torsdag 27 januari 2022

Harrytur

Jag vet inte om begreppet harrytur har slagit igenom i Sverige, men för svenskar och norrmän i Norge på rimligt avstånd från Sverige är fenomenet välkänt och betyder helt enkelt konsumtionsresa till Sverige. Det var inte någon Harry som kom på det. Ordet harry används även i andra sammanhang för att beskriva något som är lite pinsamt och osmakligt. Tänk dokusåpa i Kanal5.

Alkohol, godis och en hel del mat är billigare i Sverige. Några basvaror i mitt skafferi går inte ens att köpa i Norge, eller är ohyggligt dyra. Ta mannagryn t ex. Standardvara i Sverige som kostar 13 kr/kilo på Willys. I Norge hittar man det i stort sett bara i hälsokostbutiker och alla som varit inne i en sådan vet att allt säljs i pytteförpackningar där och ingen av dem kostar 13 kr.

Men även sånt som betraktas som vanlig mat på bägge sidor om gränsen kan vara klokt att köpa i Sverige. Själv har jag inte gjort renodlade harryturer, men varje gång jag varit till Sverige av andra skäl (tömma lägenhet och förråd, laga bil...) har jag passat på att köpa mat med lång hållbarhet som jag vet går åt. Förutom att det spar pengar är det skönt när jag får slut på spaghetti, mjöl, matolja eller något annat att slippa åka till affären utan istället ta tre steg in i skafferiet.

För norska tullen får man ta med sig varor för 3000 kr per person, eller 6000 kr om man varit borta i över ett dygn, och i tider då man inte behöver skicka in en digital blankett med information om sin resa, vart man ska, vart man har varit osv, har jag svårt att se att de har koll på hur länge man lämnat landet.

Men det finns ju gränser för vad resan är värd. Det är betydligt enklare att räkna på en drivmedelsresa åt andra hållet – köra till Norge, tanka fullt, fylla dunkar, åka tillbaka. Om jag åker till Sverige och lyckas fylla bilen med varor för 5000 kr som hade kostat 8000 kr i Norge måste jag dra av reskostnaden från vinsten, och samma sak med eventuella provtagningskostnader för att få korsa gränsen. Och så är frågan vad jag ska sätta för prislapp på min tid.

Många verkar göra misstaget att handla på klassiska gränshandelsorter som Svinesund eller Töcksfors. Den sistnämnda är en gammal bruksort med tolvhundra invånare och två jättestora köpcentra någon kilometer från gränsen. Om butikerna inte har skyltar på norska lär de i alla fall kunna översätta allt i butiken och förmodligen går det att betala med norska kronor. Praktiskt, men mycket dyrare än en Willys eller Lidl längre in i landet även om det är billigt med norska ögon.

För det måste ju löna sig! Det kan tyckas självklart, men jag har en känsla av att både när svenskar och norrmän åker till Tyskland för att köpa öl kan det sluta med att det hade blivit billigare på Systembolaget/Vinmonopolet om man räknat in alla kringkostnader. Förresten samma sak när svenskar shoppar loss i Ullared (svenskars möjlighet att ”vara harry” inrikes). Extrapriser och ”Fynd!”-skyltar betyder inte nödvändigtvis att det är ett bra köp.

35 kommentarer:

  1. jag har räknat lite på detta i omgångar. jag är ingen storkonsument av alkohol men i vilket fall som helst så skulle jag ha 30årskalas och tänkte köpa lite dricka att bjuda på.
    gjorde en, i efterhand alldeles för stor inköpslista (har väl med min egen lilla konsumtion att göra), och jämförde systembolaget och färjan mellan helsingborg och helsingör.
    samma sorter öl, vin och sprit omräknat i literpris baserat på tillgängliga förpackningar osv kostade (fritt ur minnet) på systemet 3000:-, och på båten 1800:-. jag minns inte om jag räknade med biljetten och bensinpengar men om jag inte gjorde det så kan man lägga på 100:- på båtturen.
    efteråt gick jag även in på bordershops hemsida i tyskland och jämförde för skojs skull och då landade priset på ca 1100:, (resa och bensin ej inräknat).

    jag förstår ju verkligen de som kör till tyskland för att köpa alkohol med denna enorma prisskillnaden. en slumpvis utvald googleträff visar att man kan åka på bussresa från värnamo till bordershop i puttgarden och ta med sig 100kg tillbaka för 750:-. det motsvarar 4 st en liters flaskor absolut vodka för att resan ska vara betald med vad man sparar jämfört med systemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om man ska ha en jättebaluns och dessutom bor hyfsat nära. Ska du åka från Sundsvall ner till Tyskland blir det tuffare matetmatik.

      Radera
  2. Ullared blir nog dyrare om du åker dit utan en plan.

    Men med flera växande småbarn så gick man nog plus trots bilresa.

    Billigast var dock att handla 2nd-hand. Men det var notoriskt svårt att få tag på bra "slitkläder" som:
    Vinterkläder, Byxor/ tights och underkläder/strumpor.

