När man blir sjuk har jag alltid sett
det som en fördel att jobba hemifrån. På det sättet har jag t ex
kunnat jobba när jag haft ryggskott eller varit magsjuk. Till
skillnad från en gemensam arbetsplats går det att tillbringa halva
dagen i badrummet eller sängen om man kan ligga dubbelvikt över
skrivbordet den andra halvan.
Men det bygger på att man orkar jobba.
Jag åkte på den där covidden förra helgen. Normalt blir jag inte
förkyld och blir jag det är det över inom ett dygn, men här bet
sig skiten fast i sex dagar innan jag igår orkade sitta och skiva
någorlunda strukturerat.
Nu är det ju ingen dans på rosor
att ligga sjuk med feber och hosta även om man har en arbetsgivare
som betalar. På ett sätt är det ganska skönt att slippa ha någon
att svara inför. Är man inte sjuk så ofta behöver man ju ändå
inte känna skuld, men jag gillar att prestera för eventuella pengar
och jag tänker inte försöka få ut sjukpenningar i mitt norska
företag innan jag skickat en enda kundfaktura.
Nu gäller att
sitta på stolen, hålla käften och få något gjort, som min
mentala förebild Hans-Erik ”Geggan” Nordin hade uttryckt
det:
Helt rätt! Som vi säger i Norrland: "Tig och lid, eller gör något åt det. Men gnäll inte."
SvaraRaderaJag har trots norrbottniskt påbrå förståelse för gnäll, men när det gäller sjukdomar hjälper det dåligt. Tvärtom känns det bara ännu värre då.
RaderaHar du någonsin skrivit strukturerat ? ;) Krya på dig Norge !! Jag tror att jag klarat mig från covid än så länge. Men så är jag oxå en foglig medborgare som radar upp mig på led går in i duschrummet för vaccinering tre gånger.... :)
SvaraRaderaJag tar det som beröm att jag inte verkar strukturerad. För sanning är att det nog är få skribenter som har så tråkig skrivprocess som jag.
RaderaI min egen bekantskapskrets har de vaccinerade klart högre procentuell förekomst av Covid. Vet inte om det finns statistik på det. Troligen ingen bra eftersom många haft detta utan att veta om det. Jag tycker själv att jag är ganska bra på att hålla mig frisk, men den här gången fick jag ge upp till slut.
Själv tänker jag att jag nog har haft det redan men utan att lyckas fånga det på de 4 självtester som jag utfört under de senaste 4 månaderna då jag 2ggr drabbats av "förkylning" och jobbat hemifrån.
RaderaJag är också tveksam till riktigheten i testerna. Kan man som Elon Musk ta fyra test på samma dag och vara frisk på två tycks det finnas en bingoaspekt.
Radera"Jag är också tveksam till riktigheten i testerna. Kan man som Elon Musk ta fyra test på samma dag och vara frisk på två tycks det finnas en bingoaspekt."
RaderaSjälvtesten fungerar som så att om minst ett självtest visar positivt så har personen högst troligt Covid. Om självtestet däremot visar negativt så har man inte en susning om man har Covid eller inte. Det hjälper inte heller att ta tio självtester i rad eftersom risken för ett falskt positivt provsvar ökar exponentiellt med antal gånger man testar sig. Till slut kan man alltså inte lita på ett positivt provsvar heller. Dessutom skiljer specificiteten/sensitiviteten mellan testerna beroende på tillverkare/märke. Ni kan med andra ord strunta i självtesten och istället följa dessa enkla förhållningsregler:
1. Har du halsont, snuva, feber eller hosta samtidigt som allmän smittspridning pågår i samhället? Utgå från att det är Covid och isolera dig.
2. Har du inte halsont, snuva, feber eller hosta men har umgåtts med någon som du har anledning att tro hade Covid när ni träffades? Ta det säkra före det osäkra och isolera dig.
3. Om varken punkt 1 eller 2 gäller så kan du gå till jobbet som vanligt (men håll gärna lite extra avstånd till andra människor).
"Accuracy issues
RaderaThe issue with home tests is accuracy, which is between 85% and 95% for detecting covid. That is, they catch about nine of every 10 infections, a metric called the test’s “sensitivity.” Some people have said that any missed cases are a worry, since a person with a false negative could go out and infect someone else. But if the alternative is no test at all, then none of those infections would be caught.
