söndag 23 januari 2022

Trenderna som gör dig rik på aktier – recension

Marcus Hernhags nya bok börjar lite skakigt när han redan på första sidan kallar de onda globalisterna i World Economic Forum för ekonomiexperter som träffas ”för att diskutera hur de ska förbättra världen”. Är han ironisk går det över huvudet på mig, men sedan tar sig boken.

I Trenderna som gör dig rik på aktier går Hernhag igenom tolv framtidstrender, som digitalisering och vård. Det är inga djärva gissningar att folk blir äldre eller att digitaliseringen kommer att fortsätta att vinna mark, men hur tjänar man pengar på det då? Här kommer konkreta bolagstips, men också verktyg för hur man kan tänka.

Det sistnämnda är inte oviktigt. Här beskrivs nämligen inte bara möjliga börsvinnare utan tanken bakom. För egen del tror jag inte att jag kommer våga investera i ett specifikt bolag i en bransch jag inte begriper, men nu när jag har läst hela boken tror jag mig kunna applicera tankarna på vilken bransch som helst. För oavsett trender är det ju få etablerade branscher som är så dödsdömda att det inte finns potentiella vinnare där.

Men den riktigt bekväme investeraren kan också ta rygg på Marcus Hernhag och utgå ifrån att även hans framgångar på börsen är en trend som kommer att bestå. Han delar nämligen frikostigt med sig av listan över sina största innehav. Jag skulle aldrig rekommendera den strategin, att kopiera andras investeringar. Då är det bättre att köpa aktiefonder där förvaltare plockat fram möjliga vinnare. Förresten pratar Hernhag även fonder i denna bok.

Trenderna som gör dig rik på aktier har ett helt annat upplägg än Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik (vad är grejen med novellånga boktitlar?) som jag också recenserat, men som vanligt får man konkreta tips av en klok kille som tänkt mycket. Marcus Hernhag kan konsten att förklara svåra saker på ett enkelt sätt istället för att använda en massa komplicerade begrepp på engelska. Där är det många ekonomibloggare och -poddare som har mycket att lära. Annars räcker aktietipsen för att motivera priset.

17 kommentarer:

  1. Jag har läst 2 av hans tidigare böcker, det var väl ok. Men jag trodde nog det mesta var sagt med alla de orden så att säga. Fast detta rör väl sig knappast om utdelningsinvesteringar, att döma av titeln kanske.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han kommer in på utdelningsaktier, men inte jättemycket nej.

      Radera
  2. Det var ju synd att han inte var tillräckligt tydlig avseende de onda globalisterna. För de har sannerligen inte tillfört världen annat än just onda ting, ed alla sina helgalna ideer som andra får lida för.

    SvaraRadera
  3. " The trend is your friend."

    En får ha en egen känsla då en håller på med aktier.

    En kompis klagade på sin el-bil.. allt var besvärligt.
    Jag tänkte då att denna Syd-African E. Musk kan ej vara Messias.

    Började då med US olje aktier förra sommaren typ Chevron,Devon Energy och Maraton Oil.

    Enorm lyckoträff.. allt på grund av en krånglande elbil.
    En får lägga örat emot rälsen.. hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken är att man låter empirisk forskning styra för mycket. Själv har jag t ex aldrig varit intresserad av att skaffa streamingtjänster, men bevisligen går jag emot marknaden på den punkten.

      Radera
  4. Aktiespararna är flockdjur.

    Ser på Avanza att olika amerikanska aktier som jag aldrig har hört talas om har över 20 000 sparare med Avanza konto.

    Alla springer på samma boll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är dåligt i fotboll, men i aktiehandel behöver det inte nödvändigtvis vara det.

      Radera
  5. EVO och Tesla plus 2 000 procent de senaste 5 åren.

    Många sparare på Avanza som blivit rika.
    Nu gäller det att hitta nästa raket därav flockdjur mentaliteten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men eftersom ingen av oss vet vad som ska ske bör man försöka se den stora bilden och ha en diversifierad portfölj som går bra. Letar man ensidigt efter 20-taggare blir det bingo och på den verksamheten förlorar de flesta.

      Radera
  6. Tesla börsvärde 8 siffror i US dollars.
    P/E tal 289.

    En kanske är för gammal för att förstå, snart 62.

    58 000 ägare på Avanza kan ej ha fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror på vilken tidshorisont de har. Ska man köpa Tesla för att lägga i portföljen i femtio år kan det vara jättefel. Jag köper aldrig aktier på det viset utan tänker alltid att jag ska sälja dem när jag inte längre tycker att värdet går att motivera. Hade jag ägt Tesla-aktier (vilket jag aldrig har gjort) hade jag sålt dem för länge sedan.

      Radera
  7. Jag gillar Hernhag och det han skriver men han har nog inte ens slickat på det röda pillret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vill jag inte spekulera i offentligt, men jag är inte helt säker på att du har rätt. Jag reagerade på de där formuleringarna och det hade jag inte gjort om författaren hetat Marcus Wallenberg.

      Radera
  8. Genom åren har man kommit i kontakt med olika finansiella orakel och läst det mesta inom den litteraturen. Hernhag var en av de bättre främst eftersom det fanns med en del exempel på lämpliga placeringar i hans resonemang. Som nybörjare tyckte jag det var av intresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt jordnära och realistiska exempel, och så gillar jag att han inte vräker ut siffror. Det blir fort trist i bokform.

      Radera
  9. Att ha ambitionen att försöka förbättra situationen och livskvalitén för landets befolkning är A och O.
    Men då måste makthavarna känna solidaritet med det egna landet och inte sväva fritt bland globslister inom finans/politik där målet är bekräftelse från detta klägg. Plus smulor från globalisternas bord i form av positioner i WEF, Världsbanken, EU eller alla andra organisationer de styr.
    Att ge odemokratiska organisationer makt och inflytande har visat sig extremt lönsamt för världens rikaste och mäktigaste. Sämre för oss andra.
    Att covidtesterna kostat 22 miljarder sista året var inte direkt oväntat. Vad kostar 50 miljoner doser vaccin? Munskydd? Detta bara i Sverige.
    Ingen som blir misstänksam när datanörden Bill Gates helt plötsligt är all in gällande läkemedelsindustrin för vaccintillverkning???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, i ärlighetens namn är vi ganska många som blivit misstänksamma angående detta.

      Radera