SVT listar maten som blivit dyrare. Trist, men är inte detta lite av en storm i ett vattenglas? Här är några av varorna:
Kaffe
Är det någon som fortfarande köper
kaffe till ordinarie pris? Dum fråga, klart det är. Men varför?
Kaffe säljs vakuumförpackat och håller i flera år. Själv köper
jag fyra (eller i bästa fall fem) paket för en hundring och har ett
ständigt lager. Kanske kommer även extrapriserna att krypa uppåt,
men bryggkaffe är en populär lockvara för butikerna. För egen del
skulle jag säga att priset varit oförändrat åtminstone de senaste
femton åren.
Djupfryst frukt och bär
+13,5
procent. Samtidigt råder det inga tvivel om att nästan alla
människor i västvärlden rör sig för lite och allemansrätten gör
det möjligt att helt gratis plocka blåbär, lingon, vildhallon,
hjortron mm.
Varje år slängs tusentals ton äpplen
och annan frukt i komposten för att villaägarna inte har tid och
lust att ta hand om dem. Man kan med lätthet hitta någon som bara
är glad att bli av med sina äpplen, päron, plommon och rabarber. När någon pallade frukt i vår familjs villaträdgård sprang vi ner med plastpåsar (de var gratis på den tiden) för det fanns inte en chans att vi skulle kunna ta hand om allt själva.
Grovt bröd
Även detta har stigit tvåsiffrigt på
ett år och även om det beror på höjda spannmålspriser kan alla
som köper matbröd sänka sin brödkostnad med minst två
tredjedelar genom att baka själva. Det är dessutom nyttigare och
godare.
Jag har visserligen träffat massor av människor som säger att de inte har tid med någonting. Samtidigt skulle de aldrig missa en delfinal i Melodifestivalen, så det är såklart bara skitsnack. Den som är frisk kan välja bort förädlad mat, och alla kan passa på när det är billigt. Man behöver inte, man kan köpa precis det man vill när man vill, men det är också ett val.