torsdag 31 mars 2022

Rånfritt rån

Om någon behöver fler argument för att använda kontanter än dem jag redan gett er kan ni lyssna till den avgående moderate riksdagsmannen Hanif Bali:

När man tror att det inte kan bli dummare har svenskt rättsväsende tydligen alltid en nivå till. Att bli bestulen på sitt bankkort är inte ett rån eftersom själva kortet bara kostar några kronor att tillverka. Att man sedan gör ett uttag på det stulna kortet ska enligt hovrätten (alltså i de allra flesta fall sista rättsinstans) inte spela någon roll för det är en helt separat handling. Rånarna – nej, förlåt, jag menar sakletarna – kan ju ha tagit bankkortet för att de tyckte att det var snyggt och först därefter kommit på att det skulle kunna innehålla pengar.

Så förutom att bankkort registrerar dina inköp och överlämnar makt från individen till banker och politiker gör det oss alltså ännu mer rättslösa. Intressant, eftersom rånrisken är ett av de vanligaste argumenten mot kontanter.

Kontrollsamhällets chefsaktivist Björn Ulvaeus har t ex skrivit hundrafemtio debattartiklar som går ut på att kontanterna måste tas bort för att förhindra kriminalitet. Men blir vi rånade på kontanter finns det åtminstone en brottsling.

28 kommentarer:

 1. Frågan är faktiskt hur politiserat rättsväsendet är. Tycker det hela tiden kommer rapporter om domar som går i linje med vad etablissemanget föredrar. Alternativt är det ett rop på hjälp; ju sjukare avgöranden desto mer press på lagstiftaren att styra upp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så politiserat som det överhuvudtaget är möjligt. Riksdagen stiftar lagarna och domarna i Högsta Domstolen väljs ut av regeringen. Det där systemet svensk media tycker är så himla förhatligt i Polen, men inte alls ett problem i Sverige eftersom ingen svensk makthavare har en agenda utan alltid bara ser till vad som är bäst för landet ;-)

   Radera
  2. Ibland tänker jag att man borde ge Inga-Britt Ahlenius och Chuck Norris ett år, obegränsat mandat och obegränsade resurser att radera ut och bygga upp statsförvaltningen igen. Börja med SIDA. Axel Oxestierna-modellen har nåt vägs ände.

   Radera
  3. Inga-Britt Ahlenius börjar väl falla för åldersstrecket och Chuck Norris... också. Problemet är väl att det inte finns ett intresse bland de politiker som röstas fram att rensa upp någonting.

   Radera
  4. Alltså.... Chuck Norris skulle ju egentligen dött för flera år sedan. Bara det att Döden har inte vågat säga det till han...

   ;)

   Radera
  5. Jag har känt sådana gubbar, men till slut brukar Döden ta mod till sig.

   Radera
  6. Klassikern:

   "
   Antonius Block: Vem är du?
   Döden: Jag är Döden.
   Antonius Block: Kommer du för att hämta mig?
   Döden: Jag har redan länge gått vid din sida.
   Antonius Block: Det vet jag.
   Döden: Är du beredd?
   Antonius Block: Min kropp är rädd, inte jag själv.
   "

   Radera
  7. Ja, till och med Max von Sydow fick ge sig till slut.

   Radera
 2. Vad skönt att mängden rån kommer att minska dramatiskt i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir ju följden om man slutar att rubricera dem som rån.

   Radera
  2. Så konstigt att de själva kan tycka att det är en korrekt bedömning, för någon måste ju ha tyckt det. Lite som att sänka kraven för att fler elever ska bli godkända. Att lösa problem genom att ändra definitioner är ju inte riktigt gångbart. Vi kanske ska säga att vatten fryser vid 4°C istället så kan vi spela ishockey lite längre också :)

   Radera
  3. Det är ju "den svenska modellen". När Pisatestet blev sämre varenda gång började man plocka bort de sämsta eleverna och vips hade "den negativa trenden vänt" och skolminister Ekström slog sig för bröstet. Fick hon sparken efter det? Nej, hon fick förnyat förtroende.

   Radera
 3. BankID är ju gratis så där borde det vara fritt fram att sakleta (stjäla), till skillnad mot ett fysiskt id-kort som numera kostar 400kr hos polisen.

  Håll hårt i dina nycklar, husnycklar såväl som bilnycklar, metallvärdet är några kronor. Vad som händer därefter är helt ointressant, eller hur.

