torsdag 17 mars 2022

”Överlevnad är en klassfråga”

Jag brukar inte blogga om låsta artiklar. Särskilt inte en som jag inte kunnat läsa själv, men när 95 procent av allt redaktionellt material i svenska medier handlar om Ukraina får man inte vara kräsen om man vill blogga om privatekonomi. Alltså, det enda jag vet om denna artikel är det som står på denna skärmdump:

Vi får väl ändå utgå ifrån att hon inte felciterats och att det som står där ger en någorlunda rättvis bild. Jag tänker därför bemöta påståendena.

Att förbereda sig för en eventuell kris kan gräva djupa hål i plånboken”.

Det kan det säkert, men ett stormkök kostar 269 kr på Jula och ett ”lager av mat” kostar i stort sett ingenting om vi äter upp det efter hand. Det handlar ju bara om lite framförhållning.

Alla har inte möjlighet att följa myndigheternas uppmaning att alltid ha en hemberedskap.

Broschyren ”När kriget eller krisen kommer” delades ut till alla hushåll 2018. Embla har alltså haft fyra år på sig att köpa lite konserver och en vattendunk. Vi har alla saker att göra, men om Embla hade fått en krona för varje gång hon bytt profilbild på Facebook under de här åren hade hon varit ekonomiskt oberoende, så tid tycks inte vara hennes problem. Snarare prioriteringarna.

Överlevnad är en klassfråga.

Nej, men det är definitivt en ekonomisk fråga. Särskilt i Sverige där man oftast är hänvisad till att köpa sig den vård man behöver, vid sidan av att man betalar världens högsta skatter för att få den ”gratis”. Rika människor har bättre hälsa och lever längre. Det kan man tycka vad man vill om, men så är det.

Dock med väldigt stora individuella variationer, så även utan bättre ekonomi finns mycket att göra. Ta raska promenader, motionera, ät nyttigt och inte för mycket. Men får jag gissa på vad Embla kan göra för att få ett längre och framförallt bättre liv, så är det framförallt att sluta se sig själv som ett offer.

64 kommentarer:

 1. Det är inte första gången Embla är med i massmedia. Det verkar som att Embla gärna berättar öppet om olika saker. Innan var det om Corona i samband med fetma. En annan gång var det om psykiatrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, jag undrar just vad hon hade för åsikt om Corona & fetma. Antagligen att viruset är funkofobiskt, för få saker är väl så väldokumenterade som att övervikt är en riskfaktor när det gäller sjukdomar, och Covid tycks verkligen inte vara ett undantag.

   Radera
  2. Hittade även ett inlägg från fb, där det framkommer ett anonnemang på Linas matkasse eller likande tjänat. Kanske inte heller det billigaste alternativet när det handlar om införskaffning av föda…

   Radera
  3. Absolut inte billigt, men vill man betala för lyxen har jag ändå förståelse för den typen av inköp. Men ja, då ska man ju ha råd och kan man sedan inte ens köpa konserver så har man inte det.

   Radera
 2. Vissa vill se allt som ett orättvist problem som samhället ska lösa. Andra gör något för att lösa problemet istället.

  Och har man råd att äta sig till en gastric bypass (väldokumenterad på hennes youtubekanal) har man nog råd att lägga undan lite mat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ena sidan jobbigt att alltid känna sig förfördelad. Å andra sidan måste det vara skönt att aldrig ha någon skuld i något eftersom allt är bortom den egna kontrollen.

   Alltså, billiga konserver och pulvermat har nog de flesta råd med om man får flera år på sig att spara ihop till det. Hon verkar dessutom ha ett heltidsjobb.

