Regeringen utreder karensdagen. Den
plockades ju bort tillfälligt under Covid-åren, men nu var det
tänkt att det återigen skulle börja svida när man är sjuk,
och en så tydlig och smärtsam åtgärd kan man såklart inte införa
ett valår. Den måste smygas in så att folk hunnit glömma bort det
när de står vid valurnorna.
Det återstår att se vad det blir av
detta, en tillfällig förlängning eller en kompensation kanske. Men
är det vettigt? Jag tillhör dem som har arbetsmoral och tycker att
det ska premiera sig. Eller rättare sagt att det ska kosta att vara
hemma så fort det börjar klia i halsen (eller när sporten på tv
är alltför intressant för att se först i efterhand).
Det är
såklart inte bra om folk går sjuka till jobbet och smittar ner sin
omgivning. Å andra sidan smittar väl det mesta värst innan det ens
hunnit bryta ut (?) och då vet man ändå inte att man är sjuk, och
när det gäller större influensor kommer nästan alla ändå
utsättas för smittorisk. Det som går att bevisa är statistik.
Detta hände när man tog bort karensdagen:
Som synes var det inte en enda grupp
som inte blev mer sjukskrivningsbenägen när det inte kostade något.
Anställda i region och kommun blev över en natt runt 60 procent
sjukare, män mer än kvinnor. På totalen är det drygt 40 procent.
Karensdagsmotståndare kommer hävda
att de alltid varit lika sjuka, men tidigare tvingats jobba med risk
för liv och hälsa för att de inte har råd att vara hemma. Själv
bor jag i Norge, ett land som inte haft karensdagar sedan 1978. Det enda det har lett till är att man välkomnat svenskar som
upplevs som mer pålitliga. Om det inte redan ändrat sig tror jag
att det kommer att göra det ifall den svenska karensdagen inte kommer tillbaka.
Karensavdraget har egentligen aldrig stoppats. Det som har införts är att man får pengar från försäkringskassan för att täcka upp bortfallet. Dock max 810 kr före skatt. Så en del av oss har fortfarande gått back på att vara sjuka.
SvaraRaderaVilket betyder att man jobbar hemifrån om man bara är lite sjuk. Eller kollar på fotboll, är bakfull eller bara är lat.
Jag misstänker att möjligheten till hemarbete är starkt korrelerad med att man tjänar tillräckligt för att gå back på karensersättningen.
Ja, 810 kr är en dålig kompensation, men man har åtminstone naggat på den där enda karensdagen som återstått.
RaderaOm man "jobbar hemifrån" med att kolla fotboll blir det ju i praktiken en dag arbetsgivaren får betala utan att få något tillbaka, såvida inte vederbörande är fotbollskommentator eller sportjournalist.
Beroende på inkomstnivå kan 810 kr (567 kr netto i mitt fall) för en dags arbete vara jättemycket pengar eller ett hån. Taket får dock ses som sedvanlig omfördelningspolitik för de som skulle gå under om de förlorade endags ersättning.
RaderaDock är det konstigt nog så att från dag två så går facket in och fyller på med sjuklön upp till 86-87% i SACO:s fall istället för taket på 30 800 kr från försäkringskassan. Dag två får alltså fackens medlemmar mer än vad staten erbjuder men första dagen får man hålla igen.
Hade faktiskt ingen aning om dessa ohemult höga nivåer som troligen inte påverkar tillfrisknandet i positiv rikting.
Hur mycket pengarna spelar in beror på privatekonomi (och koll på densamma), men både 810 och 567 kr är rätt mycket mer än 0.
RaderaHade jag varit med i ett fackförbund hade jag nog föredragit om de gjort andra saker med de där pengarna. Å andra sidan har jag hittills aldrig träffat på ett fackförbund som ägnat sig åt rätt saker i tillnärmelsevis tillräcklig utsträckning för att jag skulle vilja vara med.
