onsdag 9 mars 2022

Bostadsstyling

När jag sålde min lägenhet anlitade jag en stylistfirma och det tror jag var en väldigt god idé. För 17000 kr fick jag dels en extern, kritisk syn på bostaden, dels möbler, tavlor, mattor, lampor och blommor i syfte att göra den mer attraktiv.

17000 kr är mycket pengar för en snåljåp, och för ett par dagars arbete. När jag sålde mammas lägenhet tiggde jag istället ihop bortskänkesmöbler och ställde även dit mina egna. Nu hade jag inte den tiden (jag bodde redan utomlands) och ärligt talat inte heller kunskapen. Ett exempel:


Före & efter.

Jag hade redan slängt ut mitt bord och satt in ett mer mainstream, men även det ratades av stylisten som valde ett runt bord som fick rummet att se större ut. Notera att gardinerna (som också ratades) i stylingversionen börjar i en skena vid taket istället för på en gardinstång några decimeter längre ner. Det ger rummet mer rymd och är ytterligare en detalj jag aldrig någonsin hade sett.

I det rutiga utrymmet till vänster hade jag en walk-in-closet, men stylisten övertygade mig om att istället göra arbetsrum av det. Själv hade jag arbetsrum i det som i original är sovrum. Inför försäljningen flyttade jag arbetsrummet till ”matrummet” (där jag hade haft sovrum) för att få ett större sovrum, men stylisten tyckte att jag absolut borde ha ett matrum, så det blev till att flytta skrivbord och dator en gång till.

Så i detta matrum har jag aldrig ätit, men däremot sovit i femton år och haft arbetsrum i två veckor. Även här flyttades gardinstången upp i taket. Samtliga möbler, tavlor, växter osv är stylistens, och visst hade jag kunnat skaffa sådana här idiottavlor (skriv i kommentarsfältet om du äger en ”bon appetit”-tavla så tar jag tillbaka och ber om ursäkt), men ska allt inhandlas kommer tusenlapparna att ticka iväg.

Kontentan är att om jag skulle gå igenom försäljningsprocessen igen hade jag börjat städa tidigare och definitivt anlitat en annan mäklare, men stylistkostnaden (13260 kr efter skatteavdrag) hade jag tagit en gång till utan att tveka.

18 kommentarer:

 1. Ja det där är intressant. En bekant anlitade en "stylist" som kom med helt tokiga ideér. Frågan är hur man på bästa sätt hittar folk i denna bransch som verkligen kan sina saker.

  Sen, 13250 kr? Det är många timmars jobb, om människan tar säg 800 kr + moms. Tar det verkligen så lång tid att styla? Eller hyrde du möblemang också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Kollade på några stycken och tyckte att de verkade likvärdiga. Den jag anlitade föreslog mäklaren. Jag tänker att hon gärna vill att lägenheten säljs (även om hon vill jobba så lite det överhuvudtaget är möjligt), så då borde hon tipsa om en stylist hon vet funkar.

   Egentligen 17000 kr. 13260 var min uträkning av den faktiska kostnaden efter avdrag för reavinst. Då ingick allt. Ett inledande möte där vi gick igenom vad som behövdes (och då jag fortfarande hade kunnat hoppa av om jag upplevt stylisten som tokig), möblering, bortplockning av möblerna efter uppdraget samt hyra för möblerna i fem veckor. Den effektiva arbetstiden har jag ingen aning om eftersom jag inte var där. Minst tio skulle jag ändå tro.

   Radera
  2. Det är några lyckliga få som befinner sig i branscher där de kan sätta priser efter hur mycket värde tjänsten de utför tillför.
   Kombinera det med kunskap och erfarenhet som få kan erbjuda och du har en intressant affär som både kunden och utföraren är glada att göra.

   Radera
  3. Kan inte alla i privat näringsliv i någon mån göra det? Åtminstone om inte priserna kan dumpas av utländska konkurrenter, men då är ju tjänsten egentligen inte värd mer.

   Radera
 2. En polare befann sig i samma situation som dig (tömt lägenhet och flyttat utomlands). Han hyrde in styling och det kostade ca 12000 kr. Lägenheten såg otroligt fin ut och inte alls som den ungkarlslya det var när han bodde där ;) Första budet låg 800 000 kr över utgångspris. Jag säger inte att styling är allt, men det är definitivt betydande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som väl investerade pengar. Även om det i mitt fall givetvis inte var fråga om en "ungkarlslya" utan en mycket sofistikerad och trevlig bostad ;-)

