lördag 5 mars 2022

Tradingmiljö

När jag på allvar skulle börja handla med aktier var jag sugen på att skaffa dubbla eller tredubbla skärmar efter att ha sett börsmäklares arbetsplatser. På den här tiden var det inte tal om Infront-terminaler eller liknande. Att få kurser i realtid var hitech nog och inte ens det var kostnadsfritt.

Men nu är jag rätt ointresserad av teknik och dessutom rätt dålig på det, så innan jag hade listat ut hur jag skulle kunna koppla samman flera skärmar till en dator insåg jag att det ändå var överkurs för mig. Inte ens när jag försökte mig på någon slags daytrading handlade det om hundradelar, och den tid det hade tagit mig att få en massa teknik att funka gjorde mer nytta att läsa på om bolag och om hur börsen i stort funkar.

Det viktiga för mig är att sitta bra vid ett skrivbord som är tillräckligt stort, framför en (!) skärm som är lagom stor och att ha vettig uppkoppling. Jag vill varken kritisera den som använder fyra skärmar eller den som halvligger i soffan med en laptop på magen. Funkar det för dem är det bra.

Själv skulle jag aldrig palla att jobba med bärbar dator i någon större utsträckning. För mig är laptop en dator med för dålig skärm, för dålig mus och – framförallt – för dåligt tangentbord. Ska det funka som arbetsredskap behöver jag ha en dockningsstation så att jag, åtminstone i mitt arbetsrum, har bra verktyg.


Och katter såklart!

Fyra skärmar säger mig mina fördomar används mest av dem som tycker att själva tekniken är rolig. Inget fel med det, som sagt, men strikt arbetsmässigt tror jag att det är ytterst få som behöver det. Eller?

30 kommentarer:

 1. Jag är lite tvärtom. Har en stationär, men den har jag inte kopplat in på ett halvdussin år. Min IPad används jämt o ständigt. Har två bärbara MacBooks, en används som musikserver och inget mera, en används som filmserver och någon gång i månaden behöver jag skapa OpenOffice-dokument, då nyttjar jag den.
  //Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. För film och musik kan det ju gå an, men ska jag skriva och jobba behöver jag ett fullstort tangentbord och skaplig skärm.

   Radera
 2. I början av pandemin när jag blev hemskickad med laptopen under armen så jobbade jag bara på den inledningsvis. Det gick fort för kroppen att slå bakut med den arbetsställningen kan jag säga. Nu är det ett riktigt tangentbord, mus och en rejäl skärm. Ett måste vid många och långa arbetspass. Två skärmar har jag på jobbet och det har sina fördelar men det är ingenting mot de andra tillbehören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, hur många skärmar man än använder har man ju bara en rygg.

   Radera
  2. Finns studier på det.

   Tydlig ökning av effektivitet med två skärmar även om det blir lite mer uttröttade.
   Med tre skärmar ökar tröttheten markant och tveksam verkan på effektiviten.

   Så två skärmar : Ja (om du har något vettigt i arbetsprocessen att lägga där
   Tre skärmar och mer. Nja. Kräver noga eftertanke.

   Neuropsykologisk förklaring:
   Det här med simultankapacitet är bara skitsnack. Hjärnan kan göra en sak. Men kan byta olika snabbt mellan moment.
   Att syssla med ett huvudmoment och växla över till ett annat går bra. Du vet ju att det då är på andra skärmen.
   Att hoppa runt bland olika skärmar....nej det är vi inte gjorda för. Du tappar då fokus på huvuduppgiften.

   Har på arbetsplatsen datorer med en, två och tre skärmar.
   Slåss för att få två, bryr mig inte om tre (bara ignorera den sista) och accepterar inte en...

   Mvh
   Thz

   Radera
  3. Tänker mig att det finns stora individuella skillnader här.

   Radera
 3. Jag daytradar inte, så just där räcker det med en skärm. Men för jobb som programmerare/kodapa så är två skärmar för mig ett krav.

  Koden man jobbar med på ena skärmen(den högra), och referensinformation på andra skärmen. Kan vara dokumentation, stack overflow eller vad som helst, men att slippa byta fönster stup i kvarten är viktigt.

  Fler än två skärmar har jag personligen aldrig behövt, men behöver man övervaka väldiga mängder realtidsdata så kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är hur mycket olika data hjärnan klarar att processa åt gången.

   Radera
  2. Svaret hamnade fel..var god se ovan

   Mvh
   Thz

   Radera
 4. Själv satt jag förr med 4 skärmar, fin och bra dator. Men i samband med att jag tröttnade och intresset för teknik överlag bleknade så sitter jag nu enbart med en laptop. Tycker det fungerar fint och räcker långt för mig.

  SvaraRadera
 5. De flesta som gått från en skärm till två har i nästan alla fall uppskattat det och blivit mer effektiv. Efter att ha installerat kring 200st sådana uppsättningar så har jag bara stött på EN användare som inte använde skärm nr2. Du kanske är användare nr2, Micke? :) 3st skärmar kräver dock rätt specifika behov för att ha reell nytta utav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man använder den om man har den och klart man intalar sig att det blir effektivt när man betalat för det. För en del stämmer det säkert.

