligen bryr som vad man svarar så skrev en mening i stil med - Jag är ((tidig) pensionär. Jag har sparat pengar. Länge. Det var tydligen ett toppensvar gällande min bakgrund och var pengarna kommer ifrån för fick ett snabbt "tack, du är godkänd". Lite Kalle Anka över det hela.

  Gällande SEB så har jag aldrig fått några kontrollfrågor. Måste vara nåt fel på mig. Har bara SEB som en sluss. Inga löpande intäkter/lön utan sätter över från Avanza, sen går pengarna till olika investeringar, tex i onoterad eller till fastighetslån, också utomlands. Borde verkligen trigga kontrollfrågor, men har aldrig fått det, medans andra man känner verkar få det så fort de för över en femtusing...
  Konstigt, har heller ingen personlig kontakt där så de vet inte vem jag är. Kanske ska kontakta dem och klaga på att jag INTE får några frågor. Känner mig diskriminerad:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också varit en ytterst obetydlig SEB-kunde de senaste dryga 20 åren, sedan de blev för dyra på börshandel (tack vare nätmäklarnas konkurrens). Har nog fått frågor från Avanza och Nordnet oftare, men känns lite fånigt att få dem nu när jag är på väg att avveckla.

   Väck inga björnar, det är mitt tips.

   Radera
  2. Jag är säkert med på nån svart lista efter alla gånger jag klagat på dem för att de vägrar låta mig flytta äldre tjänstepension. Varje år i +10 år har jag startat samma ärende bara för att sätta dem i arbete trots att jag vet att det inte kommer funka. Det kostar dem i alla fall dyrbar tid...
   Men till slut vinner jag, finns ett lagförslag på gång nu som kan sätta stopp för deras oligopoltaktiker men inlåsning av kapital, skalavgifter och annat skit...

   Radera
  3. Det ska du i så fall ha all cred för. Det är skit att de ska hålla på att låsa fast en massa pengar.

   Radera
 8. Om man svarar dumt eller inte alls på frågorna är risken inte obetydlig att banken fryser kontona och flaggar dig så att alla andra banker vägrar ha med dig att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite så jag tänkte när jag ändå svarade. Jag orkar inte krångla med dem så här på sluttampen. Förhoppningsvis är jag helt klar med dem om ett par månader och då får de flagga bäst de vill.

   Radera
 9. Tänk vad glad man blir ändå. Vi har EU att tacka för så oerhört mycket. Man blir ofta så glad över politrukerna i Bryssel så att knappt ens kan bärga sig! Dessa samhällsbärare. Not.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag väntar fortfarande på uppsidan med EU. Jag gick hur som helst inte med och nu kan man nästan säga att jag gått ur :)

   Radera
  2. Jasså, det var du och jag som röstade nej redan då alltså?

   Radera
  3. Ja, jag tyckte att det var en no-brainer och har tyckt det ända sedan dess. De prövade en union i Sovjet, som inte funkade något vidare. Ingenting tydde på att denna skulle bli bättre.

   Radera
  4. Sovjet är dessvärre en mycket bra liknelse med EU.
   Båda byggde redan då på centralisering och uteslutande av all form av demokrati, samt lyxiga förmåner för de styrande, finansierat av slagpåsen i form av folket. Man har systematiskt brutit ned länders lokalbefolknings rättigheter sedan dess.
   Allt med katastrofalt resultat, som väntat.
   Men heja Carl Bildt.

   Radera