fredag 7 januari 2022

Avskaffa varmvattenberedaren?

I en av mina inlägg om jakten på elkostnader skrev jag om vedeldad tvagning (jag inser att ordet tvagning inte är så modernt, men jag använder det ändå pga barndomsnostalgi och för att det är bra), och fick bl a följande bild som svar.

Det var ett skämt från Ania Johansson, men jag tänkte göra en seriös tagning på det. För det finns ju en mer avancerad variant av det där, vanligen kallad duschvärmare eller tankfri varmvattenberedare, som värmer upp exakt det varmvatten som förbrukas.

Max ett par liter i minuten och givetvis med en snorhög elförbrukning, men så kostar det ju bara när man vrider på kranen, jämfört med en vanlig varmvattenberedare där man får betala hela tiden för att hålla vattnet varmt, vare sig det används eller inte.

Den tankfria varianten är vanlig i Asien, den som varit på Thailandssemester kan ha sett den. Men även i Sverige är de populära, bland campare. Det sistnämnda antar jag beror på att man inte har plats för en femtioliters låda i en husbil eller husvagn, och en del campingplatser erbjuder fri el så då är det ändå ”gratis”. Dessutom vet jag av egen erfarenhet att det är jobbigt att ha något som kräver el eller gasol hela tiden i husvagnen. El har man inte tillgång till hela tiden och gasol lägger gärna av under färd.


Gasol har även andra nackdelar.

Men jag undrar om inte detta kan vara eleffektivt även i hemmet. Under vintern diskar jag i vedeldat varmvatten. Det funkar för morgontvättning av överkroppen också. Säg att jag tar en extremkort dusch några gånger i veckan. Då är det ungefär 23 timmar och 58 minuter per dygn då jag inte behöver varmvatten. Är det inte lite dumt att ändå betala för möjligheten?

Det är en öppen fråga för mina energikunskaper är ungefär i nivå med miljöminister Strandhälls, alltså obefintliga. En av duschvärmarna jag hittar drar 6500 watt. En vanlig varmvattenberedare har jag läst mig till drar 3500-7000 kWh/år.

Inte ens om jag räknar snällt kan jag för mitt liv komma fram till att en duschvärmare hamnar i närheten. Även om min förbrukning stiger kraftigt på sommaren när jag inte har lust att kaminelda upp vatten till disk och annat har jag svårt att räkna hem varmvattenberedarens förträfflighet. Missar jag något? Ett drägligt liv, kanske någon svarar. Men bortsett från det alltså.

52 kommentarer:

  1. Måste man ha en likadan värmare i närheten av varenda handfat eller kökskran också? Eller har man en mindre varmvattenberedare för sånt?

    Värt att tänka på är att en del svenska elbolag verkar vilja införa så kallade effektavgifter. För att straffa folk som använder mycket effekt på en och samma gång. Gissningsvis för att det är jobbigt att bygga ett ordentligt elnät.

    Det kan sänka kalkylen för ett duschvärmare något kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att man måste ha en vid varje kran du vill kunna ha varmvatten i. För min del är det i stort sett en på vintertid. Visst vore det lyx att ha varmvatten både i handfatet och duschslangen i badrummet, men jag kan klara mig med en. I köket tar jag varmvatten från grytan som står på kaminen.

      Kanske, men använder man den bara några minuter kan de knappast straffa en hur mycket som helst.

      Radera
    2. Finns förslag att hela din avgift per dag eller månad ska bli efter max-effekt-peaken. Så jo, då skulle du straffas väldigt mycket.

      Radera
    3. Snart överväger jag att koppla ur mig ur det offentliga nätet och köra en egen kombo av solceller och dieselaggregat :(

      Radera
    4. Så här långt tror jag det är efter hur mycket man förbrukar under en enskild timme, så egentligen är nog torktumlaren värre, om man inte har tonåringar.

      Däremot är jag lite irriterad över att man redan betalar för en viss storlek på säkringen, och sen i såna fall en gång till för att man utnyttjar det man redan betalar för.