   Radera
  2. Alla förstår att det ÄR svårt att lägga upp ett lager när man lever enbart på smörgåsen Fool's Gold Loaf, med passande 8 000 kalorier per macka.
   Jo, just den som Elvis åt 1976:

   " a 8,000 calorie sandwich made from a hollowed out loaf filled with an entire jar of peanut butter, one jar of jelly, and a pound of bacon. Not your average snack, priced at $50"

   Med 50 USD per styck 1976 så förstår ju var och en att det omöjligt att läggas upp ett lager. Visst kan man ha råd med jetflygplanet men hur ska man kunna få dessa mackor att hålla sin fräschör veckovis??

   Embla har helt rätt, det är omöjligt ;-)

   Radera
  3. Att leva på mackor med 8000 kalorier tror jag kan vara dumt av flera skäl :)

   Radera
 3. Jag är "fattig" och har ett spritkök samt alltid fullt med billiga konserver hemma oavsett kris för att det är billigt och lätt att ta till när lusten tryter att laga mat. Havregryn är inte dyrt, några paket husman, pasta och det finns en del som inte kostar så mycket. Krismat är ju billigaste maten! Hon ser rätt välmående ut, vill väl ha uppmärksamhet.

  Tråkigt att det ges så mycket utrymme åt folk att gå ut i massmedia och gnälla. Det där gnället verkar aldrig ifrågasättas, inte heller på vilket sätt människan har ett eget ansvar för sin situation. Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, särskilt nu när matpriserna gått upp känns det bra att ha ett litet lager inköpt innan dess.

   Jag vet inte vad det är med dess "X är en klassfråga"-människor. Det är som att de vill säga att "jag har ett crappy liv, ta nu inte offerrollen ifrån mig för det är ju det enda jag har".

   Radera
 4. Jag blir irriterad av detta. Denna klassfråga, vilken samhällsklass är det det talas om. Överklassen har väl mer resurser än att behöva ha ett sketet stormkök hemma, det väl bara att installera gasol också. Medelklassen kan inte ha problem att köpa ett stormkök med några konserver. Låginkomsttagare kan väl behöva spara i max 5 månader för att få ihop en 1000-lapp (200 kr per månad) och köpa ett kök och en kartong konserver på ÖB, vilket det funnits gott om tid att göra. Vilka är kvar? Bidragstagare? Jag vet inte vad bidraget är på, kan man spara 1000 kr på ett år med bidrag? Kanske inte.

  Embla måste verkligen gå på knäna. Fast det är ju också skönt att klaga, fantastisk känsla i ca 2 minuter. Fy fan för de rika! Ohh vad skönt. De rika är dumma! Ahhh...!!! Så nu mår jag bra en stund. Chefen är dum i huvudet!!

  Ja, jag kan ju leva hela livet såhär, att klaga och gnälla, skönt. Ungarna kommer att älska sin nya pappa!

  Mvh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste väl vara arbetarklassen för det är den enda klass som erkänner sig själv. Problemet är bara att de flesta som säger sig tillhöra arbetarklassen är personer som Annika Strandhäll, som inte haft ett fysiskt jobb sedan något sommarjobb på 80-talet.

   Embla har ett riktigt jobb som krävt någon slags högskolekompetens. Jag kan inte tänka mig att hon har minimilön.

   Radera
  2. Du återkommer ofta till Annika Strandhäll. Erkänn att du är lite kär i henne?

   Radera
  3. Nej, faktiskt inte, men hon exemplifierar så många olika problem inom svensk politik: brist på ansvar (både privat och på jobbet), missriktad könskvotering, politikerbroiler-karriärer, okunskap kring de områden man jobbar med, vilket resulterar i att känslor alltid "trumfar" fakta. Med mera.

   Radera
  4. Jag tycker att Embla beklagar sig ovanligt ofta i media:
   https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/r%C3%A4dslan-efter-corona-fick-embla-att-g%C3%B6ra-en-gastric-bypass-1.43313053
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/emblas-dotter-blev-hemskickad-fran-bup-akuten-efter-sjalvmordsforsoket

   Det är inte utan att man undrar hur det kommer sig att just hon beklagar sig så ofta i intervjuer. Bostadsrätt på gång/cykelavstånd till centrala Göteborg, två hundar och bil verkar hon också ha. Vad handlar det här om EGENTLIGEN?