  Låter som en socialistisk dröm där allt privat ägande är förbjudet och det är endast staten, eller dess betrodda utsedda organ och samarbetspartners som kan äga saker. Det där med löntagarfonderna var ett osofistikerat sätt att åstadkomma ett rättvist samhälle. Detta tillvägagångssätt är lättare och färre som protesterar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att alla kort, nycklar, grejer... bör räknas ha ett värde och om någon med våld tar det ifrån mig är det ett rån i min värld.

   Idag hade löntagarfonder funkat klockrent. Bara att skylla på klimatet, ett virus eller en kombination. Det bästa av allt är att man inte behöver förklara på vilket sätt sakerna hör ihop, det är bara att påstå. Säger du emot är du foliehatt och nazist :)

   Radera
 4. Ja jisses. Botten är nådd och passerad. Men uppenbarligen har den gamle Hootenanny Singers-uven rätt, kontanter verkar ju med dessa radikalt nya tankebanor verkligen förhindra kriminalitet i form av personrån annat än på rena värdesaker. Hatar att slå på min egna trumma, men jag vill påstå att jag i min samhällstjänst som lekmannadomare står för ett rättstänk som inte är lika modernt och går vid behov i polemik med övriga rätten.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir på riktigt rädd av sånt här. Det må vara extremfall (?), men jag tror inte att man kan överskatta vilka signaler det skickar till kriminella.

   Radera
  2. I "min" vanliga tingsrätt är jag glad att rapportera att dumheter är ytterligt ovanliga och har en förmåga att kvävas i sin linda under domslutsdiskussionen mellan lagman och nämndemän.

   Ska jag vända mig mot något är det milda straff i allmänhet och straffrabatt i synnerhet.
   /Jonas B

   Radera
  3. Det som främst stör mig är när rättsstaten är godtycklig. Jag kan inte bedöma vad som är vettigt straff på stöld eller rån, men två likvärdiga brott borde ha likvärdiga straff.

   Radera
 5. Sverige håller på att gå utför i rasande fart.
  Jag fattar inte vad dessa uppenbarligen sinnessjuka Storhildor och Rubens, som tydligen kvoteras in, gör i en domstol.... Den ena av dem är ju dummare än andre... Det är ett sjukt system!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man har ju sett lite dårskap i tingsrättsdomar, men här är det en domstol med företrädesvis professionella jurister, och dessutom den sista instansen för de allra flesta.

   Radera
 6. Bara att titta på dårarna i HD. En kvinna åkte dit för flera snatterier. För inte så länge sen åkte en man dit för sexköp. Fullblodsgalningen Lambertz har också suttit där. 3 fall av uppenbart olämpliga justitieråd men fler finns säkert som vi inte vet om. Sådana människor bestämmer hur lagarna skall tillämpas i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sexköpsmannen känner jag inte till, snatteritanten kändes tragisk och att någon tagit Lambertz på allvar efter Quick-härvan är helt obegripligt.

   Radera
  2. Men om kreditkort saknar förmögenhetsvärde så kan man ju inte heller dömas för stöld, så med det domslutet står det alla fritt att sno varandras kort. Det uppmuntrar till brott och leder till att folk blir av med sina pengar. Många kort behöver ma inte använda kod till, så inte ens det är riktigt gott skyddat.
   Intellektuell dikeskörning.

   Radera
 7. Vad spelar det för roll längre? Oavsett hur du gör kommer du inte få något stöd av staten längre. Rånad på kontanter = Ett brott enligt Svea Rikes Lag. Men åklagaren kommer att lägga ner förundersökningen fortare än ett nytt coronavirus ser dagens ljus efter kriget i Ukraina avslutats.
  Hotar dom dig med kniv och snor bankkortet händer tydligen ingenting. Heller.
  Oavsett kommer makthavare och politiker att fortsätta skita i landets skötsamma befolkning. Och befolkningen fortsätter rösta fram nya korrupta politiker som tillsätter nya korrupta medlöpare.
  Frågan är vem det är synd om????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan förvånas de när folk tar lagen i egna händer.

   Radera
 8. Frågan är om det finns någon bransch i dagens Sverige som är lika korrupt som jurister? De täljer guld desto mer kriminalitet de bidrar till att skapa. Förvisso är konkurrensen hård bland politiker vad gäller korruptionen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juristerna hamnar onekligen lätt på två stolar. Ju kortare straff, desto mer jobb borde de få.

   Radera