tisdag 18 januari 2022

Takisolering

Jag är inte ensam om att ha uppmärksammat de stigande elpriserna. Eftersom jag precis flyttat upptäcker jag hela tiden förbättringspotential i mitt hus och när jag kom upp på vinden och märkte att det låg ungefär tio centimeter isolering i taket (ovanför takluckan – ingen alls!) insåg jag att det var dags för ännu ett renoveringsprojekt.

Att isolera är ett skitjobb, särskilt i trånga utrymmen, men jag har isolerat golv underifrån och jämfört med det var detta projekt rent njutbart.

Men innan man kommit så långt får man åka och köpa material, vilket sällan eller aldrig är njutbart. Jag började med att köpa isolering i Sverige, 12 cm tjocklek för 50 kr/kvm. Jag köpte så mycket jag fick med mig på flaket. Nästa gång fick jag åka till ett norskt byggvaruhus där jag fick 10 cm-skivor för samma pris. Förvisso sjutton procent tunnare skivor, men ett par centimeters bortfall kunde jag leva med, jag behövde ett par decimeter.

Jag hade en del Rockwool i ladan, som ingick i husköpet, så jag tyckte mig komma ganska billigt undan ändå. Den typ av isolering som låg på taket har jag aldrig sett förr. Det såg ut som att man slaktat tomtar och isolerat med deras skägg. Jag uppskattade det till c:a 10 cm, men den hade liksom sjunkit ihop, så kanske räknades det som mer från början.


Någon?

Dessutom hade troligtvis en elektriker (eller åtminstone någon som kallat sig det) tagit bort isolering vid eldragning och sedan inte lagt tillbaka den, så där fanns också förbättringspotential.

När väl det var klart lades 10-12 cm åt ena hållet och 10 cm i andra riktningen för att minimera risken för läckage i skarvarna. Det låg inget golv på vinden och jag varken la golv ett eller reglade upp för att förbereda det. För att krångla upp något på vinden måste man först igenom trappan till övervåningen, sedan igenom en mycket liten lucka i taket. Det kommer inte hända, jag har dessutom en lada på nästan fyrahundra kvadratmeter.


Under.


Efter.

Så nu anser jag mig färdig med vinden för den här gången och ser fram emot högre inomhusvärme och lägre elförbrukning. Projektet tog ungefär en arbetsdag och kostade 3300 kr i material. Det tror jag var en bra investering.

Bor du i villa? Hur mycket isolering har du i taket?

39 kommentarer:

  1. Vi bor i Villa och har några dm i taket, lösull. Byggt 2010 så kraven var ganska hårda då, och jag tror att de husmodeller som finns nu har ytterligare isolering både i väggar och tak.

    Gamla hus kommer inte i närheten, men man får inte glömma bort att det ska vara självdrag i dessa, om man nu inte kompletterar med någon annan form av ventilation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min första tanke när jag hör om ett nytt hus är att då är risken för byggfusk mycket större. Du verkar ha den motsatta synen, men jag tycker man hör så mycket skit om klåpare som inte kan bygga hus men som gör det ändå.

      Radera
    2. Jag vet inte om byggfusket ökat eller minskat. Men gamla konstruktioner var gjorda för att läcka fukt och värme och torkade då ut. Dvs gammalt fusk syns ej...man liksom räknade med det...

      Just när det gäller isolering i nyare konstruktioner så är problemet fuktvandring och de jobbiga naturlagarna som gör att luft tar upp mer fukt när den är varm och släpper ifrån sig när den kyler ner sig....vilket kan bli inne i väggen....om det är för väl isolerat.

      De nyare isoleringarna suger inte heller upp vatten som de gamla gjorde. (De var ofta träspån eller lump)


      På det spåret skulle jag rekommendera att du väljer ut en lämplig punkt att hålla koll på så att den nya isoleringen inte gör att fukt fastnar någonstans i konstruktionen pga isoleringen.
      Någon som kan detta bättre vet nog hur länge man måste hålla koll. Jag skulle tro med uppvärmningen du har så är det inga problem. Allt är så "otätt" att fukten kommer att försvinna.

      Men har du någon träbjälke som ligger lätt tillgänglig för "påtitt" en gång om året de närmsta 5....som ligger ovanför våtrum eller kokvrå (som producerar mer fukt) så vore det nog bra.
      Utifrån bilderna så ser ju de träsegment som ses, se ut att må prima.

      Dock som lekman (som bor i villa) så verkar det vara mkt tro/ religion kring hur isolering skall ske. Även inom de som inte skall vara lekmän...



