lördag 22 januari 2022

Stulen design

SVT skriver om att heminredningsföretaget Jotex plagierat designern Emmeli Hultqvists ljusstake och för mig är det uppenbart hur det gått till. Det stora företaget tänkte att de skulle komma undan med det, och om upphovskvinnan upptäckte det kan de alltid neka och hoppas på att deras möjligheter att driva rättsprocess är större än motpartens. De försöker inte ens komma med bortförklaringar.

Problemet är att det händer hela tiden. Stora butikskedjor stjäl. Ikea gjorde sig lustiga när Balenciaga snodde deras Frakta-påse, men hur många mindre designers har drabbats av att Ikea lagt vantarna på deras skapelser?

Samma sak hos Hemtex och många fler. Ibland skämtar media om fenomenet: ”Ser du skillnad på designklassikern och Mio-kopian”. Just i det fallet drabbade det kanske ingen fattig, men ofta gör det det. Ta t ex de här exemplen på modeföretaget Sheins kleptomani:

Ja, oj, vi hade ingen aning, ”ber uppriktigt om ursäkt” och ”produkterna har redan tagits bort från vår sajt”, men innan de togs bort har företaget antagligen sålt för mer pengar än originaldesignern gjort för sin design. Kanske mer än hennes omsättning på tio år!

Problemet är att de kommer undan, och gör de inte det tjänar de ändå pengar på att stjäla andras verk, och om inget görs leder det till att det till slut bara finns massproducerad smörja från Åhlens.

6 kommentarer:

 1. Massproducerad plagierad smörja från Åhléns menar du väl..;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag tänker att inte alla produkter på Åhléns är plagierade. Smörja däremot.

   Radera
 2. Har Sparo/bittermicke blivit plagierad någon gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen inte. När jag var komiker hände det att någon annans material hamnade misstänkt nära någon gång, men inte så att jag kan säga att det var medveten stöld.

   Radera
 3. Så du menar att du själv aldrig har köpt en patetisk Rolex-kopia? Du vet en sån där visarna typ ramlar av, som du kan köpa på varje asiatisk marknad av rang :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera