lördag 12 mars 2022

Ack så aktuellt från Rapaport

Jag fattar att folk vill åka på lyxresor till värmen, inte minst den här tiden på året. Men det blir lite knepigt att resa för dem som sagt sig vara väldigt miljömedvetna och samtidigt att fossila bränslen kommer att förstöra klimatet och därigenom jorden inom några få år.


Alltid tio år kvar.

Det rimligaste är nog att bita i det sura äpplet och acceptera att ingen av oss lever helt som vi lär. Det är mänskligt att fela. Men nej, en del bara måste försöka att både ha moralkakan och äta upp den. Alla minns väl t ex när 87 ”influencers” (jag kände igen max en handfull, så jag undrar hur inflytelserika de var) krävde klimatdiktatur. Någon av dem berättade med gråten i halsen att hon gjort fem utlandsresor på kort tid och enda sättet att hindra fler var genom lagstiftning.

Och nu är det dags igen. Den politiska aktivisten och skådespelerskan Alexandra Rapaport har förvisso åkt till Maldiverna på lyxsemester, men berättar att hon känner sig kluven eftersom det är krig i världen och här sitter hon och njuter av ”den röst mitt land givit mig”.

Jag vet inte vad det är för röst hon pratar om och hur hon får ihop den med ”humanism och demokrati” (är det möjligen rea på paraplydrinkar?), men jag tror att hon gör klokast i att lämna samhällsfrågorna åt andra, mer lämpade. Som Ricky Gervais sa på en prisutdelning:

If you do win an award tonight, don't use it as a plattform to hold a political speech. You are in no position to lecture the public about anything. You know nothing about the real world. Most of you spent less time in school than Greta Thunberg. So if you win, come up, accept your little award, thank your agent and your God and fuck off!

Har ni inte sett den – se hela!

21 kommentarer:

 1. Måste tack bloggaren för ett roligt inlägg. Har sett hela. Kom och tänka på Kjell Bergkvist som brukar vara ute och yra om saker som han inte har en aning om.

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är som att en del skådespelare får för sig att de har något att tillföra bara för att vi ser dem på tv. Kanske för att de spelat stora tänkare blandar de ihop rollerna med sig själva.

   Radera
 2. Vad Rapaport, Thunberg levererar åker spikrakt mot den statligt godkända komposten.

  Sett mycket av Gervais. Imponerande. Säger allt man (i någon mån som jag) skulle bli personligen utraderad av i Sverige. Gillar verkligen honom.

  Generellt håller jag med.

  Fuck off.

  //Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som stör mig lite med Gervais är att han alltid ler lite av sina egna skämt. Jag föredrar en straight-face-approach, mer som Gervais parhäst Stephen Merchant. Som här:

   https://www.youtube.com/watch?v=ZpzazjwSpdI

   Radera
  2. Ja, han är kaxig och har skölden som tar all kritik. Att han inte köper det. Jag ser mannen som är förbannat less på alls spel under täcket och utmanar.

   Som boende i Sverige så vet jag inte hur ett andetag av fräsch luft och en skrattspegelbild över vår människosyn, inte samhälle, kunde göra annat än förbannat gott!
   //Jonas B

   Radera
  3. Det finns värre. T ex tycker jag att Jonas Gardell lyckas neutralisera sina skämt fullständigt genom att skratta åt dem, men jag tycker att även Gervais kunde bli mer "likeable" genom att inte så så nöjd ut.

   Radera
 3. När det gäller Bergkvist satt ha i en tv soffa och meddelade att han skämdes som ett svin över Sveriges flykting mottagande. Greta Thunberg som väl knappt fullföljt grundskolan kan åka land och rike runt och läxa upp vuxna människor. En barnunge som inte vet något om livet.

  Hade varit kul att höra ett liknande tal på någon av dessa galor som vi har i Sverige. Håller helt med Jonas B

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att Gervais (eller motsvarande svensk då) aldrig skulle släppas i närheten av en mikrofon på en svensk gala. Där skulle galan hållits av Henrik Schyffert eller Petra Mede.

   Radera
 4. Vissa grupper har lärt sig att omedelbara eller brådskande problem motiverar ens födkrok väldigt väl.

  Synd bara att det mest är puckon tar den vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men funkar det? Vem får en mer positiv syn på Alexandra Rapaport pga detta?

   Radera
  2. Förmodligen bara de som själva marknadsför sig själv på liknande sätt. En liten bubbla av människor med ganska mycket medieutrymme.

   Radera
  3. Låter ändå som dålig business för någon som är beroende av biljettförsäljning.

   Radera
 5. Var tvungen att kolla listan på influencers och jag kände igen en. Tack vare att jag har små barn och hon gör rösten till en björn i ett barnprogram. Sen är väl inte jag den som är aktiv på sociala medier och vill influeras(om det ens är ett ord?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då "slår" jag dig. Jag gick igenom listan igen nu och tror mig känna till sex av de, fast de flesta i stort sett bara till namnet. Däremot ser jag nog bara en av dem som influencer. Exempelvis hade jag tidigare aldrig hört skådespelerskan Eva Röse titulera sig influencer.

   Jag vill gärna influeras (det är ett ord) av människor som kan något och som genom att de har tänkt kan ge mig nya perspektiv. Det har nog hittills aldrig hänt av någon som kallar sig influencer.

   Radera
  2. Eva röse kände jag igen när jag googlade, har sett mycket kvarteret skatan 😅

   Radera
  3. Kvarteret Skatan hade en del poänger, men Eva Röse hade de däremot inte. För människor i min ålder kommer hon nog alltid vara programledaren som ledde Disneyklubben med Alice Bah och Johan Vadhannuheter som gör alla humorproduktioner på Kanal5. För yngre läsare har hon spelat Maria Wern i hundra långfilmer.

   Radera
 6. Hej
  Något du kan kolla på Sparo.
  Alla dessa influencers på sosiala medier ..aktie pump- dump.
  Typ 100 miljoners mannen.

  Alltid okända bolag på Avanza de pumpar .. typ

  Rivian 4100 på Avanza - 67 % i år.
  Storskogen 16 000 på Avanza - 62 % i år.
  Nio Inc 40 000 på Avanza - 50 % i år.
  AMC 29 000 på Avanza - 47 % i år.
  Palantir 13 000 på Avanza - 38 % i år.
  Lucid 11 000 på Avanza - 39 % i år.
  Roblox 9 000 ägare på Avanza - 61 i år.

  Har aldrig hört talas om många av dessa.

  Jag är över 60 år och kör mina Holmen,Chevron etc.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Är osäker på om jag är tillräckligt insatt för att få ihop ett blogginlägg om det, men ska grubbla på det.

   Radera
 7. En "10 år kvar" som är glömd nu är "Ozon-skiktet är borta om 10 år, det finns ingen återvändo om vi inte byter ut alla kylskåp med freon i Sverige".

  SvaraRadera
  Svar
  1. De försurade sjöarna undrar jag också över vart de tog vägen. Det var också allt som gällde ett tag, sedan byter man fokus och det är något annat som kommer att göra att jorden går under. Det enda som är konstant är att det sker om tio år.

   Radera