lördag 8 januari 2022

Klart man förändras av pengar

När riksdagsledamoten Teres Lindberg hånade bilberoende på landsbygden var det många som dumförklarade henne. När hennes partikollega Magdalena Andersson berättat för ”vanligt folk” att bundet elpris betyder bundet elpris förklarade hon det så här:

Om man har ett bundet elavtal behöver man inte vara lika orolig som om man har ett rörligt, där ju elräkningen riskerar att bli högre. Det var för att dämpa oron för dem som har bundna avtal som jag beskrev situationen. Min bild när jag pratar med människor är att man inte alltid har det riktigt klart för sig.

Jag vet inte vad det är för människor hon pratar med som inte förstår vad det innebär att binda elpriset. Annika Strandhäll?

Hur som helst sätter detta fingret på ett problem som ger många missförstånd. Rika människor kan endast med svårighet sätta sig in i fattigas liv och tvärtom. Teres Lindberg är en proffspolitiker som bott hela sitt liv i Stockholm. Att bensin eller diesel blir dyrare drabbar inte henne. Dels har hon råd att betala, dels kan hon åka buss eftersom bussen utanför henne i Bromma antagligen går var tionde minut, inte en gång per dag som där de ”stackars” landsbygdsborna bor. Eller ta taxi. Vem som än tar notan så inte är det hon.

Magdalena Andersson är nationalekonom och högavlönad IMF-pamp. Att hon tror att ”vanligt folk” är idioter beror gissningsvis på att hon inte är intresserad av att träffa vanligt folk och därför aldrig gör det. Så hon skapar sig en bild av en grupp hon inte vet något om. Går det så går det.

För dem som genomgår någon slags klassresa är det aningen enklare att sätta sig in i andras situation än för dem som är fattiga eller rika hela livet, men lätt är det inte för man glömmer ganska snart. Jag försöker, men kommer aldrig förstå hur man kan ta ett bolån på flera miljoner, privatleasa en bil för tvåsiffrig procent av sin lön eller ens köpa en designerkastrull för flera tusen när en lika bra kostar en hundring. Men till min och många andras glädje är jag inte politiker, så jag behöver inte förstå.

41 kommentarer:

 1. Mentalisering, en konst få behärskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl som med det mesta, första steget är att inse sina brister och det andra är att jobba åt rätt håll.

   Radera
 2. Fast det stämmer nog som Magdalena sa att folk inte fattade att de flesta inte påverkades av att elpriset var högre just några timmar på eftermiddagen vissa dagar.

  Tror inte man ska ha en övertro på "vanligt folks" kunskap och intresse om deras avtal och privatekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några timmar vissa dagar? Fattar du inte att detta påverkar hela svenskt näringslivs konkurrenskraft? När politikerna saboterat elförsörjningens förutsättningar i grunden.

   Radera
  2. Det finns många existenser i vår herres hage, men jag tror nog att de flesta vet skillnaden på bundet och rörligt elpris, och i vilket fall som helst tycker jag inte att det är statsministerns jobb att upplysa oss om vilka avtal vi signerat.

   Hennes jobb är att fixa samhället på ett bredare plan. När pensionärer tvingas sitta i kyla och dricka kallt te för att de inte har råd med sina elräkningar finns det andra uppgifter för Andersson.

   Och det är bara den privatekonomiska aspekten. Sedan har vi alla företag som uttryckligen sagt att de inte vågar satsa i Sverige pga osäkerheten kring el.

   Radera
  3. Aha. Trodde det var citatet och att hon trodde att vanligt folk inte hade koll på vilken typ av avtal de hade som var problemet. Men ni menar att hon borde lagt dessa 10 sekunder på att fixa elbristen istället. Då är jag med!

   Radera
  4. Det är inte antalet sekunder som stör mig. Det är att när samhället går åt skogen borde hon som högst ansvarig ta tag i problemen, inte försöka ösa dem på folket. Lite som när det blir otryggt på stan och politikernas och polisens lösning är att folk ska ta av sig sina dyra armbandsur och hålla sig inne på kvällar och nätter. Det är inte DET vi betalar dem för, lika lite som vi betalar dem för att behandla oss som barn som inte fattar vilka elavtal vi skaffat.

   Radera
 3. Problemet blir ju miltals värre inom politiken, eftersom de alla i stort vuxit upp i ungdomsförbunden. Omgivna av lika okunniga broilers.

  Förresten, på tal om yrkespolitiker. Hur kommer det sig att nästan alla av dem påminner om dåtidens skolgårdsmobbare? I sitt patetiska sätt att uppträda och kommunicera.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle jag inte säga. I många fall känns politiken som mobboffrens hämnd. Inte var Morgan Johansson, Björn Söder eller Andreas Norlén delar av det tuffaste gänget på skolgården.

