onsdag 2 mars 2022

”Jag är ingen prepper...”

Om krisen eller kriget kommer” heter en broschyr från MSB som skickades ut under Dan Eliassons ledning. Sedan kom hans kris.

Men kanske är vi här nu. Krig är det definitivt och SVT frågar folk på stan om de är förberedda. ”Jag är ingen prepper”, tycks vara standardsvaret. Det är inte jag heller, men jag har definitivt bättre beredskap än på länge.

Jag eldar med ved och kan vid behov laga mat på flera av mina kaminer och tvätta för hand, så även om det vore jobbigt skulle jag klara mig utan el fram till hösten om den försvinner eller blir för dyr. För några dagar sedan storhandlade jag i Sverige så även på matfronten är jag bättre rustad än någonsin. Bilarna är fulltankade och jag har ett antal dunkar diesel och bensin på lager utifall att priset sticker iväg.


Olja, sovsäckar, hundar...

För det är väl främst det jag ser som den stora risken nu, inte världskrig, ransonering eller att saker i någon större utsträckning tar slut. Att drivmedel, spannmål och annat kommer att bli rejält mycket dyrare känns däremot högst troligt. Då känns det bra att det inte svider i min plånbok förrän om tjugo kilo mjöl, tio kilo havregryn osv. Bättre investering än aktier, skulle jag tro.

55 kommentarer:

 1. Om inte annat så är väl ett stort förråd av förbrukningsgrejer ett visst inflationsskydd, även om världens undergång inte kommer.

  Noterade dessutom igår att konserver av olika slag var extremt urplockade på ica maxi, så lite verkar folk förbereda sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den aspekten ska inte underskattas.

   Radera
  2. Dags att bunkra toapapper igen ;)

   Radera
  3. Jag håller på med ett inlägg som tar upp det i förbifarten. Allt kommer tillbaka :)

   Radera
  4. Folk bunkrar nästan som i början på corona igen. Det märks på mitt jobb..

   Radera
 2. Jag kanske har preppat dåligt jämfört med många andra. Gjorde en sökning på vattenreningstabletter, vevradio och lite annat väsentligt och det mesta är ju slutsålt redan, inte bara på rena preppersiter utan också hos de större - Clas O etc. Folk är mer förberedda än jag trodde...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förvånar mig med.

   Radera
  2. Sen är frågan hur preppade folk verkligen är, bara för att de har en vevradio. Utrustning och mat i alla ära men i slutändan är det kunskap och sunt förnuft som kommer spela roll.

   Radera
  3. Själv skulle jag garanterat inte ens veta hur man skulle få igång en vevradio.

   Det där är något jag funderar över när jag hör preppers, att en del av dem förmodligen inte ens bott i tält i vuxen ålder, men de räknar med att överleva en zombieapokalyps.

   Radera
  4. Går bra med en vanlig FM radio med batteri samt ett 24 pack batterier så klarar man sig ett par månader. Dumt slösa pengar på vevradio när det finns billiga FM radio på tradera.

   Radera
  5. Husk att FM nätet är nedsläckt i Norge ;)

   Radera
  6. Nja, inte riktigt. Det sänds fortfarande lokalradio på FM så vid eventuellt krig är det nog igång över hela landet ganska omgående.

   Radera
 3. Willys hade erbjudande denna veckan om 24pack toapapper för 39kr. Givetvis slog jag till idag på 5 buntar, det var i sista sekund innan allt var slut. Så nog är folk beredda med toapapper även inför denna ev krisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte förra veckan för det priset. Nu är badrummet fullt.

   Radera
 4. Bra att hamstra men dåligt att berätta. Nu när alla tjuvar vet vad det finns om det krisar hur har du då tänkt? Vill inte vara pessimist bara realist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toalettpapper finns i de flesta livsmedelsbutiker, bara hamstra på. Essitys fabrik "rullar" på i Trollhättan.

   Radera
  2. Intressant. Så du tror hungriga tjuvar kommer ta ditt toa papper?

   Radera
  3. Kan man få några spännande mat recept med toa papper? Är tacksam för tips.

   Radera
  4. Tror inte toa rulle funkar. Möjligen kebab rulle.

   Radera
  5. Lyftande konversation med sig själv.

   Radera
  6. Stämmer. Jag har de klokaste svaren

   Radera
  7. Om någon vill riskera att dö för att stjäla mina toapapper är de välkomna.