      Vårat hus är från -1990 och har 50-60cm ull på vinden. Snön ligger kvar länge efter den försvunnit från grannarnas tak...så det verkar fungera. Har grävt fram trä och kollat ca 3 gånger de 15 år jag bott här. Ser bra ut än så länge.


      mvh
      THZ

      Radera
    3. Instämmer. Jag tätade inspektionsluckan noga samt gick runt med latexfog i alla rum när jag målade taken.

      Radera
    4. Jag vet såklart inte om byggfusk är vanligare nu än förr, men fördelen med hus som stått i hundra år är att det just har stått i hundra år. Hade konstruktionen bjudit in till mögel och elände borde huset redan rasat. Fast sen kan ju klantskallar ha saboterat under åren som gått också.

      Jag förstår inte riktigt hur du menar, jag ska alltså titta på en bjälke i höjd med isoleringen för att se om den har högre halt av fukt, eller rent visuellt ser ut att mögla? För den första varianten kommer jag väl behöva någon slags mätare?

      Kök har jag på undervåningen och mitt våtrum tror jag inte producerar särskilt mycket fukt för med de här elpriserna duschar jag på under minuten :)

      Radera
    5. Titta efter mögel med ögonen och lukta.

      Mätare behövs inte. ögon och näsa tror jag räcker långt.

      Ser träbalken fin ut och luktar trä så är det bra.

      /mvh
      THZ

      Radera
    6. Det låter betryggande. Jag är dessutom mögelallergiker.

      Radera
  2. 195mm. Gammal sanning att värme stiger uppåt, så man kan nog inte underskatta behovet av bra takisolering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det känns så. Och visserligen har byggmaterial blivit dyrare på sistone, men det är ingenting emot vad elen blivit.

      Radera
  3. Snyggt jobbat. Blir kul att se om det ger skillnad. Kom bara ihåg att ha koll på vinden nu så att du inte rubbat balansen och mögeltillväxt sker. Täta även alla luckor/springor upp mot vind så att varm inneluft inte kommer upp och kondenserar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det gör det, men svårt att veta säkert eftersom utetemperaturen går upp och ner.

      Jag var noga med att lufttillströmningen från takfoten inte skulle försämras och jag bedömer även ventilationen på vinden som god, men jag ska försöka täta allt som går från våningen under.

      Radera
    2. Vet att utdelningsbagaren har köpt billigt en fuktmätare på Amazon som kopplar via blåtand och satt på vinden. Kan ju vara gött att följa fuktprocenten över tid åsså.

      Radera
    3. Blåtand... Jag skulle föredra en mätare, gärna analog, som visar fukten när man läser av den :)

      Radera
    4. Det kan den säkert göra å. Fördelen är ju att du slipper springa på vinden och notera i excel :)

      Radera
    5. Nackdelen med ny teknik är att jag aldrig brukar få den att fungera. Jag går hellre upp på vinden än sitter och tittar på en display som säger "Error 502".

      Radera
  4. I nybyggda sommarhuset har jag 300 mm, lite overkill kanske men när de ändå var där och sprutade så valde jag det. Ett gott jobb av dig som kommer tjänas in på sikt. Som folk innan skrivit, håll koll någon gång i månaden, sätt upp en mätare och se om problem uppstår. Kanske går det att hitta mer isolering begagnat? Blocket eller så, och samla "i ladorna".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag skulle få plats med mer än de 30-32 cm jag nu har i taket, men jag har fler hus att isolera så jag håller koll efter begagnat byggmaterial. Fast högst upp på önskelistan står tre nya dörrar till huset för de är eländigt dåligt isolerade alla tre. Huvudentrén är mer som en innerdörr :(

      Radera
    2. Usch, det blir dragigt å trist. På det här stället kan det dyka upp fynd ibland. http://www.kbo-gross.se/

      Radera
    3. "DIN DÖRR OCH FÖNSTER LEVERANTÖR I HELA SVERIGE". Det verkar inte dyka upp några bindestreck där i alla fall :)

      Radera
  5. Snyggt jobbat!
    Fick du med en luftspalt mellan yttertak och isolering, ser inte riktigt på bilderna?

    Finns lite info här:
    https://bolist.se/guide/isolera-vind/

    Det är kul att läsa om dig och dina projekt :)

    /Guldfirren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag är inte bara dålig byggare, jag är usel fotograf också, men jag försökte verkligen få till luftspalt för det hade flera sagt åt mig innan att det måste vara.