    T-shirts, tröjor, mössor/hanskar och jackor går att hitta 2ndhand. Tyvärr är barnkläder fruktansvärt dyrt, så man kunde spara flera hundra på små barn ytterkläder och när barnen blir lite äldre och skall ha en "fin" jacka så kunde man spara mer på att slippa köpa lokalt.

    Sedan får ju nästa generation ärva...men som sagt vissa plagg slits mer än andra...

    Naturligtvis hade man sparat mer om man inte köpt...men med rimligt avstånd och en plan går det faktiskt att utnyttja tillfället.

    Om man sedan fyller bilen med sådant man inte behöver...vilket om du tittar på den genomsnittliga shoppingvagnen som lämnar Ullared sker ofta....ja då går du back.


    Jag skulle nog vilja likställa Ullared, Harrytur och spritresor med kreditkort.
    Om man är smart kan man spara pengar....men de allra flesta åker på en högre kostnad och företagen vet det och skrattar hela vägen till banken.



    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att det med rätt förutsättningar GÅR att spara pengar på såväl Ullared som Tyskland tror jag på. Min poäng var att jag tror att många som saknar plan inte gör det utan köper en massa skit "när de ändå är där" och tror att det blir en bättre affär ju fler rabatter de köper.

      Radera
    2. Ska man ha kläder (eller leksaker, cyklar) till barn är billigast att fråga på arbetsplatsen. Många skänker gladeligen bort. Näst bäst är troligen Tradera där hela klädpaket kan hittas för enstaka tior eller nån hundring i bästa fall. För de som vill ha nytt så finns återkommande erbjudanden från Lindex och Kappahl med flera, ofta 30% eller mer liksom köp tre betala för två. Tror faktisk att även det senare kompenserar för resan till Ullared.

      Radera
    3. Bra tips! Få saker borde ha ett så lågt andrahandspris som just barnkläder. Utbudet är enormt och många småbarnsföräldrar verkar inte bry sig om pengar.

      Radera
    4. Problemet med billigt är att det ofta är mindre bra också. Håller med om att Lindex 3 för 2 och 20 % rabatt ofta känns mer givande. Tradera var billigt och bra förr, men vad man sällan ser är hur bra kläderna faktiskt är efter slitage och annat. Många lägger också minimumpris på 40-50 kronor och med frakt som är minst 50 kronor så är det inte så billigt att handla på tradera längre. Vårt första barn fyndade vi mycket på tradera tröja för 10 kr och frakt 24 t.ex. Men sen insåg vi själva hur mycket jobb det var att sälja en tröja för att tjäna småkronor och det verkar många andra också ha gjort.

      Radera
    5. För mig som aldrig sålt eller köpt kläder på Tradera verkar det jäsa över av just klädannonser, men kvaliteten vet jag ju ingenting om.

      Hur är det med loppmarknader då? Där ser man ju slitaget och slipper fraktkostnaden.

      Radera
    6. Blandat. Vår lokala secondhand - bra priser men varierad kvalitet och utbud.
      Sen har en ny affär (Busfrö) dykt upp som inriktar sig på att ta emot och sälja vidare kläder, tror man som säljare får 40% av priset. Smidigt, jag som säljare ska bara se till att ha rent och helt vid inlämning. Tycker dock att prissättningen är lite saftig i deras butik.
      Innan pandemin hade man pop-up tillfällen där man som förälder fick komma och sälja (tänk bakluckeloppis) blev små priser men var väldigt bra omsättning så man blev av med sakerna. Den har nog varit "bäst" men inte funkat i pandemin.

      Radera
    7. Ja, det var nog mest den sistnämnda varianten jag tänkte på. Skolor och kyrkor brukar kunna dra igång sånt där, men det kanske också legat lågt nu, som allt annat.

      Radera
  3. Allt är inte heller billigare på dessa inrikes Harrys. Ullared har många saker som är dyrare än i vanlig butik, samma är min uppfattning på ÖoB, Rusta mm har ofta lockpris på en vara men det mesta är som i andra butiker.
    Har nästan slutat "jaga" billigare varor och handlar till 95 % på Willys.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig varit i Ullared och handlat väldigt lite på Rusta, men när det gäller ÖoB håller jag med dig. Det är mycket där som inte alls är prisvärt.

      Radera
  4. Inget varar för evigt. Minns min mammas och farmors resor till Ola Skott gränshandel på 70-talet. Fick själv följa med någon gång. Minns att det var mjöl, socker, gryn och definitivt mannagryn då mannagrynsgröt var den stående frukosten.

    En snabb googling på Ola Skott Grensehandel berättar att "I bestefars gamle butikk har vi loppis og bruktbutikk..".

    Vi får se om det svänger igen någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har åkt över där, men Ola Skott Grensehandel har jag missat. Intressant att det gick att köpa mannagryn där. Undrar om det var några norska kunder på det för nu verkar de helt nollställda kring mannagrynet.

      Att mat skulle bli billigare i Norge känns avlägset nu, men hade Ola Skotts arvingar satsat på bensinmack skulle de definitivt få svenska kunder. Och med några års svensk energipolitik ska vi kanske inte heller se bort från möjligheten att maten blir dyrare.