   Radera
 3. Saknar det svenska sättet att sälja bostäder.
  Vi sålde till ett par som kom förbi och frågade om vi ville sälja. En vecka senare satt vi hos mäklare och skrev köpekontrakt. Som Zlatan i Malmö. Vi hade gått i tankar att sälja men först om nåt år.
  Just nu bor vi på Malta och här köpte vi nyproducerat direkt från byggherren. Enkelt och smidigt tycker jag. Vi var inte ens på plats men det var inga problem.
  Nu däremot håller vi på att köpa bostad i Grekland och kan säga att de aldrig ens hört om stylingen. Ibland tror jag att ägarna togs på sängen av nån med mobiltelefonen som ville ta bilder och annonsera försäljningen. Det kan stå disk i diskhon, kläder på stolarna, obäddade sängar, mat på bordet. Annons efter annons verkar ägarna högst ovilliga att sälja och gör inte lilla minsta ansträngning att plocka undan eller städa. Bilderna är ofta suddiga, amatörmässiga och dåligt ljussatta. Inte ovanligt att man passar på och tar helkroppsbild i badrumsspegeln. Man bara älskar ta bilder på fönster i fullt solljus lika så på verktyg i halen och stege i trädgården. Och det är bara en del av problemet. Mäklarna svarar aldrig på mejl (fått förklarat för mig att de inte är så förtjusta i mejl) och inte gärna i telefon heller. Finns ingen möjlighet att göra bostadsaffär på distans utan allt måste ske på plats.
  Fördelen är att man lätt får 20% lägre pris än det annonserade.
  Men det skulle absolut inte skada med en gnutta professionalism och driv att göra affärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som säljare skulle jag tycka det var jobbigt att inte ha budgivning, för då vet man ju inte att man fått maxpris.

   Mäklare verkar tamejfan lika värdelösa i alla länder.

   Radera
  2. Inte i Norge! :) Min mäklare här fick budgivaren att höja budet till prisantydning, även fast de var de enda som var med i budgivningen. Mäklaren kontaktade jag efter att ha gått på visning själv, och tyckte att han var trevlig på visningen och följde upp bra efteråt. Så ett tips är att gå på visning, men för att värdera mäklare istället för hus :)

   Radera
  3. Det låter som om en mäklare som faktiskt är bra på sitt jobb i samarbete med någon med mycket kapital skulle kunna göra storkovan i Grekland genom att flippa bostäder.
   Synd att man inte är rik på riktigt.

   Radera
  4. Anonym: Min mäklare när jag köpte i Norge var usel. Har snackat med säljarna om det och de håller med. När de sedan skulle köpa i ett annat land möttes de av horder av ointresserade mäklare och konstaterade att det var precis som att vara hemma i Norge :(

   Svanesang: Man tycker ju det, att någon borde bryta trenden och t ex höra av sig när de lovat att höra av sig osv. Då borde de sopa banan med konkurrensen när alla andra är skit.

   Radera
 4. Ja, det är verkligen intressant vilken skillnad det är på stylade lägenheter och en man själv (läs: jag själv) skulle har stylat. Har precis köpt en (alldeles för dyr) tvåa som inte var stylad över huvudtaget. Det hjälpte till att hålla nere priset på en rimlig nivå. Och så tittar jag på andra saker än just stylingen. Badrum och kök kostar mest att göra om, så om det är funktionellt så vinner man mycket. En annan lägenhet som var stylad på parallellgatan gick för 500 tkr mer än min. Håller med dig att det är mer än värt pengarna för den som säljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag köpte lägenheten jag sålde stylad nu var allt fallfärdigt, tapeterna hade stora revor, i badrummet hade man slitit ut ett inbyggt badkar och köket var inte renoverat på 40 år. Då tittar man definitivt på annat än styling, men då var den också bortom styling-räddning.

   Radera
 5. Jag har ingen egen erfarenhet av styling, mer än som anhörig eller nära vän. För den anhörige så ingick stylingen i mäklarpriset (men det var en riktig stylist, inte mäklaren själv). Där var det mycket "ta bort, ta bort, ta bort", särskilt om det var något med färg(!). Bort med böcker ur bokhyllan om de hade röda ryggar, tex. Det enda märkliga var att det skulle fram med mycket värmeljus och ljusslingor både ute och inne för "kvällsbilder". Själv tycker jag att det ser slarvigt ut med en hängande ljusslinga, som i vågor, utomhus runt fönstret och massor av "snöbollsljusstakar" på terassgolvet. Men jag har sett på bilder från andra försäljningar (även andra mäklare) att det tydligen ska vara så för att ge en myyysfaktor.

  När den nära vännen skulle hjälpa sin 80+ förälder att sälja (flytta till servicehus) så var det en lägenhet i ett hus i en ordinär stockholmsförort byggd på 50-talet. Ingen renovering gjord, så de gamla köksskåpen (såna som lutar, med skjutdörrar) var kvar. Stylingen hade kostat uppåt 40000! Vad fick de för det då? Jo en fyrarummare utan en enda säng i hela lägenheten, däremot fanns "det där dj-la lektältet med en nalle sittandes i öppningen" som finns i var och varannan bostadsannons.
  Jag tror att den första stylingen, med alla värmeljus, var mer prosvärd än lektältet.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerade också på slarvigt upphängda plädar och kolla översta bilden här, att det står en tavla på golvet framför elementet. Men det är för att jag inte begriper mysfaktorgrejen.

   Som jag var inne på lite högre upp i kommentarsfältet, är bostaden helt orenoverad tror jag inte på att hotta upp den med kuddar (eller tält), då är det bättre att visa den som den är. Och faktum är att en del går igång på sådana där snedskåp med skjutluckor.

   Radera
 6. Fick reklam i brevlådan.

  Såld: 15 400 000, Strandvägen 29, 2 rok, 66 kvm. 233 000 kvm.

  Bostadsmarknaden är helt jävla urspårad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rätt sjukt. Och jag som inte ens hade velat bo där, trafik och elände.

   Radera