      Radera
    2. Klockrent! :)
      Hittade ett litet klipp på hur det kan bli om man glömmer :D
      https://www.youtube.com/watch?v=265-DqPsyf0

      Radera
  6. Måste det inte vara papp överst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ovanpå isoleringen menar du? Vad skulle den fylla för funktion?

      Jag lägger alltså inget golv ovanpå isoleringen, den andas fritt uppåt. Fuktspärren sitter på undersidan.

      Radera
  7. Papp i detta fall är nog för att förhindra "vind/ blåst/ luftströmmar inne i isoleringen.

    Tänk dig att du går ut en kall blåsig dag i en tjock ulltröja....du kommer frysa.
    Lägg till en tunn vindtät jacka på....det blir varmt och skönt.

    Men ta detta råd med en grävskopa salt. För jag har inget hört om papp ovanpå isolering. I väggar är det dock obligat med en vindspärr i nyare hus.

    Mvh
    THZ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här lär jag mig nya saker. Ja, så mycket blåser det inte på vinden.

      Tog för övrigt just på mig en vindtygsjacka för att ge mig ut på en löptur och hoppas och tror att teorin om luftströmmar stämmer där.

      Radera
  8. När jag köpte ett hus byggt 1974 låg det ovanpå rockwool-isoleringen ett lager isolering med papp överst. Inte tjärpapp med pappliknande. Det finns (eller fanns) sådana rullar att köpa då. Kanske fungerar det som ett slags vindskydd. Finns säkert någon byggkunnig bland dina läsare som vet bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är idel öra för jag kan verkligen inte detta utan har bara gjort som andra sagt till mig.

      Radera
    2. Gjorde samma sak när jag försökte läsa på inför isolering av garaget.

      Känns som det finns mkt teorier och bra data för fullständiga metoder
      Men väldigt lite om vad som händer när du blandar metoder. Ex ett gammalt hus och nya isolermaterial.


      Med brasklapp att jag är lekman i ämnet.


      Mvh
      Thz

      Radera
    3. En kompis tyckte att jag absolut borde spruta in isolering för det skulle bli mycket bättre. Att det hade kostat ungefär 25 gånger mer förstod han inte alls hur det skulle kunna vara ett problem. Folk är olika.

      Radera
    4. Pappen är just till för att det inte ska blåsa in i isoleringen. Luften ska vara så stillastående som möjligt i isoleringen för att ge goda isoleringsegenskaper. Bra att ha vid takfoten och en bit in.

      Radera
    5. Jag tror inte att det blåser mycket där ändå, men jag ska titta och fundera över det.

      Radera
  9. Jag bor i en enkel standardvilla av massproduktionstyp från Skanska, byggd -78 och på 155 m2. Jag köpte den -00 för 485.000 och har renoverat upp insidan enligt min smak.

    Vinden var dugligt isolerad redan vid köpet, så det har jag sluppit lägga energi på. Däremot har jag installerat luftvärmepump och bytt ut alla lampor mot led, kör huset på 16 grader under vintern, inga problem för mig och kvinnan, svårare för värme än kyla, duschar 5 min när det behövs, tvättar o diskar när elen är billig.

    Snittar på 8500 kWh över året. Det har jag förstått som mycket lågt. Även om även min elräkning blev det dubbla för decembet blev det "bara" 3300:-.

    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väldigt energisnålt. Jag tror att jag kommer landa högre på mina 134 kvm och då utgår jag ifrån att jag snålar mer än ni (för ingen kvinna skulle stå ut med mina energival). Dock var min elräkning lägre än din i december, men det beror nog mest på Magdalena Andersson.

      Radera
    2. Har politikerna i Norge fattat att de måste göra något? Eller gör de som i Sverige, väntar tills valår och strödslar sedan med lite snuttepengar avseende elen?
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. De strösslar (halva kostnaden över 70 kWh subventioneras). Billigare än i Sverige. Å andra sidan borde ett land som är självförsörjande på vattenkraft för 5-15 öre/kWh inte hamna där Sverige är efter att ha lagt ner sin främsta källa.

      Radera
    4. Så det är inte som i Sverige då, dvs att det nu dyker upp allt fler reportage om folk (pensionärer mfl) som inte har råd med elen? Dagens sossar har ju gett sig den på att återskapa ett stort beroende proletariat.

      Radera
    5. Jo, det gör det. Med all rätt, allt fler har inte råd. Dock vidtogs åtgärder, inte som i Sverige att man pratar om att eventuellt vidta åtgärder lite längre fram, bara man har utrett först.

      Radera