Jag minns mitt första jobb efter gymnasiet. Jag hade lång resväg, men tog det eftersom det var ett väldigt kul jobb. Första, och enda, gången jag var sjuk var efter nästan ett år. Blev förvånad över att det ändå ramlat in pengar för den dan (det var ett skiftjobb så det var tydligt specat om det var dag/kväll/helg man hade jobbat), karensdag fanns inte på den tiden.
SvaraRaderaInsåg dessutom att jag tjänade på att vara hemma en dag eftersom jag inte hade utgifter för bil eller lunch då. Hade jag fortsatt på det jobbet så hade jag kanske fört in att vara "sjuk" nån gång då och då för att spara in på utgifterna.
Men jag bestämde mig för att plugga vidare och nu sitter jag här och läser blogg på arbetstid i väntan på nästa möte :-)
Det är rätt galet att man ska kunna tjäna mer pengar på att vara hemma än att jobba.
RaderaLycka till med mötet!
Nu vet jag inte vad facit är: Hur många kommer vara hemma fast de inte är sjuka utan karensdag kontra hur många som går till jobbet fast de är sjuka. Därför har jag inte någon klar åsikt i frågan. En viktig skillnad mellan 2019 och 2020 var ju dock att utöver avsaknad av karensdagen så infördes ju också en rekommendation som reperterades ju hela tiden: "Stanna hemma om du känner minsta lilla". Det kan så klart påverka statistiken också.
SvaraRaderaDet kan ju ingen veta. Och visst, det kan också ha påverkat.
RaderaMen hallå. Jag jobbar inom förskola och utsätts för enorma mängder smitta varje år.
SvaraRaderaEtt "normalt" år, dvs när inte Covid ändrade spelreglerna var jag och de flesta av mina kollegor förkylda mellan september-mars. Vi gick till jobbet ändå, för det ingår på köpet (även om man kan undra hur rättvist DET är, med ständiga löneavdrag för jobbrelaterad sjukdom).
Efter starten på Covid FICK vi inte gå till jobbet med minsta snuva. Det var absolut nolltolerans. Det var heller inte så underligt, då Covid smittade enormt många som arbetade inom förskolan - och detta var före och under vaccinets tre sprutor.
Det handlar alltså inte om att vi ropade "tjoho - NU får vi vara lediga nästan gratis", det handlade om att vi inte fick vara där. Liksom alla andra människor som arbetar med människor, tex inom äldeomsorgen.
"Det ska kosta att vara hemma så fort det börjar klia i halsen" skriver du. Ja, du jobbar väl hemifrån och lever utan barn och livspartner? Då är det inte mycket man utsätts för i bacillväg, så lätt att tycka att det ska kosta.
Arbetsmoral är att - likt den vård- och omsorgspersonal som gjort så i årtionden - gå och jobba MED kli i halsen och snor. Halvårsvis.
Jag håller med dig. Myten om den dåliga arbetsmoralen i Sverige och personer som har olika former av sociala ersättningingar, är inget annat än en nidbild och påhitt från personer som saknar förståelse och empati.
RaderaTina: Jag har inte påstått att det ropats "Tjoho" och varit tydlig med att all sjukfrånvaro inte är felaktig. Men jag tror inte att svenskarna blev 40 procent mer sjuka.
Radera"Ja, du jobbar väl hemifrån och lever utan barn och livspartner? Då är det inte mycket man utsätts för i bacillväg, så lätt att tycka att det ska kosta."
Ja, det är ju ett fritt val. Betyder det att du tycker att människor som inte knarkar får ha åsikter om narkotikapolitik etc?
Sparo: Du sprider myter om Sverige och svenskar som få andra.
RaderaMärklig retorik att jämföra yrkesval med knarkpolitik, men det får stå för dig.