   Radera
 4. Den sista kommentaren gäller ju förövrigt även merparten av dagens så kallade journalister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Journalister tycker jag ofta är okunniga narcissister. De vill bli lyssnade på, men har inget att säga.

   Radera
  2. Ha ha ha, härligt! Stämmer exakt!
   Lyssna på inslag där 8 av 10 journalister bara upprepar vad frågeställaren frågar. Inget nytt tillkommer.

   Radera
 5. Men "vanligt folk" är ju i många fall idioter. Finns många exempel på det i denna blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut finns det idioter (både i och utanför regeringen), men frågan är om det är politikernas jobb att då gå in som personliga assistenter. Jag tycker inte det. Möjligen kunde de återupprätta skolsystemet, och framförallt tillåta hemskolning för de familjer som inte vill vänta två generationer tills det börjar funka igen.

   Radera
  2. Den som tror att skolan primärt handlar om att lära sig saker har misstagit sig! Skolan handlar i första hand om att fostra bra skattebetalare som från tidig ålder lär sig att lyda auktoriteter, stå i kö, arbeta i grupp, räcka upp handen, samarbeta, osv! Det är därför ffa vänstern är emot hemskolning, distansundervisning, mm. Elever och framtida skattebetalare riskerar helt enkelt att bli för individualistiska.

   Radera
  3. Det var lite så även när jag gick i skolan, men visst känns det som att demokratikunskap och värdegrund tagit över fullständigt.

   Den skolminister som förbjöd hemskolning hette Jan Björklund och lydde under statsminister Reinfeldt. Jag har i och för sig inga problem att kalla dem vänster, men jag tror att många lever i villfarelsen att det var en högerregering och att Liberalerna är ett liberalt parti.

   Radera
  4. Mkt bra Sparo! Jag spinner vidare lite på det du skrev. Liberalerna är inget liberalt parti, det är ett folkparti! När jag ser prefixet "folk", tex i Folksam, folkets park/-hus, folköl, folkhögskola, etc så så leds tankarna mot kollektivism och socialistiskt förmynderi och därifrån är det inte långt i tanken folkets befrielsearme och folkdomstolar...

   Men åter till Folkpartiet, ett "liberalt" parti som är emot att sälja starköl i matbutiken (bara ett exempel som gör det tydligt), hur liberalt är ett sådant parti? Mer socialistiskt förmynderi än liberalt enligt mig...

   Radera
  5. Det tycks emot all fri vilja. Inte ens staten ska ha bestämmande, den vill de skänka bort till EU och Nato. Jag är genuint glad att de åker ur riksdagen i höstens val, för det tror jag.

   Radera
 6. Privatleasa bil kan jag inte riktigt förstå, visst bekvämt, men inte så pass att jag vill betala det priset. Bolån är jag skyldig till, har ca 60% belåning. Det beror på valet av boende och plats. När jag bodde i skåne så hade vi lite mindre radhus än nu men betydligt större tomt, där hade vi med lätthet kunnat köpa kontant. I södermanland är det en annan fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det inte heller. Då ska man vara bra oberoende av pengar. Men även om man är det undrar jag om det inte är ännu bekvämare med privatägd bil och ett herrejösses serviceavtal.

   Bolån förstår jag, men är tacksam att jag själv sluppit.

   Radera
 7. Ja det är inte så himla lätt för den som bor i stadsvilla med fjärrvärme hur det är för någon som ligger efter med uppgraderingarna på värmesystemet och nu kanske inte har råd med detta. Bor man i lägenhet blir glappet för förståelse och empati än större.

  Samtidigt är man ju människa och förhoppningsvis en kännande sådan som kan ta till sig en annan människas historia. Håller helt med om att klassresor är bra för att öht fatta utsatthet. Som student väntade jag ibland på att klockan skulle slå tolv på natten den 24:e för att kunna gå ut och köpa en falafel. Jag hade ingen som backade mig ekonomiskt. Sådant sitter i och jag hoppas att jag aldrig glömmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, läste någon twittrare kalla de som använder elvärme för idioter för själv hade hon fjärrvärme och kunde inte förstå hur någon kunde välja något annat :)

   Man kan åtminstone försöka förstå andras situation. Annars går det definitivt inte. En del glömmer fort även sina egna erfarenheter.

   Radera
 8. Jo det vet man , själv vann jag på triss häromdagen. Man blev en helt annan människa. Gick ut på resturang, visslade åt tjejerna å tog en redig vinare o snackade med telefonförsäljare.