   Radera
  8. hungriga tjuvar behöver toalettpapper. vi hade inbrott i garaget. bla länsade de frysen och stal toalettpappret jag köpt på extrapris...

   Radera
  9. Så trött man skulle bli! Vad är det för idioter som sabbar ett lås eller slår in ett fönster för att stjäla jävla toapapper för 2 kr/rulle?!

   Radera
  10. Kanske extra fin 3lagers pappers? Sånt man läser om i tidningarna att rikemansfolket använder innan de går över till dollarsedlar.

   Radera
  11. Sånt där känner inte jag till. Jag kör helst tvålagers Eldorado. Med tanke på vad jag använder det till duger det fint.

   Radera
 5. Skadar aldrig att vara förberedd. Dock är det viktigaste att ha kunskap om hur man klarar sig i svåra tider, inte att ha en massa prylar man handlat i panik för att de står på MSBs lista. Jag kan jaga, fiska, odla, fälla träd, göra upp eld. Är en jäkel på att skjuta prick och har en livstids förbrukning av ammunition/gevär men jag skulle inte kalla mig en prepper för det. Har t ex inte något vakumförpackat matförråd som räcker i 3 månader...nu när jag tänker på det kanske jag skulle gå och köpa några kilo havregryn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, har du inget vakuumförpackat matförråd?! Vad är du för färsking egentligen ;-)

   Radera
  2. Jo men alltså, det är lite prepper varning på det du nämner, helt klart :)

   Helt klart blir saker och ting dyrare nu. Tänka bara på en sådan sak som Stockholmare som vi nu hör gnälla om Skistars eviga höjningar på liftkorten? Skämt åsido jag försöker hantera det där genom inkomstsidan också. Bra möjligheter nu när folk ska skänka ut sina tillhörigheter i dessa tider.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Du menar att det kommer finnas bra köptillfällen på begagnatmarknaden? Kanske. Fast nu har ju många nästan tvingats att spara pengar genom att krogen varit stängd och utlandssemestrar omöjliga, så kanske dröjer det innan kassorna sinar.

   Radera
  4. Nej jag menade nu när folk vräker ut sina aktier. Köp på toppen, sälj på botten som många tydligen praktiserar du vet :)

   Radera
 6. Började preppa i höstas, så jag klarar flera möjliga kriser som snöstorm, elavbrott, vattenbrist, cyberatack mot Coop etc. Beställde även flera ex. av MSB-broschyren som jag kunnat dela med mig av. Det verkar som om en del känner sig tryggare med broschyren i pappersform än som pdf. Köpte nu även Biltemas vevradio eftersom jag bara har en stor klumpig radio som slukar batteri. För övrigt preppar jag mest sånt som förbrukas normalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var värst! Själv har jag inte preppat alls, men visst är det skönt att ha marginaler. MSB:s broschyr har jag nog inte ens läst på nätet. Jag gissar friskt att det inte står något där man inte kommer på själv om man tänker lite logiskt.

   Radera
  2. Jag hyser inga tvivel om att du skulle klara dig minst lika bra utan MSB-broschyren, men det finns nog många som behöver lite hjälp på traven med att få igång tankeverksamheten. Det var ju inte längesedan som bilister på västkusten inte var medvetna om att snöoväder kan ställa till problem i trafiken. Jag läste om en kvinna som blev stående i bilkö flera timmar med en magsjuk gammal mamma och ett spädbarn, utan att vara utrustad överhuvudtaget. Så jag tror nog att vissa kan behöva broschyren.

   Radera
  3. Jag har i alla fall en låda värmeljus i bilen och brukar tänka på att ha varma kläder med om det behövs ifall bilen rasar, så kanske bor det en prepper i mig med. En slö en :)

   Radera
  4. Jag har faktiskt lite ångest över den där vevradion! Jag är en liten småpreppare och har en garderob full med frystorkat a 45 dagar (från Överlevnadsbutiken), ljus, kastspö med drag, fotogen och vekar till fotogenlampan. Jag borde ju ha även en vevradio. Jag tror att jag har köpt en. Eller inte. Men i morgon ska jag tömma garderoben och ta reda på hur det ligger till! En vevradio måste jag ha :)

   Radera
  5. Ska världen gå under vill jag åtminstone inte behöva vara med om det till ljudet av Morgonpasset i P3 :)

   Radera
 7. Kanske dags o ladda de 4 bärbara mobilladdarna vi har sedan pokemon go eran? O bunkra upp med några liter vatten på flaska/burk.. Är en i grund sjukt dålig prepper, jag är för optimistisk för det 🎉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vatten på flaska löser man väl enklast med att tappa upp kranvatten i rena flaskor.