      Radera
    2. Vi får se. Verkar som att det även fanns en möbelbutik i Ola Skott som både flyttat och kommit tillbaka, oklart hur det är just nu.

      Radera
  5. Rubriken fick mig att tro att du börjat spela på hästar och då naturligtvis vunnit också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ingen risk! Sa för många år sedan till en jobbarkompis, för att visa mitt stora ointresse, att trav är så mycket bingo att man lika gärna kan köpa en sån där Henry.

      Radera
  6. Billigast inte konsumera alls :) 100% besparing.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de bästa affärerna är många gånger de som inte blir av.

      Radera
  7. Vi var ett gäng som åkte till tyskland för att handla dryck under studietiden(var 3pers så bensinkostnaden per person var inte så farlig) sen hade man ett förråd som räckte länge, tror sista starkspriten tog slut efter 4år eller så. Jag dricker inte öl utan det var mest drinkar och whisky på den tiden, så en rejäl besparing kontra systembolaget blev det. Men att jämföra med att avstå konsumtionen så var det såklart ett dåligt köp :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att en del studenter med ett fyra år stort förråd av starksprit riskerar akuta hälsoproblem :)

      Radera
  8. För mig handlar shopping mycket om glädje. Att ta bilen till Ullared med tjejen är ungefär som att åka på weekendresa till London. Fast billigare. Att beställa något på nätet och sen se fram emot att budet placerar det utanför dörren är minst lika effektivt som många mediciner. Tror det är bevisat att shopping har positiva effekter för den psykiska hälsan. Något för alla surpuppor att testa, kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ser man det så blir det en annan grej. Om någon frågar mig vad helvetet på jorden skulle kunna vara skulle jag säga shoppingresa till ett köpcentrum.

      Sen att Ullared blir billigare än en weekendresa till London tror jag inte är en självklarhet för alla konsumenter :)

      Radera
  9. Tjenis!
    Mannagryn finns på vilken Rema 1000 som helst. Men på norska heter det Semulegryn. Konstigt namn men funkade i alla fall till att göra gröt till barnen när vi bodde där. Tog en stund innan jag hitta det i affären.
    1 kg verkar kosta 25 spänn coop.

    https://matlevering.coop.no/baking/mel-og-gryn/regal-semulegryn-1kg

    Mvh/Halvnorsken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet jag att de heter, men jag har inte hittat det på Rema. Men nu har jag heller inte letat på länge eftersom jag har ett lager hemma (och är ingen storkonsument).

      Radera
  10. På 70-talet när jag bilade med mina föräldrar till Norge så minns jag att min sparsamma mamma köpte mängder med billiga paket mannagryn. Tiderna förändras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var som tusan vad det verkar ha varit stort! Jag tror inte att jag har träffat en norrman sedan jag kom hit som ens äter gröt. Nu är det smörgås som är "nationalrätten". Och så Grandiosa pizza och givetvis tacos på fredagarna (tror nästan att det är lag på det).

      Radera
  11. Inköpsresor är ständigt återkommande för mig. Oftast då till London eller Paris. Inte för att köpa billigt skit utan för att köpa det som inte finns i de nordiska ankdammarna. Bra skor i läder är omöjligt att köpa här. Jag menar, vem f… traskar runt i löparskor på stan? Det borde vara straffskatt på sånt beteende. Man skulle kunna döpa den till förfulningsskatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett samhälle med straffskatt på fula skor skulle inte jag vilja leva i. Och svaret på frågan vem som traskar runt i löparskor är den som har ett par bekväma löparskor och som med all rätt anser det vara hans/hennes ensak.

      Radera
  12. Håller inte med om att Wahlgrens skulle vara "harry". Det finns väl inget bra svenskt ord för harry är ju mer "bonnig". Ska du ta folk från dokusåpa är det ju mer Böda camping eller Ullared-folk. Enig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag letade lämpliga bilder och föll för den där. Det hade absolut kunnat bli någon av de två program du nämner. Gemensamt för alla tre är för övrigt att jag inte sett något av dem, så jag kan inte riktigt bedöma det.

      Men med det sagt tycker jag inte att "harry" måste vara bonnigt utan tycker att pinsamt utan självinsikt (vilket i min värld prickar flera medlemmar av familjen Wahlgren) duger fint.

      Radera
    2. Men om man säger att man själv åker Harrytur så gör man väl det ändå med viss självinsikt?
      Vad anser du om norrmännens harryturande? Är det ett sparande för dem eller lurar de sig själv - lex Ullared.

      Radera
    3. Jag anser samma sak där. Bor man vid gränsen och åker över för stora inköp av mat eller sprit är det såklart vettigt, men jag har också hört norrmän göra spontanturer för att gå på McDonald's och då är det inte det. Såvida de inte fattar det själva och ändå tycker att det är värt det för att de gillar att hänga i Sverige (vem tusan som nu skulle göra det) eller något annat.

      Radera
  13. Ursäkta dåligt språk ovan. Gick lite fort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ställer inga stora språkkrav i kommentarsfältet. Fattar man är jag nöjd.

      Radera