      Radera
    5. För det första går det teoretiskt att koppla apparaten mot husets vattensystem. Dvs där du annars skulle ha en vanlig varmvattensberedare.

      Sen angående effektavgift menas inte en peakavgift som du menar utan det handla om genomsnittlig effekt under en timme. Och du lär inte använda en sån där varmvattenberedare en timme i sträck. 6,5kW för den på bilden är dock ~30A. Det vill du (och elnätsbolaget helst) att det är kopplad på tre faser. Annars behöver du en rejäl säkring. Du kan överbelasta en 25A säkring en kort tid, men den blir inte bättre av det. Och så har du nu kanske även andra grejer på samma fas.

      Radera
    6. Genomsnittlig effekt inom en timme känns betydligt lättare att "manipulera". Man får väl se till att inte förbruka så mycket annan el under en "duschtimme" (då jag duschar 1-2 minuter). Vilket i mitt fall bör gå fint. Ofta duschar jag efter att ha varit ute och sprungit den senaste timmen.

      Radera
    7. Om det räknas per heltimma kan man ju börja duscha 09.58 och avsluta 10.03.
      Då räknas 2 minuters elförbrukning till ena timmen och 3 minuter till andra timmen. Dvs genomsnittsförbrukningen per heltimme blir lägre jämfört med om man duschat 5 minuter inom samma timme (tex 10.00 - 10.05) ;-)

      Radera
    8. Så borde det absolut bli.

      Själv gillar jag att bada i badkar. Att duscha är något jag gör enbart för att bli ren. Därför sköljer jag av kroppen (20 sek?), tvålar in mig (en minut?) och sköljer bort två. och schampo (30 sek?). Svårt att dela upp på två heltimmar även om det går i teorin.

      Radera
  2. Min vedeldade bastu (Harvia 20 ES Pro Steel heter aggregatet i mitt fall) har en inbyggd vattenvärmare. Då tvagar man sig inne i bastun utan att belasta värmaren i huset.

    Fast då är vi ju tillbaka till vedtillgången.

    Eftersom jag bor minimalistiskt har jag spekulerat (men inte närmare kollat upp) den där typen av "flödesvärmare" att ersätta nuvarande 10l separata vattenvärmare för diskningen som jag har under diskbänken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vedeldad varmvattenberedare är en annan variant. Fast då gissar jag att man måste elda mycket och ofta för att det ska funka. Ska jag upp på morgonen och dra om en kvart vill jag inte gå upp två timmar tidigare för att först värma upp hela huset så att jag kan duscha.

      Har du bara varmvatten för diskning tror jag absolut att det skulle löna sig. Men jag bara tror, jag vet ingenting om detta.

      Radera
    2. En granne hade vedeldat varmvattensystem (element etc) i sin fastighet. Pannan står i garaget med schakt grävt till de övriga byggnaderna. Då använder man sig av ackumulatortank (flera hundra liter) för att utjämna differenserna. Eldar alltså "bara" 2ggr per dag å då finns det varmvatten för hela dygnet.

      Men det är naturligtvis lite meck med att åstadkomma denna lösning, å en hel del initiala investeringar investeringar. Men min granne var en klurig gubbe som gillade att hålla på å mecka med grejer ;)

      Radera
    3. En kompis till mig hade ett liknande upplägg, med så tjocka rör att det blev självcirkulation. Helt genialt. Men jobbigt att bygga från grunden när man inte har något av systemet på plats.

      Radera
  3. Fast är varmvattenberedaren placerad inom de isolerade områdena i huset så går ju värmeförlusterna från den huset tillgodo. Dvs uppvärmningsbehovet av huset minskar i ungefär motsvarande omfattning under uppvärmningssäsongen och under förutsättningen att husuppvärmningen är termostatstyrd. Är varmvattenberedaren däremot placerad uppe i oisolerat vindsutrymme så går försvinner dock den nyttan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tyvärr inte min. Eller ja, den är i källaren som jag inte vill ha minusgrader i.

      Radera
  4. Tror inte ett sparohushåll är något som statistikern har utgått från när dem angett värmeberedarens årsförbrukning.
    Du bör försöka ta reda på din egen förbrukning, genom att t.ex. kolla hur ofta din värmare går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att det inte finns någon stickpropp på beredaren och därför kan jag inte räkna ut vad den drar utan att sätta i en sån. Jag skulle kunna koppla ur den några dagar, men det är ju så många andra parametrar som påverkar förbrukningen att det knappast gör mig klokare.

      Radera
  5. Har du vattenburet system idag? Radiatorer på el eller vatten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, varken eller. Jag har en luft-luft-värmepump för grundvärme och fem kaminer i huset varav i huvudsak två används, en på nedervåningen och en på övervåningen.

      Radera
  6. Samtidig effektförbruk blir viktig når ny "nettleiemodell" kommer.
    Där jag bor blir det 5 kW-nivåer, om du använder mer än 5 kW samtidig så betaler du 160 kr mer nästa månad, över 10 kw = 320 kr och så videre. Kan vara värt att tänka på :)

    https://www.huseierne.no/nyheter/2021/hvordan-vil-ny-nettleiemodell-pavirke-stromregningen-din/

    /Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som vanligt när det kommer till sånt här är min första tanke: "Kan de krångla till det ännu mer?" Och svaret är alltid att det kan de.

      Det kan absolut vara värt att ta in i ekvationen, men det känns helt omöjligt.

      Radera
  7. Duschar herrn i varmvatten?!? Det sägs ju att det är nyttigt att duscha kallt - och dessutom bra för plånboken! :-)

    Jag har tyvärr inga konkreta råd eller beräkningar att komma med, men kunde inte låta bli att kommentera med ett skämt. Förlåt.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  8. Intressant frågeställning. Jag tror du har rätt i att det är billigare. Ett alternativ är att värma med gas, finns gott om både portabla och fasta genomströmningsvärmare som värmer med gasol. Blir bättre effekt också, men svårt att räkna på kostnaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gas kanske är lättare att hålla undan klåfingriga politiker.

      Radera
  9. Sparo, din bloggranne, som ju bor i hus ute på "vischan", med div olika sorters uthus (ekonomibyggnader), har funderat en hel del kring vad man kan göra för att minska kostnaderna kring elfakturaran.
    Cornucopia verkar inte tappad bakom en vagn, så det kanske finns ett och annat som du kan fundera över för egen del, vad sägs tex om
    "c) Manuell avstängning av varmvattenberedaren dagtid"
    i inlägget från den 20 december
    cornucopia.cornubot.se/2021/12/genomfort-atgarder-for-att-dra-ner.html

    Trycker du på knappen "energi" högst upp på listen på hans sida kan du läsa mer om ämnet, och det är konkret vad/hur det fungerar hos honom, i hans hus.
    Och han har rörligt timpris, precis som du har.

    Bli inte avskräckt av hans svamlande om helautomatisering, datorstyrning genom olika skript och gateways, mm, mm. Det är ju bara hans specialintresse, och kanske förhoppning om en återupplivad dator-programmerar-karriär.

    Övergripande är att minska elräkningen, genom att minska förbrukningen, men också att förlägga förbrukningen till tidpunter då elen är som billigast och undvika dyrtimmarna.

    Tittade snabbt igenom timpriserna på Nordpool för de senaste veckorna och i Norge verkar skillnaderna högpris/lågpris inom varje dygn variera mindre än i Sverige. I Norge kanske 2-4 ggr, jämfört med i Sverige 10 ggr.
    Inte varje dygn men ganska/tillräckligt ofta. Det kan vara bra att ha i åtanke när du läser Cornucopias alster.

