tisdag 25 januari 2022

Crash, boom, bang!

Börsen faller. OMX har de senaste tre veckorna tappat nästan tio procent. Några luftar sin panik i sociala medier, andra sin skadeglädje. Sparekonomerna åker från redaktion till redaktion med uppmaningen att man ska se börsen som en långsiktig investeringsplattform och fortsätta att systematiskt spara och sprida riskerna.

Jag förstår alla ovannämnda grupper. Har man missat tåget ler man lite när det åker ut för stupet, sitter man på tåget kan man bli lite åksjuk i det läget, och sparekonomerna har sin utkomst i denna verksamhet och vill såklart se alla fortsätta att månadsspara som om ingenting har hänt.

Själv gäspar jag. Jag har såklart en fot på börståget, men köpte nyligen hus och har fortfarande inte fått mer än handpenning från lägenheten jag sålt, så på det viset hade det verkligen kunnat hända vid ett sämre tillfälle. Men så är det heller ingenting som säger att det rasat klart, det här kanske bara är början.


Investering pågår.

För så här är det ju med börsen. Jag har varit med i några ras nu och om hälsan står mig bi ska jag vara med i många fler. Även om jag haft tur med tajmingen nu tänker jag inte vara skadeglad. Däremot skulle jag kunna höja rösten lite för att försöka få förståelse för att jag inte varit maximalt investerad och dessutom inte gått all-in bull utan hela tiden haft en mer defensiv profil. För även om börsen alltid antas gå upp är chansen mindre när den stigit ett antal år på raken.

Men nej, jag håller mig stilla i båten. Som någon sa häromdagen: En fördel med börsnedgång är att vi slipper se alla investerares grafer hela tiden. Med risk för att trampa någon på tårna är jag beredd att hålla med. Om än tyst.

32 kommentarer:

  1. Anledningen till att du inte kommer få se några grafer på en stund (självklart kommer det att visas grafer, men inte med någon större stolthet) är att de allra flesta i den svenska "bloggosfären" sitter på ungefär samma värdepapper: Investor, Castellum, Axfood etc.

    Påminner mig lite om de aktieböckerna som kom för ungefär tio år sedan, där det genomgående tipset var att köpa och behålla framgångssagan Hennes & Mauritz...

    Slutsats, dra dina egna slutsatser och gå din egen väg.


    Hälsningar,
    Herr upp 9,88 procent i år

    SvaraRadera
    Svar
    1. 9,88% - är bara att säga grattis till. Det kommer gå upp och det kommer gå ner, det är bara att acceptera.

      Radera
    2. Ja, 9,88 % var inte illa. Men det låter på resonemanget som att du tycker att alla borde göra något annat än den stora massan och så funkar det ju inte. De flesta kommer att hänga med index, mer eller mindre, i såväl uppgång som nedgång.

      Radera
    3. Eh... jag är en av de som har alla de tre aktier du nämner.

      Jag har faktiskt inte loggat in för att kolla hur mycket det gått ner, men oavsett kommer det en (mycket intressant) graf i slutet av kvartalet - jag lovar!

      Grattis till +9,88% hittills i år!

      Mvh

      Egon

      Radera
  2. Jag är som vanligt i det närmaste fullinvesterad på börsen men hade lite tur vid nyår. Skattmasen var ute efter mina pengar i vanlig ordning och då ville jag säkra upp pengarna så fort som möjligt på det nya året och fick igenom försäljningen innan det värsta raset kom.

    Någon åksjuka drabbas jag sällan av men jag känner en viss empati med dem som lider av det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Empati kan jag också känna, men samtidigt är det en så tydlig del av "spelet" att det går upp och ner. Utan risk fanns ingen avkastning.

      Radera
  3. Har legat ganska tungt i cash i närmare ett år just på grund av något sånt här, så jag är ganska nöjd och hoppas att det fortsätter. Sen kan jag väl känna att det är trist att det går dåligt för folk, men de var förhoppningsvis medvetna om risken.

    För min del får det gärna vara nedgångar varje vecka fram till valet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju en avvägning. Eller borde åtminstone vara det.

      Valets påverkan på börsen tror jag är ringa. Särskilt nu när samtliga regeringsalternativ är ungefär likadana. Annars sägs det ju att börsen ogillar osäkerhet, men nu är det ju bara frågan om vilka socialdemokratiska partier som ska styra.

      Radera
    2. Men om du hade investerat alla pengar för ett år sedan i säg en indexfond sedan så hade du fortfarande varit 13% upp. Med det sagt är det inte fel att ha en buffert.

      Radera
    3. Så är det också, så då får man acceptera när halva vinsten försvinner på några veckor. Det tror jag att de flesta gör, åtminstone om de får tänka efter. Värre om hela vinsten och ännu mer försvinner.

      Radera
    4. Menade inte svanesang att börsen påverkar valet och inte tvärtom?

      Radera
    5. Aha, kanske det. Fast mitt svar står fast ändå. Hur ska det kunna påverka valet när vi bara har ett parti ;-)?

      Radera
    6. Det stämmer att det var så jag menade, förhoppningen var att en dålig börs gör det svårare för regeringen att bli omvald.

      Men jag Sparos poäng om att alla är sossar stämmer nog tyvärr ganska bra. Men har vi tur blir nån skattehöjning uppskjuten i 4 år i alla fall.

      Radera
    7. Skulle jag tvingas rösta i svenska valet skulle jag alla dagar i veckan föredra de gamla socialdemokraternas skattehöjningar framför de nya (med beteckningarna M och SD) socialdemokraternas registrering av människors hälsostatus som minner om en tid jag trodde var död och begraven. Men nu kom vi bort från ämnet.