   Radera
  5. Jag vet i och för sig inte om det är hon som äger bostadsrätten. Hon kan ju hyra den i andra hand.

   Radera
  6. Ja, HildaSven sa det lite högre upp. Jag får skylla på feber (har fått sån däringa Covid själv) för jag brukar inte missa sånt där. Jag scrollade hennes Facebook och där fanns nästan inga publika inlägg, bara uppdaterade profilbilder (ett par tusen om året) och då drog jag kanske den felaktiga slutsatsen att hon inte var typen som gillade att gnälla offentligt.

   För det verkar hon ju vara. GP-artikeln är visserligen låst för mig så det enda jag ser är att hon gjort en magsäcksoperation i rädsla för Covid, inte huruvida hon tycker att det är samhällets fel.

   Jag tror (utan att veta, detta är mina fördomar) att hon känner att livet inte blev så himla kul som hon hade velat, och då vill hon hitta någon att skylla det på för att inte behöva ta skulden själv.

   Radera
 5. Klassföraktet flödar som vanligt på det här forumet. Sparka nedåt och slicka uppåt är det som man får höra för det mesta på det här forumet, från sparo och hans lärjungar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kram på dig Niclas

   Radera
  2. Där har du rätt, klubben för inbördes ryggdunkande och bror duktig tyckanden. Jag "tillhör" ett hyfsat ekonomiskt privilegium som landstingsavlönad läkare och med det kommer att jag ser mycket misär som låg inkomst medför. Glöm inte att sjukdom är en mycket vanlig underliggande orsak till fattigdom. 7000kr är lägsta sjukpenning, pröva att leva på det vi som tjänar x10.

   Radera
  3. Sparo har många läsare och således borde det finnas personer med alla möjliga bakgrunder och åsikter som läser. Jag själv är uppvuxen i fattigdom med föräldrar som borde ha kunnat arbeta men inte gjort det, varför vet jag inte. I vuxen ålder har jag reflekterat över deras ständiga klagande på att inga pengar finns (cigg och alkohol fanns det pengar till konstigt nog) och deras pratande om social/bostadsbidrag m.m. Hur svårt kunde det vara, ta vilket jobb som helst till att börja med! I allt deras gnäll fanns också ett himla snack om "de rika". Allt detta har jag i vuxen ålder insett är nonsens. Är man i situationen att man har låg inkomst säg 7000 kr/månad, är man inte nöjd får man lösa det eller omvärdera och nöja sig. Är det på grund av sjukdom och man inte kan arbeta, ja det suger, men man slipper självdö i alla fall. Som man hade behövt om inget skyddsnät alls fanns. Sen kan man vara inkapabel att arbeta av massor av anledningar, man kanske inte tror på sig själv p.g.a. sin uppväxt, man kanske faktiskt inte hittar något jobb trots allt. Vad kan man säga, livet är orättvist, det är det verkligen.

   Kanske, kanske man kan vara lycklig på annat sätt än att det kostar pengar. Världen vi i den fredliga delen av världen lever i är vacker, man kan ta en promenad och titta på träden, kostar inte en spänn. En fucking promenad för helvete är allt som behövs för att få tillbaka livsgnistan!!! Jag är synnerligen trött på jidder om att folk som nämner att det visst går att spara i alla fall lite eller att det går att ta ansvar för sig själv skall mötas av kritik och att man är så in i helvete priviligierad. Vissa har rest sig från offerkofta-träsket och sparat sig till miljonärer och vet hur det fungerar med belöning nu eller senare.

   Radera
  4. Jag skulle inte säga att du är elak men en aning empatistörd.

   Radera
  5. Ja det finns mycket förakt för fattigt folk men i det här fallet känns det inte som att det beror på fattigdom utan ett mer tyck synd om mig. Bor själv i ett område med mycket sjukpensionärer och fattigpensionärer. Lever på 8500 utan bidrag. De flesta av oss här har både vattendunkar och konserver, vi kommer säkert och hjälpas åt så alla behöver inte ha en vevradio sen räcker ju batteriradio ett tag vilket jag har flera stycken av och delar gärna med mig. Visst vi bor i hyresrätt och de finns de som vill tjäna feta pengar på oss och helst höja hyrorna till skyarna, varför ska de tjäna pengar på de fattigaste. Å andra sidan jag svårt för människor som inte så långt det är möjligt tar ansvar för sitt liv. Lika svårt har jag för dem som skor sig på andra och blir rika på det sättet. Vänder mig mot att man räknar bort människors förmåga för att de tillhör en viss grupp.

   Radera
  6. Anonym 12.45: Jag har aldrig tjänat i närheten av 70000 kr, däremot 7000 kr. Men jag erkänner ändå glatt att jag är privilegierad. Dock inte lika mycket som Embla, tror jag. Men vi jobbar alla efter våra egna förutsättningar och det ska man inte glömma.

   Anonym 13.37: Ja, nästan alla kan göra något åt sin situation, även om de flesta också har förutsättningar som suger och som de är mer eller mindre oskyldiga till. Håller för övrigt med om att promenader är underskattade.

   Anonym 14.05: Ja, en vevradio (varför i all världen man ska ha en sådan) kostar säkert ett slant, men vattendunkar och konserver är inte ekonomisk överkurs förbehållet överklassen.

   Radera
  7. Ja det mesta handlar om prioriteringar, vi har klarat oss på en snittlön efter skatt på 10 000kr(två vuxna och två barn) och då har vi inte levt i fattigt direkt. Fanns en hel del kvar att spara in på om det skulle behövas

   Radera
  8. Så tänker jag alltid när folk säger att de bokstavligen inte kan spara en enda krona, att vad skulle hända om de tappade en tiokrona, skulle de svälta ihjäl då? Därmed inte sagt att jag skulle vilja (eller tycka att någon annan borde) leva utan marginaler.

   Radera
 6. Straxt kommer Niclas in och kommenterar att detta inte kommer från RT, alltså måste det vara sant.
  Han kanske är en avkragad fd präst den där Niclas, såsom han predikar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått nu att du litar mer på RT än SVT när det gäller rapporteringen av kriget i Ukraina. SVT har ingen agaenda i sin rapporeing mer än att dom vill visa sanningen om vad som händer. RT har en agenda att ljuga och med propaganda föra många ryssar bakom ljuset.

   Radera
  2. Är det självaste programdirektör/mediedirektör Jan Helin på SVT som skriver dold bakom pseudonymet Niclas?
   Det låter precis som på 4:ans buss på väg till Radio- och TVhusen på Gärdet....

   Radera
  3. Det skulle vara intressant och veta vad du tycker om rapporteringen från SVT och RT. Båda kan inte tala sanning. Så frågan lyder. Vem ljuger och vem berättar sanningen om vad som händer i Ukraina? Jag tror personligen att du är för feg, patetisk och omanlig för att stå rakryggad för dina åsikter.

   Radera
  4. Var det inte Niclas som ansåg att det var "smygrasism" att vara motståndare till sprängningar och skottlossningar? Går bara att dra en slutsats :)

   Radera
  5. Jag är motståndare till alla former av hot och våld. Att det finns både rasism och smygrasism i Sverige vet ju alla, även om den gruppen inte är särskilt stor. Jag vet inte vad du drar för slutsats om mig som person. Du får väl hitta på några nya benämningar om mig som sparo inte redan har kallat mig.

   Radera
 7. Jag kommer från ett hem med ambitiösa, men lågavlönade föräldrar. Vi hade inte mycket pengar över, däremot en liten gård med djur. Fantastisk barndom som jag alltid längtat tillbaka till. Livet som student efter detta gjorde att jag kände mig rik som ett troll. Efter fyra år med fullt lån+bidrag hade jag 40k på kontot. Jag hade struntat i att sommarjobba och betalade dyrt för ett körkort under den tiden. Men med de 40k kunde man möblera en rejäl lägenhet med konserver om man ville. Numera har jag ett jobb som betalar mindre än en genomsnittlig sjuksköterska. Föga anade jag under min studietid vilket enormt materiellt överflöd som anses vara "dåligt betalt" i Sverige. Det var inte direkt svårt att spara ihop ett par miljoner lagom till 30. Allt handlade om prioriteringar. Min största prio mellan 20-30 års ålder var bland annat magrutor. Det var billigt. Efter 30 orkar jag inte ens jobba heltid med den där sköterskelönen. Jag lever i en osmaklig lyx med mina mått mätt och lägger ändå undan 7k-10k i månaden. Osäker på vilken klass jag borde placeras i men poängen är att inte upplever det svårt att bunkra spaghetti för ett par veckor. Det kostar väl typ 10 kr/kg? Äter du 2 kg om dagen blir det 280 spänn för två veckor. Är man överklass kan man ju lyxa till det med ketchup. Om man är bankir kan man lära sig att jäsa vin på socker och blåbär. Billig och kul hobby som dessutom ger alkohol.

  Kort sagt föraktar jag ingen för deras inkomst, däremot skulle man kunna argumentera att jag föraktar klantarsel som skyller sina problem på andra. 280 spänn kan man få ihop fort genom att panta burkar om man vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är inte inkomsterna utan skillnaderna mellan inkomster och utgifter. Jag känner igen mig en hel del och gjorde samma reflektioner, att oj vad mycket pengar som anses vara lite. Mitt första jobb var deltid, men inkomsten räckte och blev över. Tack, mamma och pappa!

   Radera
 8. Nedan kan man läsa vad som bl a står på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) hemsida. Sammanfattningsvis så är man en egoist och sparkar på de svaga i samhället om man prioriterar bort en veckas prepping. 99.9% av svenskarna bör ha möjlighet att åtminstone skrapa ihop en veckas förbrukning av Soldatens ärtsoppa innan hjälp kommer. De andra 0.1 procenten tillhör sannolikt de som får hjälp redan från dag 1 vid en kris...

  "Hur länge anser MSB att man ska klara sig utan stöd vid en kris?

  MSB vill inte låsa fast rekommendationer vid en viss tid. Under en kris är det svårt att ge några tidsgarantier, det är bland annat beroende av vad som har hänt och hur många som är drabbade.
  En vanlig rekommendation är att man ska klara sig utan stöd i en vecka. Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Rekommendationen ör en veckas beredskap med mat, vatten, värme och kommunikation. Det kallar vi för att ha en hemberedskap. Om du har det du behöver under den första veckan, får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut om ditt fortsatta agerande. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva. Om du är förberedd bidrar du till att alla runt omkring dig, ja till och med hela landet, kommer att klara en svår påfrestning bättre"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt att alla människor SKA ha lager av mat och annat grundläggande för några veckor. Inte bara i krissituationer. När som helst kan man ju exempelvis bli sjuk. Har man då tänkt gå och handla och smitta ner halva butiken det första man gör? DET är definitivt egoistiskt.

   Radera
  2. "Sammanfattningsvis så är man en egoist och sparkar på de svaga i samhället om man prioriterar bort en veckas prepping."

   Ja framförallt är det potentiellt livsfarligt om bara en bråkdel av befolkningen har matberedskap för en vecka:

   "Slagsmål om mat och ved – desperat läge i Mariupol - SVT
   Folk började attackera varandra om mat. De började slå sönder någons bil för att komma åt bensinen."

   Jag tycker det är egoistiskt att människor indirekt räknar med att kunna stjäla min mat i kris.

   Radera
  3. Räknar med, vore stöddigt, men när folk svälter förstår jag att de försöker. Det borde dock inte hamna i det läget efter en vecka.

   Radera
 9. "Embla har alltså haft fyra år på sig att köpa lite konserver och en vattendunk."

  Hon inte ens hade behövt köpa en vattendunk. Hon hade bara behövt spara tomma 1,5-2 L PET-flaskor (eller köpa grannarnas för 1 kr/st). Hon hade även sparat in på matkostnaderna eftersom hon hade köpt fler storpack och mindre av godis, läsk, färdigrätter mm.

  "Rika människor har bättre hälsa och lever längre. Det kan man tycka vad man vill om, men så är det."

  Ja så är det. Antar att det är det här som Expressen vill åt men att en prepper-artikel säljer bättre just nu. Kvällspressen har ju skrivit om klasstillhörighet och livslängd i andra artiklar. Det här är bara en tidsenlig variant på samma tema. Att den missar målet spelar inte så stor roll för syftet med artikeln går nog hem hos många läsare: Klassklyftor handlar om liv och död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är det så. Är man beredd att diska dunkarna får man dem garanterat gratis. Det säljs ganska många livsmedel i flaskor på 3-10 liter där man får flaskan på köpet.

   Att rika lever längre än fattiga är en med marginal uppsparkad dörr. Det kommer nog inte som en överraskning för någon, mer än möjligen Embla.

   Radera
 10. Intressant diskussion. Det viktigaste måste ändå vara att de som kan tar ansvar för sig själva i händelse av kris. Så att de som är äldre, funktionsnedsatta eller av andra skäl inte kan ta vara på sig själv får den hjälp de behöver. Betyder med andra ord och har du egna inneboende resurser, som inte behöver betyda pengar i massor, att du själv gör vad du kan. Håller med om att de flesta nog har möjlighet att spara på sig lite petflaskor för vatten eller några paket billig pasta och tomatsås på burk för att klara sig i en nödsituation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får ju tyvärr inte läsa hela artikeln, men det verkar i alla fall som att hon beklagar sig för att hon inte kan ha "lager av mat" hemma och det tror jag absolut att hon kan.

   Radera
 11. Eller som Sossarnas valspråk idag: "allt är någon annans fel".
  Men, den där "någon annan" måste verkligen vara en himla upptagen typ, eller?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 12. Utdrag ur artikeln..

  Embla Dahlgren i Göteborg har som många andra försökt skapa en beredskap hemma för en eventuell samhällskris i kölvattnet av kriget i Ukraina. Något som inneburit en stor extrautgift i en redan ansträngd situation.

  – Vi är många som kämpar med ekonomin. Varje månad går jag plus minus noll, och oroar mig för att kunna betala hyra och el, och köpa mat till familjen, säger hon.

  Embla Dahlgren berättar att hon just köpt in två vattendunkar, värmeljus, konserver, toapapper och våtservetter för totalt 700 kronor.

  – För de pengarna blev det inget stormkök, inga sovsäckar, ingen radio eller ficklampa. Stormkök som egentligen är jätteviktigt. Någon sa, det kostar bara några hundra. Det billigaste jag hittade kostar 399 kronor. Det är mycket pengar för mig, säger hon.

  Utgiften har inneburit att hon inte kunnat betala månadskostnaden på sitt CSN-lån och nästa månad blir det därför en förseningsavgift på 450 kronor.

  – Jag har jobb som timanställd och är glad om jag får ihop tillräckligt med timmar för att kunna betala det viktigaste. Jag är orolig för min ekonomi i vanliga fall.

  Embla Dahlgren konstaterar att det är viktigt för henne att ha kontroll och att hon tidigare försökt ha ett litet lager av mat hemma.

  – Men när man lever på marginalen ekonomiskt får man ibland äta upp den mat som finns hemma. För mig är det jätteviktigt att ha kontroll. Jag vill inte vara beroende av att andra ska vilja hjälpa mig. När jag försöker lägga tankarna på det här åt sidan blir jag ännu mer orolig. Jag vill känna att jag löser det på egen hand.