   Radera
  2. Om msn har rena flaskor hemma, annars e det sjukt svårt 🤣

   Radera
  3. Annars får man väl diska flaskor, om ni har diskmedel och en flaskborste. Själv köper jag mjölk i femlitersflaskor som jag sedan tappar över till flaskor på 0,5 liter som jag kan frysa in. Sedan diskar jag både femliters och halvliters när de är tomma så att jag kan börja om från början igen.

   Radera
  4. Det e klart, men vi pantar alla flaskor, o i övrigt blir det inte så många inköp med flaskbehållare.

   Men frysa mjölk?

   Radera
  5. Det går utmärkt att frysa mjölk, ingen som helst skillnad bara man tar fram den i tid.

   Radera
 8. Vad MSB inte vill påminna om är att vi har ett ohyggligt stort antal personer inom landets gränser som kommer börja ta för sig om strömförsörjningen är nere under en längre tid. Personerna kommer att ta för sig av både det ena och det andra (vilket redan sker i viss utsträckning). Men utan el finns ingen hjälp att vänta för den som inte kan ta hand om sig själv.

  (ja självklart har vi ryska infiltratörer i landet permanent, men jag åsyftar så klart inte ryssar i huvudsak).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerligen flera miljarder människor..

   Radera
  2. Jag ska inte försvara MSB, men de kanske inte tycker att det är deras uppgift. Hur som helst lär inte problemet bli mindre av att de sätter fingret på det.

   Radera
  3. Flera miljarder är det säkert inte, men ett antal tusen. Hur stort antal vet vi inte eftersom regeringen tycker att det är högre prioritet att räkna katter än människor.

   Radera
  4. Några tusen anser inte jag är ett stort antal dock.. Blir lite småtrött på dessa smygrasistiska kommentarer som finns lite överallt..

   Radera
  5. Grejen är väl att ingen vet hur många. Att det upplevs som ett problem kan jag inte se som rasism. Sverige har gränser som den senaste tiden kontrollerats noggrannare än tidigare. Inte ens svenska medborgare med svensk folkbokföringsadress har släppts in lättvindigt. Samtidigt finns det ett okänt antal människor i landet som inte har där att göra. Det kan vara tusen, det kan vara hundratusen, ingen vet. Hade jag varit statsminister hade jag genomfört en folkräkning, inte satsat resurser på att ta reda på hur många katter det finns i landet. Tycker du på allvar att det gör mig till smygrasist?

   Radera
  6. Anmärkningsvärt att förvara kriminalitet med att det är "smygrasism" att konstatera att vi hundratalet IS-krigare, bombmakare och andra likvärdiga element i landet.

   Radera
  7. Sparo, att göra en folk räkning gör dig inte till smygrasist. Kommentarer som "ja självklart har vi ryska infiltratörer i landet permanent, men jag åsyftar så klart inte ryssar i huvudsak)." gör juristen till smygrasist.

   Jag stöter på rasism mot min familj titt som tätt, och i 90% av fallen är det nån sönderknarkad snorunge som ger sig på mina barn (som är svensk-kineser) men sedan darrar i sina skor när jag frågar om dom vill upprepa det dom säger till mina barn. Eller den feta äldre gubben som frågar mig om min fru kan svenska, eller vart jag hämtat henne (hon har bott i Sverige längre än jag levt).

   Eller de coola grabbgänget som kallar min dotter o hennes vän för covid-barn men som springer när en själv vill prata med dom.

   Så anmärkningsvärt att inte fatta att det finns "infödda" blodsugare som beter sig minst lika illa om inte värre.

   Radera
  8. Tråkigt att din familj utsatts för rasism, Sebastian, men jag tycker nog inte att citatet från Juristen kvalar in. Säpo har varnat för att IS-sympatisörer i Sverige kan begå terrordåd och påtalat att de värvar medlemmar för att åka ner och kriga. Gör det Säpo till en rasistisk organisation?

   Håller med att det finns infödda, etniska svenskar som beter sig illa på alla möjliga sätt och som varken gläder enskilda individer eller samhället i stort, men det finns ingen motsättning i att tycka det. Lite som när någon höjer rösten för att fler dömda brottslingar borde utvisas efter avslutat straff och någon annan svarar "Svenska mördare då?".

   Radera