torsdag 13 januari 2022

Två hål i huvet

Jag har läst om pensionärer som får flytta ner i källaren eller hem till sina barn för att de inte har råd att värma upp sina hus när elen är dyr, och om företag som hotar med att flytta utomlands eller åtminstone inte vågar investera när de inte vet vad strömmen kommer att kosta.


Tack Miljöpartiet!

Mina grannar driver jordbruk i relativt liten skala. De är rädda för att elräkningen kommer att bli tvåhundratusen kronor dyrare på årsbasis. Fatta! Häromdagen pratade vi om ifall det går att spara en tiondel av en undersköterskelön. Här får en enda familj en kostnadsökning motsvarande nästan hela undersköterskans nettolön.

Men mitt ibland alla kriser och tragedier hittar jag idrottsföreningar som inte längre har råd att tänka bort årstiderna. Det är skidanläggningar som inte har kan köra snökanoner dygnet runt halva året och fotbollsklubbar som inte kan lägga de tiotusentals kronor per dag som krävs för att de ska kunna spela fotboll på grönt uppvärmt konstgräs hela vintern.

Unga läsare kanske inte tror på detta, men när jag var ung för 3-4 decennier sedan spelades fotboll på sommaren och ishockey på vintern. Sven ”Tumba” Johansson var landslagsspelare i bägge sporterna (okej, det var ännu tidigare) och det krockade inte. Idag är det fullständigt självklart att ishallen är igång på sommaren och att fotbollsplanen funkar i december.

Förr spelades ishockey utomhus på spolade rinkar, även på elitnivå. Min mamma berättade om hur de började skolrasten med att skotta av isen på sjön för att sedan börja åka skridskor. De glömde att kräva ishall med strålkastare och ismaskin. Det gick ändå.

Laga efter årstid, det är ingen naturlag att kunna göra allt jämt! Jag fattar att man vid behov fixar konstsnö till Vasaloppet eller spelar fotboll på elupplyst plan på Friends Arena, men varenda knattelag måste inte kunna utföra alla sporter hela året i perfekta förhållanden. Det går faktiskt att spela fotboll på snö.

Under min fotbollskarriär (en mycket kort period i början av 80-talet) spelades nästan alla matcher på grus som varken behövde klippas eller värmas upp. Det är nog att hoppas för mycket, men kanske kan de skenande elpriserna leda till en del sansade prioriteringar.

13 kommentarer:

  1. Så sant, så sant! Det är synd att barnen inte får känna den glädje och det kamratskap som idrotten gav oss när vi växte upp. Nu skall dom bara vara penningmaskiner åt misslyckade föräldrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 99,999 % eller så blir ändå inte nya Zlatan, men förutom kamratskapet är jag inte säker på att de blir sämre fotbolls-/ishockey-/handbolls-spelare för att de får skotta sin plan eller spika ihop sina egna målburar.

      Radera
  2. Varför tror du att vi har blivit så bekväma och bortskämda? Och finns det något vi kan göra för att hitta tillbaka till ett liv där allting inte är så tillrättalagt hela tiden? Jag tror att en faktor är att vi vistas ute i naturen alltmer sällan.

    /Folke Lammhage

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Som du är inne på finns det en massa inneaktiviteter som drar och då har vi tappat naturen. Och så tror jag att det finns en allmän föreställning om att bekvämt är bra. Maskiner ska göra vårt jobb och transportera oss dörr till dörr. När vi inte kommer fram med bil hittar vi på mindre, eldrivna fordon som tar oss längre. Men faktum är ju att människokroppen behöver rörelse, mer än vad de flesta av oss ger den.

      Radera
  3. Frågan är om miljöpartisterna ens kommer förstå varför maten sinar och blir mycket dyrare när lantbruken får läggas ned, inte bara i Sverige, inom kort?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. Hard Times Create Strong Men, Strong Men Create Good Times, Good Times Create Weak Men, Weak Men Create Hard Times

    SvaraRadera
  5. Varför inte titta ännu längre tillbaka, då fanns ju ingen el, ingen behövde då bekymra sig över en hög elräkning!

    Tur att kommentatorerna på denna blogg inte varit vid rodret i samhället, då hade vi förmodligen fortfarande bott i grottor och varit klädda med egenjagade djurhudar...

    Pelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaret på din fråga är självklart att skillnaden mellan elektricitetens tillkomst och att värma upp konstgräsmattor hela vintern är att det första är av godo, det andra inte. För all utveckling är nämligen inte positiv bara för att det är något nytt.

      Jag tänker inte prata för någon annan än mig själv, och jag tycker i alla fall inte att det vore bättre att bo i grottor. Det betyder dock inte att jag anammar varje ny idé de senaste tiotusen åren för jag kan nämligen ha flera tankar i huvudet samtidigt.

      Radera
    2. Artikeln handlar ju om en skidklubb som åker skidor i januari delvis på konstsnö. Att åka skidor i januari känns ju inte helt ologiskt eller?

      Radera
    3. I just den artikeln reagerade jag mest på: "Det koster 15.000 kroner bare å starte snøkanonene".

      Lite trist att ingen artikel hade både fotbolls- och ett vinterexempel, men jag hittade ingen sådan och ville inte hacka sönder texten med länkar, så jag tog en i högen och beskrev resten.

      Radera
  6. Typiskt sånt som elektricitetsberoende säger!

    SvaraRadera