RaderaUnder pandemin har det varit nolltolerans - vilket innebär att ej beträda arbetsplatsen med minsta lilla snuva - för bland andra:
Barnskötare
Förskollärare
Undersköterskor
Sjuksköterskor
Läkare
Frisörer
Lokalvårdare
Affärspersonal; dvs ICA/COOP, HM, Åhléns, Claes Ohlssons med övriga i samma genre
Restaurangpersonal
Chefer och administrativa inom kommun/landsting/övriga företag där sådana jobbar
All övrig personal inom kommuner och företag där man arbetar bland människor, som exempelvis Nobina - där min väns man som är reparatör fick hålla sig hemma en vecka för att han var förkyld (på chefens order).
Osv - i all oändlighet. Också ska vi betänka att restriktionerna har pågått drygt sedan starten av 2020 till relativt nyligen. Det betyder att VARJE gång dessa människor blivit lite snuviga eller hostiga sedan dess har de vackert fått gå hem och sjukskriva sig. Själv har jag varit förkyld 5 gånger under dessa år (jobbar som sagt i förskola) och har dessutom haft Covid en gång.
Andelen människor som kunnat jobba hemifrån - som du - är inte lika många som de som inte kan. Har själv familjemedlemmar som tagit datorn med sig hem och glatt utropat att DE i alla fall inte har en enda sjukdag...
Och du kan inte FÖRSTÅ hur sjukstatistiken stigit i höjden..?! Det måste vara att svenskar är så otroligt arbetsskygga att vi tog denna underbara chans att få vara ledig hemma, "typ gratis" (ööööh?!). Om och om igen.
Jag fick inte i närheten av det jag tjänar när jag var tvungen att sjukskriva mig, oavsett karensersättning. Det finns ett tak på den nämligen. Hade mycket hellre fått min lön, tro´t eller ej.
Vet du Sparo, vanligtvis tycker jag du har en ganska rolig och oftast klipsk syn på tillvaron. Nu ser jag plötsligt en ensamvargs behagliga tillvaro; han som slipper träffa någon om han inte vill. Han som sitter i hemmets trygga vrå framför datorn och omöjligen kan sätta sig in i att samhället går runt på grund av att människor är ute i samhället och arbetar - och fick ta konsekvenserna av det under pandemin.
Oförmåga att sätta sig in i att andras verklighet inte är som ens egen är inte smart.
Jag jämför inte yrkesval med knarkpolitik och är fullt övertygad om att du förstod det. Vad jag menade var ju - självklart! - att jag rimligtvis borde få ha åsikter även om sånt som inte drabbat mig personligen. Det är lätt att få uppfattningen att citatet från dig tyder på att eftersom jag jobbar hemifrån i eget företag ska jag vara tyst om karensdagar och inte ha åsikter om löntagares arbetsmoral.
Radera"Och du kan inte FÖRSTÅ hur sjukstatistiken stigit i höjden..?!"
Jag skulle vilja säga att det är du som inte kan förstå att det kan finnas andra orsaken än den du ser utifrån ditt eget liv och förutsättningar.
"Nu ser jag plötsligt en ensamvargs behagliga tillvaro; han som slipper träffa någon om han inte vill. Han som sitter i hemmets trygga vrå framför datorn och omöjligen kan sätta sig in i att samhället går runt på grund av att människor är ute i samhället och arbetar - och fick ta konsekvenserna av det under pandemin."
Då tycker jag, om du vågar ta chansen att växa som människa, att du ska läsa min text igen och försöka tänka bort alla de fördomar du har om mig som person när du tolkar vad det står.
Jag gillade systemet med riktade bidrag till riskgrupper. En fortsättning på det systemet nu när folk har börjat vara smittspridande rövar igen är att riskgruppspersoner får stanna hemma med full lön när andra anställda kommer sjuka till jobbet.
SvaraRaderaUttrycket "smittspridande rövar" låter som att du tycker att människor ser det som en extra bonus att få smitta sin omgivning.
RaderaNu vet jag inte var du fick din statistik ifrån, eller om du medvetet använder den yttersttveksamt. Men antalet sjukdagar på totalen var lägre 2020/2021 än vad den var 2018/2019, det säger man beror på att mindre folk gick sjuka till jobbet och smittade ner alla samt att man kunde jobba hemma med liten symptom (för vissa yrken). Så antagandet att folk är snyltare som fuskar verkar inte så utbrett som du gissar, nu finns det givetvis sådana människor också, men de lär ju göra tveksamma insatser på jobbet när de väl är där..
