måndag 3 januari 2022

Goddag yxskaft!

Som om det inte räckte med elpriset har det nu också blivit vedbrist. Ja, det finns rimligen ett samband och jag var inte dummare än att jag fattade att det var där vi skulle landa, vilket dock inte hjälpte.

Efter att jag hade köpt huset beställde säljarna ved av en lokal skogsägare. Jag erbjöd mig såklart att betala (jag är ekonomisk, men lite moral har jag), men deras inställning var att de hade köpt huset med ved (inte för ved, alltså, jaja, ni fattar) och ville överlämna det på samma sätt.

Jag förstod snabbt att det skulle behövas mer för att klara vintern, men hade inga norska pengar så det fick vänta. När det till slut fanns pengar beställde jag lika mycket till. Då framgick att säljaren helst ville ha betalt med vipps (norskt swish), så jag tänkte att jag skulle fixa det före nästa beställning.

För att få vipps krävdes dock bank-ID (den historien har jag dragit några gånger här på bloggen), så allt drog ut på tiden. När jag till slut fick iväg min beställning fanns inte den mängd jag ville ha. Säljaren vågade inte släppa för mycket med risk för att själv gå tom. Vid en mild vinter lovar han att ompröva, men vid en mild vinter behöver jag den ju inte.

Så vad gör man då? Deppar ihop och lyssnar till Svenne Rubins megahit Du värmer dig med min ved?

Du som värmer din kropp
med min ved,
jag undrar vem du e',
men jag hoppas att din bottenfrusna själ tinar opp
så du kan se
att du värmer dej med min ved.

Nej, jag får naturligtvis leta efter en alternativ kran. Jag läser i media att det är vedbrist i hela Sverige, vilket inte är svårt att tro på, men det är väl inget som inte den internationella nyckeln till prylar, tjänster och engagemang – pengar – kan ändra på?

Med lite tur kanske jag hittar en svensk skogsägare som gärna vill sälja till norska priser även framtida år, och jag har ju som sagt en lada på några hundra kvadratmeter. När livet ger dig citronträd - hugg ner dem!

20 kommentarer:

 1. Investera i en yxa xaxaxa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag. Till och med motorsåg, men först måste jag investera i en skog.

   Radera
 2. Men det känns fint, att det eldas så mycket numera. Allt i miljöpartistisk anda.Elda lite plast vetja :)
  Det kommer nog skövlas extra mycket skog framöver så folk kan hålla sig varma till rimligt pris. Även det i mp anda.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige är det nog snart förbjudet.

   Radera
  2. Ja de inför troligen snart ett förbud mot att värma huset. För det är ju ojämlikt när bara de rika har råd liksom.

   Radera
 3. Fake news, på Byggmax finns hur mycket ved som helst, en femtiolapp för en säck torkad björkved 40 liter.

  Själv köpte jag ved i våras 400 kr/m3, det gäller att vara ute i god tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för de pengarna kommer det nog alltid att finnas ved :)

   Jag visste inte att jag behövde ved i våras, och hade heller ingenstans att göra av den.

   Radera
 4. Investerar du i en skog behöver ju lite maskiner för att frakta stockarna, du ska ju ta dig fram i terrängen. Fyrhjuling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mer av ett retoriskt svar. Att köpa skog känns som mer jobb än jag vill ha.

   Radera
  2. För kommande år kan du ju köpa stockar och kapa, klyva, torka själv. Det sparar en del, i Sverige går det köpa stockar för 300kr/m3.

   Radera
  3. Jag har tänkt på det. I vår/sommar kommer jag ha så mycket att stå i en då, men för framtiden kanske jag skulle skaffa en vedklyv, eller handhugga.

   Radera
  4. Köper du en vedklyv, kika på de vedklyvar med möjlighet att flytta hydraulkolven för att slippa tomköra, blir väldigt ineffektivt om mycket ska klyvas.

   Radera
 5. Inför nästa vinter vet du att ved kommer att behövas :) Köp en bil + släp med björkstammar. Det ser jag nu att någon redan föreslagit, så jag hakar på. Det är ett bra tips. Är det lagom temperatur ute är det ett skönt jobb att kapa upp med motorsåg och klyva med vedklyv.

  Själv har jag alltid ca 2-3 år av förbrukning inne i min vedbod. Med jämna mellanrum under året fyller jag på. Oftast när ingen annan vill ha ved (lågsäsong).

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip håller jag med och på sikt kan det mycket väl bli så. Jag gillar dessutom att hugga ved. Det är ett meditativt jobb som dessutom ger träning.

   Men just 2022 tror jag blir överfullt på jobbfronten. Jag ska lägga ner ett företag, starta minst ett nytt, skaffa djur, kicka igång ny verksamhet och har minst tre renoveringsprojekt som SKA göras i år. Jag inser mina begränsningar och köper antagligen färdigkluvet ett år till. Men jag ser inte bort från möjligheten att köpa ett större parti och sälja överflödet vidare.

   Radera
 6. Egen skog är nog ekonomiskt, veden värmer många gånger. när du hugger, när du kapar, när du klyver, när du flyttar den och när du eldar den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så fryser jag när jag får ångest över min ekonomi :)

   Radera
 7. Man kan ju rensa på hyggen när de avverkat om man är arbetsam :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det funkar längre. Tycker de brukar rensa rätt bra.

   Radera
 8. Jag säger som H Ford. Hugg din ved själv och den ger dig värme två gånger.
  Ett spartips som heter duga!

  SvaraRadera