    Du kan väl göra en bloggserieinlägg om äventyr med varmvattenberedaren? Avstängning dagtid kan du ju göra genom elpanelen med säkringar, med automasäkring är det en knapp och är det gamla säkringar är det ju bara att skruva ur. Vilken säkring står på listan som sitter vid sidan om säkringsboxen. Nu är det inte att rekommendera att stänga av/slå på apparater med säkringen, men för en utvärdering under några dagar går det säkert bra (kontrollera att beredaren inte går utan är i viloläge när du kopplar från).
    Sen kan du ju mäta vattentemperaturen och se hur lång tid det tar innan den minskat till - vad du nu tycker är acceptabelt - och därefter hur lång tid det tar tills den värmt upp vatten till sin lagringstemperatur (vad det nu är, kanske 70-80 grader?)

    Du har ju tidigare sagt att du ändå går upp på natten, så att ta några steg till för att slå på beredaren är väl en mindre olägenhet?

    Blir spännande att följa vad du kommer fram till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollar gärna igenom "hans svamlande". Några korta reflektioner:

      Han har alltså 20-24 grader varmt i badrummet hela nätterna för att det ska "torka ut ordentligt"?! Vad gör han på dagarna, skjuter med vattenkanon?

      Intressant grepp att slå av varmvattenberedaren hela dagarna! Jag har alltid trott att det kostar för mycket att värma upp den från noll, på samma sätt som jag inte slog av kylen i min övernattningslägenhet när jag veckopendlade.

      Jag skulle nog säga att det även i Norge kan skilja mer än 4 ggr inom ett dygn, men sedan strax innan jul har elpriserna här inte varit så farliga när de varit som högst, och då blir ju också svängningarna mindre.

      Radera
    2. Det verkar sammanfalla med att Finland kom igång med sitt nya kärnkraftverk då? Men om Tyskland går vidare med sina fantasier om helt avvecklad kärnkraft så havererar det snart igen. Liksom miljön då.

      Radera
    3. Ingen aning om det finns en koppling.

      I det långa loppet tror jag att du har rätt. El lär knappast bli billigare för oss konsumenter, och blir det det kommer politikerna att öka på energiskatten så att det ändå inte blir det.

      Radera
    4. Feltänkt. Du sparar energi även under den tid varmvattenberedaren värms upp.

      Radera
    5. Även om den befinner sig i en källare som annars inte hade värmts upp med motsvarande energi från annan källa?

      Radera
    6. Så länge vattnet är kallare läcker mindre energi ut.

      Radera
    7. Okej... Inte säker på att jag riktigt fattar. Kallare än rummet utanför?

      Radera
    8. Det är likadant som när man sänker temperaturen i ett rum. Man sparar energi även under uppvärmningstiden fast många inte tror det. Formeln är k-värdet gånger temperaturskillnaden. kx(t1-t2). Fast står vvberedaren i ett utrymme som skall vara uppvärmt blir det ingen förtjänst.

      Radera
    9. Det här är en bit ovanför mitt huvud, men jag försöker ta in det du säger :)

      Radera
  10. Allvarligt talat så kanske ett mindre boende, om nu elen är ett såhär stort bekymmer? Man måste ju ha ett liv med, vid sidan om bekymren menar jag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade jag kunnat välja skulle det här huset varit mindre än hälften så stort, men kombinationen attefallshus/jättelada är inte vanlig i Norge. Troligen ingenstans, men särskilt inte här. Jag var glad att hitta ett boningshus på under 200 kvm.

      Radera
    2. Du kanske kan kallställa en del av huset ? Lite beroende på planlösningen naturligtvis.

      Jag har ca 130 kvm totalt sett, men utspritt på 5 byggnader. Värme/vatten har jag bara i själva stugan (ca 55 kvm). De andra 4 byggnaderna är ouppvärmda 99,99% av tiden.

      Radera
    3. Har i stort sett gjort det. Två rum håller jag stängda med en temperatur strax över daggpunkten.

      Har klurat på lösningar, men det är svårt. Tror det lutar åt att dessa rum blir produktionslokaler för lite kommersiell verksamhet vad det lider.