SvaraRaderaSkärmdumpen kommer från SCB, offentlig och statligt godkänd för alla att se. Har du statistik som motsäger deras får du gärna länka.
RaderaSå bara tveksam användning då. Testa kolla andra perioder.
RaderaNu var det ju denna period som skulle diskuteras, men jag har svårt att tro att sjukfrånvaron i befolkningen i stort vid några andra perioder hoppat 40-60 % upp eller ner på ett år.
RaderaJag tror inte du har fel. Men åtminstone i mitt jobb var man tvungen att vara hemma oavsett grad på symptomen. Det blev markant högre grad sjukskrivning men ingen av oss gillade det för man förlorade pengar mot sin vilja, karens eller ej. Man får inte glömma att det var en hel del stränga regler nu under pandemin, inte bara att karensdagen slopades för skojs skull ett par år.
SvaraRaderaNej, man får ha en märklig humor för att slopa karensdagar för skojs skull. Jag kan inte tala för dig och dina kollegor, men att det finns människor som tycker att det är skönt att ta en sjukdag ibland tror jag vi alla vet exempel på.
RaderaMan kan säkert tvista om karensdagen. Men det är bevisligen ett faktum att svensken blev otroligt mycket friskare även då när karensdagen första gången infördes. Sedan är fusket garanterat än mer utbrett i det svenska samhället idag än då. Tyvärr.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, det hade varit konstigt om det inte funnits något samband mellan karens och sjukdagar.
RaderaOvanligt korkat inlägg. Vi har fortfarande covidsmitta i samhället även om det inte rapporteras lika mycket om detta. Inte så kul med dom som är för snåla för att stanna hemma när dom är sjuka. Alla blir heller inte lindrigt sjuka trots vaccin.
SvaraRadera"Ovanligt korkat inlägg."
RaderaOvanligt meningslöst sätt att skapa dialog. Eller vad hade du tänkt att det skulle leda till, att jag skulle bli sugen på att bemöta dig i sak när du så tydligt visar att du bara vill kasta skit?
Menade faktiskt inte att kasta skit, men reagerade starkt då jag anser att karensen för tillfället fortfarande är av vikt. Sedan är det naturligtvis fel om det utnyttjas felaktigt, tror dock att de flesta inte gör detta i onödan.
SvaraRaderaDet är ju det som är knäckfrågan, om och i vilken utsträckning systemet utnyttjas. Jag blev förvånad när jag såg att sjukfrånvaron ökat med 40 procent. Visst, vi har haft en speciell säsongsinfluensa under ett par år, men jag tror inte att den påverkat antalet sjukdagar för arbetsför befolkning mer än på marginalen. Därmed vore det konstigt om systemet inte skulle ha utnyttjats felaktigt. Hur mycket kan ju ingen veta och det spelar inte heller så stor roll i efterhand. Det som spelar roll är framtiden och jag tycker att det vore väldigt olyckligt att inte återinföra karensdagen.
RaderaSjälv är jag glad att de gjorde om det till 8h per sjukdomsperiod, så att den som jobbar långa pass inte missgynnas.
SvaraRaderaDet är vanskligt att jämföra en period med covid med en utan, men tror ändå att karens påverkar. Covid gjorde över lag män mer sjuka än kvinnor, vilket visade sig på akutmotagningarna.
Ja, det har jag gnällt om i 30 år. På mitt första jobb hade jag elvatimmars nattpass. Att få en sådan karens motsvarade i stort sett två dagars lön.
RaderaVisserligen, men i mitt schema ovan ser man att den största ökningen skedde på arbetsplatser i kommun och region och eftersom det jobbar fler kvinnor där har kvinnorna den största totala ökningen. Jag får inte ihop det med mindre än att jag tar höjd för att sjukfrånvaron ökade mer än sjukligheten.