The tricky part of unrestricted testing, I learned, comes instead from the concept of “specificity,” or the rate at which a test correctly identifies negatives. For the home tests I tried, that figure is about 98%, with a corresponding 2% rate of false positives. What I didn’t realize—and what your everyday CVS shopper won’t either—is that there are two ways that less-than-perfect specificity can get amplified into a bigger problem.
The first way is through repeat testing, the kind I did. By the time my review of the home tests was complete, I’d tested five times in two days, accumulating 1 in 10 odds of being told I had covid when I didn’t (a 2% chance of a false positive each time, multiplied by five tests). The second source of trouble I didn’t anticipate is what is known as “pretest probability.” As I said, I don’t socialize, so my probability of actually having covid in first place was very low, maybe even zero. What this meant is that my chance of a correct positive when I took the test was also essentially zero, while my false positive chance remained 2% like everyone else’s. The way I was using the test, any positive result was nearly certain to be wrong.
Now consider this same phenomenon—a higher chance of false positives than of real ones—applying to a large group, or even a whole country. In the US, covid rates are falling. This lower background rate means if home tests were used by everyone in the country tomorrow, there could be five to 15 wrong positives for every right one."
https://www.technologyreview.com/2021/05/04/1024450/at-home-covid-test-review-accuracy-binaxnow-lucira-ellume/
Men håll med i att det tycks finnas en väldig osäkerhetsfaktor i dessa tester. Som för övrigt även i vanliga PCR-tester vars skapare Kary Mullis konstaterat att hans test inte funkar att pinpointa ett specifikt virus.
RaderaNu är jag ändå övertygad om att det är covid, vilket i och för sig kvittar. Som jag låter när jag hostar skulle jag inte våga visa mig på stan.
Vet du vart du kan ha blivit smittad? Du bor i hus, jobbar hemifrån, så chansen att slippa covid borde vara god, till skillnad från en annan som tvingas sitta i ett kontorslandskap och höra på allt rosslande. Krya på dig hur som helst!
SvaraRaderaHade ett par kompisar på besök i lördags förmiddag och på kvällen började det klia i halsen, men det finns flera möjligheter beroende på hur lång tid det tar från smitta till utbrott.
RaderaTack! Idag är det klart bättre, så jag räknar med att kunna friskförklara mig på måndag. Då har det också gått fyra dagar sedan jag testade och det är den tid man nu räknar som rimlig karantän i Norge.
Surt att åka dit när man försöker vara lite social. Jag har klarat mig hittils men man åker väl dit förr eller senare. Obesprutad, och äter d vitamin och zink.
RaderaJag vet inte hur stor andel som överhuvudtaget inte märker att de får det, men allt man kan göra är ju att hålla sig så frisk man kan och optimera chanserna att slippa symptom, som det låter som att du redan gör.
RaderaHoppas det gett sig 100% nu då, annars krya! Nej, inte skoj att vara under isen. Själv har jag pga balansnervsinfektion som liten en tendens till olyckskorperi. Nu senast halkade jag omkull och har två brutna revben på högersidan som vägrar att sluta röra sig o läka ihop. Begränsande.
SvaraRadera/Jonas B
Det har inte gett sig. Inne sjunde (eller möjligen åttonde) dagen nu och hostar fortfarande som en lungsjuk. Tog en promenad på 2 km och förvånades att jag ens orkade, men bra gick det inte. I det tempo jag höll skulle jag normalt klara att gå i sex timmar eller så.
RaderaRevbensbrott kan vara bland det jävligaste. Jobbigt att röra sig eller ens andas i fel vinkel. Jämfört med det mår jag kanon.
Covid-besvär kan hålla i sig i flera veckor/månad efter att infektionen har läkt ut. Det lär dock bli bättre och bättre med tiden. Om du inte drabbas av långtidscovid för då kanske du aldrig blir bra. Men nu ska vi inte måla f-n på väggen. Du är medelålders och frisk i övrigt vad jag förstår. Då ska det väldigt mycket till om du ska bli allvarligt sjuk i Covid. Men sök vård om du drabbas av allvarliga andningssvårigheter för då kan tiden mellan sytom och intensivvård ha en avgörande betydelse för utgången.