      Radera
    8. Du vet att sozzarnas Magda är i Davos nu och kliar ryggar och blir utlovad nya goa karriärvägar. Hon och sozzarna hade infört tvångsvaccinering och medicinsk apartheid på 5 sekunder om hon bara fått chansen. Men Tage Erlander hade jag valt 7 dgr i veckan. Nu återstår bara Afs, MED eller möjligtvis SD (om de gör tydlig avbön på sista halvårets fascismflört)

      Radera
    9. Jadå, jag skrev ju hypotetiskt OM jag skulle tvingas välja. Innan M och SD klargjorde sin syn på medicinsk registrering av medborgarna hade jag föredragit dem, men nu har pendeln glidit över. Kommer det ett parti som är för demokrati och ett omedelbart EU-utträde, mot monarki och verkar vettiga i övrigt ska jag fundera.

      Radera
  4. Jag kör fegismetoden och sparar i början av månaden. 10k är min levnadsmån, i snitt blir det av dessa 4-5k kvar att flytta över in i nästa månad. Stressfritt. 5k åker in i min fördelning av 10 fonder. Allt överskjutande (snitt 5k till) in på sparkonto.

    Önskar själv att jag kunde ha konfidens att lägga mera in på fonder, men min ekonomiska tillvaro är allt annat än stabil så jag kan inte tillåta mig själv att se mer än ett år framåt, därav tänket "en fågel i handen".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det låter klokt att ta det lugnt med pengar man kan behöva om ett år. Det sägs ibland att man bara ska investera pengar man kan avvara i fem eller tio år, men det är få som verkar leva efter det.

      Radera
    2. Ligger på gnällen där, har nog tillräckligt för att överleva 5 år helt utan inkomst, lever billigt. Men jag är väl lite en hängsle- och livremtyp.

      /Jonas B

      Radera
    3. För mig går det där i perioder. Ibland glömmer jag bort att det alltid ordnar sig och då vill jag ha maximal säkerhet.

      Radera
  5. Har själv förlorad stora summor det sista halvåret och är mest nöjd med att alla trendiga 08-or och annat löst folk ser att börsen inte är en evig tillväxtmaskin. Vissa perioder går det ner. Ordentligt.
    Väldigt viktigt att bränna sig i början och fundera över sparalternativ och vilka metoder som funkar på sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det brukar ju ordna till sig genom att man gör de största misstagen när man har minst kapital. För det kan inte bara gå upp, och allt man kan måste man först lära sig.

      Radera
  6. Jag är väl vad man kallar fullinvesterad, i indexfonder. Har tänkt köra på det konceptet 5-10 år till, då jag eventuellt behöver de pengarna. Jag är för opåläst på aktier för att göra annat. Men med en uppgång på ca 35% under 2021 tycker jag inte att en nedgång på 10% är så farligt i det stora hela. Däremot loggar jag inte in och räknar pengar så mycket just nu 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det nu stannar på 10 procent. Med lite mer "stök" mellan Ryssland och Ukraina, och lite inbördeskrigsliknande tillstånd i länder som inför vaccintvång tror jag att vi kan få se mer.

      Men visst, för den som varit fullinvesterad i flera år ska det finnas vinst att ta av.

      Radera
  7. Vill minnas att sjukvården i Sverige är en av de främsta anledningarna till utvandringen. Har du hunnit pröva den norska vården än?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har jag lyckligtvis inte behövt göra. Vet inte ens om jag har tillgång till den eftersom jag fram till igår (tror jag) inte varit folkbokförd i Norge.

      Men den svenska har jag provat, så jag har full förståelse för om det skulle vara en stor orsak till utvandring.

      Radera
  8. Att vara vare sig skadeglad eller motsatsen, hur produktivt är det på en skala? Man ska som alltid fokusera på möjligheterna, de blir fler i nedgång. Att kläder är billigare på rea fattar folk, ibland. Med börsen, nej. Är man loser kan man förstås fokusera på grafer och irritera sig på det ena eller det andra istället.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt sant, det är ofta bara slöseri med tid. Men vi är ju inte mer än människor.

      Radera
  9. Helt OK att känna lite skadeglädje. Dumheter ska straffa sig och under 2021 såg vi mkt dumheter, allt ifrån de som glatt köpte Svolder med +30% premie trots att ca 95% av innehaven var noterade till de som kastade sig in i teknikaktier till vilket pris som helst. Eller Plötsligt vara alla överpresterande teknikinvesterargenier a la Cathy Woods..

    Mkt på temat att kvalitet/tillväxt inte kan bli för dyrt. Så en liten Nifty Fifty påminnelse är bara nyttigt. History rimes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, vi behöver alla en knäpp på näsan ibland. Och de av oss som inte får den just nu har lov att känna lite glädje över att andra näsor knäpps :)

      Radera
    2. På tal om "övervärderade" teknikaktier så ser man ofta olönsamhet nämnas. Man hör sällan vad olönsamheten beror på. Rätt skojigt naivt på något vis. Amazon var ju ett av de bolagen länge tex, tittade man under huven förstod man varför det medvetet var så. Dvs en helt annan bild av geniet bakom det draget.

      Radera
    3. Den typen av bolag plöjer ju också ofta ner rätt mycket pengar i marknadsföring och andra framtidsfrämjande åtgärder (som prisdump). Svårt att veta hur länge det är tänkt att vara så.

      Radera