      Radera
  11. 1) slå inte av varmvattenberedaren del av dygnet, risk för legionellaväxt i vattnet och det är inte säkert du överlever en lagionellainfektion även om du hamnar på intensivvården. 2) Utan varmvattenberedare hur hade du tänkt tvätta kläder ?? Mvh Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, legionella vill jag helst slippa även om jag numera befinner mig i ett land som HAR vård.

      Min tvättmaskin värmer vattnet. Vet att det finns tvättmaskiner man även kopplar varmvatten till, men jag har aldrig haft någon sådan.

      Radera
    2. "Om vattentemperaturen är mer än 50°C dör bakterien efter några timmar, är temperaturen över 70°C så dör bakterien på mindre än 1 minut. Bakterien anses normalt vara ganska ofarlig."

      Och du cyklar temperaturen varje dag, svårt att se att några svårigheter kan uppstå.

      Undrar hur de tvättmaskiner som inte har varmvattenintag gör? Kanske använder de elektricitet för att värma vatten? Påminner lite om en varmvattenberedare i det avseendet.
      Eller en spis kanske? Värmer väl vatten utan att vara ansluten till en varmvattenberedare ?
      Jag har nog missuppfattat något här...

      Radera
    3. Låter logiskt.

      Ingen aning om hur det fungerar, men jag tror det är elektroniskt ;-)

      Radera
  12. Hej Sparo åter igen om du vill billigt undan kopplar du värmeslingor på taket till solen funkar om man inte bor i Norrland å det ligger snö halva året på taket. har som sagt själv det funkar utom om det ligger tjockt med snö på kanske 1 månad sammanlagt på en säsong. Sätt sen in en liten 15 liters 1000watts v-beredare som du alår på vid dessa tillfällen är varm på ca 30-40 min.Sen kan du ducha i en 25 minuter:) Finns även beredare som funkar som en luftpump men rätt dyra men bättre än en gammal vanlig. Å en tvättmaskin värmer vattnet. De va nog 50år sen du koppla varmvatten på en sådan å oftast gjorde man det för man hade ju redan varmt vatten. Men går ej på dagens digitala grejer .
    sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ha rätt. Jag vet bara väldigt lite om solenergi.

      Radera
  13. Kunskap ger makt övning ger färdighet :))

    SvaraRadera
  14. Sen kan jag ju inte förstå att man lägger så mycket pengar på NORGE när det finns så många fina ställen med bättre politik och klimat.Tex Sacramento i Usa eller Ungern mfl otroligt fina och varma ställen där man kan skita i elen å personlig tvättning med personal kostar en fjutt av elen kostar i norden. Själv är det mina barn å barnbarn som håller mig kvar. Om det då kostar en engångsavgift för å bli av med elbolagen ski##er jag i fullständigt samt att jag höjer värdet mångfalt på min egendom
    sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. USA är ett för galet land för mig. Ungern känns i så fall mer intressant, men där är språket (till skillnad från både Norge och USA) ett stort hinder.

      Radera
  15. Man kan fylla på ett badkar och det tar rumstemperatur. Inte jättelyxigt, men det funkar utmärkt att ta ett bad i det, ren blir man via tvål.

    //Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var med i ett löptest som kallas ultraintervaller där man springer en mil var tredje timme i ett dygn. Jag bodde i flerfamiljshus och tyckte inte att det var helt schysst mot grannarna att ta en dusch var tredje timme hela natten så då gjorde jag så - tappade upp ett badkar innan midnattsturen som jag sedan tvättade mig i kl. 1, 4 och 7. Det funkade, men då var jag ändå varm. Nu t ex sitter jag i 15 grader eftersom jag inte orkat elda idag. Att då klä av sig och lägga sig i ett rumstempererat badkar skulle kännas sådär. Dessutom saknar jag badkar i det här huset, vilket i sig är en stor sorg jag klurar på hur jag ska lösa.

      Radera