RaderaJag har inte varit på gränsen till att överväga att uppsöka vård. Det suger att vara sjuk, det är jobbigt både med feber och att hosta slem så att man nästan kräks, men inget vårdpersonal skulle kunna eller försöka göra något åt.
RaderaOm du blir av med alla symptom så snabbt så finns inte mycket att gnälla över. Men jag antar du kommer förbli ovanligt trött 1-2v efteråt också? Men krya på dig.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Hittills har jag inte blivit helt av med några symptom och den där tröttheten tror jag också att du får rätt i. Men för all del, jag mår helt okej. Inte ens jag kan komma undan förkylningar hela 2000-talet, nu var det dags.
RaderaTror det är dags att återgå till att beskriva feber och muskelont/ont i hals/huvud som förkylning eller influensa. Inget mer med det. Brukar släppa efter några dagar om du inte är 80+ med riskfaktorer. Motion och bra kost förebygger. Inga mer j-a covidsnack som skrämmer upp folk i onödan och ger staten motiv att förstöra människor liv genom begränsningar av vår frihet.
SvaraRaderaSnuvig? Jaha? Feber? Ta en Alvedon.
Jag var aldrig rädd, men så är jag ju varken 80+ eller multisjuk.
RaderaÄr du vaccinerad?
SvaraRaderaInte med något som hjälpt i alla fall :)
RaderaHade du inte tagit dina 3/4 sprutor skulle du kanske ligga på IVA nu.
RaderaJag är vaccinerad mot TBC, mässlingen och ett par grejer till som det finns riktiga vaccin emot. Men min vaccineringsstatus ligger rätt långt från fokus i den här ekonomibloggen.
RaderaÄmnet är väl covid och hur du har drabbats? Vilka andra vacciner än ev covid som du har tagit har ingen efterfrågat.
RaderaÄr du inte vaccinerad mot covid kan det förklara din sjukdomsbild. Men du verkar inte göra den kopplingen.
Nej, mer hur det funkar att jobba när man är sjuk.
RaderaMenar du att det finns entydig statistik på att vaccinerade blir mer eller mindre sjuka än icke-vaccinerade? Så har jag inte uppfattat det. Den enda tydliga tendensen jag ser i min bekantskapskrets är att ovaccinerade tycks insjukna i mycket mindre utsträckning, men det kan ju ha många olika orsaker, att de mer sällan tillhör riskgrupper, att de rent allmänt är mer måna om sin hälsa, är yngre osv.
Jag baserar min uppfattning på vad jag läser och hör i media och på nätet, inte på hur mina bekanta mår.
RaderaDå föreslår jag att du breddar ditt mediala intag med ytterligare några källor :)
RaderaMen i slutändan tycker jag att man ska göra som man vill och vaccinera sig med de preparat man tror på.
Instämmer. Det måste bygga på frivillighet och det är ju så det också har varit. Sen, som alltid, får man finna sig i konsekvenserna av sina beslut. Ovaccinerade som vaccinerade.
RaderaI framtiden kommer du att tvångsvaccineras rakt upp i näsan mot sådana här åkommor: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/framtidens-vaccin-rakt-in-i-nasan
SvaraRaderaVi blir därmed mer produktiva eftersom folk inte tvingas sjukskriva sig från sina gemensamma arbetsplatser eller ligga dubbelvikta över skrivbordet halva arbetsdagar. Ännu längre in i framtiden så kanske man kan vaccinera människor genom att sprida ut en vaccinationsgas på arbetsplatser, i kollektivtrafiken mm. Det automatiska vaccinationsprogrammet.
Jag misstänker att vaccinvägrarna kommer att säga som Greta Thunberg: How dare you?
Ja, du får väl höra vad jag säger då för någon tvångsvaccinering kommer jag aldrig acceptera. Men så blir det kanske, i alla fall i Sverige. Nu håller man ju på att förbereda ändringar i grundlagen och jag har inte hört något större motstånd. I vanlig ordning är det väl bara någon eller ett par procent av befolkningen som ens informerat sig.
RaderaMot dumhet finns inget vaccin
SvaraRaderaJag hoppas att det inte är min blogg i allmänhet du åsyftar, men du har rätt i sak. Eller möjligen:
Raderahttps://bloggar.aftonbladet.se/bananas/files/2016/01/bamsekunskap.jpg