  ”Att överleva är en klassfråga”
  Emblas två barn är unga vuxna som båda har en funktionsnedsättning. Hon känner stort ansvar för att kunna förse alla i familjen med mat och vatten.

  – Att överleva i ett eventuellt krig är en klassfråga, och det känns oerhört orättvist att mina barn kommer att vara utan mat och vatten efter några dygn. I och med att staten går ut med att man ska klara detta själv, är det ju inte bara jag som är en nojig morsa.

  – Det irriterar mig att det inte talas ett dugg om det här. Det tas för givet att alla har samma förutsättningar. Nu blir det enorma summor att lägga ut under en månad om man inte har preppat tidigare.

  Filip Lundgren är säkerhetschef i Göteborgs stad. Han menar att det inte finns någon anledning till stress kring frågan om hemberedskap:

  – Vi i kommunen ska göra vårt yttersta för att allt ska fungera med vatten, värme och eldistribution, sådant som vi ansvarar för. Det finns heller inget som tyder på att det inte kommer att fungera framöver, även om läget i Europa är oroande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar ha ett behov av att gå ut i massmedia med alla sina problem. När hon fick ärva, gjorde hon en gastric bypass så att hon inte skulle dö av coronan, det måste kostat en del, när hennes dotter försökte ta självmord och att hon inte har råd att preppa. Säkert finns det något mer hon har tagit upp om sitt liv. Gillar tydligen uppmärksamhet. Nej jag är inte utan empati, men det är något som inte stämmer med människan.

   Radera
  2. Googla hennes namn så får du upp hennes Linkedin där hon berättar vad hon jobbar med och lite om sig själv.

   Dock måste människan ha någon koppling till politiken eller vara kompis med en journalist för all denna mediaexponering.

   Radera
  3. Tack för det. Fascinerande!

   "Embla Dahlgren berättar att hon just köpt in två vattendunkar, värmeljus, konserver, toapapper och våtservetter för totalt 700 kronor."

   Var då, på NK?! För 700 kr borde man få en bal toapapper, en säck värmeljus osv. Och vad ska hon med våtservetter till?

   Men okej, då hade jag fel om heltidsjobb. Å andra sidan lägger hon så pass mycket tid i sociala medier (även LinkedIn såg jag nu) att hon med lätthet borde kunna få in ett jobb till i schemat. Om hon vill.

   Radera
  4. "Stormkök som egentligen är jätteviktigt. Någon sa, det kostar bara några hundra. Det billigaste jag hittade kostar 399 kronor. Det är mycket pengar för mig, säger hon."

   Tanten verkar knasig på något sätt. Varför prioriterar hon ett spritkök för 399 kr högre än en förseningsavgift på 450 kr? Det hade varit bättre om hon räknat med att kriget dröjer några månader och betalat sina studieskulder. Eller köpt det billigaste spritköket som kostar 99 spänn: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3659494

   Radera
  5. Hon kan i princip tillverka sitt eget stormkök av en gammal kastrull och en konservburk, men det låter ju inte som att hon egentligen letat eller velat ha ett. Snarare som att hon ville ha en bekräftelse på att det är för dyrt för henne. Och det fick hon, "någon sa, det kostar...". Perfekt, då kan hon behålla offerkoftan på, helt gratis.

   Radera
 13. Innan hette hon Petrovski figurerade även då i massmedia angående sin son och dennes gymnasieplats. Embla verkar vara en attention seeker./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste helt klart skärpa min research. Helt missat det med.

   Och visst ger hon ju det intrycket, vilket är ytterligare skäl till att jag borde grävt bättre.

   Radera
  2. Det kanske inte bara är hennes två vuxna barn som har en funktionsnedsättning. Jag börjar misstänka att även Embla har vissa svårigheter.