   Radera
 6. Fyra skärmar för trading? Alltså känns inte det väldigt mycket som 1985? Idag räcker det med en bra server där du kan installera ett antal olika instanser samt dina algos. Sedan kopplar man upp sig någon gång i veckan eller så för underhåll, annars lämnas det i fred.
  I övrigt har jag nu oftast bara en laptop som funkar bra för mig. Behövs ingen dock för att ansluta till storskärmen heller, utan 2 sladdar.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är förvånansvärt praktiskt idag. Även om det tog lång tid och mycket arbete /år och kostnader att komma dithän. Driftsäkerheten är förvånansvärt hög med, kan räkna de tekniska mindre haverierna på ena handen sedan 2011.

   Radera
  2. De gånger jag försöker mig på något slags finlir går det alltid åt helvete. Inser att det hänger på mig.

   Radera
 7. Varför ha massa skärmar när man kan köpa en större skärm? Alternativ är att använda alt+tab flitigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, sedan rätt många år nu finns widescreens, tex 32:9.
   På bild från pcmag ser man en skärm som nog kan ersätta tre vanliga skärmar, se själva

   uk.pcmag.com/monitors/125623/the-best-ultrawide-monitors

   och

   www.businessinsider.com/samsung-qh90-super-ultra-wide-329-monitor-photos-2017-6?r=US&IR=T

   Men det är nog inget för Sparo än på några år, för även i västeuropas rikaste land tar det några år innan dylika skärmar kan hittas i återvinningsstugan ;-)

   Radera
  2. Jag är ett stort fan av alt+tab.

   Tyvärr har jag inte ens någon återvinningsstuga här och det saknar jag.

   Radera
 8. Känner igen det där. När jag slutade förvärvsarbeta och skulle börja investera på heltid så hade jag också den där bilden av att jag skulle sitta i ett rum med tre fyra skärmar tillsammans med ett gäng aktiestjärnor som jag skulle lära mig grymt mkt av.

  Och det gjorde jag också. Jag satt en period i ett traderrum tillsammans med några riktiga finanssnubbar, riktigt ansedda analytiker. Men det kändes aldrig riktigt rätt och blev förvånad över hur lite jag lärde mig av de som verkligen kom inifrån branschen. Superanalytikerna hade fina excelsnurror som spottade fram "köpvärd/icke köpvärd", men det saknades verkligen något. Deras sätt kändes väldigt mekaniskt och nåt fattades helt klart. Sedan dess tycker jag att jag lärt mig mkt mer av de som inte har en hard core finansbakgrund. Har tex gett mkt mer att lyssna hundra timmar på Kvalitetsaktiepodden än att sitta 100 timmar med stureplansfinanskillar...

  Och fler skärmar korrelerar väl snarare med sämre avkastning, i alla fall om man ska investera och inte spekulera.

  Samma sak med skärmtid. Senaste tiden har man ju bara tjänat på att stänga igen skärmen och åka skridskor istället för att att sitta och försöka hitta på smarta placeringar. På isen finns inga distraktioner...  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag också skulle lära mig mindre på Stureplan än av Kvalitetsaktiepodden.

   Ibland gör man helt klart bäst i att bara stänga ner.

   Radera
 9. Som ingenjör så har jag haft två skärmar, det tycker jag behövs. Men annars duger en bra. Till investeringar på börsen använder jag mobilen, att gå in och köpa nån gång då och då behöver i för mig inte vara så avancerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv använder jag mobilen till så lite internetskt som möjligt, men jag kanske ändrar mig.

   Radera
 10. Min laptop har fullstort tangentbord men hemma är den ändå hopkopplad med löst tangentbord och extra skärm, sen kör jag hittakursvinnare på laptopskörmen och Avanza på extra skärmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För egen del hittar jag mest huvudvärk på laptopskärmen. Tvingades köra laptop i somras när jag bodde i husvagn, men det hoppas jag slippa göra om.

   Radera
 11. Snålgrisen! Gav du ut en bok hade jag köpt den hällå Jag kanske har gjort det..

  Dina tanksr nu gör mig mest bedrövad.

  Det är många av oss som har en jädrigt begränsad inkomst och knappt har råd med bil alls.
  //Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag att du svarade under fel inlägg. Inga bilar eller snålgrisar i detta.

   Radera
 12. På jobbet hade jag en laptop ihopfälld i docka, kopplad till två stora skärmar. Det var perfekt för att kunna ha mejlkorgen på ena skärmen och databasen jag jobbade i på den andra (jobbade löpande i båda). Enda nackdelen var att det var lätt att ofrivilligt råka radera något mejl när jag tryckte delete och trodde att jag var på den andra skärmen... :) Hemma sitter jag med en laptop med tillräckligt stort tangentbord, och en stor skärm rakt ovanför laptopskärmen. Funkar perfekt för både aktiepyssel och min hobby släktforskning. Avanza på ena skärmen och ett excelblad på den andra, eller kyrkböcker på ena skärmen och släktträdsprogrammet på den andra. Men jag använder också Alt+Tab flitigt, har ofta många program öppna samtidigt. Fyra skärmar låter jobbigt, många vridningar på huvudet lär det bli då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ditt jobbexempel hade jag nog ändå föredragit att hoppa med alt+tab mellan mejlen och databasen.

   Dels många huvudvridningar med fyra skärmar, men också ett gigantiskt skrivbordsbehov. I min förra bostad hade jag ett jätteskrivbord, men jag tycker att det är ganska skönt att inte ha det. Dock gillade jag själva bordet så mycket att det plockades med och följde med, men det blir nog ett arbetsbord i en verkstad så småningom.

   Radera