  SvaraRadera
 9. Magdalena Andersson verkar inte heller riktigt ha klart för sig att man inte ska använda sig att människor utan uppehållstillstånd som städhjälp. Utan uppehållstillstånd antar jag att det dessutom är en fråga om svart arbetskraft.

  Talande är att media bara fokuserar på att det är en säkerhetsrisk och att SÄPO borde ha agerat. Inte ett pip om att det är grov dubbelmoral.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, vilken otur :)

   Det där hade jag helt missat. Men hon kommer säkert undan, som alla andra, hela tiden. Undrar hur vi kunde gå ifrån att få sparken som statsråd för att man låtit bli att betala tv-licens till att man inte får sparken när man skattefuskar eller på annat sätt ger fullständigt fan i att göra rätt för sig.

   Radera
  2. Städhjälp har alla Moderater (RUT ).

   Vist borde någon kunna städa åt landets ledare.

   Radera
  3. Jag känner bara en moderat och han har inte städhjälp.

   Men jag vänder mig inte emot att någon har städhjälp, det får man. Bara inte en som befinner sig illegalt i landet och är efterlyst.

   Radera
  4. Tror ej att Donald Trump låg på knä och skurade toan.

   Haha det var säkert illegalt ifrån Nicaragua det med.
   KGB har nog listat ut detta för länge sen.

   Radera
  5. Nej, varför skulle han ha gjort det?

   Ingen aning om hur hon lämnade Nicaragua, läste bara att personen befinner sig illegalt i Sverige och är efterlyst där.

   Radera
 10. Jag gillar att du kallt utgår från att Magdalena Anderson tror att vanligt folk är idioter för det är just så hon (och de allra flesta andra sossar)agerar.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det utgår jag ifrån för att det indirekt var det hon sa. När hon fick en fråga om hon verkligen behövde upplysa folk om att bundet avtal är bundet avtal sa hon att hon uppfattat att många inte förstår skillnaden på bundet och rörligt. =idioter alltså.

   Radera
 11. Nu har KGB via (Nicaragua) tagit sig in i Statsministerens bostad.

  SÄPO säger ... detta är ej vårat område.
  Alla skyller på alla ingen tar ansvar.

  Jag tycker detta är mycket alvarligt funkar ej SÄPO ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Säpo funkar klockrent för att jaga folkilskna tanter som skrivit n-ordet på Facebook.

   Radera
  2. Känns som SÄPO ej lärt sig något i alla dessa år
   många Alfa herrar.

   Sen kör de bil i 240 km med en livrädd Lars Vilks i baksädet..

   Radera
  3. Säpo gör väl vad någon säger åt dem att göra. Är det tanter på Facebook som är prioriterat jagar de där tills de får nya direktiv.

   Radera
  4. Fick lite puls ikväll på Stryktipset.
   Jag 11 rätt 3 418 kr.
   Ingen fick 13 rätt. Alla kvällsmatcher slutade med kryss som Putte Krok sa.

   Radera
  5. Lite för dåligt av Sverige att landets statsminister ej får städhjälp.
   Men typiskt vi ska alltid vara bäst.
   Slutar med att ingen normal vill ta uppdraget.

   Radera
  6. Ej får städhjälp? Så du tror att den gripna kvinnan var en personlig vän till statsministern?

   Eller menar du att det skulle ingå som löneförmån, för att lönen för hennes jobb som statsminister och hennes sidouppdrag i IMF inte räcker till?

   Normal är en definitionsfråga. Andersson kvalar inte in i min bok.

   Radera
 12. Du sätter huvudet på spiken. Problemet idag är att många länder styrs av elit som är mer lojal mot kompisarna i globala nätverk, som IMF, WEF eller de andra polarna i Bilderberggruppen, än med vanligt folk i deras hemländer. Det är viktigare att lyda de globala direktiven än att förbättra för vanligt folk. De skiter i om din bensinräkning fördubblas, eller elräkningen, eller alla andra kostnader. Eller om 200.000 pensionärer inte har råd att gå till tandläkaren. Men de beslutar gärna om att skicka 150 miljarder till EU-s coronafond. Då har de gjort sig förtjänta av någon reträttposition i någon av alla de bolag/verksamheter som kontrolleras av globala finans/politikeliten. Fy f-n!!

  /Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det viktigare att lyda mäktiga grupper än folket eftersom folket inte gör motstånd och gärna låter sig invaggas i falsk trygghet. De tvåhundratusen pensionärerna i ditt exempel kommer ju inte ens sluta rösta på politikern som gör att de inte har råd att laga tänderna.

   Radera