   Radera
  3. Det tror jag är att gå långt. Däremot skulle jag gissa att är det en bokstavskombination hon inte lider av i överflöd så är det IQ.

   Radera
  4. Jag tror inte det här handlar om klass. Det här handlar om att Sverige sviker människor som lider av psykisk ohälsa. Det leder till ekonomiska problem. Det går ingen ekonomisk nöd på en psykiskt och fysiskt frisk människa i Sverige.

   Radera
  5. En bostavskombination, t ex ADHD, är en funktionsnedsättning. Som ofta går i arv dessutom.

   Radera
  6. Menade hon det borde hon skriva det istället för att försöka göra det till en klassfråga för då missar hon målet rejält.

   Men sviker Sverige de som lider av psykisk ohälsa? Jag har ingen aning. Att det leder till ekonomiska problem är jag med på, men det betyder inte att det är ett svek. Lite som att smarta och vackra alltid klarar sig bättre än dumma och fula, för så är det ju.

   Radera
  7. "Men sviker Sverige de som lider av psykisk ohälsa? Jag har ingen aning. Att det leder till ekonomiska problem är jag med på, men det betyder inte att det är ett svek."

   Det beror på vad man menar med svek men om man t ex anser att alla barn i Sverige ska ha rätt till grundskoleutbildning så sviker Sverige människor med NPF-diagnoser: https://www.svt.se/opinion/barnen-som-offras-i-den-svenska-skolan

   Radera
  8. Även Psykiatrireformen får väl ses som en besparingsåtgärd snarare än ett godhjärtat försök att inkludera människor med psykisk ohälsa i det vanliga samhället:

   "Tanken var att psykiskt sjuka personer i högre grad skulle integreras med resten av samhället. Reformen har i efterhand fått mycket kritik, bland annat att psykiskt funktionshindrade personer som bor i lägenhet ofta blir isolerade. Många är fortfarande kvar på institutioner för sluten psykiatrisk vård av andra skäl än att de behöver vård. Endast 10 % av de patienter som är i öppenvården får psykoterapi."
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Psykiatrireformen

   Radera
  9. Jag vill ändå försvara skolan. Få institutioner är väl så rättvisa som svenska skolan som försöker att vara lika dåliga för alla. Särskilt begåvade elever sviks genom att de inte får den stimulans de behöver. Obegåvade elever sviks av samma skäl. Invandrarelever sviks genom att man försöker inbilla dem att svenska för invandrare (Svenska B eller vad det kan tänkas heta på fackspråk) räknas lika högt i verkligheten som den vanliga varianten. Elever med praktisk talang sviks genom att man gör praktiska gymnasieprogram till något slags högskoleförberedande blandband genom att trycka in en massa teoretiska ämnen de knappast behöver för att bli hantverkare, bilplåtslagare etc. Och om inte alla nu täckts in sviker man alla elever genom att låta läraryrket ha så låg status att ingen med alla pommes frites i kanoten vill jobba med det och därigenom kommer alla som vill in på lärarutbildningen.

   Radera
  10. Och sammantaget så sviker man skattebetalarna grovt. Den svenska skolan kan vara det pefekta politiska sveket.

   Radera
  11. Det också. Ju mer man tar betalt för en dålig tjänst, desto sämre blir den.

   Radera
 14. Nu vill jag inte vara elak, men i en shit hits the fan -apokalyptisk situation (som jag f.ö. inte alls tror på) behövs inte så himla många Emblor. Men strategin är väl att snylta på andra redan vid första vattenavbrott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är fint när man tar hand om de sämre bemedlade, men Embla är en vuxen människa med familj, jobb och nog med energi för att uppdatera sin Facebookbild en gång i kvarten. Det är med andra ord inte den typ av människa jag tycker förtjänar hjälp. Hon verkar bara för lat för att skaffa stormkök och konserver, och den lättjan försöker hon göra till ett samhällsproblem.

   Radera